COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 992 327
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 140
МОН издаде първите свидетелства за 70% ваксиниран персонал в училище

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/mon-izdade-pyrvite-svidete … chilishte-2279454

70-те процента вече отлетяха, заедно с уханския вариант, но нищо и ние все някога ще го разберем.

# 4 141
ОК ясно, значи вярваш в световна конспирация. А срещу това рационални аргументи не съществуват.

Приемах те за мислещ човек, но с този пост ме разколебаваш. От кога мисленето е световна конспирация? Казах, че за мен данните са непълни и изкривени, заради начина на събирането им. Не се сещам до сега данни за странични реакции да са събирани по този начин. Това не е научен начин за оценка на страничните реакции.

Нима твърдиш, че данните са пълни? Когато един съобщава, а друг -не. Мислиш ли, че при по-тежки реакции, на хората въобще им е до съобщаване в системата? А когато лекуващият лекар, познаващ най-добре състоянието на пациентите си и най-добре може да прецени има ли вероятност за връзка с ваксината, не съобщава? А това го преценява някой зад компютъра, който и хабер си няма здравословното състояние на пациента. А колко от съобщаващите дори не са прегледани от лекар  за оценка на тези симптоми?
Но това, според теб, се нарича световна конспирация.
Точно за тази нетолерантност към другото мнение, ставаше дума. Ако не съвпада с нашето, значи е световна конспирация. Ок, щом ти го казваш.

Това е равносилно, аз да кажа, че ти вярваш в алабалистики.

Едит
Almondina ,
Скрит текст:
потребители бяха написали в другите теми. В постовете на Сарита не се съмнявам, един беше за Англия, Бонго също написа за негов приятел, мисля в  Бг, другия не помня.

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 19:22 от Diorela

# 4 142
Covid ваксината на Moderna е с
93% ефективност шест месеца
след втората доза, т.е. почти без
никаква промяна спрямо ефективността от
94%, която бе установена при
първоначалното клинично
изпитване, предаде Ройтерс.
https://www.24chasa.bg/novini/article/10055817

# 4 143
Аз съм скептична към съобщаването на такива данни, и за ваксините, и за ковид, от България, и не ги чета. Само от други ( някои) страни.

# 4 144
Цитат
Започвам да си мисля, че  всичките данни, които се съобщават, са като информацията тук, във форума - неудобните, плашещите, биват изтривани

Ами баш световна конспирация си е това. Не се ли усещаш?

Цитат
Нима твърдиш, че данните са пълни?

Достатъчно пълни са, за да засичат дори много редки странични реакции и това ли ще отречеш?. Ваксините се наблюдават от множество регулатори, все някой от тях ще забележи нещо, слава богу светът не разчита на това само на България.

# 4 145
Ето едно мнение на директора на Института по патология към Университета в Хайделберг - Peter Schirmacher /https://www.klinikum.uni-heidelberg.de/personen/prof-dr-med-peter-schirmacher-3128/. Провел е аутопсии на 40 ваксинирани, починали в рамките на 2 седмици след ваксиниране и счита, че 30-40% от тях са починали в резултат на ваксината, както и че честотата на фаталните последици се подценява: https://freewestmedia.com/2021/08/03/german-chief-pathologist-so … Xtu7EUqRTKhfvwYtc

# 4 146
Скрит текст:
Цитат
Започвам да си мисля, че  всичките данни, които се съобщават, са като информацията тук, във форума - неудобните, плашещите, биват изтривани

Ами баш световна конспирация си е това. Не се ли усещаш?

Цитат
Нима твърдиш, че данните са пълни?

Достатъчно пълни са, за да засичат дори много редки странични реакции и това ли ще отречеш?. Ваксините се наблюдават от множество регулатори, все някой от тях ще забележи нещо, слава богу светът не разчита на това само на България.

Ако сама не си наясно какво съм имала предвид с първото, значи няма смисъл обяснявам. Но не е световната конспирация.

За второто, как разбра каква част получилите странични реакции, са уведомили за тях през системите? На око? С математически модели?  А как разбра, че с достатъчно пълни тези данни? Не си ли виждала листовка на лекарства - вътре пише конкретната честота на реакциите.
Нали точно ти поддържаше научните данни? Този начин на събиране, е твърде далеко от истинската наука.
Едит
Виждаш какво пише и в поста преди моя. Това е становище на немски патолог. Подценява се честотата на фаталните последици!!!

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 19:45 от Diorela

# 4 147
Минавам да оставя това тук

Много просто и ясно обяснение. С картинки.

Скрит текст:
Вярно ли прочетох назад, че МЕРС се е разпространявал със "страшна скорост"? МЕРС, от който са се заразили под 4000 души?
Наистина ли сравняваме(за пореден път!) несравними един с друг вируси?
МЕРС и Ебола нямат безсимптомно и пресимптомно предаване.
Смъртността от свинският грип е несравнимо по-малка от тази на Сарс-2.
За другите дори няма да коментирам.

Вчера се пусна изследване, мисля че Лейдибърд го пусна:
Под 1 от 20 деца имат симптоми на пост-ковид за до 8 седмици. Не се уточнява, но едно от 20 са 5 %. Което значи, че над 2%, но под 5%.
1 от 50 е със симптоми за над 8 седмици.
Това е 2%.
И това трябва да успокоява? Мен лично ме плаши. Очаквах много по-малко засягане на децата.
2% е ужасяваща бройка деца.

Дано най-после с тази илюстрация се разбере аритметиката защо в страни с много висок процент ваксинирани и процентът ваксинирани от хоспитализираните е висок.

За съжаление много хора не могат да осъзнаят, че съвсем не всички деца ще минат през вируса без последствия. И 1% да са засегнатите, за родителите им това са 100%. Аз се притеснявам за моите и не разбирам тези, които са готови да рискуват своите, вярвайки в мантрата "Децата го карат леко".

Започвам да си мисля, че  всичките данни, които се съобщават, са като информацията тук, във форума - неудобните, плашещите, биват изтривани. Само за 2 дни аз лично прочетох за 4 смъртни случая след ваксини, дори и постовете на Сарита от снощи, са изтрити.
За мен е несериозно да се събира информация за страничните реакции от пациентите, кой писал, кой не. Това не води до пълнота на тази информация, а преценката й се извършва от хора, които въобще не са видели и прегледали пациентите. За мен този тип данни са много деформирани и не мога да разчитам на тяхната пълнота, достоверност и обективност.

При нашата силно жълта журналистика е абсурд наистина да има смъртни случаи вследствие ваксината и някой Пик да не ги е раздухал.

Диорела, а как да се събират данни за странични реакции от каквото и да е лекарство или ваксина, ако не от пациентите?

# 4 148
В България действително няма някаква по-задълбочена разяснителна кампания за ваксините - включително официални данни за нежаланите реакции.
По мое скромно мнение, ако няма официални данни за нежеланите реакции след ваксините в БГ, пълно медицинско разследване на случаите - може да се включат специалисти извън страната, за да се избегнат подозрения в пристрастност, няма как хората да имат доверие.
Така се подклаждат разни "теории" и се разколебават и малкото хора, решили все пак да се ваксинират.
И понеже у нас няма потвърдени такива официални данни, всеки избира на кого да вярва и много хора остават с чувството, че нещо се крие.

# 4 149
Този начин на мониторинг може да не е 100% точен, но е достатъчно точен, за да засича дори много редки странични реакции, това защо продължаваш да го подминаваш? А твоите намеци, че данните умишлено се изтриват вече съвсем отива в зоната на здрача, но и обяснява много добре твоето поведение в тази и други теми. Вярвай в каквото си искаш, но тъй като както аз вече казах твоите вярвания не могат да бъдат оборени с рационални аргументи, намирам продължаването на този спор за излишно. Разбрахме вече, че ти не вярваш на официалните данни, но пък за сметка на това вярваш безрезервно и безкритично на всяко "алтернативно" мнение. Това вече си е твой проблем.

# 4 150
За съжаление експертите от други страни си имат достатъчно работа, гв да се занимават с нас

# 4 151
Между другото, по повод докладването за странични реакции след ваксините - мисля си, че е по-добре самите ваксинирани направо да докладват до ИАЛ, а не чрез лекар.
Така ще се съберат много повече данни. И не разчиташ на друг да докладва твоите симптоми, да преценява дали са достатъчно сериозни, дали са точно от ваксината и т.н.
При фатални случаи до 1 месец след ваксина - трябва да се разследва. И тук няма кой друг да съобщи, освен лекари/болница.

# 4 152
В България действително няма някаква по-задълбочена разяснителна кампания за ваксините - включително официални данни за нежаланите реакции.

Не само в България. Писах че има информационно затъмнение. Дори имам чувството, че в България лекарите имат повече право на глас да дискутират полза и рискове от ваксини за пациентите си.

# 4 153
  • Насред хаоса
ОК ясно, значи вярваш в световна конспирация. А срещу това рационални аргументи не съществуват.
Би ли могла малко да помислиш как изглежда писаното от теб? Тоест, само смъртните случаи от ковид са истина, другите и тия от ваксините са конспирации?! Кога ще разбереш, че всяко нещо има добра и лоша страна и колкото повече обвиняваш всеки, казал нещо различно от добро за ваксините, толкова повече хората почват да не ти вярват? Ще рече човек, че си търговски представител на някоя фармация. Айде поне малко съчувствие поне към хората, пострадали от това.

П. П. Понеже битува схващането, че нежелаещите ваксини произвеждат фалшиви новини и са способни на номера - току що във фейсбук Мангъров е публикувал снимка, на която ваксинират уж него. И до нея снимката на действителния човек от някаква страница на чужда медия.

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 20:11 от La Sombra

# 4 154
Не, Лили, не си разбрала. Чета и двата варианта информация и точно рационално си правя изводи. В нищо не вярвам, защото това означава доверие без доказателства. Вярването е религия, а не наука.

Явно наистина не си схванала и се налага да ти обясня, че за триенето, правя препратка само и единствено към триенето във форума.

Дай поне един аргумент, дори и нерационален. Защото "достатъчно точен" метод не е аргумент, а твърдение. Аз дадох доста аргументи.

Ще ти го обясня с проста математика
X + Y = Z
където X  са съобщените реакции , Y  - несъобщените,  а  Z всички реакции.
Няма как да намериш,  Z ако нямаш начин да изчислиш колко е  Y.
Оставаш само до информация за X. И от къде вадиш извода, че е достатъчно точно да знаеш единствено колко е Х ?  За да правиш изводи за Z  ?

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 20:23 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт