COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 378
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 8 925
Когато писах вчера моя пост забравих да напиша най-важното. На 24.07. писах тук, че се търси ECMO машина за наша позната в Калифорния. Не се намери свободна, но жената се стабилизира. Тя е все още в изкуствена кома.

Вчера се сетих, че ECMO машина е всъщност сърце-бял дроб, нали? Може ли някой да каже колко такива машини има в България?

# 8 926
Мисля в Св Екатерина има такава машинка, нещо по спомен за някакъв лекар беше ползвана или депутат. Не съм сигурна съвсем, но има у нас. До нея обаче..няма достъп простосмъртен.

# 8 927
Машини за екстракорпорална мембранна оксигенация (ЕСМО) никъде няма под път и над път. Нито на Запад, нито на Изток. Използват се при сложни операции на сърце и торакс. В България аз се сещам за 2-3 места - в нормални времена са достатъчни.

Не забравяйте, че машини можеш да си купиш, но трябва да имаш и персонал, който да работи с тях. ЕСМО не е един вентилатор, а дори и вентилаторът не е никак прост за работа.

# 8 928
Машини за екстракорпорална мембранна оксигенация (ЕСМО) никъде няма под път и над път. Нито на Запад, нито на Изток. Използват се при сложни операции на сърце и торакс. В България аз се сещам за 2-3 места - в нормални времена са достатъчни.

Не забравяйте, че машини можеш да си купиш, но трябва да имаш и персонал, който да работи с тях. ЕСМО не е един вентилатор, а дори и вентилаторът не е никак прост за работа.

Знам, че няма под път и над път. В Ню Йорк са само в 3 центъра - Columbia, NYU, Cornell. Въпросът ми не беше в светлината на ковид, а по принцип. Такива машини дори не можеш да си "купиш".

Hope4C, благодаря.

# 8 929
Десетина бяха в началото на пандемията ECMO апаратите в България. Едва ли са купували -  с тези машини може да работи само специално обучен персонал. А за да има някакъв смисъл, трябва не само да е обучен, но и да има достатъчно опит.

# 8 930
Държавата може да си купи, това имах предвид. В София има в Света Екатерина и Света Анна (за тях се сещам в момента, сигурно и другаде).

# 8 931
  • в страната на чудесата
В клиниките по кардиохирургия - СВ Екатерина, Лозенец, Токуда, Пловдив, Варна. За ВМА не знам, може и те да имат...

# 8 932
Нямат във ВМА. Поне през 2019г нямаха, когато ми се е налагало да разбера.

# 8 933
Цитат
Австрия дава правото на обучение вкъщи от много години и не е проблем детето да се яви само на изпити.
Асоциялни с увредена психика.Wink Нашите са по-нежни,масово ще се смахнат.Не,че като ходят на у-ще тук не се оплакват от мн.агресия в у-ще.Отделно повечето деца,дори и най-малките много харесват ДО.Ама,ето не случиха на родители.Искат да ги изкъшкат от вкъщи,да ги хранят безплатно и отглеждат до 18ч.забавачка.Пардон,занималня в у-ще.Чужди хора да носят отговорност за образованието и здравето на децата им.Капризните родители пък от своя страна,могат да изискват и държат сметка на целият персонал,че не обгрижват ''правилно'' децата им,според техните си лични критерии.Между другото в зап.Европа до колко часа дундуркат във вид на безплатна занималня децата и до каква възраст?
Kalinka,вярно ли е,че при вас не се учи един ден от работната седмицата?От една българка  съм чувала,че в сряда децата и не са на у-ще.В района на Амстердам живеят.

# 8 934
Каква и чия е тази налудничава идея за нулева година? Кой е толкова сигурен,че пандемията ще приключи за една година? И нали уж ДО съсипва психиката на децата, прави ги асоциални, как ще пропуснат цяла година? И кой ще ги "гледа"? Че то училището основно тази функция има, приют и гледане, докато родителите са на работа.

# 8 935
За Стокхолм прочетох, че в болница Каролинска Солна в Стокхолм има десет ECMO места с персонал, като преди пандемията ECMO местата в същата болница са били три пъти по-малко. Сега тези 10 ECMO легла щели да ги увеличат с още две през есента. Това е само за тази болница. Машини имало повече в болницата, закупили са към 30, но за да ги отворят тези нови ECMO легла, трябва и персонал, който не се намира под път и над път.

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/05/ny-berakning- … ehover-ecmo-vard/

70% от пациентите с COVID са оцелели в ECMO в Швеция

Университетската болница „Каролинска“ в Солна вече има ново пандемично отделение, готово с повече места. Централното отделение на ECMO приема пациенти с COVID, които умират в обикновени интензивни грижи. По време на пандемията малко над 70% от пациентите с COVID са оцелели в ECMO, което е по -висок дял отколкото в Европа.

Тук идват онези, които умират в конвенционалната интензивна терапия и се преценяват, че могат да оцелеят с ECMO грижи. Съветът от други страни в началото на пандемията, с опит от Южна Корея, Китай и Италия, не беше да се инвестира в ECMO грижи, а само в редовни интензивни грижи. Но болница Каролинска инвестира и разширява ECMO отделението.

- Над 70% от пациентите с covid-19 в нашето ECMO отделение оцеляха, казва оперативният мениджър Ларс Фалк.

Има по -голям дял пациенти с COVID, които са оцелели тук, отколкото с ECMO грижите, предоставени в Европа, където тази цифра е 59 % на европейско ниво, според Университетската болница в Каролинска. В момента се правят проучвания в Европа и цифрите ще бъдат анализирани по -подробно.

https://sverigesradio.se/artikel/7557712

# 8 936
Намирам тези мерки за много добри.
Жалко , че нашите управници не им стиска да ги въведат .
Те и да ги въведат, никой няма да ги спазва. Тестване 3 пъти в седмицата, как ли пък не!

# 8 937
Отделно повечето деца,дори и най-малките много харесват ДО.
Колко интересно. Не познавам нито едно дете, което харесва ДО. Явно дъщеря ми, нейните съученици и приятели са от малкото изключения. Но пък Вие явно познавате повечето деца, което Ви дава основание да направите това заключение.

# 8 938
Всички деца харесват ДО, защото не трябва да стават рано, не трябва да се обличат, не трябва да бързат за училище и най- важното НЕ УЧАТ.

# 8 939
  • София
Отделно повечето деца,дори и най-малките много харесват ДО.
Глупости!

Общи условия

Активация на акаунт