COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 969 117
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 21 210
Някои лекари в България не са за ваксиниране след преболедуване. Явно имат предвид българския ген. За другите държави препоръката е точно обратната. Освен това хибридният имунитет се оказва най-силен.
Ваксини има, вчера са слагали най-много Пфайзер -   https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Niama-opasnost-vaksinite- … anata_762740.html

Пфайзер и Янсен са почти еднакво количество като бройки поставени дози вчера.

# 21 211
  • София

И най-вече тези мерки в момента не могат да овладеят пика, а има реален риск да усложнят ситуацията. Защото не са адекватни.

И най ме е яд, че децата не ходят на училище. А в заведенията е пълно и контролът ще е никакъв.

С това съм съгласна.
Все пак съм доволна, че има някакви мерки, макар и куци и сакати. Явно наистина ЕС е натиснало за зелени сертификати.

# 21 212
Цитат
Сега Колев смята, че ще направи жест да плати по 1-2 теста на тези, които не са ваксинирани, но с това ще се изчерпи всичко, защото смята, че дори с това си решение прави лоша услуга на самите служители, на фирмата, а и на клиентите.

\"Те трябва да решат искат ли да се ваксинират. При предишни затваряния съм държал на заплата хора, които са от затворени обекти, сега твърдо съм решил, че който не желае да се съобрази с изискванията, да си пуска неплатен отпуск\", обявява Колев.\"

Цялата статия тук: https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/10/21/4267893_mariian_kolev_h … li_se_opitvat_da/
По бтв друга дама работодател в мола,кършеше ръце.Тя и всички в обкръжението и са ваксинирани,но не може да накара насила служителите си.Окей.Имала такива,които не искат ваксина,не искат тест.Нямало да идват на работа.Тя питала инспекцията по труда,не знаели.Очевидно,че въпросните извиват ръцете и на шефката,и играят на контра на обществото.И,какво?Те се инатят и получават заплати,докато се мотаят някъде,или си лежат вкъщи?

# 21 213
Някой може ли да ми обясни на прост език защо ваксинирани не могат да даряват кръв? Мои приятели са отишли да даряват кръв за техен приятел. Лаборантката е питала има ли сред тях ваксинирани и е казала, че те кръв не могат да дарят.
могат, но 28 дни след втора доза или 40 дни след положителен тест.

# 21 214
Това, с което много съм съгласна с тук наплютия от вас лекар - леглата в болниците не лекуват. Колкото и легла да "отворят" (защото клиенти ще има) - хората ще започнат да умират повече. Защото няма да има кой да ги лекува адекватно и своевременно.

Точно затова не може да сееш антиваксърска пропаганда от позицията си. А неговото си беше точно това, с обяснението как персонала му не е ваксиниран, понеже са го изкарали.

А не е ли редно точно медицински специалисти на различни мнения да седнат на една маса и да направят обща дискусия, за стане ясно кое е редно и кое не? Защото казаното от доц. П. Атанасов се потвърждава с половин уста и в западния свят, т.е. че преболедувалите са поне толкова добре защитени, както и ваксинираните.

Действително ли мислите, че при медицински проблем трябва политици, чиновници от Брюксел, ПР и административни ръководители да задават посоката? Иначе така казаното от вас "Р-л на ковид-отделение сее антиваксърска пропаганда" звучи плашещо.

# 21 215
  • Пловдив
Ясно е, че хибридният имунитет е най-добър.
Но дали има реална статистика на повторно преболедували и заразени след ваксина?

ЕС закупи милиони дози ваксини, които трябва да се реализират. Мен повече ме притеснява това, че сега удължават срока на годност. А дали се съхраняват коректно...

# 21 216
След познатите ми антиваксъри никой не си е променил мнението както и очаквах. Днес даже позната ми разправяше, че съм била заблудена, че съм била провакс настроена. Другa ми обяснява как тя живеела здравословно, не умряла от ковид, но не се знаело какво ще стане и дали нещо няма да и се случи след ваксините. Същата загуби майка си, която се зарази. Пак започна с приказките за експерименталните ваксини и се отказах да говоря изобщо повече на тая тема.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 11:44 от daisy12

# 21 217
  • София

И най-вече тези мерки в момента не могат да овладеят пика, а има реален риск да усложнят ситуацията. Защото не са адекватни.

И най ме е яд, че децата не ходят на училище. А в заведенията е пълно и контролът ще е никакъв.

С това съм съгласна.
Все пак съм доволна, че има някакви мерки, макар и куци и сакати. Явно наистина ЕС е натиснало за зелени сертификати.
Може и от ЕС да са ни натиснали, възможно е, но може и ситуацията да ни е натиснала. И в Москва има сертификати, едва ли тях ЕС ги е натиснал. Те май и задължително ваксиниране имат за някои професии.

# 21 218
Royal Ranger, понеже питате колко е репродуктивното число, ето една прогноза от професор Витанов. Новината я има и по други сайтове.
https://bulgaria.utre.bg/2021/10/22/590248-prof_nikolay_vitanov_ … 0_do_desetina_dni
Накратко, вече втори ден то е над 1.3. Във всички 28 области разпространението е дифузно. До десет дни може да стигнем 9000 новозаразени на ден. И той като мен не е изненадан от спада на % положителни. Не знам колко изкривяват статистиката тези, които си правят по повече от 1 тест. Явно не толкова,  щом смъртните случаи растат. Най-лошото е, че според него няма мерки, които да предотвратят случващото се.

# 21 219
Нали затвориха учениците, това е вечното решение.
Русия затвори за 4 седмици всички неваксинирани над 60г, а ние крием  младите три години да не заразяват възрастните, за да могат въпросните да обикалят кауфланд(например). Крайно време и тук да се предприеме подобна мярка, за да спре натиска към болниците.
Ау,предизборно?Да ги ''дискриминират'' посред пандемия?Никога!
Цитат
Не е ли мръднала медицината напред от '80-те години? В този учебник за РНК-ваксини пише ли?
И аз при цялото ми уважение, но мисля, че твърдението как ваксиниране е противопоказано за пребледували от COVID-19 би следвало да се докаже, преди да бъде огласявано гръмко пред хората по медиите, и то от лекар, работещ в "Пирогов".
Тя хубаво му каза доц.Гломб.Опита в много развити,икономичеки страни в ЕС показа,че след определено време масово се ваксинират преболедували.Чий опит натежава?

# 21 220
Ясно е, че хибридният имунитет е най-добър.
Но дали има реална статистика на повторно преболедували и заразени след ваксина?

ЕС закупи милиони дози ваксини, които трябва да се реализират. Мен повече ме притеснява това, че сега удължават срока на годност. А дали се съхраняват коректно...
Срока се удължава от европейската агенция по лекарствата базирано на проучванията на производителя.
Моите разсъждения са, че след като е доказано че може да се удължи, новите произведени партиди също ще бъдат с по-дълъг срок на годност. Т.е. не виждам причина за притеснение конкретно за тези партиди удължени до декември.

# 21 221
Има ли някой прясно ваксиниран да каже какво му изписва при проверка българското приложение Covid Check Bg?
Валидност една година след поставянето на дозата.

# 21 222
След последните промени за валидността на зеления сертификат съвсем се губи смисъла от него. Противно на всякаква логика е веднага след първа доза човек да има валиден сертификат, с който да обикаля навсякъде. Понеже е много модерно в момента да се говори за геноцид и права, да отбележа, че тази глупост нарушава моите права: на местата, на които се изисква сертификат, ще се допускат хора, сдобили се с такъв при неравни условия. И това гарантирано ще доведе до още по-големи проблеми.

Не съм особен оптимист за скритата заболеваемост. Да, факт е, че вчера тестовете са рекордно много, чудесно е това. Факт е и че бройката на новозаразените не скочи до небето. Лично мое обяснение, че вчера масово излязоха да се тестват неваксинирани хора без симптоми, за да отидат на работа. Положението малко ми напомня на летните месеци, когато се тестваха много хора за пътуване в чужбина. Дано обаче греша и наистина няма толкова висока скрита заболеваемост.

Във фейсбук вече масово се споделя видеото с лекаря от Пирогов. Надпреварват се да коментират един през друг. Чудя се защо не се споделят и коментират толкова възторжено публикациите и мненията на други лекари, които се опитват да обяснят защо са ни нужни ваксините. Не разбирам поведението на медицински лица като този лекар - та той всеки ден се сблъсква с болестта, вижда какво се случва. С думите си ще разубеди много хора да си сложат ваксина, утре част от тези хора ще се окажат в болницата. Тогава ще излезе ли пак по телевизията да се обяснява? На всичкото отгоре говори от името на най-голямата болница в България. Не чух някаква реакция на ръководството по повод на изказванията му.

# 21 223
  • София
И понеже ме изтриха, аз пък държа да си кажа.
Точно колкото е вреден според пишещите тук Мангъров и Чорбанов, точно толкова е вреден и Петър Атанасов.
В целия Пирогов има сигурно 20 неваксинирани лекари. От стотици такива.
Сутрешните брифинги на доцента, който ни праща да четем учебници от 80-те спокойно журналистите могат да ги провеждат от която и да е друга столична болница.
Отново Пирогов, винаги добре политизирания Пирогов. Не само в последните години. Винаги е било така.
Директорът на Пирогов задължително трябва да вземе отношение.
Със сигурност това уронва престижа на болницата и лекарите.

Не е лошо Петър Атанасов да съобщава колко от починалите ковид пациенти за денонощие в София са от Пирогов.
Вместо да говори небивалици.

Скрит текст:
Също така може спокойно да поиска сертификат и да вкара журналистите в моргите на Пирогов. Трудно затварят вратите ...

# 21 224
Има проблем в момента във Великобритания и Австрия, последно когато четох. Не ги спасява ваксинацията. Не знам, не знам.
Какво значи спасява? Никой не твърди, че ваксината те прави недосегаем, но при 10 пъти по голяма заболеваемост, във Великобритания, починалите са колкото /че и по малко/ от тези в БГ. Това поне малко от малко не говорили, че ваксината има своето място. От там на сетне, има индивидуални мерки - дистанция, маски, дезинфекция .... Прилагането на комплексни мерки ще доведе до резултат и колкото по рано се проумее, толкова по добре.

Общи условия

Активация на акаунт