COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 622
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 8 850
Трудно ми е да следя темата, и не знам това коментирано ли е?

МОН реши при какви мерки ще отворят училищата (ВИДЕО)
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/mon-reshi-pri-kakvi-merki- … ata-video-2281538

Аз сигурно греша, но по мои сметки за зелена зона се счита 100 на 100 000 заболели, което е 7 000 за цялата страна, ако приемем, че сме към 7 милиона. Греша ли? Струва ми се абсурдно високо.

# 8 851
Гледайте оптимистично (.  Ирония), като мине тази вълна населението ще има изградения “стаден” имунитет , нали няма мерки и ваксини.
Петата, шестата и т.н.  вълна няма да ги усетим , до другото лято оцелелите ще са топ

Този стаден имунет го имаме след всяка вълна, а всяка следваща вълна ни попарва надеждите за многото преболедували в България. То е ясно, че мотиката ще я настъпваме поне няколко пъти, и то от "умнотия" и инат.

Иран в момента е в най-тежката и смъртоносна вълна - петата вълна.

Графика на смъртните случаи в Иран

# 8 852
Правителството удължава извънредната епидемична обстановка с три месеца.
Най-накрая, че с тези по 2 седмици, по 30 дни удължаване само даваха поводи за глуповати коментари.
Дано сега имат топки и да въведат някои други неща и мерки....
Само удължаване с 3 месеца нищо няма да промени...Реални мерки трябват и доста сериозни и здрава ръка - затваряне на всички развъдници на заразата, забрана на всички масови мероприятие и на закрито и на открито и т.н..Добре ще е и лека полека и хотелите по морето да започват приключват, и сезонът почти е на приключване, така че няма място за протести и недоволства вече..
Скрит текст:
Не е лесна работа. Ако започнеш да изпълняваш плана, те чакат протести. Ако леко почнеш да лавираш, и да не го изпълняваш, не те чакат протести. Служебното правителство има много високо одобрение. Със сигурност Радев не иска протести, като почне да затваря обекти и бизнеси и то точно в Бургас в разгара на летният сезон. Да затваряш само във Велико Търново, се пита защо не и в Бургас. И затова се допитваме до Кунчев и регионалните здравни власти, които казват ситуацията е добре, няма нужда за момента да затваряме. Тя реално от гледна точка на здравната система е добре, до преди 6, 7000 хоспитализирани ще е спокойно, до преди 9, 10 000 хоспитализирани все още ще функционира що годе нормално. А няма да има и политически атаки, защо почват да не спазват собственият си план за справяне с Ковид. Защото това е непопупярна позиция, тука Кунчев е прав, че хората не искат мерки, за това е непопулярна позиция и някой да речем Борисов, ИТН, или който и да е,  да почнат да скачат на Радев или на Кацаров и да ги питат, Бургас и Велико Търново вече са в червена зона, защо не спазвате собственият си план и не затваряте. Друг е въпроса че ако се забави затварянето на дискотеки, барове, нощни заведения, казина, културни събития, в Бургас и Велико Търново другата седмица вече голяма част от България вече ще е в червено, по другата вече цяла, и по лесно ще могат да се въведат мерки, като зазлее още повече работата. Да не забравяме и икономическият въпрос, за финансите на държавата е по добре бизнеса да работи, а не да не работи, и държавата да му плаща помощи за да не работи. Та аз затова винаги съм казвал, че политиката и изобщо управлението е изключително сложно нещо, в което да намериш най добрият обществен интерес, да си харесван, да ти е одобрявано управлението от възможно най голям брой хора, хич не е лесна работа.
Аз мисля че, че 7000 хоспитализации изобщо не са нормални /камо ли бруталните 10000, които бяхме стигнали, изобщо дори не трябва да се стига до такива цифри, максимум до 4000-5000 хоспитализирани за цялата страна, защото здравната система не може да действа адекватно. Другото, с което не съм съгласна е че Кацаров трябва да търси одобрение и баланс на всички, при нормални условия да.Но при толкова зараза, болни и починали.Категорично не..По време на пандемия, в извънредна обстановка, по време на делта вълна, в следващите 2-3 мес. той има един единствен важен приоритет - живота и здравето на хората, не може и не трябва да има по-важно от това..А пък какво казвали пульовци, алибеговци и ганьовци, изобщо не трябва да му дреме.Като се стабилизира положението след вълната, тогава да се занимава с тях..Делта се развива с такава бързина, че той просто няма време и възможност да се занимава с друго, освен с епидемичната обстановка.

# 8 853
чета сега мерките за започване на учебната година в Австрия и.... ми се струва, че тук отново сме се върнали 100 години назад от реалния свят, като някаква анти-утопия сме и кога ще настигнем другия свят, остава неизвестно

Министърът на образованието на Австрия Хайнц Фасман и министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн обявиха мерките за предпазване от COVID-19 за новата учебна година. Главната цел на новия план е да бъде избегнато дистанционното обучение. Кои мерки ще се прилагат зависи от решението на регионалните власти в зависимост от степента на риск.В началото на учебната година се въвежда "фаза на сигурност", продължаваща три седмици, в която вички ученици и учители носят маски извън класната стая. Децата и подрастващите се тестват в училище три пъти седмично: в понеделник с ПСР и антигенен тест и в четвъртък с антигенен тест.

Учителите, които са ваксинирани, се тестват три пъти седмично с антигенен тест, а неваксинираните трябва да представят всяка седмица и по един ПСР тест.

След триседмичната фаза на сигурност се въвеждат различни степени на сигурност, определени в зависимост от препоръките на комисиите за борба с COVID в отделните австрийски провинции. Ако степента на опасност е определена като ниска, т.е. за седмица са заразени под 100 на 100 000 души, тестовете за учениците са по желание, носенето на маски отпада, а неваксинираните учители трябва по всяко време да притежават валиден сертификат с отрицателен тест, като веднъж седмично е задължително да правят ПСР тест. При съответно завишен брой на новозаразените е възможно да се въведат по-строги регионални мерки.

При средна степен на риск, когато седмичният брой на новозаразените е между 100 и 190 на 100 хил. души, неваксинираните ученици се тестват три пъти седмично, като един от тестовете е ПСР. За учителите се запазват мерките както при ниска степен на риск. Ученици и учители носят задължително маски извън класните стаи. При висока степен на риск, когато броят на седмично новозаразените е над 190 на 100 хил., учители и учениците от горния гимназиален курс носят маски и по време на занятие.

При нисък риск е разрешено провеждането на училищни мероприятия, ако рискът е средна степен, те са разрешени след обстоен анализ на ситуацията. При висок риск те са забранени, а конференции и приемни часове се провеждат единствено дигитално. При средна степен на риск часовете по пеене и физически упражнения се провеждат на открито, ако това е невъзможно, се спазва предписаната дистанция между учениците.

По думите на министъра на здравеопазването Волфганг Мюкщайн няма да бъдат прилагани единни правила за карантина. При поява на COVID в класа, решението кой да си остане вкъщи взима местната здравна служба. Препоръката е ваксинираните ученици да бъдат категоризирани като контактни от втора степен, което им дава право да продължат присъственото обучение. Здравните власти преценяват какви мерки да бъдат приложени, като се прави разлика дали заразен е само един ученик или по-голямата част от класа е с положителен тест.

По статистически данни първа ваксина са получили 25 процента от подрастващите на възраст от 12 до 15 години и 52 процента от младежите на възраст от 16 до 19 години.

# 8 854
Добре де, аз не знам да има някой, който иска ДО заради ДО. Тези, които го искат, искат децата им да не рискуват здравето си.
Толкова ли е трудно да се разбере, че не става само с неискане? Не искаме ДО, ама не искаме и да тестват децата, не искаме маски на децата, не искаме да се ваксинираме.
А какво искаме? Някой да оправи нещата с вълшебната пръчица?

Не е трудно да се разбере - искаме ПО. Или нулева година, щом децата са толкова страшни. Но при ЗАТВОРЕНИ хотели, молове и кръчми.

# 8 855
Аз мисля че, че 7000 хоспитализации изобщо не са нормални /камо ли бруталните 10000, които бяхме стигнали, изобщо дори не трябва да се стига до такива цифри, максимум до 4000-5000 хоспитализирани за цялата страна, защото здравната система не може да действа адекватно.

И 4000-5000 хоспитализирани за цялата страна са много, Швеция дето е с 10,4 млн. население не имала повече от 3000 хоспитализирани по време на всички вълни досега.

България не е в състояние да лекува качествено толкова много болни, защото няма човешки ресурс. Това са просто едни легла за умиране, а не качествено лечение.

# 8 856
Добре де, аз не знам да има някой, който иска ДО заради ДО. Тези, които го искат, искат децата им да не рискуват здравето си.
Толкова ли е трудно да се разбере, че не става само с неискане? Не искаме ДО, ама не искаме и да тестват децата, не искаме маски на децата, не искаме да се ваксинираме.
А какво искаме? Някой да оправи нещата с вълшебната пръчица?

Не е трудно да се разбере - искаме ПО. Или нулева година, щом децата са толкова страшни. Но при ЗАТВОРЕНИ хотели, молове и кръчми.
Аха. Краставицата има 90% вода.
Аз бях дотук в този "диалог", Вие продължавайте.

# 8 857
  • София
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изразяват несъгласието си с така написаната от вас заповед. Настояваме за нейната корекция, като изброяваме предложенията, които биха били приемливи за бизнеса, А ПРИ НЕСЪОБРАЗЯВАНЕ ОТ ВАША СТРАНА С НАШИТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ, ОБЯВЯВАМЕ БОЙКОТ НА ЗАПОВЕДТА:
1. За работа с капацитет 100%:
- служителите в секторите, попадащи под рестрикциите на новата заповед, да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с К19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране.
- персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. След изтичане на 6 месечния срок на давност на удостоверението за преминало през вируса лице, давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.
или:
- клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят на 100% капацитет.
2. Проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите, само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.
  от ТУК
Как точно ще се обособят места в заведенията отделно за ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал клиент?  Че и бойкот ще обявяват... ooooh!
Много се съмнявам Стойчо и Ко да се решат да въведат някакви ограничения в заведенията -  просто няма да посмеят, въпреки че претенциите са скандални.

# 8 858
  • Варна
При тази абсолютна липса на мерки , дано вълната отмине по-бързо и децата дори и да не започнат присъствено на 15 септември, поне от октомври да влязат в училищата и да се задържат там до края на годината. Правителството е временно и се държи като такова, не му се налагат никакви мерки, чакат да си тръгнат.

# 8 859
чета сега мерките за започване на учебната година в Австрия и.... ми се струва, че тук отново сме се върнали 100 години назад от реалния свят, като някаква анти-утопия сме и кога ще настигнем другия свят, остава неизвестно

Министърът на образованието на Австрия Хайнц Фасман и министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн обявиха мерките за предпазване от COVID-19 за новата учебна година. Главната цел на новия план е да бъде избегнато дистанционното обучение. Кои мерки ще се прилагат зависи от решението на регионалните власти в зависимост от степента на риск.В началото на учебната година се въвежда "фаза на сигурност", продължаваща три седмици, в която вички ученици и учители носят маски извън класната стая. Децата и подрастващите се тестват в училище три пъти седмично: в понеделник с ПСР и антигенен тест и в четвъртък.
Хубави мерки. За чия сметка ще е тестването?
И с какви тестове за децата. Едва ли са от инвазивните, които стигат до носоглътката.
Ако и тук се иска тестване 3 пъти седмично сумата за бюджета нараства на 600 милиона (и то ако махнем ПСР- ите и сложим антигени), а пари затова в БГ май няма. Ако трябва да предвидим и ПСР на цена от 60-80 лв. бюджетът скача на над 3 милиарда годишно. Възхищавам се на Австрия какъв ресурс харчи, но се съмнявам, че ще може да го прави още дълго.

# 8 860
Аз мисля че, че 7000 хоспитализации изобщо не са нормални /камо ли бруталните 10000, които бяхме стигнали, изобщо дори не трябва да се стига до такива цифри, максимум до 4000-5000 хоспитализирани за цялата страна, защото здравната система не може да действа адекватно.

И 4000-5000 хоспитализирани за цялата страна са много, Швеция дето е с 10,4 млн. население не имала повече от 3000 хоспитализирани по време на всички вълни досега.

България не е в състояние да лекува качествено толкова много болни, защото няма човешки ресурс. Това са просто едни легла за умиране, а не качествено лечение.
Абсолютно съм съгласна..но те сега отиват към 3000..Така, че след седмица ще са 5000, просто е неизбежно, при това свободно разпространение на вируса.

# 8 861

Министърът на образованието на Австрия Хайнц Фасман и министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн обявиха мерките за предпазване от COVID-19 за новата учебна година. Главната цел на новия план е да бъде избегнато дистанционното обучение. Кои мерки ще се прилагат зависи от решението на регионалните власти в зависимост от степента на риск.В началото на учебната година се въвежда "фаза на сигурност", продължаваща три седмици, в която вички ученици и учители носят маски извън класната стая. Децата и подрастващите се тестват в училище три пъти седмично: в понеделник с ПСР и антигенен тест и в четвъртък.
Хубави мерки. За чия сметка ще е тестването?
И с какви тестове за децата. Едва ли са от инвазивните, които стигат до носоглътката.
Ако и тук се иска тестване 3 пъти седмично сумата за бюджета нараства на 600 милиона (и то ако махнем ПСР- ите и сложим антигени), а пари затова в БГ май няма. Ако трябва да предвидим и ПСР на цена от 60-80 лв. бюджетът скача на над 3 милиарда годишно. Възхищавам се на Австрия какъв ресурс харчи, но се съмнявам, че ще може да го прави още дълго.

Всяка страна решава какво да пожертва в извънредна ситуация. Някои жертват пари. Ние - хора.

# 8 862
Всяка страна решава какво да пожертва в извънредна ситуация. Някои жертват пари. Ние - хора.
Парите обаче също идват от жертви. Често пъти - на хора.

# 8 863
  • в страната на чудесата
Искам Алибегов шеф на БЛС.
Това се казва лидер. Евала.

Вълната ще е къса, който както може така да се оправя.

# 8 864
В Австрия едва ли купуват тестове по пазарни цени на нашите лаборатории.

Общи условия

Активация на акаунт