COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 863
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 260
Wild poppy, права си за безумния начин, по който беше отправено питането и липсата на каквато и да било логика зад еднократно тестване, но нека не си затваряме очите, че ако бъдат осигурени щадящи тестове и се поиска тестване на всички ученици два пъти седмично, огромната част от родителите ще скочат настръхнали, как им травмират децата и ще се извади вода от сто кладенеца защо не трябва да се прави. Същото е като с ваксините. Болшинството  хора в другите страни не се ваксинираха под натиск, а защото смятат, че това е правилното решение за тях и обществото.

# 4 261
📌д-р Стоян Монев, Германия:
❗❗❗"Не си правете илюзии - около 96% е защитата от смърт и тежко протичане на ваксинираните, 92% при Астра. Който не се е ваксинирал е направил свободен избор в такава една ситуация да умре. Този избор ще бъде уважен, защото на много колеги в идващата нова вълна няма да им остане друг избор.
✅ Около 4% от ваксинираните са с потисната имунна система и не могат да дадат достатъчен имунен отговор на ваксината. Те ще ни занимават достатъчно от тази седмица насетне, започнахме да приемаме отново КОВИД-19 болни.
❗❗❗В България до септември ще се ваксинират до 20% от хората. Натискът върху здравната система ще е огромен. Ще се разиграват отново драматични кадри. И това не заради диабет или инсулт, а заради ваксинално предотвратимо заболяване, за което разполагаме с 4 допуснати по редовна процеура ваксини, всяка от тях тествана на повече хора, отколкото всяка друга ваксина от нашия задължителен имунизационен календар.
✅ При нас интубирахме преди да има ваксини трима колеги с КОВИД-19. Колегите заразиха още 85 пациенти и други колеги, които бяха в болницата без КОВИД, се заразиха от персонала и един с други.
✅ Наложи се да се затварят отделения, понеже нямаше кой да работи в тях, всички бяха болни. Сега, освен няколко мед. сестри с руски акцент, имаме над 96% ваксинирани служители. Някои от тези сестри заразиха родителите си. Сега и те са при нас с тежки КОВИД-19 пневмонии.
✅ От тези 85 невинно заразени, които бяха в болница, заради рефлукс или заради кожно възпаление на крака, умряха трима. Двама в ръцете ми. Други трима бяха толкова седмици на командно дишане, че бяха изписани на легло, а преди това са си ходили на работа.
✅6,3% от изписаните са трайно инвалидизирани. Преди началото на ваксинационната кампания 3,6% бе смъртността сред заразените. 10% развиват Лонг ковид синдром.
✅Към този момент сме приели и прегледали над 500 ковид болни, от приетите в болница нямаше НИТО един двойно ваксиниран след 14-ия ден. Т.е. от 500 пациенти всички бяха неваксинирани или еднократно ваксинирани. Те обаче заразиха други невинни пациенти и персонал и умряха ненужно много хора. Еднократно ваксинираният също не умря.
✅Когато погледна имената в компютърната програма установявам, че над 80% от лежащите КОВИД-19 болни имат или ориенталски, или източноевропейски имена, при условие, че те са под 20% от населението на региона. От останалите 20% повече от половината са хора с германски имена, но силен руски акцент. Около 10% са коренните германци, като говоря с тях, преди да умрат или докато все още могат да говорят, установяваме, че те имат чистачка или социален помощник от Полша или друга източноевропейска държава, които са ги заразили.
Това са факти, тук не съм изказвал мнение.
❗ Ще ме простите, но българското недоверие има изражение сред всички хора, които не са свикнали да живеят в правови държави, то вреди най-вече на тях самите, но и застрашава други хора, които нямат никаква вина.
✅ Понеже няма как да настаним заразени и незаразени заедно се намаляват капацитетите за обслужване на други пациенти, дори на ваксинирани. Идва човек в кардиогенен шок след сърдечен инфаркт, трябва му интензивно легло, но няма, защото там са настанени КОВИД пациенти и дори да има свободно легло няма как да се сложи до тях. Започва да се търси възможност за преместване от поне един час, вика се хеликоптер или интензивен транспорт.
❗ Аз имам какво да извикам, българските колеги нямат."

https://www.facebook.com/petarangelovvelkov/posts/10218997222743375

Брутално, но истина.

# 4 262
Taf, не го оспорвам, особено предвид множеството, което жули конспирации във ФБ. И все пак, факт е, че отблъснаха от идеята тогава дори хора като мен, които са по принцип “за” тестването.

# 4 263
  • Насред хаоса
Как да няма нагласа за тестване? Пред една от лабораториите в града ни доскоро имаше такива опашки, че си мислех, че и да няма заразени, като им дойде редът, ще са. Във фирмата, където работи сестра ми, се тестваха през седмица - две.

# 4 264
Mury, явно изобщо не си следила общата картина тогава, но това не пречи да сочиш родителите, че и да мислиш в рамките на заплахи за последствия. Въпросът дойде след масов отказ да се тестват учителите, което щеше да направи тестовете за ученици напълно безсмислено. Това едно на ръка. Второ, нямам абсолютно никаква причина, на фона на всички недомислици, които се сътвориха до момента, да смятам, че може да се организира смислено и безопасно масово тестване. В нашето съобщение се споменаваше, че може да става в близкия Ковид център в ДКЦ-то. Както казах, не съм против тестването, даже напротив. Но без да се постараят да убедят масата, че ще го направят безопасно и смислено, положителен отговор няма как да се очаква.

Иначе може да стане елементарно, като започнат със закупуването на тестове, с които не е необходимо да се почешеш по главата от вътрешната страна. След като аз мога да си снабдя домакинството с такива, сигурно могат и здравните власти.
Както и с всичко останало, дори сега някой да се опита да налага тестове, това просто няма да стане в БГ. В другите страни беше създадено отговорно отношение към Ковид в по-голямата част от обществото. Тук, за масовката Ковид не е опасен, а "който го е страх, да си седи вкъщи". При такава преобладаваща нагласа, нищо няма да се направи, а точно тестването два пъти седмично в училища и големи компании може да ограничи разпространението. Не виждам някъде това да се смята за драма и диктатура освен от малки маргинализирани групи.

Не, не соча никого. Чудя се на хората, които не се безпокоят за здравето на децата си.
Разбира се, че не одобрявам идиотското предложение, което се даваше с онова допитване. И тогава писах, но вероятно се го изтрили, както обикновено - тестването може и трябва да се организира от държавата. Това е единственият начин децата да не седят трета година на дистанционно обучение. У нас позицията е "Който го е страх, има ДО". В Европа е "Който не иска да тества децата си, има ДО".
Вече година и половина само у нас масата не може да схване, че единственият начин да се ограничи епидемията до нива, които да позволяват някакъв що годе нормален живот, е да се тества непрекъснато и масово, и заразените да се вадят от веригата на заразяване.

# 4 265
И тогава защо тест за антитела не се приема като равносилен на положителен тест от ПСР за последните 6 месеца? Даже тест за антитела може да е по-добре защото гарантира, че ги имаш докато след + пср може да не си изградил. Същото и след ваксинация.
Доколкото знам, въпросът е в това, че няма уточнени критерии. Поне така обясняват това ТУК
Детекцията на антитела и съответно определянето на техния титър зависи от чувствителността на приложения тест. ....Не всички антитела обаче притежават активност, която неутрализира инфекциозните свойства на вируса. Неутрализиращата активност на антителата се определя чрез вирус-неутрализираща реакция, която в случая на SARS-CoV-2 се извършва в специализирани лаборатории, работещи в 3-то ниво на биологична безопасност. Напоследък са разработени сурогатни вирус-неутрализиращи тестове, които позволяват работа и в по-ниското 2-ро ниво на биобезопасност.
Винаги трябва да се има предвид, че реактивността и свързващата активност на антителата не корелира с неутрализиращата им активност и неутрализиращата им активност не е равна на имунитет.  Както и че хуморалният имунен отговор не е единственото ниво на защита при инфекция със SARS-CoV-2.
Към момента научната общност е обединена около следното становище: минималното ниво на анти-SARS-CoV-2 антитела, осигуряващо протекция от инфекция, не е известно, както и не е известно каква част от детектираните антитела са с вирус-неутрализираща активност.

Мисля, че това последното дава отговор защо не се използват такива тестове като доказателство за имунитет - при тях още няма "златен стандарт".
Допреди време се знаеше, че преболедуването пазеше поне толкова колкото ваксината, а към днешна дата статистиката на Израел например показва, че спрямо Делта пази много по-добре от ваксината. Това се потвърждава и от немалко проучвания. Това със сигурност се знае от всеки, който поне малко се интересува, а правителствата би трябвало да се консултират с хора, които много се интересуват. Нормално е сертификата на доказано преболедувалите да е с валидност минимум колкото на ваксинираните. Също е нормално преболедувалите без тест при наличие на антитела или клетъчен имунитет да получават сертификат, който след изследване да важи поне известно време. Цялото това нещо разбира се би станало само ако правителствата се интересуват от медицинската част на пандемията. Ясно обаче се вижда, че не е така. Това допълнително кара някои хора да се съмняват и разколебават относно ваксините.

# 4 266
  • София
Доктор Монов "уби" всичките ми малки и напълно нереалистични надежди, че някак ще ни подмине тая вълна.
Не ми харесва написаното обобщение за източноевропейците, но съм склонна да се съглася, че фактите говорят.
Страх ме е. Ако има хора, които не ги е страх-евала!
И не, не ме е, страх толкова за мен и семейството ми да не изкараме тежък Ковид. Страх ме е от това, че ще умрат или ще, се разболеят тежко хора, които е можело да оцелеят. Страх ме е, че децата ми пак ще учат дистанционно. Страх ме е, че няма да имаме или ще имаме ограничен достъп до лекари при всяко заболяване.
Страх ме е, че ще се случат лоши неща, които можехме да избегнем в голяма степен.
Ако ме наречете страхливка- такава съм!
Но толкова обичам живота с всичките му хубави и не хубави страни, че всячески се опитвам да го живея по един приятен начин и да го държа за юздите.
Аз него, а не той мен. Да му се не види!

# 4 267
Дъждец, в Германия се осигурявят тестове в училищата. Безплатни са, два пъти седмично.
Децата, дори първолаците вече се научиха да си ги правят сами.
Вкъщи можеш да си направиш отделно, ако искаш или при необходимост. Тях, разбира се, трябва да си ги купим, но са на цена под евро и се предлагат навсякъде - в дрогерии, аптеки и супери.

# 4 268
Как да няма нагласа за тестване? Пред една от лабораториите в града ни доскоро имаше такива опашки, че си мислех, че и да няма заразени, като им дойде редът, ще са. Във фирмата, където работи сестра ми, се тестваха през седмица - две.
Има опашки за пътуване, щото за Гърция е ОК да се тестваш, но не и за да не заразиш колегите/съучениците.  Влез в някоя родителска група и попитай дали са съгласни да им тестват децата в училище и ще видиш реакцията.
П.П. Съвсем нагледно в поста на Лили с цитат на Стоян Монев се вижда защо се налагат локдауни за предпазване на здравната система и защо се спира плановия прием при вълна.

# 4 269
  • Пловдив
Ще се извадят заразените от училище и от работно място, евентуално. Но тези хора ще продължат да се шляят където им скимне. Добре е да си спомняме от време на време в коя държава живеем. Никакъв шанс нямаме.....всеки щам ще минава пред нас като товарен влак.

# 4 270
Допреди време се знаеше, че преболедуването пазеше поне толкова колкото ваксината, а към днешна дата статистиката на Израел например показва, че спрямо Делта пази много по-добре от ваксината. Това се потвърждава и от немалко проучвания. Това със сигурност се знае от всеки, който поне малко се интересува, а правителствата би трябвало да се консултират с хора, които много се интересуват.

Дори това да е така, то това естествено добиване на имунитет е съпроводено с висока смъртност,  блокиране на здравните системи и игра на руска рулетка. Та кел файда, че естественият имунитет бил по-добър, когато си напълнил преди това моргите. Ясно е, че България следва този модел, но в останалите държави хората решават да се ваксинират, макар и да добият не толкова силен имунитет като естествения, но да са им празни моргите.

# 4 271
  • София
Може човека да се е заразил в семейството или от член от балончето. Или просто като много други си е мислел че няма как да го повтори, пък камо ли да го потрети и не се е пазел особено.
     Аз да си призная, след ваксината също му отпуснах края. Не напълно, но...
     Около мене пък съвсем са забравили за вируса. Хора с маски не съм виждала отдавна. Май само аз слагам в супермаркета.
      Това по селата в планинската част на Халкидики, Гърция.
       В областния град все още се спазват някакви мерки. Все едно на другите места вирОс нЕма.
        То е вярно че в момента няма. Ама кога ли някой ще го донесе от морето.. Confused
Очаквах в Гърция да са по-дисциплинирани, но не виждам да е така, да не говорим пък за туристите. На Халкидики съм в момента, е супермаркетите масово продавачите са с маски под носа, а има и туристи без, които никой не гони. В туристическите градчета си е обичайната лудница, по някои тесни улички е като на Женския пазар, не виждам в ресторантите да има по- голяма дистанция от обикновено. По тази причина,  сега ходихме на ресторант само два пъти и то на един малко известен и с доста пространство между масите. Аз по принцип много мразя туристически места с тълпи, така че никак не ми е драма, но определено Гърция в момента не е пример за спазване на мерки.

Хората са отишли на почивка, а не да спазват безумни мерки.
"на Гърция" употребяват само такива, които ще си изядат ушите, че не са там.

# 4 272
Дъждец,
децата ми се тестват сами всеки понеделник и четвъртък в училище, в първите 10 минути на първия час, под надзора на учител. Ако някой позитивира тест, се праща на ПСР за потвърждение. Случвало се е да има фалшиви положителни тестове, никой не изпада в паника до излизането на резултата от ПСР-а. Самотестването се превърна в рутина, никой не го и обсъжда.
Сега са във ваканция, но когато се върнат в училище се продължава по същата схема.

# 4 273
"Д-р Стоян Монев роден през 1984 г. в България. Той е преводач за английски, немски и български език към КО
на МВнР и е завършил Академията за здравни науки в гр. Райне, Вестфалия, със специалността парамедик
(спасителен санитар). Работи от 2005 до 2012 г. на различни позиции в системата на германската Спешна
помощ и Гражданска защита, където придобива последователно допълнителните квалификации на одитор по
качеството и командир на отряд в Гражданска защита (поделение на Малтийска помощна служба). В България
завършва МУ – Варна със специалността магистър-лекар и понастоящем е задочен студент в специалността
здравен мениджмънт в МУ – Варна и лекар в областта на вътрешните болести в Болница „Свети Винсент“
в Германия."
Не, че нещо.... но ми омръзна знайни и незнайни специалисти да се изказват и обикновено със стряскащи и гръмки заглавия. То не беше лаборанти, кардиолози, ортопеди, математици, хирурзи, санитари .....

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 12:49 от polly_g_bg

# 4 274
Ще се извадят заразените от училище и от работно място, евентуално. Но тези хора ще продължат да се шляят където им скимне. Добре е да си спомняме от време на време в коя държава живеем. Никакъв шанс нямаме.....всеки щам ще минава пред нас като товарен влак.

Изваждането от веригата на заразяване предполага строг контрол за спазване на карантината от всички карантинирани(в идеалния случай и на контактните им от първи ред, докато и те се тестват след 3-5 дни). Има начин и за това, не че у нас някой, от когото зависи това, ще се реши да го въведе - глоби, ама не на хартия, а събирането им. Както е в "Европата", към която уж принадлежим.

Уви, права си, нямаме шанс. Но имаме перспективата след години да влезем в учебниците като пример какво не бива да се прави в условия на подобна епидемия. И съмнителната чест някой следващ вариант на вируса, който си отгледаме тук, да бъде кръстен "български".

Общи условия

Активация на акаунт