COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 564
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 6 390

Щам е защото говорим за огромно количество мутации  -- 16 позиции от 150 в RBD, останалото не е секвенирано. Това си е 10% дивергенция.

Освен това нито едно от основните класове антитела не го ловят, за такава антигенна разлика говорим.

Но това е глупав спор -- кое е щам и кое не. Въпрос на това къде се тегли чертата е, което е напълно субективно.

Важното е, че въпросният вирус, ако и да е еволюирал най-вероятно в плъхове, е напълно способен да инфектира човешки клетки (в статията го тестват това директно).

А е напълно резистентен и към трите класа RBD неутрализиращи антитела. Същевременно знаем от човешките варианти (примерно 7-аа делецията в C.37/Ламбда), както и от  експерименти с ин витро еволюция, че другият основен неутрализиращ епитоп в NTD може да бъде обезвреден още по-лесно.

Т.е. пълна резистентност към ваксините вече е еволюирала, което прави на пух и прах теориите, които се развиваха за това как пространството от жизнени мутации е много ограничено (която теория беше изначално пълен абсурд тъй като SARS-1 беше повече от способен да предизвика глобална пандемия, а хомологията в RBD между SARS-1 и SARS-2 е само 50%) и следователно ваксината винаги ще е ефективна.

Нищо подобно.

Просто към момента оптималният фитнес се постига от B.1.617.2 с максимална оптимизация за заразяване и съвсем лека доза антигенен дрифт.

Но смени ли се режимът на селекция, няма проблем да се иде в друга посока.
[/quote]
Много интересно. Благодаря. Според Вас, вирусът лабораторно модифициран ли е или с естествен произход?

# 6 391
Така е говореше се, че ще се действа с мерки и ваксини и че трябва да пазим ваксините от варианти, вместо това някои наистина приеха наличието на ваксините като карт бланш за още по-широко разпространение, което действително е предпоставка да се сдобием още по-бързо с имуноизбягващи мутации.

# 6 392
  • При семейството си
Така е говореше се, че ще се действа с мерки и ваксини и че трябва да пазим ваксините от варианти, вместо това някои наистина приеха наличието на ваксините като карт бланш за още по-широко разпространение, което действително е предпоставка да се сдобием още по-бързо с имуноизбягващи мутации.

В световен мащаб се чакаха ваксините, за да отпаднат мерките и се елиминира Вируса. Кои са тези “някои”, като за нас, ваксинираните се предвиждат все повече вдигане на мерки и облекчения…,с цел все повече и повече ваксинирани.Последно….ваксини с мерки за всички ли е “решението” ?!

# 6 393
  • Overijse, Belgie
Според мен вина имат управляващите кризата в отделните държави, в които се прие,че ваксиниран/преболедувал има същите "права" като тестван отрицателно.
През уикенда на 27/8 сме на Формула 1 с covid safe ticket. На пистата няма да има никакви задължителни мерки - без дистанция,без маски. Ами не съм съгласна, макар и ваксинирана.

# 6 394
Скрит текст:
Диорела, това лично аз съм го писала в темата безброй много пъти, преди месеци дори. Не е мое хрумване разбира се, но още тогава специалисти казваха, че "по-заразен" винаги е предимство, но "заобикалящ имунитета" вече става предимство в среда, в която вече има натрупан имунитет, независимо по какъв начин. Още тогава се спекулираше, че вариантът в Южна Африка например точно така се разпространи, както и този от Бразилия, две държави, в които имаше доста голямо разпространение на ковид и съответно натрупан имунитет.

Неваксинираните пазят ваксинираните до момента, в който самите те не се заразят и ако оцелеят, тогава влизат в отбора на имунните и ще започнат да отсяват мутации, избягващи имунитета. За такова пазене в случая иде реч. Просто д-р Маринов е искал да обърне внимание на факта, че все още не сме видяли масово разпространение на напълно избягващи имунитета мутации, защото неимунните са все още повече от имунните и селективният натиск в момента е друг. Това в един момент обаче ще се промени, а то ще стане дори да не се ваксинираме, а се заразим масово.

Да, и също целта беше да обърна внимание на безумието на идеята да се остави вируса да се разпространява безконтролно понеже имаме ваксини. Това ще убие точно тези ваксини. И огромен брой хора разбира се.

А точно това върви от есента на миналата година насам -- имаме ваксини, следователно няма нужда да се хабим да ограничаваме заразата.

И това се приема безропотно не само от хората, но и от медицинската общественост.
Нали ваксините бяха основен инструмент за ограничаване на заразата? Или аз съм се заблудила?
Какво означава да оставим вируса безконтролно да се разпространява?
Кой е в крайна сметка ключовият фактор? Който ще спре това разпространение, появата на нови и нови варианти и  "убийство" на ваксините?
Звучи ми като омагьосан кръг.😦

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 23:51 от Катерица

# 6 395
Ваксини и мерки за ограничаване на разпространението, тестване и проследяване. За целия свят обаче.

# 6 396
Бърза, масова, повсеместна ваксинация, на максимално много хора.
Говорим за нещо изключително мащабно, така както са преборени другите болести.

Вариант 50% не искат води до проблем.
Вариант Европа е със 90% покритие, а Африка с 10% води до проблем.

Вариант, който не води до проблем, няма в това време. Не и с тези хора, с това разбиране.

# 6 397
Решението е ваксини + мерки + лекарство, няма какво друго да се направи..Не трябва да се допуска заразяване на нито на ваксинираните, нито на неваксинираните..Тук в темата има хора, които решиха че като сме се ваксинирали, няма от какво да ни пука и пандемията е към своя край...Хвърлиха маските, и не ги интересуват нищо освен да пратят децата си на присъственото обучение в най-голямата зараза и всичко да е отворено..И това непрекъснато го повтарят, а е много погрешно...Сега е време, в което с поведението си, родителите определят бъдещето на децата си....С такова елементарно и първосигнално мислене, няма да е никак добро това бъдеще..

# 6 398
Решението е ваксини + максимално потискане на вируса. Няма нормален живот с този вирус, колкото по-бързо го разберем, толкова повече болка и страдание ще си спестим.

Неко, само с ваксини обаче няма как да стане, защото ваксините ни имат недостатъци, не могат да осигурят стаден имунитет, да не споменавам, че за няколко месеца им пада ефективността. Те могат да служат като помощно средство, но като основен инструмент не могат, не е ваксина срещу морбили това, за да можем да разчитаме, че само с тях ще можем да спрем епидемията. Това са фактите, за съжаление, с които трябва да се съобразим.

Последна редакция: вт, 17 авг 2021, 00:09 от LillyM

# 6 399
Скрит текст:
Диорела, това лично аз съм го писала в темата безброй много пъти, преди месеци дори. Не е мое хрумване разбира се, но още тогава специалисти казваха, че "по-заразен" винаги е предимство, но "заобикалящ имунитета" вече става предимство в среда, в която вече има натрупан имунитет, независимо по какъв начин. Още тогава се спекулираше, че вариантът в Южна Африка например точно така се разпространи, както и този от Бразилия, две държави, в които имаше доста голямо разпространение на ковид и съответно натрупан имунитет.

Неваксинираните пазят ваксинираните до момента, в който самите те не се заразят и ако оцелеят, тогава влизат в отбора на имунните и ще започнат да отсяват мутации, избягващи имунитета. За такова пазене в случая иде реч. Просто д-р Маринов е искал да обърне внимание на факта, че все още не сме видяли масово разпространение на напълно избягващи имунитета мутации, защото неимунните са все още повече от имунните и селективният натиск в момента е друг. Това в един момент обаче ще се промени, а то ще стане дори да не се ваксинираме, а се заразим масово.

Да, и също целта беше да обърна внимание на безумието на идеята да се остави вируса да се разпространява безконтролно понеже имаме ваксини. Това ще убие точно тези ваксини. И огромен брой хора разбира се.

А точно това върви от есента на миналата година насам -- имаме ваксини, следователно няма нужда да се хабим да ограничаваме заразата.

И това се приема безропотно не само от хората, но и от медицинската общественост.
Нали ваксините бяха основен инструмент за ограничаване на заразата? Или аз съм се заблудила?
Кой е в крайна сметка ключовият фактор? Който ще спре това разпространение, появата на нови и нови варианти и  "убийство" на ваксините?
Ами да, става омагьосан кръг, след като се допуска свободно разпространение на вируса..Естествено, че ще убие ваксината, вирусът с тази цел мутира и вече има такива варианти..Ключовият фактор е недопускане на разпространение на вируса..Само ваксините не са достатъчни, трябват и мерки, ама сериозни, и да се спазват от всички..Ама то това не е нещо ново, знае се, но просто не се прилага заради икономиките, а за последствията после ще му мислят..

# 6 400
Бърза, масова, повсеместна ваксинация, на максимално много хора.
Говорим за нещо изключително мащабно, така както са преборени другите болести.

И масова ваксинационния кампания в медиите. Да се разяснява подробно, на разбираем език и да се отговаря на въпроси. Без това няма да стане.
Сегашния МЗ съвсем лежерно го кара. Някак пренебрежително и небрежно. Ваксини има, но кампания за ваксиниране не. План за пандемията има, обаче оставя отговорността за налагане на мерки на местните РЗИ-та. А те явно нямат намерение да бързат с тях, най-вероятно защото ще започнат стачки. И така - по принцип е ясно какво трябва да се направи, обаче никой не го прави

Новите случаи. За последните 24 часа в болница са приети 110 човека.

Последна редакция: вт, 17 авг 2021, 00:27 от Lady Cassiopeia Duval

# 6 401
  • Немция
Рекорден брой починали от ковид за 24 часа в Иран и Русия, съответно над 600 и над 800 души. Причината е силно заразната делта.
https://www.sueddeutsche.de/gesundheit/gesundheit-weiterer-negat … -210814-99-838844

https://www.krone.at/2485528

10 000 ковид болни във френските болници. 52% от населението са напълно ваксинирани.

https://www.t-online.de/nachrichten/panorama/id_90519970/corona- … hen-kliniken.html
(сбор от статии)

Последна редакция: вт, 17 авг 2021, 09:43 от Бибит

# 6 402
Скрит текст:
Скрит текст:

Ами да, става омагьосан кръг, след като се допуска свободно разпространение на вируса..Естествено, че ще убие ваксината, вирусът с тази цел мутира и вече има такива варианти.
.Ключовият фактор е недопускане на разпространение на вируса..Само ваксините не са достатъчни, трябват и мерки, ама сериозни, и да се спазват от всички..Ама то това не е нещо ново, знае се, но просто не се прилага заради икономиките, а за последствията после ще му мислят..
Реалността ми доказа, че мерките не могат да бъдат постоянна и унифицирана величина навсякъде по всички кътчета на света.
Явно трябва да има някакво решение, допълващо мерките/ решенията / моделите , взимани до момента от различните страни.
Не съм спирала да пазя дистанция, да нося маска, да си мия ръцете, да не посещавам масови събития на закрито, ваксинирах се, но ето, че тези мерки са капка в морето за вируса.
Не е реалистично да очаквам целият свят да живее по този модел.
Дори и половината свят няма как да постигне подобен стил на живот, поне за месец.
Не е възможно.

# 6 403
Катерица, разбира се, има разлика между това какво трябва да се направи, за да решим проблема и какво ще се направи. За второто аз лично не съм оптимист и нищо от случилото се от последната година и половина не ми дава поводи за оптимизъм.

# 6 404
Щам е защото говорим за огромно количество мутации  -- 16 позиции от 150 в RBD, останалото не е секвенирано. Това си е 10% дивергенция.
Щам, но това е изолат защото все пак дори не е изолиран в човешката популация нали така? Открит е сред популация от плъхове?
Освен това нито едно от основните класове антитела не го ловят, за такава антигенна разлика говорим.
Не го ловят моноклинални антитела, но в статията пише, че има неутрализация от антитела от преболедували и ваксинирани.
Но това е глупав спор -- кое е щам и кое не. Въпрос на това къде се тегли чертата е, което е напълно субективно.

Важното е, че въпросният вирус, ако и да е еволюирал най-вероятно в плъхове, е напълно способен да инфектира човешки клетки (в статията го тестват това директно).
Тестват инвитро инвиво или как? Това не е "директен тест". Щам е вариант който ваксината не го лови, за този няма такива данни дори изглежда го няма в човешката популация ... както би казал един известен професор отново говорим за поредният scariant.
A сега видях, че авторите на статията са гостували в предаването април месец и са обсъждали "колекцията на вода" ... като се избъзика един от зевзеците с израза "the toilet that change the world" и вярно щом и у нас стана известна тази статия си е точно така.

Последна редакция: вт, 17 авг 2021, 05:08 от pehoko

Общи условия

Активация на акаунт