Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 396
  • 804
  •   2
Отговори
# 195
Ако някой е получавал минималното обезщетение за 4 месеца поради това, че е напуснал по чл.325, т.1, има ли право пак на такова минимално, ако  почне работа и пак напусне доброволно?
Или 3 години трябва да минат, дори при случай, че не е получавал никога пълна борса с 60% обезщетение ?

# 196
За минимално обезщетение трябва да имаш 12 месеца трудов стаж с осигуровки, за последните 18 месеца. Т.е. през всеки 18 месеца имаш право на минимално, не през 3 години. Но пък си прецакваш пълната борса, ако ти се удаде възможност.

# 197
Здравейте,  може би, въпросът ми не е за тук , но все пак да попитам.
Този месец ще подавам документи за семейни. Получавах обезщетение от август до ноември, то брои ли се като доход? Благодаря!

# 198
  • София-Младост
Брои се.

# 199
Благодаря

# 200
Здравейте! Искам да запитам в случай че работодателят променя задълженията на работника, като ще го задължат с по - голям обем на работа /нови задължения от друга длъжност/ има ли член от Кодекса на труда, по който той/работникът/ може да напусне по своя инициатива, като не е съгласен с новите условия, и да получава т.н. пълна борса?

Като новите задължения се канят да ги вменят с нова длъжностна характеристика и там да допълват от втората длъжност задълженията, която работникът все още не е подписал?   Благодаря.

# 201
Това ли се търси:
https://www.tita.bg/laws/315
Чл. 11. Определя се дневен минимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. - 12,00 лв., и дневен максимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. - 74,29 лв.

по броя раб. дни ли се умножаваше, т.е. около 250лв/мес    /за 2022/?
За минимално обезщетение трябва да имаш 12 месеца трудов стаж с осигуровки, за последните 18 месеца. Т.е. през всеки 18 месеца имаш право на минимално, не през 3 години. Но пък си прецакваш пълната борса, ако ти се удаде възможност.
Тази възможност рядкост ли е?

# 202
Здравейте пак, от банката ли трябва да взема разпечатка за дохода от борсата, пак за семейни ми трябва. Знам че питам глупости, но се извинявам. Благодаря

# 203
  • София
От НОИ

# 204
Аз като ходя за детските в социалните, от там ми дават бележка от НОИ, за да си сметна дохода.

# 205
Taurus, по 12 лв. на работен ден се смята. Колкото повече празници има в даден месец, толкова по-малко работни дни има.
На втория въпрос - веднъж на 3 години имаш право на пълна борса, ако си освободен по подходящ член. Има информация на първа страница.

# 206
Аз като ходя за детските в социалните, от там ми дават бележка от НОИ, за да си сметна дохода.
Т.е като ида при социалните, те ще ми дадат бележката, така ли?

# 207
Т.е като ида при социалните, те ще ми дадат бележката, така ли?
При нас е така, да.

# 208
    Аз да питам ако някой е запознат. Прекъснах си борсата, защото започнах работа по заместване в едно училище. Заплащането ми е на лекторски часове. Някой знае ли дали след като съм на лекторски, ми се плащат здравните осигуровки или трябва да ходя да си ги внасям аз?

# 209
    Имаш ли ТД? Ако да, би трябвало да ти внасят осигуровки.

Общи условия

Активация на акаунт