Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 876
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
Ще ви разкажа за моя братовчед.
Неговия девиз беше "Аз не ям храната на моята храна" т.е. растения, еле пък салати - никак. Само като му отворя дума за алтернатвата на неговия начин почва да чака да се изредят думите, след което все едно не ме е чул. Много твърдолинеен беше Wink

Някъде като стана на 32г. едни ден ми се обади и каза "Брат, напоседък се чувствам все по-зле. Не мога да работя вече, лошо ми е... Главата ме цепи всеки ден, не се живее така. Дай съвет." Не беше дебел нещо.. нормално (за днешно време) телосложение.

Събраха се той, жена му и майка му (старша сестра в болницата) и рамките на няколко часа им обясних им обясних как трябва да се хранят, отговорих им на всичките въпроси.

Като по чудочудо братовчед ми ме послуша без изобщо да се чуди. Хвърли се с пълна сила в това, коеот му казах. Каза.. е.. толкова добре се се чувствам, станах абсолютна машина, работя вечер до 01ч и нямам умора, не мога да повярвам какво се случи. После облъчи сума ти народ - приятели и в неговия офис. Адски доволен остана и преобърна изцяло манталитета - от САМО месо, спря да пипа изобщо месото..

Разказа ми за негов приятел, който много пиеш и непрекъснато е с махмурлук, който МНОГО му пречел, но какво открил - "на тая диета" можел да пие много повече и не му ставало лошо - ура хаха.

Трябва да ви кажа, че опита ми с облъчването е много НЕ-добър. просто хората са изключително мнителни, с науката са скарани, съответно не можеш и да им обясниш принципите и няма да те разберат. НЕ слушат, и НЕ разбират. Някак ако може да стане с магическата пръчица или с някоя добавка, иначе не е за тях.

Забелязвам широкозастъпено и изкривено тълкуване. Например - казвам - трябва да ядеш по 1 килограм салата на ден - тя да ти е ОСНОВНО ядене - базата, а към нея вече вътре слагаш дали ще е леща, боб, сос - няма значение.

Отговора - дада, аз ям салата. Добре, колко зелени салати изяде тази седмица? Емииии 1 салата ядохме ЦЯЛОТО семейство тази седмица.
Аха - казвам значи ти трябваше да изядеш:
7 пъти по 500грама = 3.5kg зелена салата
а изяде: 150 грама за тези 7 дни!

35 пъти по-малко от това, което трябваше, и ми заявяваш, "ми то не действа при мене".

Трябва да ви кажа, че според мен може би 95% от хората са така. Не търсят причините в собствените си постъпки.
Другия ми братчед... беше слаб като клечка, от тия дето си казваш, тоя никога няма да напълнее, изключено. Събра се с жена си - и тя слаба.
Почна се с пържените картофи, скари ВСЕКИ ДЕН. Не слушат грам. Като им разкажа как да се хранят - дадада ние ТОЧНО така се храниме.
Сега са по 120+ кила, хипертонии, болки в гърба, ставите, ужас..
Детето им - аз вика ям САМО МЕСО. Плод - абсурд, не ме занимавайте с глупости. Сега на 5-6 годинки от балетната школа са заявили, че ако не отслабне, ще я изключат..

Да не ме упрекнете - просто споделям опит.

# 241
Миро,
Оставам с впечатлението,  че въобще не си наясно що е това ИР, нито начините за контролирането му.

В тази връзка, няма какво да се сърдиш, че модератори ти трият постовете, защото са спам за тази тема.
Направи своя за хранене само със салати и никой от нас няма да дойде да ти обяснява колко е грешно.

Прочети първия пост от първа страница и виж колко лекари препоръчват НВ ВМ хранене, прочети проучвания и резултати.

# 242
Не виждам какво място имат тук в темата пържени картофи+ месо, 0 салати, безразборно хранене, пиене на малко вода и т. н. Не виждам какво общо имат тези неща с тази тема...Аз си ям салати/зеленчуци, ограничавам вгх, избягвам пържене (пека на фурна, в еър фрайър)...яйца на очи "пържа", т. е. загрявам в тигана колкото да побелее белтъкът, не повече...Ето, и на мен вчера основното ми бяха тиквички на фурна+ добавките.
Верче, той и с ВМ-НВХ не беше наясно, но пък казваше, че не е ок...Междудругото, много харесвам спагетите от тиквички аз. 🙂

Последна редакция: чт, 29 юли 2021, 14:56 от dolce miele

# 243
Ще ви разкажа за моя братовчед.

Като по чудочудо братовчед ми ме послуша без изобщо да се чуди. Хвърли се с пълна сила в това, коеот му казах. Каза.. е.. толкова добре се се чувствам, станах абсолютна машина, работя вечер до 01ч и нямам умора, не мога да повярвам какво се случи.

Забелязвам широкозастъпено и изкривено тълкуване. Например - казвам - трябва да ядеш по 1 килограм салата на ден - тя да ти е ОСНОВНО ядене - базата, а към нея вече вътре слагаш дали ще е леща, боб, сос - няма значение.

Да не ме упрекнете - просто споделям опит.

Извинявай, но май продължаваме разговора в твърде грешна посока.
Първо - сравняваш хора, които се хранят безразборно, вероятно и не се движат и хоп... веганството ги направило машини. Те и веганите прекаляват с въглехидратите, но да не го правим на въпрос, нали...   Не че нещо, но всеки режим, с който изключиш вредната храна, храниш се умерено и се движиш, дава резултат. Ние търсим дългосрочните ползи и изследваме ефектите от различните видове хранене.

Мога да ти дам стотици примери с хора на ВМ, които са машини, нямат грам мазнина и са здрави, та здрави.
Но как да го приемеш, след като самият ти боравиш с някакви странни източници и не си проверил нещо повече? Самият факт, че ни обясняваш, че при ВМ се прекалява с протеина и се препоръчвало смесване на сладко и мазнини, говори че изобщо не си се информирал за нищо. Като обвиняваме другите в тесногръдие и неслушане, е добре ние самите да не правим така. Хайде, иди да прочетеш малко от сайтовете и форумите на Спайдър спорт например и се върни да си говорим.

И понеже няколко пъти споменаваш бизнеса на д-р Емилова, аз също мога да дам примери за много хора, които не са постигнали нищо с глада, освен че са си дали парите при нея да ядат ябълки, да им мерят кръвното и да ходят на походи. Техните истории обаче ги няма в рекламните брошурки на Емилова. И преди да започнеш да ми обясняваш за гладуването, само да предупредя че съм правила 40 дневно гладуване, както и по-кратки няколко пъти в годината, по всички правила на Лидия Ковачева и мога много ясно да преценя разликата между веганството и другите режими на хранене. Както и знам как се чувства тялото ми с ядене на картофи, ориз, бобови и подобни. Личен опит, потвърден от изследвания, не просто субективни усещания. И да, ям салата на всяко хранене, пия достатъчно вода и си подбирам внимателно източниците на протеин.

Но, да не се отплесваме... темата за ИР и веганството се развива доста добре. Защо продължаваш да ни "просвещаваш"? Имаш нужда от изява, от спорове че твоята истина работи, или какво?

# 244
Не ги знам тези приятели какви са, но съм видяла с очите си достатъчно бивши вегани, напуснали култа заради разрушено здраве и то не са някакви 40+ годишни, все млади в 20-те и 30-те си години. Кльощави, анемични,  с оцъклени очи поради хлътване на тъканите около очната ябълка, липса на цикъл при жените, някои от по-крайните, които следват суровоядство стигат и до състояние на тапицирани скелети. Да не говорим за починали деца на следователи на веганството, за които и по вестниците писаха.

Ннякой беше споменавал за някакви две негови треньорки на веган хранене, които били много енергични и изглеждали много добре - може и да има, но аз с очите си, такъв дългогодишен веган не съм виждала.  

Иначе, моята майка вече няма диабет, подагра и високо кръвно, именно заради НВВМХ, а тя ми е често пред очите.

# 245
Междудругото, правила съм и 10-дневен детокс със зелени смутита (тогава всъщност сама бях занижила количеството на плодовете и бях увеличила водата)...🙂 Понякога все още си правя зелено смути с ленено семе и с горски плод или по-рядко с парче друг плод (но не подслаждам със стевия). Но в този 10-дневен детокс се включваха като междинни и по малко ядки, варени яйца, пръчици зеленчук и ленено семе в смутитата...
Относно опазването на Планетата- хвърлям си боклуците в коша, когато мога ги изхвърлям разделно, гледам да пестя вода и ток, рециклирам дрехи, използвам възможния минимум от повечето пластмаси, нося си найлонови торбички за пазаруване (с една торбичка пазарувам с месеци преди да я изхвърля) и даже си купих и сламки за пиене които са от неръждаема стомана и от боросиликатно стъкло дори. 😃 Не на последно място, пешеходец съм и в автобус или влак се качвам рядко. Не пуша. Точно от белтъчини няма да пестя. 😉 Мисля, че правя повече от други хора за опазване на чистотата.

# 246
Не смятам че е невъзможно и за веган да се храни що-годе пълноценно, но това е на теория. На практика е прекалено трудно за повечето опитващи се и не им се получава добре. Иска много повече познания, планиране, евентуално и по-специфични неща в менюто. За средностатистическия българин това е трудно постижимо. И вкусово, а понякога и финансово.
Нали виждам познатите ми които решават да спозват християнските пости. Фокусират се върху избягването на дадени храни, но се хранят нездравословно.
При вегетарианци които все пак консумират риба, яйца и млечни е по-лесно.
Всеки си намира варианта, който работи при него. Информира се и започва да опитва докато намери оптималното. Различно при всеки.

# 247
Добре, стига сме се дъвкали.. Gadina_Malka очевидно е забъркала юфка от мои думи, чела е по диагонал. Твърди неща, които категорично и никак не твърдя. Стига безмислени спорове.

Между другото по отношение на ИР ще споделя лично моя опит - изпорбвах дословно препоръките на Витарама за възможно нискомазнинно хранене. HbA1c от 5.1 падна 3.9. Особено сваляне в теглото мисля че нямах. Имаше някакво движение надолу но по-скоро незначително.

Яденето включва - варива, ориз ... соса се прави от варени картофи+моркови+чушка. Без ограничения, ядеш на корем, плодове на корем.
Ядки - не, авокадо не. Даже овесените ядки, по-скоро не, защото отиват към 10% мазнини.

Ей така - за тест, защото не вярвах, че особено по-добре би било това ядене спрямо както аз действам - сос от кашу - знаете ядките са около 50% мазнини.

За мое учудване стана така, както казаха от Витарама.

Такъв гликиран хемоглобин според мен може да се докара само на чисто Кето и то защото, че не се приемат виглехидрати. Но кажете ми възможно ли е да се докара такава инсулинова чувствителност, при ядене на корем по друг начин? Ще се опитам да закача лабораторното изследване.

Ще кажете нискомазнинното хранене е много опасно. Колко да е нискомазнинно. С храната - до около 10%. В червата от фибрите бубите генерират още едни 20%. Общо стават 30%. Толкова ли да е малко ?

И аз забелязвам, че хора се опитват да са вегани без да са наясно и правят глупост след глупост. Обикновено прибягването към веганството е когато здравето вече НЕ Е ДОБРЕ, и като панацея. Обикновено проблема се задъбочава, защото не са типичните пациенти за веганко хранене. Една вейка, с минимално тегло и забавени реакции не е типичния пациент. Такива хора обикновено считат, че нещо трябва да се спре, дали ще е месо, или млечни, но да се спре. Промяна в храненето не признават, и от там тръгват проблемите и може би грешните изводи.

За свалянето на тегло даже чистия шоколад работи безупречно - доказан абсурд. Въпроса е в дългосрочен аспект на кой режим е най-вероятно да имате най-ниско тегло и най-добра инсулинова чувствителност. Поне според което съм гледал в nutritionfacts.org, според проучвания средностатистически веганите са с най-ниско тегло спрямо всички останали групи - лакто-ово, рибояди, омнивори и т.н.
Недейте да ги храните - те не провеждат проучвания. Само ги четат...

Последна редакция: чт, 29 юли 2021, 15:49 от MiroG

# 248
Аз пак не разбрах, като какъв се изказваш в темата -имаш ИР или ?

# 249
Човек, имай милост, спри да пишеш в тази тема. От месец и нещо съм с висок глики.ан хемоглобин, придържам се дисциплинирано към споделяния ЛИЧЕН опит на съфорумките в тази тема. Ще разбера на прав път ли  съм след два месеца и ще споделя. А ти тук пишеш за шоколади и оффф.
Някой по- податлив на внушения ще ти се върже.
Моля те, чистотата на планената, не тук.

# 250
Tays, надявам се да се похвалиш с хубави резултати. 🙂
Скрит текст:
Срещала съм теми в които се твърди, че ядящите месо са отговорни за глобалното замърсяване...инициативи като "Понеделник без месо" (реално в моето семейство никога не се е ядяло месо всеки ден, та съм преизпълнила плана). Често в теми с веган/суровоядство насоченост ги срещам тези неща. Хубаво е човек да вярва в нещо, да си го спазва, но не ми харесва вменяването на отговорност на тези които не се придържат към идеите...И все пак, това, че човек е веган, не го прави автоматично закрилящ Природата. Както това, че някой яде месо не означава, че от сутрин до вечер само това се яде или, че всеки ден се яде месо. 

# 251
Liola ще обясня - На нискомазнинната диета средната захар спада драстично, съответно инсулиновата чувствителност се качва до нечовешки нива. Поне аз така тълкувам резултата. Ядеш захари, но те бързо се отработват и средната глюкоза остава много ниска. Не твърдя, че някой ще се излекува и не заклеймявам никого. Споделям личен опит.

ВСЕКИ човек има ИР, винаги. Въпросът е колко е. Така работи биологията.

Отслабването с шоколад го знам от fitnesinstruktor.com ли беше - там пациентите си избират на какво ще отслабват Wink Всеки калориен дефицит води от отслабване.

dolce miele, по отношение на колективната БЕЗотговорност - ясно - винаги другите са виновни. Просто проблема все още не се е изострил, за да са в час повече хора. Сега са наясно само интересуващите се. Масово по темата глобално замърсяване/затопляне цари пълно невежество и това е нормално. Виж  как все повече хора гледат да имат изолация по къщи и апартаменти, щото става скъпооо. Ами преди 50 години като имаше топло на калпак не бяхме и чували, но нещата се променят.

Tays, ти мериш ли си кетоните, успяваш ли да си постоянно в режим на кетоза.

Последна редакция: чт, 29 юли 2021, 16:38 от MiroG

# 252
Проблемът е, че при ИР (за неразбралите- да се разбира когато няма добра инсулинова чувствителност!) вече има проблем с обработването на тези приемани захари, при някои хора (май са повечето) даже и бобовите не влияят особено добре. Е, доста от нас сигурно биха понесли по примерно 2-3 с. л. нахут или леща по няколко пъти в месеца...
Освен това, средната глюкоза за съжаление не гарантира нисък инсулин и много добра инсулинова чувствителност.
Миро, не става дума за колективна безотговорност. 🤣 Аз моята отговорност си я нося, както вече съм писала. Обзалагам се, че правя повече от голяма част от познатите ми. Но не мога да командвам другите, нито да им нареждам да правят като мен.

# 253
Всеки калориен дефицит води от отслабване.

Така ли, аз защо не отслабвах месеци наред на 1200 калории, идващи от нискомазнинна и високовъглехидратна диета при 25 кила наднормено тегло?
Темата за ИР и веганство се размърда, най-чистосърдечно те съветвам да споделяш опита си с хора със сходно мислене, тук не постигаш нищо.

# 254
Rayy, аз и при повече излишни кг не отслабвах на ниските калории...Ето, точно затова е много важен споделеният опит.
Скрит текст:

Междудругото, очаквам скоро в темата да се включи и човек който да твърди, че само със спорт може да се отслабне и хранителният режим няма почти никакво значение... 🙂 Понеже в ежедневието си познавам такива хора...
Радвам се, ако има раздвижване и в другата тема. Всеки заслужава своето място под Слънцето.

Общи условия

Активация на акаунт