COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 078
  • 22 549
  •   2
Отговори
# 13 425
  • София
Сомбре, аз наистина не те разбирам. Никой не спори, че здравеопазването ни е скапано. Защо се опитваш да ни убедиш в нещо, което всички декларираме и за което говорим от месеци и години?
Нали едно и също казваме и ние, системата е скапана, системата убива хора.
И на тази неработеща система, ние сега ще сложим отгоре едни хиляди нови болни на ден.
Еми явно сме много умни по някаква причина, която ми се губи.

# 13 426
Така нареченият long Covid се оказа по - рядко срещан, отколкото се смяташе досега. https://www.bbc.com/news/health-58584558
Ново изследване показа, че дълъг ковид (симптоми, продължаващи до 3 месеца) се среща при 1 на 40 души. Досега се смяташе, че long Covid се среща при един на десет души.

Редактирам се да добавя - https://www.novini.london/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/5 … 0%BD%D0%B5-%D0%B2 Пациент чакал 40 часа линейка в Шотландия и починал. Шотландия и Северна Ирландия призовават армията да окаже съдействие на Бърза помощ, която изпитва затруднения заради епидемията корона вирус.
Нямам си на идея колко души са ваксинирани в Шотландия. Новината е от вчера от BBC, този сайт ги публикува преведени на български.

# 13 427
В момента все някоя от болниците е могла да я приеме, ако е искала. Хеле пък частната, като се знае от началото на пандемията, че хич не искат да се занимават с ковид болни или неплатежоспособни. Това е истината, пък вие продължавайте да мислите, че има само ковид и не са могли. Сякаш отпреди ковид ги нямаше тия практики, нямаше смъртност заради тях и с ковид е почнало всичко.

Да - болницата е можело да я приеме и да я настани в столовата, а пък счетоводителката на болницата да я лекува....

Това е в резултат на "легла има"......

# 13 428

Я помисли малко, ако емигрантите са извадени, защо тогава се организират урни в чужбина? Изваждат се само загубилите/отказали се от бг гражданство.

В чужбина секция се отваря само когато определен брой заявления са подадени за отваряне на конкретна секция. Самият избирателен списък  се състои само от имената на тези хора. Останалите ги вписваме на ръка.

Преди месец като си сменях паспорта във Варна си написах и адреса в Германия. Като всеки път. Мъжът ми преди година сменя ЛК в консулство, също писа немски адрес, така че ЕСГРАОН много добре знаят къде сме.

# 13 429
  • В заешката дупка
На мене последния път като сменях ЛК ми обясниха за тази промяна на адреса, ама не е толкова просто.
Аз например имам недвижими имоти в Бг. Ако трябва да ми пратят сметки, известия и каквото и да е друго, ще ме намерят в Гърция на куково лято.
Регистрирана съм в апартамента на родителите ми и там пращат всичко.
Че те пътна глоба ми връчиха година по късно, и то защото се бях прибрала и имах работа във КАТ. И това във Варна.
Даже на адреса не ме бяха потърсили.
Изобщо не мога да разчитам, че някой ще си върши съвестно работата и ще бъда уведомявана за каквото трябва на време в чужбина.
За хора без имоти може и да е опция тази промяна на адреса. За мене не е.

Не става въпрос за промяна на постоянния български адрес с такъв в чужбина. А за отчитане, че живееш постоянно в чужбина. Аз също съм регистрирана на адреса на родителите ми, и ЛК е с този адрес. Но най-малкото съм освободена от плащане на здравни осигуровки, точно защото живея в чужбина. Не всеки с постоянен адрес в България се води част от наслението на България, защото се знае че не живее в страната. За това ставаше дума. Цифрите също го показват.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 11:12 от ЧеКа

# 13 430
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
В Италия прилагат най- строгите мерки в Света

"... От 15 октомври всеки, работещ в обществени или частни компании и институции в Италия, трябва да притежава COVID сертификат. Това е една от най-строгите мерки за контрол, въвеждани в света. Една от най-пострадалите от пандемията държави (над 130 000 починали от началото) ще изисква работещите да докажат, че са ваксинирани, имат актуален отрицателен PCR тест или се възстановяват след заразяване.

На всеки, който не изпълни изискването, въведено от правителството на премиера Марио Драги, се спира заплатата след 5 дни. Работното му място се запазва, но ще бъде изведен в принудителен неплатен отпуск.

Отказалите да изпълнят правителственото постановление и продължаващи да ходят на работа са застрашени от глоби между 600 и 1500 евро. За работодателите им санкцията е между 400 и 1000 евро...."

# 13 431
Съдебни производства започват в австрийската столица Виена по гражданско дело срещу австрийското правителство заради предполагаемата неправомерна работа с епидемията от коронавирус в ски курорта Ишгл през март 2020 г.

Избухването в Ишгл, известно като „Ибиса на Алпите“, помогна за разпространението на вируса в цяла Европа.

Първият случай засяга 72-годишен австрийски журналист Ханес Шопф, който почина от коронавирус след ски ваканция в Ишгл през март миналата година.

Вдовицата и синът му съдят австрийското правителство за 100 000 евро заради това, което те наричат хаотично справяне с огнището в курорта.

Австрийска група за защита на потребителите, която организира делото, казва, че това може да е първото от потенциално хиляди дела за обезщетение, включително ищци от Германия, Великобритания и Холандия.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-58593572

# 13 432
  • Немция
Ниската смъртност се дължи на ниската заболеваемост, която се задържа ниска заради мерките и спазването им
Въпреки ваксините, мисля, че на този етап е добре да се задържат мерките, защото след падането на всички ограничения не се знае в каква посока ще тръгне епидемията. Пълно разпускане като в Дания или като в други държави може да има неприятен ефект по време на есенно-зимния период и масово заразяване на населението, въпреки високия процент ваксинирани там.

В Израел вървят към нов пик на новозаразени, но са със сравнително малко починали.

# 13 433
В UK новозаразените започват да намаляват - 14% по-ниски стойности на база седмична заболеваемост.

Започна слагането на 3-та доза на медицинските работници.

# 13 434
  • София
Лейди, каква ваксина им слагат като трета доза - Файзер или Астра, съотв. комбинират ли ги (на двойно ваксинирани с Файзер да поставят трета доза Астра, респ. обратното)?

# 13 435
Огромна част от починалите през последните месеци щяха да бъдат живи, ако се бяха ваксинирали. Болниците нямат вина за това.
Жената в случая не е била с ковид. Хората боледуват и от други болести. Имат вина болниците, защото нямат право да изхвърлят пациенти. Попитах дали това се случва в други държави, няма отговор. Явно не.
Жалко за жената. Още сирачета.
Но много добре знаем, че в напреднал стадий на ковид много пъти тестът е отрицателен.
Има и още нещо - ако жената не е била здравно осигурена? Кой ще поеме тогава загубата на болницата?
Преди много години, когато си счупих много лошо крака, дежурния лекар в Пирогов първо ме попита осигурена ли съм. Ако те бях, никой нямаше да ме погледне, а без операция нямаше как да стане.

# 13 436
Лейди, каква ваксина им слагат като трета доза - Файзер или Астра, съотв. комбинират ли ги (на двойно ваксинирани с Файзер да поставят трета доза Астра, респ. обратното)?

"Препоръчва се една доза Pfizer или половин доза Moderna"
https://www.bbc.co.uk/news/health-58583610

Тук започнаха ранна пролет "бустер" проучване за комбинирането на различните ваксини, вкл. и с такива, които са в 3-та фаза. Обаче дори и да има по-добри комбинации, след като въпросните ваксини все още не са преминали одобрение, то няма и как да ги приложат.....

# 13 437
  • Немция
Така нареченият long Covid се оказа по - рядко срещан, отколкото се смяташе досега. https://www.bbc.com/news/health-58584558
Ново изследване показа, че дълъг ковид (симптоми, продължаващи до 3 месеца) се среща при 1 на 40 души. Досега се смяташе, че long Covid се среща при един на десет души.
Трудно ми е да повярвам, че едва всеки 40-ти е засегнат от  лонг ковид.

Лонг ковид има при всеки 7-ми до 10-ти, прекарал заболяването. (Дори си мисля, че може и да са повече, защото масово не се отчитат хората с леки оплаквания като трайна загуба на вкус и обоняние.)
20% от хората с лонг ковид имат и увреждане на орган.
https://www.zusammengegencorona.de/informieren/koerperliche-gesu … id-19-erkrankung/

Едно дълготрайно смущение на вкуса и обонянието също се причислява към лонг ковид, а е сравнително често срещано при минали през короната.
Познавам поне няколко души(повечето в България), минали леко през ковид, но година по-късно все още имат проблем със сетивата си, не са възстановени изцяло.

# 13 438
  • София

"Препоръчва се една доза Pfizer или половин доза Moderna"
https://www.bbc.co.uk/news/health-58583610

Тук започнаха ранна пролет "бустер" проучване за комбинирането на различните ваксини, вкл. и с такива, които са в 3-та фаза. Обаче дори и да има по-добри комбинации, след като въпросните ваксини все още не са преминали одобрение, то няма и как да ги приложат.....
Изключително интересно е дали ще ваксинират и с бустер АЗ. Все пак, поне половината, ако не и повече от половината население в UK е с АЗ....

# 13 439
Миналата седмица тук съобщиха за доста пробиви в старческите домове, въпреки че всички (резиденти и персонал) са напълно ваксинирани.

Сега се умува да се даде трета доза на хосписите и домашните грижи заедно с ваксината за грип. Смъртността леко се увеличи през последните две седмици - по 2 смъртни случаи дневно, заради пробивите в хосписите. Но все пак Швеция си остава с една от най-ниската смъртност в Европа от доста време насам.

Училищата са отворени от четири седмици и през тези четири седмици новите случаи седмично се задържат около 7000 (+/-200), т.е. средно по 1000 на ден. Интензивните леко се покачваха през последните седмици, миналата седмица стигнаха 58, но тази седмица има спад и в момента са 48 интензивните и още 280 хоспитализирани.

Нищо драматично засега, видно от цифрите на хоспитализирани и починали.

Вчера Агенцията за обществено здраве даде зелена светлина за ваксинация на 12-15 годишните.

Общи условия

Активация на акаунт