Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 482
  • 804
  •   2
Отговори
# 510
  • София
Ами пробвайте - назначаване с изпитателен срок/до 6 м/ и после освобождаване по време на изпитателния срок. Чл. 70 - 71 май бяха, но ще си провериш. За мене това е най-чисто и не буди съмнения.

# 511
Моля за съвет. Пета година работя при работодател, който ми вдига задълженията всеки ден, упреква ме че не работя достатъчно, кара ме да замествам разни хора, само и само да върви работата, без  да ми влиза в задълженията. Отключиха ми се три заболявания.  Искам да работя, по природа съм работохолик, но всяко нещо си има граници. Желанието ми е да напусна този работодател, но заплатата ми не позволява спестявания.
Посъветвайте ме как да си подам молбата, по кой член, че докато започна нова работа да покрия преходния период на борсата. Благодаря.

# 512
Ами то как да я подадеш - щом е по твое желание напускането, обезщетението е минималното и за минималния период от 4 месеца. "Пълно" обезщетение е ако той те уволни, без твоя вина де. В изпитателен срок също става, в случай че биха се навили да те преназначат. Или на друго място, ако имаш някой да се навие.
Дано си намериш нещо преди да си напуснала там, за да нямаш кой знае какъв "празен" период между двете, друго не ми хрумва.

# 513
  • София-Младост
E.T.P.B

Трудов договор със срок на изпитване и прекратяване му по чл. 71 е решение, обаче...ще ми се повече такива съвети да не даваме. Няма да се оправим ако лежим само и единствено на социални помощи. Да, знам, трудно е за всеки, не съм "във вашите обувки" и все пак...

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 06:58 от Ала-Бала

# 514
Този член го знам. Не сте ме разбрали. Аз искам като си връча белия лист, там да "пише" законово колко нови задължения са ми вменили,  които по принуда докато съм там, трябва да търпя.
Остана ли там, се очертават още нови задължения, а аз издишам, отдавна...
Всъщност най-добре ще е по вз. съгласие, то няма и нужда да се обяснявам, те го знаят отдавна защо, но се правят на ударени.

# 515
А защо, когато ти вменяват нови задължения, а ти вече издишаш не си казваш, че нямаш времето за нови задължения? Например обясняваш подробно каква работа вършиш и колко време отнема. И като нямаш възможност отказваш, какво значи трябва да търпиш. Пише ли ги тези нови задължения в длъжностната ти характеристика? Ако не, отказвай да ги вършиш. Ако не ги устройва, могат да те освободят. Има си и член в Кодекса на труда и той не е този по взаимно съгласие.

# 516
А защо, когато ти вменяват нови задължения, а ти вече издишаш не си казваш, че нямаш времето за нови задължения? Например обясняваш подробно каква работа вършиш и колко време отнема. И като нямаш възможност отказваш, какво значи трябва да търпиш. Пише ли ги тези нови задължения в длъжностната ти характеристика? Ако не, отказвай да ги вършиш. Ако не ги устройва, могат да те освободят. Има си и член в Кодекса на труда и той не е този по взаимно съгласие.

Minnie.Mouse, благодаря! Досега съм ги "свикнала" така много работа да им върша, те знаят времето, което ми отнема, но тъй като не го вършат те, не знаят физическиге и умствени усилия , които ми отнемат, както и тел.обаждания - често имам"заявки" за няколко задачи едновременно. Почнах да забравям. Вече 3 болежки имам. Дано си останат толкова. Личната лекарка ме посъветва да си търся друга работа, като й разказах какво върша и  възрастта ми - Ти ще сринеш с това темпо, каза тя. Ще пробвам и това болднатото, но не вярвам да сработи, ще стават скандали, ще ги изтърпя и тях. Ако не Ви представлява трудност може ли да споделите по кой чл. Чета КТ - и когато реша да връча белия лист, все пак трябва да реша по кой?

# 517
На сегашната ти работа няма нито един член, по който да напуснеш по собствено желание и да можеш да получиш пълно обезщетение на борсата. Това , което можеш да направиш е, да заявиш твърдо, че няма да работиш извънредно, като дадат три задачи казваш, че можеш да свършиш две, да.си изберат кои. Или ще се съобразят, или те ще те уволнят. По взаимно съгласие, ако те принуждават, не е добре за теб, защото тогава борсата е минималната за 4 месеца. Вариантите за освобождаване от тяхна страна, също не са особено добри, ако примерно е по член несправяне с работата. Ако имат нужда от теб, обаче, по-скоро ще намалят натиска. А ти ще имаш време да си потърсиш нещо друго и да напуснеш, когато вече си се договорила.

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 08:09 от TafTaf

# 518
  • София-Младост

Sanea
Нямаш ли вариант докато си на сегашната работа да си потърсиш нова. Така, ако се наложи да си на обезщетение, да е за максимално къс период.
Иначе...с всеки ТД върви една т.нар. длъжностна характеристика. Там обикновено пише какво се върши за твоята длъжност и всяко едно ново задължение, следва да води и ново възнаграждение.
Знам, че звучи идеалистично...обаче, наистина помисли за дравето си. Дали има полза да изкарваш пари, които да отидат за лекарства?!
Седнете и говорете, ако има такава възможност, ако не...търси наистина нещо друго.

# 519
Благодаря ви много, много сте ми полезни. Работила съм ТРЗ, търся човешки начин за напускане, дано ме оценят, ще направя последен опит да не напусна сегашния си работодател. Говоренето не помага, трябва да се работи, но скатавките не са една и две. Много мързели има на сегашната ми работа, и си стоварват задълженията върху мен, защото съм на най-ниската позиция. Всичко най-добро!

# 520
При описаните обстоятелства изобщо не си струва да бъде правен опит да оставаш при настоящия ти работодател. Просто трябва да си организираш напускането така, че да е добре за теб. Започваш да си търсиш усилено друга работа и тук слагаш граници без да ти пука за последствията, защото си в процес на напускане.

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 09:04 от TafTaf

# 521
  • София
При описаните обстоятелства изобщо не си струва да бъде правен опит да оставаш при настоящия ти работодател. Просто трябва да си организираш напускането така, че да е добре за теб. Започваш да си търсиш усилено друга работа и тук слагаш граници без да ти пука за последствията, защото си в процес на напускане.

Това е и моето мнение от практиката. Бях в подобен сериал - уж най-ниската позиция, уж не разбирам, нямам образование, но все повече и повече задължения. Пари нема, но бъхти за чест и слава. Заплата последно актуализирана 2014 - 900 лв. Върха на наглостта беше + всичко останало да се издават фактури за към 300 търговски обекта. Всеки бърза, всеки клиент нервен. Отказвах, но трудовата характеристика е написана в полза на робовладелците - "изпълнява и други задачи, когато е необходимо". Ами то другото стана повече от основното. Накрая едно самовлюбено момченце счетоводител се изцепи - Ще бъхтиш, къде ще ходиш, имаш 2 - 3 г. до пенсия.
Точно след 5 мин. им метнах Заявление за напускане с 1 месечно предизвестие. Не ми пукаше за заплати и приходи, но да намерят човек на когото да предам работата. Останаха като гръмнати, главната сподели пред всички как не спи нощем, предложиха да ми увеличат заплатата на ... 1000 лв. Бих се съгласила - ако това е седмична сума, но не.
По време на предизвестието си организирах 1 месец на друго място работа с изпитателен срок. И после историята е ясна.
След като години наред съм плащала чинно осигуровки на реална сума защо да не се възползвам от 1 г. платена борса? Няма как да оставя парите и с тях държавата да хрантути мангали и бели боклуци.

# 522
TafTaf , това е и моето мнение, много шансове дадох за тези 5г., ами като виждам че не се оправят нещата, и още задължения получавам, заслужава ли си да търпя? Удобна съм им.
Aisha, натам клонят везните и при мен.
Искам регламентирани задължения, да си преценя силите, а не да ги раздавам безплатно...

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 11:08 от Sanea

# 523
Удобна си им, защото търпиш и не поставяш граници. Колкото и да си мислиш, че добре знаят колко време отнема дадена задача, това не винаги се оказва истина. Като ти дадат нещо ново, казваш имам да свърша това, това и това и то ще отнеме еди какво си време. Питаш новата задача за кога трябва да се свърши и ако е спешна коя от вече дадените да забавиш. И обясняваш до какво ще доведе забавянето. Не работиш извън работно време, ако си на нормирано такова (така ли се казва, ако си от 9 до 18, примерно?). Докато даваш да те товарят, ще продължават да го правят. Тях не ги засяга здравето ти, а да се свърши работата. Пък те виждат, че ти не отказваш, а поемаш още и още. Действай умно, не емоционално. Запознай се с кодекса на труда из основи. И с кодекса за социално осигуряване. Ако те искат да те освободят, НЕ се съгласявай на взаимно съгласие, нито ти да си подаваш молбата за напускане.

# 524
Или поне не без да си си намерила нова работа преди да напуснеш. Ако напуснеш сега по твоя инициатива, едно че отиваш на минимално обезщетение и за кратко време, друго че в рамките на 3 години нямаш право на "пълно" обезщетение, в случай че пък на следващата работа нещата не потръгнат съвсем добре.

Общи условия

Активация на акаунт