Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 842
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
Единственото с което ми е трудно да се съглася е това че холестеролът се изкарва причина за ССЗ, а не просто признак, показващ че има проблем. Явно не можем да се разберем за това. Изследванията по-скоро установяват че хората дето имат сърдечносъдови проблеми имат и висок холестерол. Ама дали холестеролът ги е причинил или обратното?
Проблемът трябва да се търси и отстранява когато го има, а не сваляне на холестерола да е самоцел и както със статините хората си ги пият и смятат че са в безопасност щото са свалили стойностите. Вече колко високи стойности са твърде високи е спор дето по-добре да не го подхващаме отново.

Холестеролът сам по себе си никого не е отровил, нали? Това е разликата между него и твърде многото захар или инсулин в кръвта ни, те стават токсични и причиняват вреда - отделно от самия метаболитен проблем дето е причинил високите нива. Там вече трябва да се работи и по метаболитния проблем, и стойностите да се вкарат в норма по възможност по-скоро, за да се минимизират вредите от тях. Но дори да няма метаболитен синдром, ако по някаква причина в кръвта ни попадне твърде много глюкоза или твърде много инсулин, те са си също толкова токсични за тялото ни.

За мен "преддиабетът" си е напреднал метаболитен синдром - ИР с всички екстри, а ако това не е риск за ССЗ, не знам. Като гледам американската нация на какъв хал е в това отношение, точно тамошни приказки кое е риск и кое не е поне аз ги приемам "with a grain of salt", както обичат да казват там.

# 316
А бихте ли ми казали повече за страничните ефекти от метформиновите препарати?

На мен ми е изписан в доза  3×500 заради ИР , но най-вече заради ПКЯ. Нямам наднормено тегло, не ям захар, пържено, рядко си позволявам плодове, но ето на обед хапнах 2 филии пълнозърнест хляб, а сутрин от години винаги закусвам около 70 грама овесени ядки с тахан. Ако не ям никакъв въглехидрат ми прилошава. Казахте нещо и че пълнозърнестото брашно трябва да се избягва? Аз го приемам с мярка, не знам..

# 317
Rose, всеки сам трябва да си напасне режим и количество вгх което да му е ок. При повечето тук се отразява добре някаква форма на ВМ-НВХ. Зависи и какви са ти изследванията...Имай предвид, че въглехидрати има и в млечни, в зеленчуци, в плодове, ядки ядки семена. Много хора под вгх разбират само брашно и захар...Не на последно място, това, че се приема метформин не значи, че няма значение храненето. Даже напротив, за ИР храненето е много по-важно, а хапчето е просто един вид малка "помощ". За ПКЯ знам, че голяма част от жените с този синдром инат и ИР, т.е. подобрявайки инсулиновата чувствителност, вероятно се въздейства добре и на СПКЯ. Има теория, че  метформинът подобрява качеството на яйцеклетките- не знам дали реално е така, аз съм без ПКЯ и при мен тогава цикълът започна да ми идва с 2 дни по-рано (някакво, макар и минимално, ускоряване имаше в цикъла- моят цикъл принципно е точен като часовник, почти без неразположения; при жена с ПКЯ или без овупация може да има и други ползи, знам ли).
Страничните ефекти можеш да ги прочетеш подробно в упътването на препаратите, обикновено са стомашни оплаквания, разстройство и подобни. Аз не съм имала почти никакви неприятни ефекти, чернодробните ми показатели също не помня да са се променяли.

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 15:34 от dolce miele

# 318
70гр овес, особено ако е от бързите, не е добра идея за едно хранене. Пълнозърнестият хляб, 2 филии- също. Под въпрос е дали е пълнозърнест, а ако е такъв, тежи доста повече от белия дунапрен.Пробвай да смесваш въглехидрати с повече зеленчуци, мазнина и протеин.

# 319
Dolce miele, ти колко време си пила метформин и какъв беше ефекта от него?

# 320
Ами, аз първо пробвах само с нвх режим (не кето) за поне около половин година може би. Но при мен проблемът беше, че с каквато и КЗ да си легна, тя на сутринта си беше все към 6. От тази гледна точка, да помогна ми Глюкофаж, като че ли го пих около година или малко повече (не помня съвсем точно), обаче накрая преди да го спра намалявах дозата с месеци- последните 2-3 месеца пиех по 1 хапче през 1-2-3 дни...А месеците преди това все повече намалявах дневната доза. Тогава обаче пиех, Глюкофаж ХR, съчетано с режим, естествено.
Последните месеци си включих от обикновения Глюкофаж, след прекаран ковид, но при първа възможност смятам да го спра пак. Вече започнах пак да правя по-редовни фастове и мисля, че от тях ще видя по-добри резултати. Не мога да се похваля с много свалени кг "от самосебе си", "заради хапчето" (както се случва при други хора), свалените ми кг се дължат основно на хранене, движение, фастове. 🙂

# 321
RoseBlossom - Чернодробните показатели си следи - може би ще се вдигнат, уврежда се черния дроб, остарява по-бързо един вид.

Jeremi - браво, но тук догматиците няма лесно да променят възгледите си според мен.

# 322
Да, чернодробните показатели трябва да се следят. Но това не е така само при прием на метформин, ами и на други лекарства. Моите чернодробни показатели не са имали някакви вариации.
Миро, няма ли съмишленици в друга тема, че все при "догматиците" стоиш? 🙂 А уж искаше да се отписваш по едно време...

# 323
RoseBlossom, най-честите са стомашни неразположения и намаляване на нивата на Б12. Аз не съм пила метформин, но това са двете основни, от които са ми направили впечатление, че се оплакват хората.

Скрит текст:
И аз се чудя какво е това напъване да правят всички вегетарианци, че и вегани.
Тук ядем месо, а неядящите такова, уважават мнението на останалите и не им обясняват колко са неуки, заблудени и болни, защото имат други разбирания за храненето. Че и положителни резултати от това "грешно" хранене.

Практикувайте си хранителните предпочитания, но спрете да ги навирате в "гърлата" на останалите. Цяла тема има за такива като вас просветители. Ясно е защо не пишете там - няма голяма аудитория, интересно поради какви причини.

# 324
Ох, това с Б 12 съвсем го пропуснах...но то си е в листовккте де. Имаше и още нещо по-сериозно, но сега не се сещам. Лактатна-нещо си...но досега не помня някой пишещ да се е оплакал от това. Да добавя и, че при мен най-неприятният страничен ефект от пиенето на метформин (няма го описано в листовките обаче) е, че ми се намалява способността да правя по-сериозни упражнения. Мога ходене, клекове, планк, такива неща. Обаче при вдигане на гирички, носене на нещо тежко (примерно при пазаруване) започват да ме болят мускулите...Понякога имам едни такива неприятни усещания в мускулите (особено в горната част на ръцете)- почти не е болка, обаче едни такива пулсиращи едва забележими болезнени усещания. Като много, много лека мускулна треска, обаче не се случва при движение, ами и ако си стоя без нищо да правя и си пулсира там. Иначе откъм стомах не съм имала оплаквания, както и нивата на Б 12 не съм забелязала да са ми паднали допълнително само заради хапчетата...

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 18:07 от dolce miele

# 325
Така де това с мускулите е може би най-известния страничен ефект, и е особено страшен за по-възрастните, защото те само губят мускули. За един възрастен мускулите са критично важни. Без тях стабилността се влошава, не може да ходи, увеличава се риска от падане е чупене на ябълките горе на крака, и от там нататък вече нещата са страшни.

Мускулите се явяват буфер/резерв при влизане в болница. Колкото по-малка е мускулната маса, толкова по-кратко би оцелял пациента.

Няма да казвам источника, че вече ще ме набият.

# 326
А мускулите се изграждат от какво?

# 327
От протеинчета,  и то животински.

# 328
Интересна серия от видеа. Не доказват нищо, но дават храна за размисъл.

# 329
Mомичета, ние в тази тема май си поддържаме мускулите и с "биене" на други потребители...или поне...постоянно ни обвиняват във физическа саморазправа 😅
Миро, не съм казала, че са ми изчезнали мускулите 😃 Нито съм казала, че съм се залежала и никаква физическа дейност не извършвам... Ходене, клекове, планк и упражнения с колело за коремни мускули са отлични при ИР. Понякога федербал. А и от тежките торби при пазаруване не мога да се спася, а нямаше да е никак зле (да, има онлайн доставки, но предпочитам сама да си избирам храната). 😉
П. С. Аз така и не помня да съм го видяла точно този страничен ефект в листовка на метформин. Че пак пък да е от най-честите (не помня и друг тук да се е оплакал от това нещо- по едно време за малко да реша, че си въобразявам, но тогава Невена ми обясни защо се случва). Може ли източник (листовка в която фигурира)?

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 22:35 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт