COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 981 182
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 5 340
  • Русе
Може ли да си излея беса от нашата ваксинационна програма, дано уцелвам темата..2 месеца деликатно навивам мите родители за ваксина, мама се опъва, щяла да изчака и други познати доводи. Хеле, записва си час през платформата за днес , Русе , бивша втора поликлиника. Избира старателно мястото и часа, защото татко е с Паркинсон и трудно върви. Вчера получава СМС да и напомнят. Да, ама днес като отива се окача, че тези дето слагат ваксини са отпуска тази седмица. Да й презапишели часа за другата или да иде в Туб- диспансера. Тя решава, че това е "пръстът на съдбата" и тръгва да се прибира, защото "ваксина не й трябвала". Едвам я убедих да иде в Туб- диспансера, там ваксините ги слагат на изнесено място, въобще не се влиза вътре. Преди това ЛЛ лекар й отказа, защото трудно събирал хора. Та, ако ще се записвате през платформата, звънете , отпускарски месец е явно. ММ се ваксинира така без проблем, но беше месец май..

# 5 341
Съгласна съм донякъде с Уиш - от един момент насетне наистина е въпрос на късмет.
Но съм съгласна и с 13 - нека първо си постелим както трябва, а след това да се осланяме на този късмет.
Но това категорично не означава да не се опитваме да направим всичко по силите си да избегнем болестта. И като държава, и като общество, и като отделни хора.
Не можем да пуснем децата в училище без никакви мерки и да се уповаваме на късмета си. Нито пък да се врем в тълпи или да се държим сякаш няма никакъв проблем. Веднъж, два пъти може и да се получи. Но не и всеки ден.
Аз за себе си съм направила и продължавам да правя онова, което е по силите ми - нося маска, спазвам дистанция, не се бутам в хората, стремя се да пазарувам в по-малко натоварени часове, избягвам струпвания на хора, ваксинирала съм се. Оттам насетне наистина вече е въпрос на късмет, но се надявам, че с моите действия и решения съм "помогнала" на този късмет и продължава да му помагам.
Не можем просто да отричаме всякакви мерки и да повтаряме, че заразяването е неизбежно, защото от това страдат хора - някои боледуват тежко, други губят живота си. Усилията ни трябва да са точно в обратната посока.

# 5 342
  • София

Клер, на мен ми е ясно, че твоят личен мотив да наливаш масло в тази дискусия, е желанието ти да си докажеш, че си трайно защитена и нямаш нужда от ваксина. Simple Smile Това си го писала многократно тук. И най-вероятно е така. Абстрахирай се от този личен мотив и притеснение. Да, най-вероятно няма да те повтори Ковид, но това не значи, че за всеки случай трябва да си затваряш очите пред сведенията за случаи на повторно заразяване и да се опиташ да ги неглижираш. Или както прави Judy - напълно да ги отричаш.

Говорим за това, че и преболедували, и ваксинирани, дружно трябва да го дават по-кротко и да спазват разумните мерки. За всеки случай.

Никъде не съм твърдяла, че мерки не трябва да се спазват.

Макар че лично аз се дезинфекцирам доста по-рядко и небрежно от преди. Имам си моя теория как да поддържам имунитета напрегнат.

И аз си давам сметка защо ти се притесняваш. Но твоите лични страхове също не трябва да те карат да си затваряш очите пред факта, че все още са спорадични свидетелстваа за реинфекции и че отделните примери не трябва да се генерализират.

# 5 343
  • Варна
Не можем да пуснем децата в училище без никакви мерки и да се уповаваме на късмета си.
Миналата година точно така направиха, да видим дали ще повторят експеримента и сега. За малките говоря, до 4 клас, които бяха присъствено и без маски в час.

# 5 344
Делта" вариантът може да заразява хората, които са били ваксинирани. Това означава, че всеки, който не е бил ваксиниран, рано или късно ще се сблъска с вируса. И не разполагаме с нищо, което да спре напълно предаването на заразата.

И зграждането на колективен имунитет срещу новия коронавирус е невъзможно заради разпространението на варианта "Делта", съобщи в. "Гардиън", цитирайки авторитетния британски експерт Андрю Полард.

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/zashto-kol … yzmozhen--6129554

# 5 345
  • София
Хора, давите се в капка вода с тези сертификати. Един сертификат винаги може да бъде удължен, преиздаден и дори анулиран според ситуацията. Аман с тези 6 месеца. И кво шъ правим после. Въх. Дискриминация.
След 6 месеца може да си имаме нов вариант и всички да сме под ножа. Да се заразяваме повторно или да се боцкаме със новички ваксинки.
А вие сте се хванали за тези 6 месеца сякаш всичко вече е ясно.
Споко, ако се приеме официално че имунитета продължава да ви пази, ще ви издадат сертификат за още 6 месеца.
Да не се окаже само, че са затворени ресторантите и няма къде да се ходи с тоз сертификат. Rolling Eyes
Нищо спокойно няма. Нашите сертификати изтекоха. Имунитета ни пази не по-лошо от този на ваксинираните, а нямаме сертификат. Защо?
"Данни от неотдавнашно изследване на лондонския Имперски колеж показват, че напълно ваксинираните хора на възраст от 18 до 64 години са с около 49% по-нисък риск да се заразят от неваксинираните. Вероятността имунизираните да дадат положителен тест след контакт със заразен човек за имунизираните е три пъти по-малък в сравнение с преболедувалите."

Абе не мога да разбера прави ли се разлика между "вероятност" и доказани случаи?
Едно и също си пишем...

# 5 346
Донатела, разбира се, че ако се вижда вируса, ще го заобиколим. И все пак съпругът е излизал, така ли да разбирам. Всъщност, не ме интересуват подробности. Хванах се за твоите постове, защото така описваш нещата, та все едно от нищото сте се заразили. И цитираш мен, която твърди друго. Все тая. Иначе човек ще си направи извод от написаното ти, че сте първи случай в света заразени отникъде 🙂
Уиш, прочети Папиш, тя много добре описва, това, към което се стремя и аз.
Защо трябва нещо да се боледува, като може да се направи всичко и колкото е възможно да не се. Особено вирус с такива последствия.
Само че, за такова нещо се иска общество, държава, манталитет различен.
Та такива работи.
Нещица, за които масата хора не им дреме изобщо и им се струва много сложно и ограничаващо. Във време на пандемия, забележи.
Не дай боже, нещо по- страшно се случи..

# 5 347
https://www.dailymail.co.uk/news/article-9883229/Covid-UK-Footba … ild-symptoms.html

резюме:
човекът преболедувал с умерени симптоми през ноември 2020 и затова не се ваксинирал.
при повторното заразяване сега, едва не умрял.
В световен мащаб са наблюдавани и повторни заразявания с варицела. Това означава ли, че по принцип придобития имунитет не работи?! Дали пък всички прекарали варицела да не си набодем профилактично и една игла за варицела, че току виж спаднали нивата на антителата...

# 5 348
Статистика и изследвания няма. Има едни твърдения на някакви хора, стъпващи неясно на какво, но не и на емпирични проследявания на големи групи реални хора.
Вече обсъдихме, че изследвания има и всичко е в страниците на форума - не знам защо се продължава по този начин.
Това което е дадено не са твърдения, а почиващи на научни данни факти към определен момент от проучването и изследването. И да наричаш „някакви хора” учените, лекарите, епидемиолозите, вирусолозите които са се занимавали с това не говори много добре за употребяващия го. А какво ни предоставят „стъпващите неясно на какво хора” са ясни емпирични проследявания, изследвания и проучвания на реални хора.

# 5 349
Кое е по-вероятно, ковид да е като останалите коронавируси, които познаваме или да е като варицела?

# 5 350
13, да не си бягала от часовете по биология? Не можеш да спреш вирус разпространяваш се така с маска и ръкавици …

Данните от скорошно проучване на React, проведено от Imperial College London, показват, че напълно ваксинираните хора на възраст от 18 до 64 години имат около 49% по -нисък риск от заразяване в сравнение с неваксинираните хора. Констатациите също така показват, че напълно ваксинираните хора са били наполовина по -склонни да дадат положителен тест след контакт с някой, който е имал Covid (3,84%, в сравнение с 7,23%).

https://amp.theguardian.com/world/2021/aug/10/delta-variant-rend … r_impression=true

# 5 351
  • София
"Данни от неотдавнашно изследване на лондонския Имперски колеж показват, че напълно ваксинираните хора на възраст от 18 до 64 години са с около 49% по-нисък риск да се заразят от неваксинираните. Вероятността имунизираните да дадат положителен тест след контакт със заразен човек за имунизираните е три пъти по-малък в сравнение с преболедувалите."

Абе не мога да разбера прави ли се разлика между "вероятност" и доказани случаи?
Едно и също си пишем...

Тези вероятности откъде мислиш, че ги получават? Гледат в тавана ли? Точно на база доказани случаи се изчисляват.

# 5 352
По биология не съм бягала аз, но някои не са учили четене с разбиране.
За какво спиране ми говориш Кира? Или ей, тъй, да запълниш поста.
Ами преди  това ме прочети назад.

# 5 353

Едно и също си пишем...

Тези вероятности откъде мислиш, че ги получават? Гледат в тавана ли? Точно на база доказани случаи се изчисляват.

А дай източника на болднатото изречение   Защото в статията в гардиън не пише това

# 5 354
  • Варна
Данните от скорошно проучване на React, проведено от Imperial College London, показват, че напълно ваксинираните хора на възраст от 18 до 64 години имат около 49% по -нисък риск от заразяване в сравнение с неваксинираните хора. Констатациите също така показват, че напълно ваксинираните хора са били наполовина по -склонни да дадат положителен тест след контакт с някой, който е имал Covid (3,84%, в сравнение с 7,23%).
https://amp.theguardian.com/world/2021/aug/10/delta-variant-rend … r_impression=true
Тая статистика мен лично много ме озадачи. Значи от една страна ваксинираните имат с 49% по-нисък риск да се заразят от неваксинираните, от друга със 100% по-нисък риск (два пъти по-малък) от преболедувалите. Аз ли нещо схващам грешно или така точно, както са го написали излиза, че преболедувалите са по-рискови даже от неболедувалите и неваксинираните... Интересно ми е какви са реалните данни, че с тези проценти яко са се омотали.

Общи условия

Активация на акаунт