COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 534
  • 22 549
  •   2
Отговори
# 4 590
То и Спутник да има, друга причина и противопоказание ще се измисли.
Явно не е популярна информацията, че България не е поръчала пълната квота от Модерна и Файзър, но пък всичко възможно като количество от Санофи. През март месец четох, че са над четири милиона и половина дози. Мачът ще е с продължение.

# 4 591
Като нямало лекари, защо десетки хиляди получават бонуси по 1000 лева на месец.
Скоро четох, че близо 200 милиона били дадени за бонуси на медицинските работници на първа линия.
Вече 2 месеца имаме под хиляда човека в ковид отделенията, пък пак имаме доста висока смъртност, тоест не е дали има или няма лекари, дали са препълнени отделенията, защото бонусите си текат, а хората ги запътват към моргите.
За какво ни се водят близо 50 хиляди болнични легла на хартия, за да могат да източват касата, чрез фалшиво лекувани в тях ли, като не можели да обслужват и 20% от леглата.

# 4 592
  • Насред хаоса
Не знам колко пишат, Етерея, защото имам пример. Споменах за него по - назад, човекът от месеци бере душа и не се знае какво ще стане, защото прогнозата е лоша. Но, разбира се, вас такива случаи не ви интересуват, нали не е станало с вас или ваш близък.
Дева, причини не търся, защото съм решила, че няма да слагам. За какво са ми причини при взето решение? Правят ми впечатление разни неща и питам.
А, руската не била одобрена? Ами добре, защото и за нея четох добри отзиви.

# 4 593

В едни руски коментари четох как руснаците се възмущават, че не им предоставят възможност да се ваксинират с другите ваксини, а само със Спутник.
Угодия няма.

Точно руснаците не могат да са пример за ваксинациите. Те бият дори нас, да не говорим за такива признати антиваксъри като французите, по недоверие към всякакви ваксини и пристрастие към всякакви конспиративни теории.
Желанието им за други ваксини има много прозаично обяснение. По стечение на обстоятелствата познавам и контактувам с доста руснаци по линия на обща страст към пътешествия по разни диви места. Тях и епидемия от чума не може да ги спре да пътуват, не напразно миналата година до септември си ги събираха с евакуационни полети от всякакви страни като Вануату и Кирибати, които половината хора не чували, че съществуват.Simple Smile Тъй като в момента много страни в света имат облекчения за влизане на ваксинирани, но само с определени ваксини по списък(руските и почти всички китайски не влизат в това число), братята руснаци силно се интересуват именно от тях. Вече трима познати ме питаха дали ако летят до България като туристи, ще ги ваксинират с Пфайзер или Модерна(само тези двете се признават практически навсякъде).

# 4 594
Cubayo, да точно така пише в плана при над 500. Само ключови работници.
https://coronavirus.bg/bg/1052
Само че, пропускаш и еди колко си в болница. При продънената касичка на държавата, пълен локдаун.....не знам откъде ще платят на хората. Защото, към момента ресторантьорите още си чакат парите, представям си целокупното затваряне какво ще означава. Тогава може и  тези с удобните диванчета вкъщи да останат без мека мебел Wink.
Наистина нямам идея. Това, което казваш е вярно. Още не са се разплатили даже с малкото браншове, които затвориха. Какво ще стане ако затворят абсолютно всичко в държавата ни даже не ми се мисли. За нас 9000 в болница не е недостижима цифра. При последната вълна стигнахме над 12 000. В България за да приберат пари вкарват за щяло и нещяло. Накрая обаче не остават места за хора, които наистина се нуждаят. Това при положение, че ние имаме двойно повече легла на 100 000 души спрямо средното в ЕС. Реалното положение ще се види по броя на интензивните и починалите. Те би трябвало да са много по-малко спрямо предишните вълни.
Няма лекари, това е проблемът, леглата няма да те излекуват..
Лекари имаме. Сестрите са малко. "Според последните налични данни в Евростат, броят на лекарите в страната през 2018 г. е 29 625, от тях общопрактикуващи са 4199, специалистите 11 162, а специалистите с хирургическа насоченост 8292. Като абсолютна стойност, броят на лекарите в България е по-голям от тези в страни като Дания, Финландия, Хърватска, Ирландия, Словакия и др. Точното сравнение, обаче, трябва да се направи според това колко са лекарите спрямо населението на страната.

Графика 1

Както се вижда на Графика 1,  донякъде изненадващо спрямо реториката, по този показател България е на впечатляващото 8-мо място в ЕС със завидните 421 лекари на 100 000 души. Зад нас в класацията са страни като Италия, Испания, Великобритания и Холандия. Още повече, някои страни като Гърция, които демонстрират по-добри показатели, броят в своята статистика и пенсионираните, непрактикуващи лекари, което изкуствено ги изкарва по-напред в класацията. Интересно е да се отбележи, че въпреки сериозната миграция, в последните 10 години, всъщност съотношението лекари/население у нас се е подобрило с малко над 20/100 000."

# 4 595
Може би не се изразих правилно.
Яд ме е, че ще има омазване и дистанционно обучение при налични ваксини. Естествено, че като тръгнат на зле нещата, ще има ДО. Но защо трябваше да стигаме дотам?
При над 500 души на 100 000 се минава не само на ДО, но и на пълно затваряне каквото в България не е имало. Предвижда се затваряне на абсолютно всичко без болници, аптеки и супермаркети. Дори в парковете и градините ще има ограничения. Вероятно пак ще запечатват пейки и ще въвеждат еднопосочни движения с ленти. Ако съдим по развитието в другите страни това ни чака сравнително скоро.
Cubayo/Bond,нали ние имаме в пъти повече преболедували от затворилите се западняци със супер-хипер- доживотен имунитет, защо така сега прогнозираш, че ще имаме много бройки и ще се затваряме? Нали Делта е тук от април, пък месеци наред без мерки нищо ни нямаше, заради имунния вал от преболедували и така трябваше да продължи?
Ще имаме много бройки, защото ваксинираните се заразяват и предават вируса. Ако не беше така щяхме да имаме допълнително над 1 млн добре защитени българи. За съжаление ги нямаме. Дали е удобно да покажете картата на Европа за да видим страните с червени зони? После ще коментираме дали някои от страните с голям процент ваксинирано население не са с най-червените украски.
Нали ти твърдеше, че основният ни щит са преболедувалите? При вълната от Делта в Англия и при население с над 60% ваксинационно покритие, обясняваше че такава силна вълна  няма да се случи тук, именно заради преболедувалите. Ясно, че другите страни са червени, защото ваксинираните също се заразяват (все пак, всички изследвания показват, че е в по-малка степен от неваксинираните), но нали нашето основно предимство бяха преболедувалите? Нещо усъмни ли се в него, или? По същата логика, при вълната при нас, трябва да имаме много по-малко починали и интензивни от западните ваксинирани държави, но те вече почнаха осезаемо да растат. За съжаление, виждаме каква е реалността. А както  и с всички останали вълни, и тази просто ще се премества и скоро в Западна Европа ще са зелени, а тук ще сме червено-лилави, но да видим кой на каква цена.

# 4 596
0001, тези 1000 лв. ги спряха отдавна.

# 4 597
  • Сан Франциско
Браво бе, аз съм една от най-гласовито искащите и питащи точно за такива случаи - не ни интересували нас. Дайте документ, дайте линк, пишете на производителя на ваксината.

# 4 598
Не се гледат активните случаи, а натиска над здравната система. Разбираш ли ме или да се отказвам вече?
Нека да видим какво е положението с починалите средно за 7 дни приравнено към България (6):
Гърция-10
Великобритани-9
Турция-8
Испания-11

В Гърция през последните 2 седмици новозаразените са по над 2 500 на ден.
В България едва вчера случаите стигнаха над 500, а средно са под 350 на ден.
Така че ако  съвсем грубо приемем че в Гърция случаите са над 5 пъти повече отколкото в България, то смъртните случаи в България  би трябвало да са поне 5 пъти по малко, т. е. не повече от 2(два) на ден.
А те не са!!!
КАПИШИ???

# 4 599
  • MI
Ахаааа, един от най-върлите противници на ваксините първо пита защо не предлагат и Спутник, после не знаел че не е одобрена. А един мармот нали ..
Между другото, вече има доста документирани случаи на повторно заболели, особено с друг щам. Въобще не е под въпрос на практика дали имунитетът е вечен, отговорът е не.

# 4 600
0001, тези 1000 лв. ги спряха отдавна.
Може ли линк към новината, защото точно вчера при Радев , Кацаров каза, че трябвало да се актуализира бюджета, за да не спират парите за хората на първа линия, а бившия здравен Костадин Ангелов им отговори, че пари имало в бюджета, защото били заделени над 500 милиона за бонусите, а до май месец били изхарчени 157 милиона за тях.

# 4 601
"Според последните налични данни в Евростат, броят на лекарите в страната през 2018 г. е 29 625,
А случайно да занеш, че 1/4 е минала пенсионната възраст? Ей, мислех да те прескачам, но не мога да позволя да подвеждаш така хората. Ужас! Всяка дума дано ти проверяват.

Сестрите не са само малко, липсват 30.000 кадри.

# 4 602
  • Насред хаоса
Ахаааа, един от най-върлите противници на ваксините първо пита защо не предлагат и Спутник, после не знаел че не е одобрена. А един мармот нали ..
Въпросът ми беше повече от ясен, за който иска да го разбере - а именно, защо при такава ситуация, в която се касае за спасяване на възможно най-много животи, пак имаме делене на наши и ваши, защо едните се одобряват, за другите дума не може да стане, и още. Дали Спутник или Астра ми е все тая, не може да е кой знае колко различен принципът и структурата им.

https://www.dnes.bg/world/2021/08/07/francuzite-otnovo-na-ulicat … -na-makron.499663
Това относно противодействието на действието, за което споменах. Докъде ще се стигне, не знам, но се обзалагам, че следващият президент на Франция няма да се казва Макрон.

Освен това в Испания са установили над 100 случая на ламбда, за който се казва, че е много по-заразен и устойчив на ваксините.

# 4 603

И после казва, че по принцип няма да се ваксинира?!
Е, какво иска да каже авторът? Thinking

0001, ето
https://www.dunavmost.com/novini/spirat-bonusite-ot-1000-leva-za … e-na-parva-liniya

# 4 604
КАПИШИ??? Сериозно? 😀😀😁. В България смъртността за съжаление е много висока и то не от вчера. За съжаление от много години сме първенци в това отношение и то при положение, че имаме двойно повече легла и доста повече лекари на глава от населението спрямо средното за Европа. Все пак с толкова много преболедували и ваксинирани би трябвало да стоим далеч от нивата на миналите вълни.

Общи условия

Активация на акаунт