COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 378
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 8 685
  • В офиса
Какво плато Миа, ще расте още месец...
Тесла, според мен лагът е по-малък от 3 седмици, тъй като делтата е по-бърза. Математиците не са ли се произнесли?
Станислав Трайков (който ми се вижда разумен откъм математически разсъждения) има днес във ФБ анализ на R0. Спаднало е с 20%, но не е ясно дали се движим устойчиво към стойности около 1. Не мога да дам линк.

# 8 686
Действията по мерките много ми приличат на един индивид по време на избори - Много искам да гласувам, ама немам желание......

# 8 687
Ламбда отдавна е в Европа.

# 8 688
Недоволна, наистина миналата година от 13.03 до началото на май бяха затворени всички услуги и нехранителни стоки. Моята фризьорка започна работа след Гергьовден.
Критиците на управлението на ББ сега ще видят какво значи липса на мерки и пълно безхаберие. Не, че той няма огромна вина, че допусна такива като М, да лъжат хората по ТВ.
Похвално, как се справят в нормалните държави с такива дезинформатори!

# 8 689
  • Насред хаоса
Тесла, както и предполагах - нищо ново, прах в очите, поне за широката общественост: https://m.dir.bg/dnes/svyat/amerikanskoto-razuznavane-ne-e-kateg … a-na-koronavirusa
Обаче как тънко се работи съзнанието на масите:
https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/08/25/kitai-razprostraniava … a-na-covid.501365

Четеш заглавието - Китай разпространява нова пропаганда. Още първото изречение ти казва, че се води кампания за дезинформация. Оттук нататък драгият читател вече подсъзнателно е възприел, че става дума единствено за пропаганда и дезинформация и изобщо няма и да се замисли дали е така или не.

"Изводи: Пробивните инфекции с делта вариант са свързани с високо вирусно натоварване, продължителна PCR положителност и ниски нива на индуцирани от ваксината неутрализиращи антитела, обясняващи предаването между ваксинираните хора. Мерките за физическо дистанциране остават критични за намаляване на предаването на SARS-CoV-2 Delta вариант."

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3897733

# 8 690
Страната ни не е рискова, а високорискова поради липса на сериозни мерки.

Ако имаш предвид класификацията на германските власти, не е вярно. Още не сме в никакъв списък.

# 8 691
Те и тези ще въведат мерки, но.... След като сезонът приключи.
За маските пак никой няма да следи, защото капацитет за контрол няма.
Я напишат някоя глоба в транспорта, я не.
Ееее, децата сигурно пак ще са на ДО, ама ако не се вдигнат родителите на протест...
Но може да има коридори за възрастните, които никой не спазва.
Общо взето очаквам хем да има мерки на хартия, хем да ги няма в реала. Rolling Eyes

Хаха. Когато американците обвиняваха Китай за вируса, това беше тяхно висшо право. А когато Китай  обвинява САЩ, това е пропаганда и дезинформация.
Лика прилика са си и двете държави.
Никоя от тях няма да допусне да се проведе истинско разследване на териториите ѝ.
Ако беше някоя държавица като България, хич нямаше и да я питат даже.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 09:15 от geizer

# 8 692
Бибит, леко да минава! Flowers Four Leaf Clover
Според мен е голяма грешка, че не се тестват всички. Деца, ваксинирани, всички трябва.

# 8 693
  • Насред хаоса
Те и тези ще въведат мерки, но.... След като сезонът приключи.
За маските пак никой няма да следи, защото капацитет за контрол няма.
Я напишат някоя глоба в транспорта, я не.
Ееее, децата сигурно пак ще са на ДО, ама ако не се вдигнат родителите на протест...
Но може да има коридори за възрастните, които никой не спазва.
Общо взето очаквам хем да има мерки на хартия, хем да ги няма в реала. Rolling Eyes
В нашия град са започнали проверки за спазването на мерките. Миналата седмица бяха проверили над 200 заведения, магазини и други обекти. Издали са близо 100 предписания и предупреждения. И тенденцията е проверките да продължават.

# 8 694
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
geizer, кои родители да се вдигнат на протест?
Тези, които са същите, за които каквито и да е мерки са терор?
То стана ясно, че общо взето списващите в темата си живеем в някаква друга галактика, навън е пълно с хора, на които просто не им пука и не малка част са родители, които искат ПО на всяка цена.

# 8 695
В България реалното разпространение на вируса е доста по-високо отколкото официалните цифри. Това добре го знаете тук в тази тема.
Страната ни не е рискова, а високорискова поради липса на сериозни мерки.

На прибиране със самолета от България се заразихме. Почти съм сигурна, защото мъжът ми прояви първи симптоми след около 5 дни след полета.

Ваксинирани сме. Караме го леко, но сме със загуба на вкус и обоняние. 🙄

На самолета пускат уж само тествани, но ваксинираните не се тестват. Второ, антигенните тестове имат пропуски. Деца под 12 не се тестват, малките под 6 не носят маски.
По летищата няма сигурна среда за престой. Няма дистанция, маски се носят неправилно, а някои дори хич. Идеално място за вирусите.

Отидохме си до България, за да се видим с близките след 2 години и се върнахме с корона.
Сега сме в карантина и се надяваме децата да изкарат леко тази проклета зараза.
Бързо да минава и безпроблемно. Няма да забравя миналата седмица една позната, която с насмешка говореше за какво са се загрижили на летището да пускат съобщения и да предупреждават за спазването на мерките. Та нали в самолета била глава до глава с някакви хора там. Няма желание у нас за спазване на мерките. Дори, когато се прави нещо - ама кому е нужно.

# 8 696
Бибит, бързо и безпроблемно оздравяване. Дано децата да не се заразят или да го изкарат леко.
А вие с какви маски бяхте? Хирургически или с висока степен на защита?

# 8 697
geizer, кои родители да се вдигнат на протест?
Тези, които са същите, за които каквито и да е мерки са терор?
То стана ясно, че общо взето списващите в темата си живеем в някаква друга галактика, навън е пълно с хора, на които просто не им пука и не малка част са родители, които искат ПО на всяка цена.

Е точно те ще се вдигнат срещу ДО. Нали иначе ще трябва да си гледат децата в къщи, че и да помагат с уроците. Аууу.

# 8 698
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ами това имам предвид - от такъв протест има смисъл, ако протестиращите имат изисквания, съответстващи на обстановката (което автоматично ги поставя в позиция на хора, от които също ще се иска някакъв тип поведение). Няма да забравя какви глупендери изглеждахме пет от 17 родителя миналата година в края на октомври с маски в стаята за родителска среща. Нито директорка, нито класна направиха забележка, което потвърди, че сме взели правилно решение за ДО. Искаше ми се по-различно да е тази година, ясно ми е, че децата имат нужда от средата си, честно казано, за друго не ми пука толкова - с ученето мисля, че се справиха добре.

# 8 699
Николай Денков: Тестваме всяка седмица всички деца за COVID, ако родителите се съгласят

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков

Правим максимално присъствие в училище при намален риск за фатални последици.

Целта ни е да задържим децата максимално в училище и нашите мерки са насочени в тази посока, каза пред БНТ служебният министър на образованието и науката чл. кор. проф. д-р на химическите науки Николай Денков.

Родителите се опитват пред нас да поставят една невъзможна задача: от една страна да запазят работните си места, а от друга децата на 100 процента да ходят на училище, което е невъзможно.

В момента не са предвидени мерки за гледане на децата, които си остават в къщи. Според Денков това са мерки съм министерството на труда и социалната политика.

Двете министерства трябва да решат за мерките как ще подпомогне процеса и родителите да не са в тежка ситуация - но те се съобразяват с бюджетите си в министерствата, уточни министърът и подчерта, че трябва да намерим правилния баланс и опора.

"Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва да бъде и животът, и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или 10-20 учители. Разберете, че балансът трябва да се търси. Напълно безотговорно би било да кажем: "Всичко е присъствено". И ако след това почнат да почиват деца, родители, ние отново ще бъдем виновни. Така, че правим максимално присъствие при намален риск за фатални последици", каза още той.

Локалният подход за търсене на максимално присъствие в училище бе приветстван от нашето министерство.

При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение.

При децата се гледат първите признаци - имат ли хрема, температура - тогава се прави тест за COVID по указания на РЗИ-ии, каза гостът в тв студиото.

В някои страни децата се тестват два пъти седмично. Но у нас трябва да проверим доколко можем да осигурим такива тестове - има родители, които не искат това, допълни той.

Иначе тестовете ще бъдат безплатни, добави министърът.

Няма смисъл да се тестват пет - 10 процента от децата всяка седмица Ако родителите са съгласни, това ще го правим за всички деца.

Децата в детските градини ще бъдат без маски - само тези от тях, които са в предучилищна група, допълни Николай Денков.

Предучилищните групи и децата от първи до четвърти клас в зеления пояс също ще са без маски.

Иначе септември и шестгодишните ще започнат градина и училище с маски - в момента те са най-мощното средство в закрити помещения Те не се изискват в отворени пространства, но трябва да са на разстояния.

Министър Денков напомни, че миналата година имаше над 100 учители, които загубиха живота си заради COVID. Тази година могат да се създадат много рискове, ако има 100% присъствено образование. Трябва да се минимализират рисковете, повтори министърът.

Миналата година нито едно училище не достигнало до 10% заразени ученици, така че това е разумна граница за въвеждане на дистанционно обучение.

Как ще е при големите ученици

Те ще излизат по-често в електронно обучение, защото по-добре могат да си организират времето и да се справят по-добре с материала, каза проф. Денков. Това, което се променя от миналата година, е нивото на присъствие в училище. Тази година ще се изисква 50% присъствие в училище, а не както миналата година - 38%. Това ще даде по-голяма възможност за създаване на различни организации - на смени да ходят учениците, по-добре да се организират седмиците в кои седмици да са едни класове, в кои - други.

На отраслов съвет е обсъждано и хибриден вариант - 50% от децата са в клас, 50% са в къщи, след което се сменят. Това ще бъде позволено в червената и жълтата зона. При тъмночервената зона всичко трябва да бъде затворено. В зелената зона всичко ще бъде отворено, освен ако няма извънредни ситуации.

Висшите училища сами избират подхода

Оставяме висшите училища да решат за конкретните специалности и факултети как трябва да подходят. Там има по-голяма възможност за гъвкавост - могат да се изтеглят занятия и изпити, каза министър Денков.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10114483

Аз не съм добра в прогнозите, но не виждам как ще започнем присъствено учебната година, изглежда ми невъзможно.

Общи условия

Активация на акаунт