Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 413
  • 804
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Няма логика. Ако за 1 седмица се види, че не ставаш за работата трябва ли да ти платят 2 заплати? Който иска да се пробва да си провери закона и наредбите.

# 601
  • Sofia
Няма логика. Ако за 1 седмица се види, че не ставаш за работата трябва ли да ти платят 2 заплати? Който иска да се пробва да си провери закона и наредбите.

Погрешно ме разбрахте според мен - това, което казах, е че за да се предотвратчт фиктивните назначения с цел получаване на обезщетение за безработица имаше промяна в закона да си работил известен период при този работодател, който те е съкратил, за да можеш да кандидатстваш за обезщентение за безработица. Преди наемаха уволнени и след 2 дни ги съкращават и се регистрират на борсата , след промяната се изискваха минимум 1,2,3 месеца - не съм сигурна за срока.

# 602
Не знам сега как е, но аз поисках точно след седмица да се откажа, защото на интервюто ми спестиха важна информация - че ще имам и други задължения - вдигане на тежки, за мен, кашони. Понеже имахме предварителна уговорка, нямаше проблем с прекратяването на договора. Но аз имах по принцип право на пълна борса, не съм била назначена с такава цел.

# 603
  • София
vaflichka, ти не ме разбра.
Давам пример с бившата ми работа -  пускаме обява в сайтовете за напр. счетоводител и за отдел контролинг с изисквания, явяват се хора, одобряват се и се назначават 2 нови колежки. И за двете за 10 - 15 работни дни се установява, че не могат доста неща, не вдяват обясненията и не стават за работа. Докато са в изп. срок се освобождават по съответния член. Трябва ли да им се изплащат заплати 2 -3 месеца за да не е подозрително? Те през това време да си дремят на бюрото, а останалите да бъхтим и заради тях.
Дали имат право на борса, дали са се записали не е наша работа, освободили сме ги, търсим нови.
И 10 проверки от АЗ и ИТ да дойдат няма какво да ни/ги  разобличат и няма как да откажат изплащане на пари   от БТ. Съвсем реален случай е това, не е нагласено за помощта.

# 604
  • София
И във фирмата, където работя, поне трима мъже бяха съкратени след 2-3 седмица работа. Така че е изключително трудно да се установи едно фиктивно назначение. И респекнивно има не малко възползващи се от тази вратичка. Аз не съм против това, все пак ако си работил достатъчно време, за да имаш право на борса, защо да не се възползваш. Няма само мургавите братя и сестри да цоцат държавата за щяло и нещяло.

# 605
Малко е подвеждащо кото в половината постове се пише че са съкратени хора, а се има предвид просто освободени от длъжност...
Иначе си е така, изпитателният срок е точно за това - да могат да се разделят двете страни през него при нужда, без задълженията които биха имали ако не е в изпитателен срок. И правилата за това са едни и същи през целия изпитателен срок, няма как да не бъдат. Може и да изглежда подозрително, да предизвика проверки и приказки, но си е напълно законно.

# 606
  • Sofia
vaflichka, ти не ме разбра.
Давам пример с бившата ми работа -  пускаме обява в сайтовете за напр. счетоводител и за отдел контролинг с изисквания, явяват се хора, одобряват се и се назначават 2 нови колежки. И за двете за 10 - 15 работни дни се установява, че не могат доста неща, не вдяват обясненията и не стават за работа. Докато са в изп. срок се освобождават по съответния член. Трябва ли да им се изплащат заплати 2 -3 месеца за да не е подозрително? Те през това време да си дремят на бюрото, а останалите да бъхтим и заради тях.
Дали имат право на борса, дали са се записали не е наша работа, освободили сме ги, търсим нови.
И 10 проверки от АЗ и ИТ да дойдат няма какво да ни/ги  разобличат и няма как да откажат изплащане на пари   от БТ. Съвсем реален случай е това, не е нагласено за помощта.

Aisha  аз никъде не съм казала, че работодателя е задължен да държи работник 1,2,3 месеца - предполагам, че това разбрахте.
Казах само кога същия работник има право на обезщетение за безработица.

# 607
  • София
Няма как да има такъв срок, защото няма как да се разграничат фиктивните от истинските назначения. Защото както един фиктивно назначен може да бъде освободен след 1,2 седмици, така и всеки редовно назначен може да не се справя с работата.

# 608
  • Sofia
Няма как да има такъв срок, защото няма как да се разграничат фиктивните от истинските назначения. Защото както един фиктивно назначен може да бъде освободен след 1,2 седмици, така и всеки редовно назначен може да не се справя с работата.
Това е според вашата логика,но на практика фирмите рядко съкращават и ако след 3 дни са решили,че не ставате по-скоро ще ви принудят да подпишете по взаимно съгласие или ще ви освободят без обяснения в изпитателния срок,но не и да ви съкратят.

# 609
В много случаи е достатъчно да те освободят в изпитателен срок. Не е нужно да те съкращават.

# 610
  • София
Ми то това е целта - назначаване на изп. срок по чл. 70 и освобождаване по чл. 71.
Според мене може да се направи проверка, ако има нещо подозрително. Напр. цял живот съм била на счетоводна длъжност, заплата около средната. Ако след това са ме назначили в малко ЕТ  напр. за баничарка, пицарка или общ работник в строителството със заплата на прага и след 20 дни са ме освободили- ясна е работата.
Поне така предполагам, че действат с проверките.

# 611
Ми то това е целта - назначаване на изп. срок по чл. 70 и освобождаване по чл. 71.
Според мене може да се направи проверка, ако има нещо подозрително. Напр. цял живот съм била на счетоводна длъжност, заплата около средната. Ако след това са ме назначили в малко ЕТ  напр. за баничарка, пицарка или общ работник в строителството със заплата на прага и след 20 дни са ме освободили- ясна е работата.
Поне така предполагам, че действат с проверките.

И какво точно ще е ясно? Simple Smile Освен, че не ставате за пицарка Simple Smile

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 23:00 от ЕваНиколова

# 612
Здравейте, включвам се с въпрос.
През ноември 2018-та получавах няколко месеца пълно обезщетение. Тъй като нямам много дълъг трудов стаж мисля, че се падаха около 4 месеца,.
След това по време на ковид март-август 2020 получавах от БТ минималната сума като безработна.
От август 2020 към момента съм на работа с пстоянен трудов договор. В случай, че бъда съкратена ще имам ли право да получавам обезщетение. Имам спомени, че трябваше да минат няколко години (не помня колко, обаче) преди отново да мога да се възползвам от пълно обезщетение.  (тоест минали са 2г. откакто получавах минималното обезщение като безработна и почти 4 откакто бях съкратена и получавах пълно обезщетение).

# 613
  • Sofia
Здравейте, включвам се с въпрос.
През ноември 2018-та получавах няколко месеца пълно обезщетение. Тъй като нямам много дълъг трудов стаж мисля, че се падаха около 4 месеца,.
След това по време на ковид март-август 2020 получавах от БТ минималната сума като безработна.
От август 2020 към момента съм на работа с пстоянен трудов договор. В случай, че бъда съкратена ще имам ли право да получавам обезщетение. Имам спомени, че трябваше да минат няколко години (не помня колко, обаче) преди отново да мога да се възползвам от пълно обезщетение.  (тоест минали са 2г. откакто получавах минималното обезщение като безработна и почти 4 откакто бях съкратена и получавах пълно обезщетение).

Трябва да са минали 3 години откакто сте получавали обезщетение.
Преди това също може на минималното обезщетение за 4 месеца.

# 614
3 години от началото на последното обезщетение, без значение то за колко време и в какъв размер е било.
Това за "пълно" обезщетение 60 процента от осигурителния доход, ако има основание за такова.
Ако не са минали 3 години е 4 месеца минималното обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт