COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 622
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 8 760
Да си дойдем на думата.
Карантина.
Това е препъни камъка.
Аз пък се чудя, ок, няма да се тества, всичко отново ще ена гьотере. Омешват се едно хубаво децата. Започва се заразяване. Тези родители, с болните деца, болничен няма ли да взимат? Пак ще отсъстват от работа. Остави това, ами и ще боледуват всичко задружно. Остави това, ами и ако го карат на крак, като нищо ще си ходят напред, назад. А някои и на работа.
Тези неща как ще ги решавате?
Аз знам, де.  Както досега.
Ами поне имам молба- поне уведомявайте другите родители. Та ако има останали, такива “заблудени добичета” като мен, да си знаем. Поне това.
Видяло се, че пак всичко ще е о@кано.

# 8 761
  • София
Колкото карантинираха миналата година, толкова ще карантинират и сега. Миналата година никогя или почти никога нямаше болни учители и деца от корона, а ако имаше, то винаги се разболяваха в понеделник и нямаха контакт от миналата седмица и съответно няма карантина. Или има карантина за болен родител, но няма карантина за детето, защото... защото така.

# 8 762
Става въпрос, ако се приеме тестване два пъти седмично. Което нали, е в сферата на фантастиката и мечтите.
Та, тогава би трябвало.
Ама пък, пак ще се намери вратичка сигурно.
Ние сме шампиони по тарикатлъци.

# 8 763
  • Немция
Бибит, бързо и безпроблемно оздравяване. Дано децата да не се заразят или да го изкарат леко.
А вие с какви маски бяхте? Хирургически или с висока степен на защита?
Всички бяхме с ффп2, децата с детски ффп2. Но децата поискаха да ядат и да пият нещо в самолета, бяха гладни и жадни. Ние доизпихме напитките им, тоест си махнахме за кратко маските.

Хората масово консумираха нещо в самолета и тогава масово се свалиха маските. Но и да не ги махат, едно 50% бяха с маски под носа, някои дори съвсем без.

"Ако имаш предвид класификацията на германските власти, не е вярно. Още не сме в никакъв списък."
Софт, става дума за моята лична класификация.
Знаехме, че е голям риск да пътуваме до България, но нямаше как с кола. Беше крайно време да се видим с близките.

# 8 764
Правителството удължава извънредната епидемична обстановка с три месеца.
Най-накрая, че с тези по 2 седмици, по 30 дни удължаване само даваха поводи за глуповати коментари.
Дано сега имат топки и да въведат някои други неща и мерки....
Само удължаване с 3 месеца нищо няма да промени...Реални мерки трябват и доста сериозни и здрава ръка - затваряне на всички развъдници на заразата, забрана на всички масови мероприятие и на закрито и на открито и т.н..Добре ще е и лека полека и хотелите по морето да започват приключват, и сезонът почти е на приключване, така че няма място за протести и недоволства вече..
Не е лесна работа. Ако започнеш да изпълняваш плана, те чакат протести. Ако леко почнеш да лавираш, и да не го изпълняваш, не те чакат протести. Служебното правителство има много високо одобрение. Със сигурност Радев не иска протести, като почне да затваря обекти и бизнеси и то точно в Бургас в разгара на летният сезон. Да затваряш само във Велико Търново, се пита защо не и в Бургас. И затова се допитваме до Кунчев и регионалните здравни власти, които казват ситуацията е добре, няма нужда за момента да затваряме. Тя реално от гледна точка на здравната система е добре, до преди 6, 7000 хоспитализирани ще е спокойно, до преди 9, 10 000 хоспитализирани все още ще функционира що годе нормално. А няма да има и политически атаки, защо почват да не спазват собственият си план за справяне с Ковид. Защото това е непопупярна позиция, тука Кунчев е прав, че хората не искат мерки, за това е непопулярна позиция и някой да речем Борисов, ИТН, или който и да е,  да почнат да скачат на Радев или на Кацаров и да ги питат, Бургас и Велико Търново вече са в червена зона, защо не спазвате собственият си план и не затваряте. Друг е въпроса че ако се забави затварянето на дискотеки, барове, нощни заведения, казина, културни събития, в Бургас и Велико Търново другата седмица вече голяма част от България вече ще е в червено, по другата вече цяла, и по лесно ще могат да се въведат мерки, като зазлее още повече работата. Да не забравяме и икономическият въпрос, за финансите на държавата е по добре бизнеса да работи, а не да не работи, и държавата да му плаща помощи за да не работи. Та аз затова винаги съм казвал, че политиката и изобщо управлението е изключително сложно нещо, в което да намериш най добрият обществен интерес, да си харесван, да ти е одобрявано управлението от възможно най голям брой хора, хич не е лесна работа.

# 8 765
Скрит текст:
Най-накрая, че с тези по 2 седмици, по 30 дни удължаване само даваха поводи за глуповати коментари.
мъж да иска мерки ми звучи доста нелепо и смешно
само жените ли се заразяват:smile:
Ама от кога вируса разделя хората по пол? Лошо няма мъж да е разумен и рационално мислещ. Много по-добре е така отколкото да обикаля градския транспорт, магазините без маска и да се прави на безсмъртен и голям смелчага тип "те на мен ли ще ми кажат". Онзи ден видях в рейса баща без маска заедно с две, три годишното си момченце - голям пример дава на сина си няма що.
Дейзи, то затова цялата ни държава е на този хал..Ама какво да обясняваш на хора с промити мозъци, те са извън реалността, чак след като се озоват в спешното се усещат какво става, ама вече е късно..А има и такива, които и след ковид, продължават с протестите с/у мерките..Пълна трагедия.
Ох да, една позната имам такава. Заразиха се вкъщи с майка й, която беше на легло. Жената почина, като едвам я вкара в болница, но въпреки това моята позната ми казва тия дни "живей си живота, не се напрягай, утре не се знае какво ще стане". Плюс това обяснява как маската била вредна да се носи повече от половин час на ден, един път сега в тези жеги й станало лошо. Аз й обяснявам, че става дума за маска в закрити пространства и, няма как да не носим сега с този по-зарязен вариант. И как, ако сменяме по-често маските няма проблем.  На всичкото отгоре в повечето закрити пространства има климатик. Тя обаче пак си знае нейното, дори смъртта на майка й сякаш не я промени. Или по-скоро след като почина майка й тя мислеше по-трезво, но сега пак нещо смени плочата и мнението. Много ми е странно и не мога да разбера това.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 20:04 от daisy12

# 8 766
Скрит текст:
Скрит текст:
Ама от кога вируса разделя хората по пол? Лошо няма мъж да е разумен и рационално мислещ. Много по-добре е така отколкото да обикаля градския транспорт, магазините без маска и да се прави на безсмъртен и голям смелчага тип "те на мен ли ще ми кажат". Онзи ден видях в рейса баща без маска заедно с две, три годишното си момченце - голям пример дава на сина си няма що.
Дейзи, то затова цялата ни държава е на този хал..Ама какво да обясняваш на хора с промити мозъци, те са извън реалността, чак след като се озоват в спешното се усещат какво става, ама вече е късно..А има и такива, които и след ковид, продължават с протестите с/у мерките..Пълна трагедия.
Ох да, една позната имам такава. Заразиха се вкъщи с майка й, която беше на легло. Жената почина, като едвам я вкара в болница, но въпреки това моята позната ми казва тия дни "живей си живота, не се напрягай, утре не се знае какво ще стане". Плюс това обяснява как маската била вредна да се носи повече от половин час на ден, един път сега в тези жеги й станало лошо. Аз й обяснявам, че става дума за маска на закрити пространства и, няма как да не носим сега с този по-зарязен вариант. И как, ако сменяме по-често маските няма проблем.  На всичкото отгоре в повечето закрито пространства има климатик. Тя обаче пак си знае нейното, дори смъртта на майка й сякаш не я промени. Или по-скоро след като почина майка й тя мислеше по-трезвво, но сега пак нещо смени плочата и мнението. Много ми е странно и не мога да разбера това.[/spoiler]
Ами то точно това е промития мозък /зомби/..Не може да разбере и осъзнае дори очевидното, до такава степен е  наивен и заблуден от конспирации, политици и фейсбуци, даже и да пострада пак не се осъзнава..Точно това е и целта на определени хора, по-този начин подтикват тези маси към протести  с лозунги за свобода и ги манипулират както си искат за всякакви други цели..

# 8 767
  • Насред хаоса
Някои хора не искат да живеят постоянно в страх, кое е странното? И, колкото и да ми е чудно, паниките около нас първи пипнаха вируса.

От БТА:
"SK 06:39:31 25-08-2021
NS0636SK.014
САЩ - коронавирус - ваксини - ефективност

Ефективността на ваксините срещу ковид на Пфайзер и Модерна е намаляла от 91 на 66 процента, откакто вариантът Делта
е станал доминиращ, според изследване

Вашингтон, 25 август /БТА/
Ефективността на ваксините срещу КОВИД-19 на американските компании Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna) е намаляла от 91 на 66 процента, откакто вариантът Делта на новия коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване, е станал доминиращ в Съединените щати. Това става ясно от данни, публикувани от федерална здравна агенция, предаде Франс прес.
Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че според голямо изследване, обхванало хиляди служители на болници и други медицински заведения в шест щата, двете ваксини са имали 91 процента ефективност от декември до април. Когато вариантът Делта обаче станал доминиращ (тоест делът му от случаите надхвърлил 50 процента), ефективността спаднала до 66 процента.
Авторите на изследването правят уговорката, че причината за това може да е не само разпространението на варианта Делта, но и отслабването с времето на защитата от ваксините.
Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на Пфайзер и Модерна.
Няколко други изследвания също отчетоха по-ниска ефективност на ваксините срещу варианта Делта, макар да дадоха различни числа, отбелязва АФП.
От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертаха, че ваксините все така осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на инфекцията и необходимост от хоспитализация.

/НС/"

И какво сега, ваксини през няколко месеца ли? Сега се говори за трета доза, после четвърта. И докога така?

Някой по-напред споменава за лекарка, която отстранили от работа, защото си позволила да се усъмни в полезността на ваксините за децата и тийновете. След като са сигурни, че всичко е наред, защо не оставят и други мнения, ами бързат да запушват усти типично по комунистически?

П. П. Стига сте ръфали момичето с кредитите. Не знаете нито история, нито причини. И за разлика от у нас, в другите страни като затвориха, осигуриха на населението поне екзистенцминимума. Да не говорим, че някъде дадоха и данъчна ваканция. Тук какво точно направиха, че хората да имат избор между смърт от ковид и смърт от глад?

# 8 768
Скрит текст:
Скрит текст:
Ох да, една позната имам такава. Заразиха се вкъщи с майка й, която беше на легло. Жената почина, като едвам я вкара в болница, но въпреки това моята позната ми казва тия дни "живей си живота, не се напрягай, утре не се знае какво ще стане". Плюс това обяснява как маската била вредна да се носи повече от половин час на ден, един път сега в тези жеги й станало лошо. Аз й обяснявам, че става дума за маска на закрити пространства и, няма как да не носим сега с този по-зарязен вариант. И как, ако сменяме по-често маските няма проблем.  На всичкото отгоре в повечето закрито пространства има климатик. Тя обаче пак си знае нейното, дори смъртта на майка й сякаш не я промени. Или по-скоро след като почина майка й тя мислеше по-трезвво, но сега пак нещо смени плочата и мнението. Много ми е странно и не мога да разбера това.[/spoiler]
Ами то точно това е промития мозък /зомби/..Не може да разбере и осъзнае дори очевидното, до такава степен е  наивен и заблуден от конспирации, политици и фейсбуци, даже и да пострада пак не се осъзнава..Точно това е и целта на определени хора, по-този начин подтикват тези маси към протести  с лозунги за свобода и ги манипулират както си искат за всякакви други цели..
Да, абсолютно дезинформацията само вреди. Ето и тази позната дойде на себе си, мислеше разумно след смъртта на майка си и после пак мозъкът й се проми с глупости. Всичко това е като един затворен кръг. Вчера имаше една статия за Кипър относно наказанията и криминализирането на дезинформацията. Тук у нас изобщо няма такива опити за ограничаване на този голям проблем, какъвто е фейк информацията. Ето както виждаме и Чорбанов е пуснал отново плочата  за свободата и страхливците.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 14:05 от daisy12

# 8 769
  • в страната на чудесата
Защо само в къщи? Заплаха ли има Simple Smile
Няма причина да си груба Simple Smile

# 8 770
Има ли някъде информация относно заболелите, но в детайли? Примерно колко заболели, колко в болница, колко в интензивно, колко заболели карат леко на домашно лечение и колко са положителни, но карат безсимптомно.
За България питам.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 13:47 от беба28

# 8 771
В болница Токуда всички легла са заети.
Ще се разкрива ново отделение.
https://m.youtube.com/watch?v=wYikp7gKv94&ab_channel=Acibade … GbjpUBVbEkgPSsHjE
🦠„При тази COVID вълна наблюдаваме по-тежки симптоми при пациенти между 20 и 30 години, това е една от значителните разлики в момента“, коментира пред BTV д-р Диана Лекова, пулмолог и интернист в Клиника по Пневмология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.
🏥 “Пациентите, които хоспитализираме в COVID отделението са с доказана двустранна пневмония. Обичайно в болница се приемат онези, при които болестта протича по-тежко, както и пациенти с дихателна недостатъчност“, допълни специалистът.
❗🛏 Аджибадем Сити Клиник УМАБЛ Токуда откри COVID отделение с 32 легла, две от които интензивни в началото на миналата седмица.

# 8 772
Нито заплашвам, нито ръфам.

Пиша нещата от живота в Бг. Тъй както ние сме си ги застлали. Нали всички са на мнение, че ще го изкараме вируса. С мерки, без мерки- все ще го изкараме. Нали това пишете постоянно. За какво са ни тестове, за какво са ни мерки, за ваксини да не думам пък. ДО сакън.То се е видяло. Нали така внушавате месеци наред.
Е, постлахме си.
На това постланото сега, това са фактите. Без тестове, ваксини и мерки, тръгне ли се на училище това ще е действителността.
Колко искате рипайте.
Но помислете все пак за бюджета. Отсега. Късно е вече, но като всяко нещо при българина.
Така че, всичко е точно 🙂

# 8 773
  • на пистата
Цитат
Аууу, пожелавам ти да изплащаш ипотека, три потребителски кредита, да си с двама ученика вкъщи, да стоиш неплатен една година и накрая да останеш без работа.
Че и гладен се не стои, нито болен, нито гладен.
На чужд гръб и сто тояги са малко.
Ще си стоя вкъщи, ако ми плащат. Не ми пречи да помагам на децата си, това ми е и работата, ама да ми иронизира някой така… най-много да му пожелая да бъде известно време на същия хал - боб и леща.
Не сме хора. Идиоти сме.
Има всякакви частни случаи като вашият.Обществото не е виновно,а и живеем в пандемия.На свой ред да попитам,предпочитате болни деца?Доколкото знам и на запад не дават помощи безкрайно дълго,но като затворят,го правят и искаш,не искаш търпиш.Тарталета беше подели,че в Испания е взимала пари само през първата вълна.Повече не и се полагало.Нека и друг с личен опит се изкаже.Освен това тук има помощ за родители с две деца под 12год.,които са на ДО,за да остане единият родител вкъщи.По-големите нямат нужда от гледачи.
Значи всички преболедувахме, при все, че сме вкъщи. И?
Има помощ, но не всеки покрива критериите. Говорите наизуст. Simple Smile
Това сериозно ли е?1г стоите неплатена и не си търсите друга работа.Пък и не покривате критериите.Значи имате доходи.Да,сития на тладния не вярва.Обаче когато огладнееш,търсиш вариант.

# 8 774
  • София
Предвид значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от COVID-19, и във връзка с множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера, постъпващи във Върховна административна прокуратура (ВАП), на основание чл.145, ал.1, т.1 от ЗСВ прокуратурата изиска информация от служебния здравен министър - какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната, информират от прокуратурата.
Едва близо 16 % от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ), за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещуCOVID-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. Изискана е информация дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.
Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките.
ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

от ТУК
Сега е моментът да се отчете дейност. Впрочем последният въпрос - защо не се прилагат мерките съгласно шумно оповестения план за справяне с пандемията, си е съвсем резонен.

Общи условия

Активация на акаунт