COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 454
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 8 730
Как ще са скъпи тестовете..В Германия ги гледах, тестове със слюнка и разни подобни 1евро/бр, какво са 4лв на дете за 2 теста седмично.

Говориш за бързи тестове, които да си направиш в къщи и няма за какво да ти послужат. Бързите антиген тестове в тест центрове струваха на държавата 4 милиарда евро. От 11 октомври безплатни тестове няма да има. В Хамбург вчера въведох 2G правило вместо 3G (geimpft, genesen, getestet), т.е. вече признават само сертификат за ваксинация или положителен ПСР не по-стар от 6 месеца. Изключение са хората до 18 години. В замяна махат всички правила за дистанция.

# 8 731
Цитат
границата от вън към България се преминава безпроблемно макар и с очевадна хрема и симптоми на ковид, стига да покажеш сертификат....
Е,нали има изисквания  за тест тук според зоните?Не знам да има зелена зона и спокойно всеки да си влиза без тест.Или има разлика дали по суша влизаш,или по въздух?На летището повече ги следят тези неща.

# 8 732
Скрит текст:
Тестовете ще струват много пари. Ако трябва да са 2 пъти седмично сумата гони 2 милиарда на година. И то без да слагаме в сметката децата и персонала на ДГ, става дума само за училищата.
Не виждам кой ще изсипе такива средства и то със спорен резултат, защото има съпротива срещу тестването.
Възхищавам се на стремежа към пълно санитарно прочистване на нацията, липса на болни, спокойствие и безопасност, но той е една утопия, която колкото по-дълго преследваме, толкова повече съпътстващи щети нанасяме, а резултат няма.
А какво предлагате да се направи? Наистина "санитарно прочистване на нацията", като не се прави нищо?
Ами например да не се тества масово в училищата. Тестване само при симптоми и всяко дете да си остава вкъщи.
Връщане на болни деца вкъщи, ако се появят в училище (ама наистина връщане), пречистватели в училищата.
ДО да е само при голям пик и за кратко.
Някакви такива неща, близки до здравия разум.
Болни винаги ще има, пикове на респираторни заболявания - също. Не знам защо очакваме и се стремим към пълна липса на болестта или пълна безопасност. Никой и никога не може да осигури това.
Цитат
Как ще са скъпи тестовете..В Германия ги гледах, тестове със слюнка и разни подобни 1евро/бр, какво са 4лв на дете за 2 теста седмично.
Добре, вместо 2 млрд, станаха 200 милиона годишно, защото аз залагам по 20 лв. за тестове седмично.
Пак не е малко, някак не го виждам.

Ясно, пак същото - да я караме на естествен подбор.
Здравият разум подсказва, че година и половина е достатъчен срок да се осъзнае факта, че тестването след проява на симптоми има значение само за болния, но не и за предотвратяване на разпространението. А точно то би трябвало да е цел.
Пълна безопасност не може да има. Но би могло да има по-малко щети - като брой починали и увредени, загуби за икономиката и всичко останало, за което си дават сметка в другите страни. Където са достатъчно глупави да не разберат това, което почти всеки българин вече е прозрял - че няма отърване, и който пострада, такъв му бил късметът.

200 милиона са сума, която не е малка. Но в икономиката, ако се гледа не от гледна точка на отделния индивид, който има кредит за изплащане, а на държавата, би трябвало да се прави сметка към какво да се насочват такива суми, за да има най-голяма възвращаемост. В настоящата ситуация отговорът е еднозначен - към превенция на заболяваемостта.

# 8 733
Да купят тестове близалки и да минат в уведомителен режим - не искаш тестване може да си ДО, но не и присъствено
Да разяснят подробно какво означава тестване и как ще го правят децата ( по примера на Австрия надявам се)
Училищата трябва да са безопасни за деца и учители
Абсолютно за!
Но България не е дозряла за това, а вероятно ще излезе и доста по-скъпо....
Ами вместо компютри и таблети за малцинствата, дето ги и залагат и продават се разбра по новините гледах, да бяха направили някакви подобрения за 2 години в училищата и поне пречистватели да бяха закупили за стаята на всеки клас пак е някаква защита. То прозорци да не се отваряли зимата за малките (те учеха почти цялата година), маски да не носят, стоят най-много време в училище, най-контактни са помежду си (прегръдки, целувки, шушу-мушу) няма тестове за тях, ваксини пък абсурд, родители си ги пращат болни в същото време уж алергия и настинки, учители крият или директори болните и не карантинират, няма такова чудо никъде.
Аз не вярвам, че децата ще се увредят, задушат, изприщят. Дори напротив, това  е начин да се създаде някакво чувство за отговорност, за важност дори на самото дете и принос за защита (зависи как му го обясниш и поднесеш) Децата са много по-отговорни и съпричастни към болни, страдащи и т.н. Всичко си зависи от родители и учители. Но подобренията трябва да са от министерството, а на него му е все тая като гледам. Жалко, че толкова жертви дадоха учителите и пак не виждам някаква активност за защита да искат. Че повечето и маски май не са носили, че се задушавали и те знам. Родители си стоят в двора на училището без маски, приказват с деца и други , като на кафе седнали, никой нищо не иска от тях (поне да са с маски и да не са сред децата) И сега какво...този вариант удря и децата, а нашите пак за ДО и ПО приказват, нищо друго няма да направят.

# 8 734
  • Пловдив
Радка Аргирова? Този ветропоказател, който си смени становището около 9821973 пъти от март 2020 насам?

Би ли посочила поне два-три конкретни въпроса, по които си е сменила мнението? За да не звучат думите ти като хвърлени в пространството. Не съм я следила толкова редовно, както ти явно, но впечатлението ми е, че е праволинейна, защото не съм забелязала да изразява противоречиви становища, пък и толкова безброй пъти.
Аз забелязах едно нещо, за което не че си е сменила мнението, но се оказа, че не е права - миналото лято смяташе, че повече няма да има проблеми с този вирус и само тук-там може да избухват дребни огнища.
Но ми е любопитно по кои въпроси си е сменяла мнението толкова много пъти.

# 8 735
Ясно, пак същото - да я караме на естествен подбор.
Здравият разум подсказва, че година и половина е достатъчен срок да се осъзнае факта, че тестването след проява на симптоми има значение само за болния, но не и за предотвратяване на разпространението. А точно то би трябвало да е цел.
И защо забравихме проучванията, които сочат, че асимптоматичното заразяване е доста по-слабо?
А болднатото в поста ти важи 100 % и за ваксинирането, но него пък сме го издигнали едва ли не в култ.

Чисто практически ако погледнем - крайно и бързо решение няма. Масовото и регулярно тестване ще изхарчи много средства, но не решава въпроса дългосрочно. Трябва все така да си караме с години.
Затова да попитам и аз: какво предлагате като дългосрочно решение?
Нито затварянията, нито масовите регулярни тествания са такива, те са спешни и кратковременни мерки.

# 8 736
Цитат
Аууу, пожелавам ти да изплащаш ипотека, три потребителски кредита, да си с двама ученика вкъщи, да стоиш неплатен една година и накрая да останеш без работа.
Че и гладен се не стои, нито болен, нито гладен.
На чужд гръб и сто тояги са малко.
Ще си стоя вкъщи, ако ми плащат. Не ми пречи да помагам на децата си, това ми е и работата, ама да ми иронизира някой така… най-много да му пожелая да бъде известно време на същия хал - боб и леща.
Не сме хора. Идиоти сме.
Има всякакви частни случаи като вашият.Обществото не е виновно,а и живеем в пандемия.На свой ред да попитам,предпочитате болни деца?Доколкото знам и на запад не дават помощи безкрайно дълго,но като затворят,го правят и искаш,не искаш търпиш.Тарталета беше подели,че в Испания е взимала пари само през първата вълна.Повече не и се полагало.Нека и друг с личен опит се изкаже.Освен това тук има помощ за родители с две деца под 12год.,които са на ДО,за да остане единият родител вкъщи.По-големите нямат нужда от гледачи.

# 8 737
Цитат
Аууу, пожелавам ти да изплащаш ипотека, три потребителски кредита, да си с двама ученика вкъщи, да стоиш неплатен една година и накрая да останеш без работа.
Че и гладен се не стои, нито болен, нито гладен.
На чужд гръб и сто тояги са малко.
Ще си стоя вкъщи, ако ми плащат. Не ми пречи да помагам на децата си, това ми е и работата, ама да ми иронизира някой така… най-много да му пожелая да бъде известно време на същия хал - боб и леща.
Не сме хора. Идиоти сме.
Има всякакви частни случаи като вашият.Обществото не е виновно,а и живеем в пандемия.На свой ред да попитам,предпочитате болни деца?Доколкото знам и на запад не дават помощи безкрайно дълго,но като затворят,го правят и искаш,не искаш търпиш.Тарталета беше подели,че в Испания е взимала пари само през първата вълна.Повече не и се полагало.Нека и друг с личен опит се изкаже.Освен това тук има помощ за родители с две деца под 12год.,които са на ДО,за да остане единият родител вкъщи.По-големите нямат нужда от гледачи.
Значи всички преболедувахме, при все, че сме вкъщи. И?
Има помощ, но не всеки покрива критериите. Говорите наизуст. Simple Smile

# 8 738
Цитат
границата от вън към България се преминава безпроблемно макар и с очевадна хрема и симптоми на ковид, стига да покажеш сертификат....
Е,нали има изисквания  за тест тук според зоните?Не знам да има зелена зона и спокойно всеки да си влиза без тест.Или има разлика дали по суша влизаш,или по въздух?На летището повече ги следят тези неща.

Румъния е зелена зона, съответно проверка се осъществява само на личната карта или паспорт. Не се излиза от превозното средство, не се мери температура, не се изисква тест, не се изисква сертификат.
Ферибота от Силистра до Кълъраш пък е безплатен за пешеходци, там проверки също няма.
Договорът за реципрочност на мерките между българи и румънци според мен ще падне още тази седмица, защото Румъния е зелена, а ние доста покачихме индекса и ще сложат за влизане там тест/ваксина.

# 8 739
Радка Аргирова? Този ветропоказател, който си смени становището около 9821973 пъти от март 2020 насам?

Би ли посочила поне два-три конкретни въпроса, по които си е сменила мнението? За да не звучат думите ти като хвърлени в пространството. Не съм я следила толкова редовно, както ти явно, но впечатлението ми е, че е праволинейна, защото не съм забелязала да изразява противоречиви становища, пък и толкова безброй пъти.
Аз забелязах едно нещо, за което не че си е сменила мнението, но се оказа, че не е права - миналото лято смяташе, че повече няма да има проблеми с този вирус и само тук-там може да избухват дребни огнища.
Но ми е любопитно по кои въпроси си е сменяла мнението толкова много пъти.

Това не е ли дамата, която декември месец каза, че знае за британския/алфа/ вариант от март месец и не е нищо ново, а просто сега е достигнал до UK, като за Европа не е нещо ново?

# 8 740
Моята приятелка в Барселона не работи една година и й плащаха през цялото време. Тя работи в хотел.Синът им на летището-също. Вчера клиентка която живее във Франция сподели също че са им плащали на нея и мъжа й. Тя е преподавател в частна занималня, той е помощник режисьор.

# 8 741
  • София
Разбира се! Проф. Радка Аргирова твърдеше през декември 2020, че познава алфа британеца от март 2020!
Нееднократно гост при Тошко в 7/8.
Днес с кой вариант от бъдещето е запознала аудиторията?

# 8 742
  • София
В момента, в който се разберат кой ще вземе комисионната и консултантските за тези тестове в училище, ще има и тестове, не се бойте! Дори се чудя до момента как не са източили едни пари съвсем законно чрез налагане на тестове.

# 8 743
Цитат
Значи всички преболедувахме, при все, че сме вкъщи. И?
И сега е ред другите да преболедуват,а някои и да повторят.Само знам,че няма как всички да са доволни,но повечето ще платят много виока цена.

# 8 744
Ами чехите, цяло лято ги търпяхме да влизат свободно тука заразени и да пълнят гушите на алибеговците, и накрая ни подпалиха ни чергата..Ама ако някой българин се пробва да влезне свободно в Чехия, ще види как ще го натиснат на границата за ПСРи и карантини..

Общи условия

Активация на акаунт