COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 971 325
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 20 145
Днес имаше дебат и говореха как не може да искат зелен сертификат при 20% ваксинирани. И наистина всички други държави бяха с по-висок процент ваксинирани, когато беше въведен този сертификат.
Аз не виждам каква е драмата с тия сертификати - заповедта е за затваряне .. Зеленият сертификат е просто бонус към същото, което беше миналата година.

Ако ги затворят, поне ги и обещетяват. Сега, напрактика няма как да работят, но предполагам няма да могат да ползват мерките като 60/40, защото никой не ги е затворил.
Да хем така, хем иначе. Като затворят едва ли ще ги обезщетят. Никъде не пише за компенсации и не се говори за точно това.

# 20 146
  • София
Да са се ваксинирали. И те, и клиентите им имам предвид.

# 20 147
  • София
Да са се ваксинирали.
Те и да са се ваксинирали, като останалите не са, няма да работят. Обезщетения също няма да имат. Далеч по-честно щеше да бъде да има локдаун, поне да не са пак само децата на ДО и да има някаква полза от всичко това. Сега с един удар фалират бизнеси, закопават децата по къщите, а броят на заразените ще стане потресаващ.

# 20 148
След близо две години и след МИЛИАРДИ поставени ваксини и още се появяват хора които да пишат "не искат да се доверят на ваксина, която беше създадена, изпитана за отрицателно време" - ами приемете че две години се изпита върху не 10 до 50 хиляди човека както са голяма част от предишните лекарства и ваксини, които "бухате", а върху милиарди хора. Ускореното изпитване беше и защото се премахнаха много административни, чиновчески пречки които разтегляха изпитанията, наляха се милиарди за тези изпитания и т.н. и т.н.

Абе човек, ти искаш в кана, която събира 1 литър да налееш 3 литра и да не прелее. Нама как да стане това - капацитета е малък. Тук говорим за хора, които изобщо не са влизали в часовете по биология и нямат дори елементарни познания. Хора, които казват, че РНК и ДНК е едно и също, ама РНК-то всъщност е ДНК-то на животните. Хора, които обясняват, че РНК-то ще им промени ДНК-то. Хора, които вярват, че може да се залепи монета на мястото на убождането след ваксинация. И т.н. и т.н. Прекалено големи очаквания имаш от подобни хора.
Съгласна съм, всеки неграмотник е убеден как не може да се направи ваксина за една година. Абе аланкоолу ти името си без грешка не можеш написа ама си компетентен за ваксините. Такива само смях извикват.
По лошото е че тези същите теории как рнк ти влиза в днк- то на клетката ги чувам от лекари. Ей това е е притеснително за мен.

# 20 149
Напротив, в сила са си мерките.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/merkite-6040- … -godinata-336749/
Сутринта по радиото точно това говориха - който е затворил и не работи - ще си кандидатства за обезщетение, който работи - ще трябва да има сертификат.

# 20 150
Не съм вадила сертификат, защото не ми е трябвал. Ще видя утре какво ще стане в РЗИ.
Няма нужда да ходиш до РЗИ. С личните ти данни и ако имаш серийния номер на втората си партида поставена ваксина /понеже си ваксинирана преди юни и номерата на първите сертификати не важат/ може от his.bg да си извадиш сертификата в пдф формат или да си го качиш на телефона ако си свалиш едно приложение Гриин пас уолет. Не се изисква КЕП. Сертификатът важи за една година. Друг е въпросът, че тъпият им сайт е прегрял и снощи на съпруга ми не можахме да извадим нищо. Но аз преди два дни успях. Така че не си губи времето и не се бутай в РЗИ. Ако имаш КЕП също става.
Това въвеждам, но ми дава, че не е правилната референция ?!
Месец май ми е втората игла.

# 20 151
  • София
Да са се ваксинирали.
Те и да са се ваксинирали, като останалите не са, няма да работят. Обезщетения също няма да имат. Далеч по-честно щеше да бъде да има локдаун, поне да не са пак само децата на ДО и да има някаква полза от всичко това. Сега с един удар фалират бизнеси, закопават децата по къщите, а броят на заразените ще стане потресаващ.

А защо трябва да жалим хората, които проспаха цялата година във философстване как е направена, защо е направена ваксината, кой ще ги следи, кой се интересува от днк-то им и прочие. Ясно беше, че след като навсякъде в ЕС се въвежда зелен сертификат, рано или късно ще влезе и в БГ. И пак казвам, според мен Стойчо пипа с кадифена ръкавица. Трябваше и за градския транспорт да се въведе, и за всички държавни учреждения.

# 20 152
Аз така си извадих моя. И моята ваксинация е през май. Сайтът в момента е претоварен, може би трябва да изчакате. Калпава работа с този сайт от самото начало.

# 20 153
Днес имаше дебат и говореха как не може да искат зелен сертификат при 20% ваксинирани. И наистина всички други държави бяха с по-висок процент ваксинирани, когато беше въведен този сертификат.
Идеята не е лоша. Това ще активира ваксинирането, което е добро.
Но, нито става за два дена, нито ще намали разпространението.
Хората ще продължат да си щъкат напред назад с причина и без. Ще се напълни с фалшиви сертификати, което още повече ще обърка нещата.
Проблема ни е, че всяко нещо, което се дава за мярка, нито се обмисля, нито се контролира /някои предложения е абсурдно да бъдат контролирани/ т.е. много приказки, никакви действия.

По принцип съм съгласна. Обаче МЗ доста олекнаха с това, че създават план за действие, а не го спазват. И хората спряха да им вярват, и започнаха да си мислят, че все ще минат метър. Ако бяха обявили следното - "даваме един месец за ваксиниране и въвеждаме зеления сертификат", повечето хора нямаше да се стреснат и да се юрнат на ваксините, защото знаят, че МЗ не си изпълняват заканите, а и по проверките не са.
Както сутринта по Нова казаха ресторантьорите - те си създадоха план за действие и самите те не го спазват. Между другото наистина са прави да се ядосват - тока им скочи жестоко, цените на стоките скочиха, махнаха им мярката 60 на 40, сега им сложиха и сертификати - няма кой да издържи на подобен натиск. И с Ангелов съм съгласна - имаха цяло лято да направят ваксинационна кампания и да увеличат броя на ваксинираните. Но Кацаров подцени ситуацията и то много. До онзиден по интервютата се хилеше, като малоумен, като говореше за Ковид. Вчера за пръв път чух и него, и Радев да кажат в интервю, със сериозен тон, че ваксините са единствения щит, с който разполагаме в момента и че ваксинирането е важно. ЧАК ВЧЕРА!!!!! Когато всичко по болниците ври. Прави са всички да се ядосват - всичко закъсня адски много.

# 20 154
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Ето и списъкът на местата, където от посетителите на възраст над 18 години* и целия персонал ще се изисква зелен сертификат:

от Дневник
Къде ще се изисква зелен сертификат:
Магазини с площ над 300 кв.м.
Молове
Заведения за обществено хранене
Ресторанти
Барове
Фитнес салони
СПА центрове
Конферентни зали
Концертни зали
Циркове
Басейни
Театри
Кина
Галерии
Спортни зали
Хотели, ресторанти и заведения към тяхУниверситети при провеждане на присъствено обучение
Болници, старчески домове и домове за деца - за персонала

Къде няма да се изисква зелен сертификат
Магазини за хранителни стоки
Магазини с площ под 300 кв. м.
Аптеки
Банкови офиси
Обществен транспорт
Държавна и общинска администрация
Застрахователни офиси
Дрогерии
Доставчици на платежни услуги
Офиси на телекомуникационни оператори
Зоомагазини
Пощенски и куриерски офиси

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 09:54 от Роузи

# 20 155
  • София

Да са с Трябваше и за градския транспорт да се въведе, и за всички държавни учреждения.
Жалим всички, защото не са виновни. Виновно е управлението. А и сега няма организация за този сертификат, защото се питам знаете ли колко сортифицирани лаборатории има на глава от населението? И до каква степен е невъзможно човек да се тества, докато се ваксинира, което също няма да стане, дори за месеци за съществена част от населението, защото е технически невъзможно.
И в момента жаля и себе си, и всички, защото не ми се иска локдаун, но такъв се налага да се направи за поне месец и то истински, а не поредната бутафория. И междувременно да се организира ваксинация на всички медицински лица, на всички учители, държавната администрация, полицията, естествено, и възрастните хора, а само те, тези над 60 годишна възраст, са цели 2 милиона души. И след това да мислят за зелени сертификати. И това трябваше в частта с ваксинацията да се направи още от пролетта и лятото, когато нямаше случаи, а локдаун от септември, за да не стане това, което стана.

# 20 156
Не знам какво се разбира под кампания за ваксинация!? На всеки му е ясно че може да се ваксинира свободно поне 6 месеца вече. Реклама, томболи, центрове за ваксинация в моловете...и да ги има , не помагат много.

# 20 157
  • София
Как да не са виновни? Разполагаха с месеци, за да се ваксинират. Имаше пунктове къде ли не.

# 20 158
  • София
В дрогериите няма?
Ееее, Джъмбо, ДМ и Лили да почерпят! Пак уцелиха Grinning

# 20 159
Джъмбо ми се струва че е над 300 кв...или защото продават чипс пред касите, се смята, че предлага стоки 'първа необходимост'?

Общи условия

Активация на акаунт