COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 454
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 8 895
Надали всички са съгласни със случващото се, защо няма реакции
Няма нещо, с което всички да са съгласни или всички несъгласни. Едни хора искат присъствено, други - вкъщи. Едни учители искат да са в училище, други - на монитор.

Скрит текст:
За мен беше абсурдно например, че малкият ми син беше в карантина три дни преди рожден ден (февруари), защото учителката му (носеща маска) беше с позитивен тест. Нищо, навксахме партито и даже хванахме разкошно време. Точно бяха излезли от карантина и можехме да ги съберем всички в парка на парти. От 22 деца дойдоха 15. Едно дете остана докрая на годината вкъщи, а  шест човека още не искаха да виждат, чуват и помирисват други хора - тоест родителите им не дадоха да дойдат в парка, но тези 15 бяха супер.

И други карантини ни хващаха (например миналогодишната от 14 дни през юли Weary), но от февруарската наистина "намазахме".

ПП Да учточня, че с мъжа ми се сменяме с хоум офиса и бях три дни на работа дори и в най-голямата ноемврийска вълна. И двамата имаме нужда от "офисна среда".

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 19:58 от Анонимен

# 8 896
  • София
Ако някаква майка на първокласник се надява да има присъствие но започване на учебната година, то тя е безхаберна, незаинтересована и вярва след мен и потоп... Всеки ден се изумявам на ограниченото мислене и склонността към генерализиране. Ужасно е.
Последните дни и Кацаров, и Кожухарова, че и други обясняват как тази вълна ще е по-слаба и обясняват защо. Защо задължително трябва да сме свидетели на огромна вълна

# 8 897
Като за начало могат да отложат началото на учебната година за октомври да речем.График за онлайн на големите примерно две  три седмици,присъствено една седмица за да се направят тестове по предметите ...Като задочниците в университета

# 8 898
Червенков, Ненков... имена не помня.
Ауу, глоби в Бургас щяло да има. Въйх, люта закана по ТВ. Само ще гледам сега...
Ненков, гледах го и аз. Май се пада (ако се не лъжа) председател на съюза на ЛЛ. Защитава техните интереси и той е много добър, като Алибегов (не го виня, има си интерес човека, дори има повече загриженост към мерките или поне демонстрира)
Министърът на здравеопазването ми се струва някакъв уплашен, гледа странно.
Този пък на образованието...няма да коментирам. Но ми направи впечатление от Бургас май за открити легла за дечица и колко са приели. Мисля, ако не направят нещо Арената ще отворят като нищо за такива като нас

Пфайзер се разраства обаче

Американският фармацевтичен гигант Pfizer ще купи Trillium Therapeutics в сделка на стойност около 2.3 млрд. долара. Придобиването на биотехнологичната компания, която разработва лекарства срещу рак, е част от усилията на американския производител да увеличи присъствието си на този пазар. Сделката беше обявена в понеделник, когато Рfіzеr-Віоntесh получи пълнo oдoбpeниe oт Aгeнциятa зa контрол нa xpaнитe и лекарствата в CAЩ зa cвoятa ваксина cpeщy COVID-19.

Акциите на Trillium се повишиха с почти 200% след обявяването на сделката, а цената на акциите на Pfizer нарасна с почти 4%.

Анди Шмелц, президент на онкологичното поделение на Pfizer, заяви, че придобиването "засилва нашия ангажимент за постигане на научни постижения". "Нашият дълбок опит в разбирането на науката за рака на кръвта заедно с разнообразната база от знания, които сме развили в нашето нарастващо портфолио от осем одобрени и изследователски терапии, ни дава основа за напредване на важни потенциални лекарства за пациенти, които се нуждаят от тях", казва той в официално съобщение, цитирано от Financial Times.

Компанията залага на успеха на две лекарства на Trillium на ранен до среден етап на разработка. Терапиите използват имунната система на организма за справяне с ракови заболявания на кръвта като левкемия и множествен миелом по подобен начин на лекарства като Keytruda на Merck, които са променили лечението на много тумори.

Раковите заболявания на кръвта съставляват около 6% от всички видове рак, като 1 млн. пациенти по света са диагностицирани с хематологично заболяване през 2020 г.

Pfizer, който генерира милиарди долари от ваксината си срещу коронавируса, усилено инвестира в лекарства срещу рак.

Приходите й от онкологията миналата година са нараснали с повече от 20% спрямо предходната, достигайки 10.9 млрд. долара.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2021/ … CIiKjo4yWx6pr8CA4

# 8 899
Ти на няколко пъти писа ,че няма да си тестваш детето при всяка хрема и от училище няма да го спреш. Е, тогава за какво тестване при симптоми говориш?
Колко пъти? Посочи ми, моля? И къде?
Написала съм, че децата остават вкъщи при симптоми. И ще ги тествам. Досега не се е налагало обаче - симптомите вървяха с ДО. Ако са ПО - тест и вкъщи.
Против регулярно тестване съм, да. Но ако толкова се налага и купят близалки, ще се съглася. Но само при тези условия.
И пак казвам - това не е дългосрочно решение. Постоянното тествате на деца също ще има последствия от психологическо естество. Въобще не сме наясно какви сигнали им подаваме като общество.

# 8 900
jasmin tea,
аз нещо обаче не разбрах от новините за Австрия, нито май съм чела Ли Лу да казва - това повсеместно тестване да е обвързано с личното одобрение/съгласие на родителите?  на мен ми звучи точно като поставено всеобщо условие, без да са питали с анкетки разнородна маса хора с различно ниво на интелект какво мисли по въпроса, точно защото медицинските мерки не могат да зависят от нещо като "референдум", проведен по нашенски

# 8 901
Да се надява нечия майка, че детето и няма да се зарази при надигнала се поредна вълна на вирус, чиято заразност вече се знае каква е, разбирам.
Но при всички описани условия, да се надява на нормална учебна година? Какво е?
Ограниченото мислене е за искащите мерки. Генерално.
Свикнах. Не ми пречи.

# 8 902
Точно това и аз щях да питам: ако има несъгласни родители какво става с децата, които не се тестват?
Трудно ми е да приема, че всички са 100 % съгласни, дори и в дисциплинирана Австрия.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 20:17 от Анонимен

# 8 903
  • на пистата
И какви психологически последствия ще има върху децата?Защо си мислите,че са толкова крехки.Те първи се научиха на ред и спазват повечето неща от възрастните.Днешните деца са жилави и адаптивни.Те ще се справят,възрастните да му мислим.

# 8 904
  • София
Тези покупки на компании във фармата са много чести, почти всеки месец има някакво изявление за купуване или сливане. Не е кой знае какво за Пфайзер.

# 8 905
Точно това и аз щях да питам: ако има несъгласни родители какво става с децата, които не се тестват?
Ами, тестовете са детски, може би затова хората не са толкова уплашени. Иначе несъгласни познавам, да. Но те са несъгласни, докато пием вино в двора и си пращат детето на другия ден пак на училище Relaxed Иначе аз подписах, че съм против маски за класа на големия син, но бяхме много много малко хора и дори не се разгледа като нещо.

Скрит текст:
В училището на малкия син от 183 деца, едно единствено не е имало право на тест и е останало вкъщи (бях в родителското настоятелство, затова зная - и се опитахме да намерим вариант, но не стана нищо). Сега в "цяла Австрия", както казваш, са събрали 1.000 родителя, които не искат децата им да се тестват и ще ги отпишат от училище. За сравнение - само в училището на сина ми (големия) са 600 деца, та тези 1.000 за цялата страна не са достатъчно да определят каквито и да е правила.

Австрия дава правото на обучение вкъщи от много години и не е проблем детето да се яви само на изпити.

ПП Тук отговарям,  че стават сто постинга все от мен. Да, без тест не може да се посещава училище. Това е. Пиша го като човек, който наистина искаше да помогне на тази една майка, която беше 100% против. Но не стана по абсолютно никакъв начин. Сложиха етажерка във входа и майката всеки ден идваше да взима нещата, които не можеха да се пратят по имейл.

Допълвам и нещо за доброволното тестване. На теория, ако числото за седем дни е под 100, тестовете са доброволни. Ако е между 100 и 199, за неимунизирани три теста седмично (гаргара), над 200 - големите класове носят маски. Итн... В момента е 97,1 за страната; 129,1 за Виена.

Последно за ваксините и изчезвам. Има няколко източника и резултатите се различават. Аз следя сайта на здравното министерство, там процентите са по-ниски. Например между 12 и 15 години първа ваксина имат 4,57% момичета и 4,64% момчета (това зависеше много и от препоръчката на немската комисия по ваксините, която се появи едва миналата седмица); между 15 и 24 години процентите за първа ваксина са 54,55% дами и 53,48% господа.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 20:48 от Анонимен

# 8 906
Трудно ми е да приема, че всички са 100 съгласни, дори и в дисциплинирана Австрия.

Учат в къщи.
Да каже Ли Лу как е в Австрия, но мисля, че и там е така.

# 8 907
Поредният, който си противоречи.
За съжаление, откакто започна пандемията, се наслушах на всякакви взаимноизключващи се експертни мнения, без значение от страната и езика.
А заразата си върлува, поразява всички възрасти, ваксинирани, неваксинирани и преболедували и не е ясно кога как ще се прояви.
И кога в крайна сметка, ще й се види края...
От училището на сина ми е пълно мълчание, за разлика от преди, когато постоянно получавахме насоки, информация, новини. Изобщо не знам как ще стартират новата учебна година.

И последно, тук се пише, че в Европа не е имало ( или почти не е имало ДО).
 Роналд имаше публикация малко по- назад в темата , в която сравнява ситуацията в България и тази в Европа.
Не е вярно, че не е имало ДО. Поне за Германия, със сигурност.
Имаше. И беше голям хаос . Тръгваха, спираха, слагаха маски, махаха маски, последно въведоха тестването, маските ги бяха уж свалили( в клас)  и после пак ги въведоха...в общите помещения.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 20:27 от Катерица

# 8 908
Трудно ми е да приема, че всички са 100 съгласни, дори и в дисциплинирана Австрия.
Доколкото съм запозната, в Австрия и Германия тези, които не желаят да се тестват не ходят присъствено в училище, учат си от къщи.

# 8 909
На мен ще ми е полезно да има безплатни тестове 1-2 пъти в седмицата за детето. Но 100% съм убедена, че ще има натиск да не го тествам, да не би случайно да се окаже позитивно и да се наложи да се карантинират. Достатъчно примери имам от миналата година как и ученици, и учители ходеха болни в училище, тестове се правеха само ако някой зазлее съвсем. Но то всъщност като за всяко подкашляне и сопол за да го оставиш вкъщи се налага да висиш 2 часа в поликлиниката за болничен, а ако искаш направление за тест  и още толкова пред лабораторията, по-лесното е да го пуснеш на училище. Да не говорим, че личните лекари масово са на принципа "няма нужда от тест".

Общи условия

Активация на акаунт