COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 675
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 12 075
Скрит текст:
Няма нужда “германците” да ни обяснявате, вашите хазаи са ни ясни. Само ги чакам докъде ще ви отпуснат юларчето.

Нали знаеш, че не само ковид пристига у нас месец след Германия, а и мерките им. Дано да съм лош пророк.
А най-много ме кефи, хора, дето само са чели за тежкия ковид, да ми дават акъл и да ми обясняват какво ми било мисленето.  Особено съветите на форумните експерти, че трябва да се ваксинирам, са незаменими по компетентността си. Понеже моят живот, всъщност бил техен.

Едит
fanfanito, пак не си разбрала.
"Има нещо гнило в Дания", надявам се знаеш, че е метафора и идва от Шекспир. И не, не съм твърд противник на ваксините , а на тяхното принудително налагане по много причини, вкл. и юридически.
А за себе си наистина си имам причини. Интересно е, хора, които познават ковид само на книга, да ми развиват теории.
Не омаловажавам нито вируса, който за малко не ме уби и мен, нито страха на всеки един. Не омаловажавам и загубата на всеки един човешки живот, никога не  съм нарекла починалите сухи съчки, както много от вас ги наричат.
Но ми е трудно да приема безкритичното мислене.
Какво означава безкритично/ критично мислене във времена на вирусна заплаха?!
Каква ти е каузата, Диорела, всъщност?
Метафората по Шекспир няма нищо общо, ама нищичко!
За какъв контрол намекваш? Взимат се мерки, за да се спаси всеки един отделен индивид и обществото като цяло.
Мерките ли наричаш контрол? Мерките, които са животоспасяващи и необходими ли са принудително наложени?
Критичното ти мислене може ли да разпознае полза и вреда от взимане на мерки и разграден двор, в който цари хаос и безотговорност?
Когато си на летището преди да се качиш в самолета има мерки, пътниците минават през контрол, нали? И от това ли се гневиш? Принудително минаваш през контрол?!
В моя град отскоро въведоха правило да се шофира максимум до  40 км / ч.
 Мярка, която се спазва от всички.
Ами наложиха го,  принудително. Според твоите критерии за критично мислене....

# 12 076
Ако не разбираш за какво говоря, не му е мястото тук да го обяснявам.

Кои са животоспасяващите мерки? По какъв начин задължителната ваксинация на медиците, по-голямата част от които вече са преболедували,  предпазва техните пациенти? Защото аз не виждам особен смисъл в това. След като стана ясно, че ваксините не опазват от заразяване и предаване на заразата, сега се твърди, че ваксинираните биха могли да предпазят себе си от по-тежко протичане. Но не и околните. Предпазването от тежко протичане също е под съмнение, колкото и да гърмят световните медии. Наскоро някой пусна данни за един американски щат - 30% от починалите са били напълно ваксинирани с 2 дози, а в останалите 70% влизаха не само неваксинирани, но и такива с 1 доза, без тяхната бройка да е ясна. Но се внушава, че всичките тези 70% са били неваксинирани.  Голямо опазване, няма що - 1/3 от починалите. А ако имаме начин да разберем и колко са били с 1 доза ваксина, ще е доста над 30%.
За ей такова критично мислене говоря. Човек да оценява реално фактите в тяхната целокупност, а не да се влияе кой какво казал, написал. Наивитетът винаги е бил  много удобен за управляващите във всички времена. Лесно се манипулира.

# 12 077
Затова дадох примера, че и при ваксинирано общество, май нещата не се случват. Нищо, че Фанфанито се "пали" на непреболедувалите неваксинирани.
Малко по малко вървим към нови рестрикции от стария тип.
Всъщност нямам идея как ще протече тази зима, дано има подобрение от миналата.
Специално пък българското общество с няма и 20% напълно ваксинирани, не може да се брои изобщо за "ваксинирано общество".  Незащитено си е отвсякъде.
Дано Господ го пази, защото непоставените ваксини няма как да го опазят. Hands Pray

# 12 078
30% ваксинирани като число само по себе си нищо не значи. И тук в Италия при възрастните нас 80 г. 50% от починалите са с ваксина, но трябва да се види колко точно хора са това. Защото ако се заразят 10 (при 95% ваксинационно покритие) човека, и от тях починат 4 и двама са с ваксина, не е същото като това, което преживяхме без ваксини, където заразените не бяха 10, а 10000, а починалите 400.

# 12 079
Според мен е най показателно да се гледат данните по време на вълна. За всяка държава поотделно. Че и за всеки щат. Пък ако някъде приключат със вълните, то можем да кажем че са постигнали успех. Та ако ще да имат цели 2ма напълно ваксинирани във интензивното - т. е.100% ваксинирани.

# 12 080
Диорела, опитваш се да внушиш някаква скрита манипулация и опити за контрол, като комбинираш откъслечни данни за ситуацията покрай борбата на човечеството за справяне с вирус,  "неефективността" на ваксините, търсенето на начини за минимизиране на щетите и варианти за излизане от кризата.
Явно наличните варианти, наречени мерки, не те устройват, защото зад всеки един от тях ( особено ваксинирането) твоето критично и ненаивно мислене вижда скрит контрол, манипулация и опит за власт над личността ти.
Историята обаче свидетелства, че ваксините като средство и мярка за справяне с вирусни епидемии, спасяват. И не са били инструмент за манипулиране ( " тотален контрол") -  такова, за което пишеш в публикацията си по- горе.

П.п.
Тази попара на тотален контрол, ние българите, вече сме я сърбали. Не сме толкова наивни да не виждаме какво се случва в световен мащаб, под предлог здравето ни.

Е те тук е ключът от бараката и никога няма да се променят нещата, докато хората мислят така. За съжаление, и в последните 30 години управляващите в България не са  дали повод това мнение да се промени. Това е някакъв синдром или нещо, има диагноза със сигурност обаче
Именно.👍

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 02:21 от Катерица

# 12 081
Права си, Yakamoz, по принцип. Покритието, по памет, беше над 50%. А данните бяха общи, за всички възрасти.

Гейзерче, съгласна съм, че трябва да приключи вълната и тогава да се преценява. Тя май никъде не е приключила още.  Но статистическите информации трябва да са пълни. Данните за ваксинирани да бъдат разбити - 1, 2, 3 дози, повторна инфекция със/без ваксина и неваксинирани. Така, както ги дават, с прибавяне на полуваксинираните към неваксинираните, е много опорочена статистическата информация и негодна за адекватни анализи.

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 02:31 от Diorela

# 12 082
При нас не ги добавят ваксинираните с една доза към неваксинираните. Те също са със доста приличен процент защита срещу тежко протичане, особено непосредствено (2 седмици след поставянето) след ваксината, но после бързо губят защита. Не знам за други държави.

# 12 083
  • Сан Франциско
Само че, който пусна данните за американския щат беше удобно забравил да спомене, че 95% от тези 30% са били с тежки придружаващи заболявания и сериозно компрометирана имунна система. Аз бях сложила след този пост скрийншот на същия официален доклад, от който беше дръпната половинчатата информация.

# 12 084
30% ваксинирани като число само по себе си нищо не значи. И тук в Италия при възрастните нас 80 г. 50% от починалите са с ваксина, но трябва да се види колко точно хора са това. Защото ако се заразят 10 (при 95% ваксинационно покритие) човека, и от тях починат 4 и двама са с ваксина, не е същото като това, което преживяхме без ваксини, където заразените не бяха 10, а 10000, а починалите 400.
Не забравяй, че обикновено причината някой на тази възраст да не е ваксиниран е, че е в много крехко здравословно състояние.
Т.е. повечето от неваксинираните в тази възраст са точно тези, за които вируса е най-опасен.
Затова е трудно да се правят някакви генерални заключения без да имаме подробни данни за починалите.

# 12 085
Да, така е. Определено не може да се каже, че ваксините не работят, само сухи числа не могат да дадат точна представа за случващото се, но дори и само от тях се вижда огромна разлика в съотношението нови случаи и починали. Върнах назад и в първоначалния пик в Италия е имало ден с близо 1000 починали. Определено имаме още път да извървим, но си личи, че мерките действат.

# 12 086
Не е непременно така - още когато се появи  делтата, лекарите казваха че по-лесно се предава, но изглежда не е толкова смъртоносен.

# 12 087
1629 нови случая. Вълната е 1/3 от предишните. Песен.

# 12 088
  • София
По неприятното е, че ваксинираните вероятно дори не подозират, че са заразени, та си разпространяват "на воля".
И за да не е голословно, имам приятел, който се е оказал в тази ситуация, тествайки се по повод пътуване. Съвсем безсимптомно.

Aко ваксинираният разпространява "на воля" предимно сред също ваксинирани и не се стига до колапс на здравната система и препълване на моргите, кое му е "неприятното"?!

Неприятното е, че все пак са преносители, а колко за по-кратко май не е много ясно. Но като цяло новината е добра за действието на ваксината за човека, който я има - ако се зарази, или няма симптоми, или се разболява леко и не стига до сериозни проблеми.

Какво да не е смъртоносен делтата, малко ли народ умря в Индия!

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 08:07 от bubanka

# 12 089
Ми точно Индия не върви да се дава за пример - милиард и нещо души, нагъчкани гъз до гъз, повечето без елементарни санитарни условия, да не говорим за дезинфекции и превенции, ниско ниво на имунизации, от тях за година и половина имаха едва 30 милиона положителни резултата, и 400 хиляди души  починали - Индия има една от най-ниските смъртности на глава от населението в света.

Общи условия

Активация на акаунт