Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 503
  • 804
  •   1
Отговори
# 480
Много благодаря!

# 481
Здравейте,
на какво обезщетение има право човек при следната ситуация?
През 2020 г. е отпуснато обезщетение за 12 месеца в размер 60% от осигурителния доход, което е взимано 2 месеца. Прекратено е поради започване на работа. След 10 месеца работа и прекратяване на договора  се възстановява обезщетението в предишния размер. Взима се за нови 3 месеца и се започва пак работа. Предстои освобождаване поради завръщане на титуляра. Сега ще има 9 месеца работа при прекратяване на договора.

# 482
  • Пловдив
Ако съм на трудовата борса и забременея, какво следва, като не съм вързана с трудов договор - получавам ли майчинство, как се изчислява, а след изтичането му какво следва?

Тук бях получила отговор "Не." Сигурни ли сте, че е така? Ако си на борсата и забременееш, не получаваш майчинство? А как почти всички ромки, които не работят, получават? Не се заяждам, но май нещо не разбрах.

# 483
Получават социално майчинство, което е 200 лв. на месец.

# 484
Магаринка, остатъка - 7 месеца, същия размер.

За 1 година.
А ако си на ТД имаш и втора година платено, като първата пък е 90% от заплатата. Разликата е много голяма.

# 485

Благодаря за отговора. Дано да сте права.

При консултации с хора, които би трябвало да са наясно по въпроса се оформиха две мнения. Първото, че няма право на никакво обезщетение, а второто, че има право на минималното, тъй като веднъж вече е възстановявал правото на плащане в рамките на една година от започване на работа и трябва да минат поне 3 години, за да има право пак на обезщетение различно от минималното.

И да попитам. Има ли ограничение колко пъти може да се възстановява правото или срок, в който може да се възстановява?

# 486
Няколко пъти съм възстановявала обезщетение. През април 2020 се регистрирах на борсата. Оттогава четири пъти го прекъсвах, още имам оставащи два месеца и половина. Въпросът е да не се работи повече от 12 месеца.

# 487
А ако са минали повече от 3 години от отпускането на обезщетението, но са ти останали още месеци от него, имаш ли право да поискаш ново преизчисляване и съответно нов срок или трябва да си доизкараш оставащите месеци?

# 488
  • София-Младост

За 1 година.
А ако си на ТД имаш и втора година платено, като първата пък е 90% от заплатата. Разликата е много голяма.
Не пиши това, защото не отговаря на истината. Има си ред за изчисляване на обезщетението.

# 489
Кога го промениха? И аз знам от мои колежки, че първата година от отпуска по майчинство получавт 90% от осигурителния доход.
   Това пише и в сайта на НОИ: "Дневното парично обезщетение за майчинството през първата година се изчислява в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждени или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски."
Има калкулатор в сайта на НОИ и си смятат, осигурителния доход се гледа за 24 месеца назад.

# 490
И аз не съм разбрала да е променено майчинството. Ако съм пропуснала, извинете ме.
Ако имаш предвид, че за изчисляване се вземат осигуровките за последните 24 месеца, да така е, Ала бала.

# 491
  • София-Младост
Да, точно това има предвид.
90% от среднодневно брутно за период от 24 месеца назад, но не повече от среднодневно нетно за същия период.
Което ако сте работили 20 месеца на РЗ примерно и последните 4 месеца на 1000лв, не означава, че обезщетението ви ще е 900лв.
Отделно, че се изчислява дневно обезщетение и за цял месец може да варира според броя работни дни.

kristinia
Това не е променено. Но къде в написаното видя 90% от заплатата, това което съм маркирала в червено?

# 492
Не исках да навлизам в подробности, темата не е за майчинство. Акцентът ми беше на факта, че ако си безработна към момента на излизане в майчинство, няма как да получаваш обезщетение за това,  на база заплата, а само минимална сума, която даже не знаех каква е в момента.

# 493
Казусът ми е следният.Ако съм регистрирана в БТ , полагам си подписите, но все още не ми определен срок и сума на обезщетение по ред пречини минаха 3 месеца ще получа ли за месеците в които съм се пописвала сумите си.Благодаря дано правилно сте ме разбрали

# 494

Общи условия

Активация на акаунт