Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 491
  • 804
  •   1
Отговори
# 495
Трябва да изплатят от момента на възникване на право на обезщетение. Вече ако забавянето е заради друго обезщетение или от сорта (не пише по какви причини е забавянето), това от БТ може да не е съвсем от началния момент. В общия случай обаче - да.

# 496
Не случайно срокът за регистрация е 3 месеца, за НОИ. Защото може да започнеш работа и изобщо да не искаш обезщетение. Но ако пък искаш, ще се изплати от момента на възникване на правото на обезщетение, както е обяснила натка.

# 497
Благодаря за отговорите, причината е проверка на работодателя, след което му са дадени предписания и след като ги изпълнел щели да ми преразгледат документите.Та така минаха 3 месеца и все още чакам.

# 498
И при мен беше така, на борсата съм от ноември месец 2021, получих обезщетение съответно декември и януари, февруари го спряха заради проверка на фирмата и чак юни месец ми го изплатиха накуп, защото борсата ми беше 4 месеца.

# 499
И при мен беше така, на борсата съм от ноември месец 2021, получих обезщетение съответно декември и януари, февруари го спряха заради проверка на фирмата и чак юни месец ми го изплатиха накуп, защото борсата ми беше 4 месеца.
Извинявам се за любопитството, но понеже в два поста се говори за такива проверки, те пряко с освобождаването на служителите ли са свързани? В смисъл регистрацията на борсата на 1 или повече бивши служители ли ги провокира или са рутинни по някакви други причини?

# 500
  • София
Различни причини има сигурно.
Позната започна работа в строителна фирма/нещо счетоводно/ и по време на изп. срок я освободиха. Чака да мине проверката защото от фирмата освобождавали много строители, а в същото време назначавали други. Ами те като вземат заплата, напият се и забравят да отидат на работа 1 седмица - какво да прави Биг Боса?
Имаше срокове, имаше проверки и трябваше бачкаторите да са на договор. С изп. срок му беше най-лесно. Иначе от администрацията само нея освободиха, но ги проверяваха.

# 501
При мен проверяват защо съм била в неплатена за отглеждане на дете до 3г. По вече от 6м. Имайте в предвид , че нямам брак и не живея в едно домакинство с бащата
А да не говорим, че той не е в БГ.Аимам право на 12м.Корегирахме месеците с тези дето се полагаха за пандемията, та така сега чакам

# 502
Някой от вас сменял ли си е банковата сметка в нои за изплащане на обезщетение?

# 503
Да, работодателят ми подаде новия IBAN.

# 504
Здравейте, дъщеря ми става на 2 след няколко дни и ми изтича втората година майчинство. Приета е на ДГ от есента,но дотогава трябва да си я гледам аз.
От текущата фирма трябва да напусна по взаимно съгласие,понеже е на мой роднини и Не искам да ползвам отпуската, понеже трябва да плащат още време осигуровките ми.  И в такъв случай, ако ида на ТБ ми се полагат само 4м обезщетение, минимално.
Дали има вариант  да ида в друга фирма за месец, и от там да ме съкратят, за да ползвам по голямо обещетение в Бюрото по труда и за по дълго време.
Мерси

# 505
  • София
Сложно ще е - трябва им разрешение от Инспекция по труда защото детето няма 3 г. А ако го поискат рискуват пълна проверка години назад. Много близки трябва да са ти.

# 506
Сложно ще е - трябва им разрешение от Инспекция по труда защото детето няма 3 г. А ако го поискат рискуват пълна проверка години назад. Много близки трябва да са ти.

Аз ще напусна по взаимно съгласие от тази от която съм излязла по майчинство. И после ще ида в друга фирма за месец примерно, и от там да ме съкратят.

# 507
С дете до 3 годинки е еднакво сложно и за роднините ти, и за друга фирма, в случай че наистина става дума за съкращаване, че май има хора на всякакъв вид освобождаване от длъжност така казват.
Не знам освобождаване в срока на изпитване дали има особености при дете до 3 години или си е както при всеки друг.

# 508
  • София
За напускането от роднинската фирма - няма проблем ако заявлението е по твое желание.
Проблем ще възникне във втората фирма - това съм писала горе. И то ако някой изобщо се навие да те назначи фиктивно. Но хората не са вчерашни, знаят си законите - едва ли ще стане докато детето няма 3 г.

# 509
Аз говорих със втора фирма, съгласни са да ме назначат, за тях казват че няма проблем.
Но ми казаха да проверя по какъв начин да ме съкратят, за да ида на ТБ.

Общи условия

Активация на акаунт