Седмокласници 2020/2021 - Второ класиране - (19.07 - 25.07)

• 61 323
  • 923
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте в новата тема Simple Smile
@SunshineMery, не съм сигурна как училището разценя разликите между компютърна графика и графичен дизайн, но ще кажа аз как ги виждам.
Графичен дизайн е изработка на всякакъв вид печатни материали - плакати, вестници, списания, билборди , брошури, опаковки на продукти...изобщо всичко, което ще се отпечата.
Компютърна графика включва изработване на изборажения, анимации, видеа - всичко, което 'живее' на монитора след това.Може би web дизайна влиза също тук (ако не е отделна специалност).

Инструментите, които се използват са различни, предполагам, че ще се изучават спрямо специалността.
Това е според моите виждания, нямам представа от програмите на съответните училища...Просто давам насока Simple Smile

Успех на всички очакващи второ класиране!
Тъй като не съм се отчела - ние се записахме по 1во желание на 1во класиране.

В днешно време все по-малко се печата. Графичният дизайнер може да работи на 100 % само с дигитални визуализации.

# 91
  • София
Успех момичета утре!

Посмях се и аз доволно на разказите ви от предната тема:joy:

Азсъщо стигнах до пионерче само, но славните ми години започнаха в гимназията - случки - милион, но имам една любима, която ясно доказва, че определено трябва да си чел нещата, които се учат по литература:

Аз - богинята на литературата - подсказвам на целия клас по принцип Joy Вдигат най-добрата ми приятелка да я изпитват на Елин Пелин - Ветрената мелница. А тя - изобщо не знае за какво и говорят Joy И аз шушна нещо за Дъбака и дядо Корчан и тя повтаря на госпожата - " И Тъпака и дядо Кочан..." ... и всичко приключи до там Joy "Седни си двойка, а за теб (мен) четворка, че явно не ти се разбира какво говориш по темата" Joy Joy Joy

Така че - да четат децата Simple Smile Моя само с пушка напоследък сяда да чете и точно тогава го наляга силна следобедна дрямка Joy

# 92
  • Варна
Dara N, ако искаш да направиш билборд, трябва да умееш да работиш с инструменти за векторна графика. Например Corel Draw Simple Smile  Ако умееш да работиш с Photoshop, но не и с инструмент за векторна графика - не можеш да направиш дори плакат размер А3 (няма да бъде с достатъчно добро качество след печат).
Не съм съгласна, че не се печата - всяка опаковка на бисквити, на прах за пране, всяко нещо което купуваш от магазина в опаковка - дизайна се прави от някой и после се отпечатва.
Тук идва и въпросът с цветоотделяне и т.н. Ако на екран имаш син цвят, при неправилно опредляне на цветовете (CMYK, RGB и т.н.) при печат ще ти излезе лилаво Simple Smile
Изобщо има си много тъкности, и ако на човек му е интересно, има хляб в това.

# 93
Моят каза, че една дума няма да прочете през лятото, обещала съм му била...Ами наистина обещах, там в онези времена, в които бях готова всичко да обещая, само за да учи за нвотата...и моят е от тези, които не правят грам допълнително усилие за учене, ако не го натиснеш...енергоспестяващ, много ми хареса, ще го ползвам
Винаги съм приемала Под игото за слаб роман. Даже имах глупостта да му го кажа на моя син, а той ми отговори, че ако учителката му по бел ме чуе, ще ми зашлеви шамар 😆 Тази година си прочетох отново двете глави и така се смях на "Представлението", че ако го препрочета целия, може и да си променя мнението
Пиза, честит да ти е рожденикът! 💐🍀❤️

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 20:22 от Amelin

# 94
На мен в приема на МОН ми изчезна въобще секцията класиране, какво остава за отбелязването, че е записан. В школо си присъства в старото училище ...

# 95
  • Пловдив
Бутонът ще се появи отново. В Школо евентуално чак през септември ще се появи информацията.

# 96
  • Пловдив
И на мен бутон "класиране" - изчезна. Сега не е ясно, нито че сме били приети на трето желание, нито, че сме се записали...
Ама имам на хартия записването, така че ... бъгове не могат да ме стреснат
Wink
Един мой бивш директор казваше - "колкото повече хартия, толкова по-чист задник" (извинете ме за думата!"). Той си имаше вземане-даване със съдебната система и с прокуратурата, така че си имаше обица на ухото...

# 97
  • София-Младост
Няма бъгове, това Класиране липсва от вчера...точно както  и миналия път. Иначе представям си какво влизане и кликане е точно там.
Още има няма 24 часа останаха...стиснете палци и оставете МОН да си свърши работата;)

# 98
  • София
Кали, може би си разменила тълкуванията за Рекл.графика и Графичен дизайн 🙄
Ни най-малко! Най-простият пример - човек, който е изучавал Графичен дизайн, няма да може да направи разкадровка за телевизионна реклама или още по-сложното - на трейлър.
Това мнение само потвърждава думите ми:
Скрит текст:
Dara N, ако искаш да направиш билборд, трябва да умееш да работиш с инструменти за векторна графика. Например Corel Draw Simple Smile  Ако умееш да работиш с Photoshop, но не и с инструмент за векторна графика - не можеш да направиш дори плакат размер А3 (няма да бъде с достатъчно добро качество след печат).
Не съм съгласна, че не се печата - всяка опаковка на бисквити, на прах за пране, всяко нещо което купуваш от магазина в опаковка - дизайна се прави от някой и после се отпечатва.
Тук идва и въпросът с цветоотделяне и т.н. Ако на екран имаш син цвят, при неправилно опредляне на цветовете (CMYK, RGB и т.н.) при печат ще ти излезе лилаво Simple Smile
Изобщо има си много тъкности, и ако на човек му е интересно, има хляб в това.

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 13:34 от Kally May

# 99
  • Пловдив
Здравейте, дъщеря ми избра компютърна графика  в МГ. Линкът по долу може да ви е полезен . Доста и интересни неща се учат.

https://ptgvarna.com/bg/%25D0%259A%25D0%25BE%25D0%25BC%25D0%25BF … D0%25BA%25D0%25B0

# 100
  • София
Здравейте, дъщеря ми избра компютърна графика  в МГ. Линкът по долу може да ви е полезен . Доста и интересни неща се учат.

https://ptgvarna.com/bg/%25D0%259A%25D0%25BE%25D0%25BC%25D0%25BF … D0%25BA%25D0%25B0
Ахааа, сега и аз разбирам разликата между Компютърен и Графичен дизайн, определено ми е била избягала. Благодаря за споделеното! Това май е най-богатата откъм знания и умения специалност. Истински трамплин към всички подобни в университет, в т.ч. Режисура, Монтаж, Анимация, Реклама и всякакви други видове Дизайн. Vidka, чак на мен ми се прииска да съм на мястото на дъщеря ти; великолепна специалност за творчески ориентирано дете. Дано е много щастлива в това училище.

# 101
  • Пловдив
Kelly May, много е щастлива и отговорно се пребори за да се класира. В Пловдивското МГ има само една паралелка от 26 деца без квоти. Избра компютърната графика пред АК и СМГ с НЕ. Дано и е на късмет .

# 102
Видка,благодаря ви!
Това е явно по-нова специалност и не са много паралелки.Дали има добри преподаватели по специалните предмети,те дефакто чак в 11кл.би трябвало да започнат да учат по-задълбочено по специалността.А и най-сложно като материя ми се струва от всички Графики и дизайни.
Но за човек,който го влече със сигурност ще е страхотно!Успех на дъщеря ти!❤
Kally,Граф.дизайн е в една група направление с тази специалност,затова мисля че са сходни.Но определено Комп.график го надгражда и е повече с анимация и видео,не толкова за реклами,билбордове, книги,разпечатване.

Амелин,два пъти съм чела "Под игото",защото ми беше интересна 😊
Пак бих я прочела. Това е една от малкото книги,които съм прочела с такова желание.

# 103

Ни най-малко! Най-простият пример - човек, който е изучавал Графичен дизайн, няма да може да направи разкадровка за телевизионна реклама или още по-сложното - на трейлър.

Първо - защо най-простият?! / Най-простият би трябвало да може или най-умният не би могъл да се справи. Yum Логически е така./ И второ - изобщо не е така.Човек ,който е изучавал "Графичен дизайн" и действително му е интересно и любимо много бързо се справя и с всичко останало.В къщи има точно трима специалисти и всеки от тях е завършил нещо друго.Само един от тримата има "Графичен дизайн",другият - МГ и третият - ЕГ. При това и тримата завършиха "Кино и телевизия"-режисура и в момента работят единият - реклами и визуализации , другите двама - в известните шоу-тата по ТВ-то.Не мога да кажа,че са спрели на едно ниво.Професията изисква постоянно развитие и квалификация.

# 104
Малка извадка от типовите учебни планове за графичен дизайн и компютърна графика по отношение на отрасловата и специфичната подготовка. Общообразователната е ясна.
Скрит текст:
Графичен дизайн

Компютърна графика

Общи условия

Активация на акаунт