COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 969 161
  • 22 549
  •   2
Отговори
# 21 195
  • София
За мен основният проблем остава липсата на самоконтрол от една страна и на ефективен контрол от властите от друга. За два дена за два случая вече чувам на контактни/леко болни, които нямат нищо против да се ваксинират по спешност с Янсен и да си ходят фрий навсякъде. В единия случай е вече осъществено от групичка колеги, не мои.

# 21 196
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога

Най- изчистена
с най- добре премерено количество вещество

Дава стабилна защита срещу Ковид и варианти

Но каквато и да сложиш,
няма страшно

# 21 197
  • София
Това, с което много съм съгласна с тук наплютия от вас лекар - леглата в болниците не лекуват. Колкото и легла да "отворят" (защото клиенти ще има) - хората ще започнат да умират повече. Защото няма да има кой да ги лекува адекватно и своевременно.

Точно затова не може да сееш антиваксърска пропаганда от позицията си. А неговото си беше точно това, с обяснението как персонала му не е ваксиниран, понеже са го изкарали.

# 21 198
https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/687043
Най-мрачните прогнози се сбъднаха; Еврокомисар предложи за България да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз

Ох, ама намери какъв източни на информация да избереш - новини.бг. Бомбастични заглавия, кухи статии. И за да не съм голословна, ще цитирам част от статията под това заглавие.
Цитат
Дни преди World Health Summit в Берлин, международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ публикува обезпокоителни резултати от актуално проучване на бъдещето на тема: Как да предотвратим следващи пандемии?

Унищожаването на естествените местообитания на животните и промяната на климата допълнително улесняват скока на вирусите от животни към хора.

Исканията на учените са ясни: рискът от пандемии ще намалее, ако хуманното отношение към животните стане част от плановете за превенция на пандемиите. Избухването на SARS-CoV-2 ясно показа, че здравето на всеки индивид е условие за здравето на цялото човечество.
БНР достатъчно авторитетен източник ли ти е за да не охкаш? https://bnr.bg/post/101544873/evrokomisar-kiriakidu-predloji-pomosht-na-kacarov

# 21 199
  • София
С иновациите на МЗ относно сертификатите ще стане голяма забава по границите, добре че сезонът е слаб и няма много мераклии за почивки. В групите за пътуване в съседни страни вече има предупреждение да не тръгват за чужбина с новите сертификати.
Има ли някой прясно ваксиниран да каже какво му изписва при проверка българското приложение Covid Check Bg?

# 21 200
Скрит текст:
Нали затвориха учениците, това е вечното решение.
Русия затвори за 4 седмици всички неваксинирани над 60г, а ние крием  младите три години да не заразяват възрастните, за да могат въпросните да обикалят кауфланд(например). Крайно време и тук да се предприеме подобна мярка, за да спре натиска към болниците.
Ако ще си даваме за пример Русия. Там затвориха не за 4 седмици, а за 4 месеца(или докато се ваксинират)  неваксинираните и неработищи пенсионери, вярно не в Русия, а само в Москва.
Само че по мантрата "младите пазят възрастните" също оттам - днес ми е тръгнало на тв, та изгледах и едни техни новини. В някоя от сибирските им републики открито детско ковид отделение с 90 места, заети 50+, 3 в интензивно, 1 интубирано. Не знам защо само у нас хората не се страхуват за децата си.
Апропо, шапка им свалям на руснаците за тв агитацията. През 5 минути клипове с по няколко изречения от най-известните им лекари, други с по няколко думи от минали през болестта, направено клипче със стадиите през които минават болните - от леглото в обикновено отделение до коридора към моргата, и още 2-3 клипа по темата ковид. През няколко минути надпис през екрана "Ваксинирайте се". В новините не спестяват репортажи от болниците. Е, и те са с манталитет близък до нашия, та им скърца ваксинацията, ама поне се стараят.

# 21 201
  • Шотландия
Не зная да се смея ли, да плача ли, като тръгнат лаици да обясняват смисъла на юридически документ. Поне гледайте ТВ, доста пъти адвокати по медицинско право и други обясняваха.
Да не дава Господ да си търсите правата при тежка увреждаща реакция. Защото има и такива, дори и да са рядко. Тогава ще пищите, че са ви накарали да подпишете документ, чието съдържание не сте разбрали.

Това какво означава, според теб?
Запознат съм с противопоказанията , взаимодействието с други лекарства и с очакваните нежелани реакции от биопродукта и съм съгласен да ми бъде приложен.

Както ти говориш за лъжа, май аз трябва да кажа - не се ли уморихте да заблуждавате останалите за смисъла на документа?

Според мен това означава следното - антиваксърската опорка за информираното съгласие нанася огромна вреда на всички в България.

На всеки пълнолетен би трябвало да му е кристално ясно, че ВСЕКИ ИМА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО СИ.

По цял свят отговорността да избира лечението си е на пациента (когато има капацитета да преценява т.е. няма увреждания, които не му позволяват да разбира и преценява или не е в кома, например). Когато подпишете информирано съгласие за операция е същото. Има 5 задължителни елемента:
1). Даване на информация на пациента, на юридически език: "описание на целите и естеството на лечението, разумните алтернативи, очакваните резултати и прогнозата; потенциалните рискове, свързани с предлаганите диагностично-лечебни методи, включително страничните ефекти и нежеланите лекарствени реакции, болка и други неудобства; вероятността за благоприятно повлияване, риска за здравето при прилагане на други методи на лечение или при отказ от лечение." 
2). Даването на информация следва да се извърши по подходящ начин за конкретния пациент;
3). Получаване и осъзнаване на информацията от пациента;
4). Проучване от страна на лекаря разбирането на информацията от пациента; (тук нещата здраво куцат в България, по мое мнение)
5). Даване на съгласие от страна на пациента за лечението или интервенцията.

Всичко това не отнема правото да се съди лекар, ако пациентът смята, че има лекарска грешка и тя е довела до негативни последствия за него. Ако някой не разбира нещо и въпреки това подписва, че го е разбрал, няма нужда да се търси чужда вина. Трябва да се пита, преди да се подпише.   

При ваксинирането отново Вие решавате, след като сте се информирали. Какво искате - Вие да изберете да се ваксинирате, но някой друг да носи отговорността за Вашия избор? Ваксините не са задължителни и имате избор. Държавата има право да налага мерки, които смята, че ще опазят населението. (Според мен не си изпълнява ролята за опазване на населението достатъчно добре, но то малко държави се оказаха добри в това отношение... ) Въпреки това, все още никого не водят насила на ваксиниране. Ако искате, се ваксинирайте, ако искате, плащайте за тестове, ако искате, си стойте у дома на дивана. Но който има дупе да е антиваксър, да има дупе да понесе ограниченията в ежедневието, което ще му донесе тази позиция. Не може "хем това в онова, хем душата - в рая".

За мен най-лошото е че хората не си поемат отговорността да се информират сериозно и не осъзнават личната си отговорност да се погрижат за здравето си, все искат друг взима решения вместо тях. Практически нямаше никакви мерки дотук, има ужасяващо висока смъртност, и хората пак искат някой друг да е отговорен за здравето им? От пълнолетие нататък човек вече трябва да се научи да е отговорен за собствените си действия, а тук има една голяма група, която има поведение на деца, които искат мама или тате (разбирай, държавата, лекарите, фармацевтичните компании) да поемат отговорност за тяхното здраве и все търсят друг, който да е крив.

И хайде антиваксърите да спрат с опорките, не виждат ли, че те доведоха до това кошмарно положение? Иска се отговорност и смирение. В другите страни хората осъзнават, че в тази пандемия няма черно и бяло, нещата се променят непрекъснато, това, което се е смятало за достатъчно вчера, днес вече не е и трябва да се обединят усилията, за да се постигне промяна. Отговорното поведение означава включително и човек да може да се озапти, когато нещата станат критични. Смирението в случая го разбирам така - да приемем, че не винаги сме или сме били прави. Че може и да сме допуснали грешка и мнението, което сме избрали, може да е било неправилно. Не да настояваме с пяна на устата, че сме прави, даже когато има хиляди примери в живота за обратното.

# 21 202
Ей това е трудно да се осъзнае: "ВСЕКИ ИМА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО СИ." и това на децата си

Затова е добре да си поготвен, да задаваш максимално много въпроси на лекаря си, за да знаеш във всеки момент какво се случва с теб
Да изискваш смяна на лекарство, ако предписаното не ти харесва
Да си изискваш изследване
и изобщо да си активен участник в излекуването си

и да спазваш мерки

# 21 203
Пиша това с цялото си уважение към труда и усилията на Доц. П. Атанасов за справяне с Ковид ситуацията в условията на  Българската действителност. ПР-ът на Пирогов или завеждащият клиниката би трябвало да се намесят и много настойчиво да посъветват Атанасов да престане с медийните изяви, в предвид последните му интервюта. Прави мечешка услуга на клиниката, на цялото медицинско съсловие и най-вече на всеки български гражданин, който може би иска да се ваксинира, но има притеснения и търси насока от лекарите. На лекарите трябва да им се забрани под заплаха за солени глоби да афишират антиваксърски мнения и настроения пред пациенти и в общественото пространство. Някак не мога да ги взема на сериозно като обявяват как нямало да се ваксинират, а после реват от поредната Ковид вълна.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 10:18 от Анонимен

# 21 204
  • Пловдив
Това, с което много съм съгласна с тук наплютия от вас лекар - леглата в болниците не лекуват. Колкото и легла да "отворят" (защото клиенти ще има) - хората ще започнат да умират повече. Защото няма да има кой да ги лекува адекватно и своевременно.

Точно затова не може да сееш антиваксърска пропаганда от позицията си. А неговото си беше точно това, с обяснението как персонала му не е ваксиниран, понеже са го изкарали.

Съгласна съм. Но такива "спешни" мерки водят до такива интервюта. Факт е, че обществото и много лекари не са "за" ваксиниране след преболедуване.
И най-вече тези мерки в момента не могат да овладеят пика, а има реален риск да усложнят ситуацията. Защото не са адекватни.
Чудя се къде е Мангъров сега да позлорадства колко ваксинирани се разболяват. Скоро не съм го засичала. Видяхме го и Чорбанов.

И най ме е яд, че децата не ходят на училище. А в заведенията е пълно и контролът ще е никакъв.

# 21 205
Увеличеното количество тестове няма нищо общо с проследяване на контактни и хора със симптоми. Това е тестване на здрави хора за сертификат и е нормално да повлияе така.
Друго ме притеснява, толкова висок брой заразени в 4 последователни дни не сме имали никога досега, а мерки практически няма в момента. Дано се задвижи ваксинацията поне с тези зелени сертификати.
Дали действително има константно увеличаване на броя на заразените през последните дни? Според числата - да. Не мога обаче да разбера защо не се дава само броя на новозаразените за деня, а в статистиката се изсипват и онези, които правят втори/трети тест?

За да се изчисли коректно репродуктивното число и да се прецени тежеста на ситуацията е важно да се следи броя на новозаразените, нали? Но това не се прави. Дори по-лошо - хората, които са установени веднъж като заразени, ако си направят нов тест на следващия ден е естествено отново да са положителни и по този начин изкривяват статистиката.

# 21 206
Има много, защото никой до сега не си е правил тест

Сега като е задължителен и изскачат
По- нагоре някой беше писал, че всеки втори на опашката за антигенен се оказва положителен

# 21 207
  • София

Дали действително има константно увеличаване на броя на заразените през последните дни? Според числата - да. Не мога обаче да разбера защо не се дава само броя на новозаразените за деня, а в статистиката се изсипват и онези, които правят втори/трети тест?

Сигурна ли си, че става така? Специално преди беше уточнено, че един човек може да се брои като положителен в статистиката само веднъж, затова пише новозаразени.

# 21 208
  • София
Някои лекари в България не са за ваксиниране след преболедуване. Явно имат предвид българския ген. За другите държави препоръката е точно обратната. Освен това хибридният имунитет се оказва най-силен.
Ваксини има, вчера са слагали най-много Пфайзер -   https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Niama-opasnost-vaksinite- … anata_762740.html

# 21 209
Някой може ли да ми обясни на прост език защо ваксинирани не могат да даряват кръв? Мои приятели са отишли да даряват кръв за техен приятел. Лаборантката е питала има ли сред тях ваксинирани и е казала, че те кръв не могат да дарят.

Общи условия

Активация на акаунт