Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

  • 28 838
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 2 251
По темата за холестерола

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/07/28/s … mp;rid=1220161158

Скролнете надолу до следния абзац



# 331
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Единственото с което ми е трудно да се съглася е това че холестеролът се изкарва причина за ССЗ, а не просто признак, показващ че има проблем. Явно не можем да се разберем за това. Изследванията по-скоро установяват че хората дето имат сърдечносъдови проблеми имат и висок холестерол. Ама дали холестеролът ги е причинил или обратното?
Проблемът трябва да се търси и отстранява когато го има, а не сваляне на холестерола да е самоцел и както със статините хората си ги пият и смятат че са в безопасност щото са свалили стойностите. Вече колко високи стойности са твърде високи е спор дето по-добре да не го подхващаме отново.

Холестеролът сам по себе си никого не е отровил, нали? Това е разликата между него и твърде многото захар или инсулин в кръвта ни, те стават токсични и причиняват вреда - отделно от самия метаболитен проблем дето е причинил високите нива. Там вече трябва да се работи и по метаболитния проблем, и стойностите да се вкарат в норма по възможност по-скоро, за да се минимизират вредите от тях. Но дори да няма метаболитен синдром, ако по някаква причина в кръвта ни попадне твърде много глюкоза или твърде много инсулин, те са си също толкова токсични за тялото ни.

За мен "преддиабетът" си е напреднал метаболитен синдром - ИР с всички екстри, а ако това не е риск за ССЗ, не знам. Като гледам американската нация на какъв хал е в това отношение, точно тамошни приказки кое е риск и кое не е поне аз ги приемам "with a grain of salt", както обичат да казват там.
Холестеролът поне аз не виждам някъде да се е изкарвал причина за ссз, а просто рисков фактор, както високото кръвно налягане, както захарния диабет и т.н. да не повтарям по-предишния си пост. Проблема е когато се омаловажава, защото пречи на определени модерни хранителни теории.
Добре е да се припомни, че високомазнинното хранене също идва от американската нация, която всеки вижда на какъв хал е, ама за него не съм забелязал да има "grain of salt", или "grain of salt" важи само в случаите, в които е в удобство на определени тези.
Дали онзи президент на американската диабетна асоциация е прав не знам, само го споменах като пример за това, че има различни мнения, за мен също предиабета е сериозно състояние, на което трябва да се обърне внимание, но е важно пояснението, че термина предиабет съществува именно благодарение на точно тази асоциация, и след като са го го измислили почти 10 години международните организации отричат това заболяване като ненаучно обосновано, преди накрая евентуално да го приемат, освен това тази асоциация е първата, която започва да препоръчва лечение на някои предиабетни пациенти с метформинови препарати и първата, която добавя и изследването на гликиран хемоглобин за установяването на предиабет. Демек ако тая асоциация не съществуваше и състоянието предиабет нямаше да съществува и на долчето с кръвна захар 6 щяха да и казват, че е добре и че си въобразява симптоми и най-много да я пратят вкъщи с някой антидепресант (както за съжаление продължава да се случва с много хора).

# 332
  • Мнения: 31 843
A, Джерами, че ти защо си мислиш, че на мен някой ми каза, че не е ок? 😅 Напротив, беше 5,6- 5,7 и никой не ми обърна внимание...да взема някакви мерки...Впоследствие стана и 6, аз вече бях взела мерки и се бях информирала, че не е била ок и преди това КЗ 🙄 И пак, поне ми обърнаха внимание на инсулина (вече го бях понижила от 15 на 13- по спомен), че можеха да ми кажат и, че той е нормален щом е под 25 на гладно... Въпреки това, твърдеше ми се, че не била толкова зле тази КЗ и "имало време" до диабета...Референтната на тогавашната ми лаборатория беше до 6,5 🤐
С две думи- добре, че си обърнах внимание сама 😃 Ама е хубаво, че някои хора попадат на свестни лекари по-рано, но има и такива като мен на които им казват, че "понякога човек не осъзнава колко много калории поема" и нямало да ми "изпишат хормон за ЩЗ за отслабване", ама ми изписаха скъпо лекарство за отслабване с гадни странични ефекти...🤡

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 01:17 от dolce miele

# 333
  • Мнения: 40 349


Точно вчера ядох сладолед с 0% захар (в една от веригите имаше малки кутийки по 200 мл на промоция и реших да си взема), на вкус беше неприятно нещо, хем сладко хем обаче изкуствено такова и хем без да достави това удоволствие, което човек получава при ядене на нормален сладолед. Дори при ядене на плодове удоволствието е по-голямо отколкото тоя сладолед с подсладител.
Затова предпочитам нормален сладолед. Тялото ми отдавна е научено да се справя с такива храни.

# 334
  • Мнения: 31 843
И мен затова не ме привличат сладоледи с 0% захар.
Междудругото, нали говорихме за липса/наличие на симптоми...Сетих се, че доста дълго време освен да си мисля, че при стрес, недоспиване и преумора е нормално да се чувствам така...мислех си и нещо много банално- че просто ми пада кръвното! 😅 Пиех айрян със сол, хапвах нещо солено (или понякога сладко) и се "оправях". За мен ниското кръвно не беше нещо необичайно още от тийн годините, даже моето нормално кръвно при което се чувствах добре беше по-ниско от нормите за нормално. Ето затова много хора си мислят, че проблем и симптоми няма. И хоп после ИР, дефицит на желязо и проблем с КЗ и ЩЗ...
П. С. А недоспал човек сутрин дори и да е с малко повишена КЗ основното му усещане като нищо може да е отпадналост, замаяност и да си помисли, че трябва да хапне нещо, защото му е "паднала захарта"...или пък, за да си "вдигне кръвното"...

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 14:31 от dolce miele

# 335
  • Мнения: 179
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acel.13039

Ето тук вижте за мускулите и метформина. На доста изследвания през годините съм попадал, но едва ли в листовката пише точно загуба на мускулна маса. Предполагам че е казано по друг начин - например загуба на сила или нещо подобно.

Елора, аз не разбирам научния принцип на това да "научиш" тялото да яде сладолед. Евентуално микробиома да се попромени но от такива храни май само към по-зле може, тъй като отсъстват фибри. Една колежка ме убеждаваше как било добре малко аресен да се взима за каляване, пушенето също било важен елемент за да е здрав организма и т.н. Чисто като концепция го беше възприела, че отровите правят тялото по-силно и "учат" организма да ги понася.
Изобщо тази концепция за мен е принципно лишена от смисъл и ми е интересно ти какво влагаш.

И друго - тук често спомеавате стържене в стомаха, прималявания. Стана ми интерсно, защото се сетих, че преди да  мина на веганство и особено в детството помня как ми е стъргал стомаха нещо страшно беше, щом още помня. Принципно не ми е съвсем ясно на какво се дължи. То е някакъв ефект като кучето на Павлов, при което се отделят стомашни сокове преди да е постъпила храна.

От ниска глюкоза едва ли е, тъй като от нея по-скоро ставаш летаргичен, стигал съм до 3.9.

В днешно време никак не усещам подобни дискомфорти, даже помен от такова усещане нямам. При 1 ядене дневно също, даже да съм спортувал или някакъв тежък труд. Усещам глад, без стъргане и прималяване.
С колеги съм говорил - те казват - не мога да пропусна 1 ядене, АБСУРД, ще припадна, ще ме заболи глава. Като им кажа, че само вечерям, не им се вярва. Излиза, че масово хората имат сериозен дискомфорт при неядене, но защо?

Ще кажа и още нещо, което съм забелязал. Първите пъти когато съм се пробвал да гладувам 24ч беше ад. Стържене, прималяване.. Този момент мина и повече край - само воля да имаш други проблеми няма. Единствено като се изчерпа гликогена почват да ти тежат краката/ръцете, не можеш да правиш силни резки движения, което май е нормално като тръгне да се обръща цикъла към кето.
Вие на какво принципно отдавате това явление?

Тези видеа за веганите са нелепици искам да ви кажа. След като се внушава, че веганската храна има проблем с витамини А и Д, човека, който ги е правил извинете ама е пълен профан.
Покрай видеата се сетих за един колега, който казваше така - аз като закачалка няма да изглеждам, независимо какво ще ми коства. И аз и майка ми имаме сериозни проблеми със ставите, и аз съм тръгнал натам. Вероятно е от храненето, наясно съм, НО аз трябва да изглеждам сериозно (!!!). Ако сваля килограми няма да изглжедам както трябва.

Не знам дали знаете, но ако говорим за биология и здраве, най-здравословното тегло за един човек е малко под МИНИМАЛНИЯ праг на общоприетата рамка. Общо взето човека да почва да намязва на скелет, това увеличава панса да стигне човек 100г. Някой веднага ще каже, ама това ли е най-важното сега. Не знам дали е или не важно, но показва скоорстта на остаряване. Хроничните заболяванията идват именно поради преждевременно остаряване на една или друга система в тялото, било то имунна, кожа, нервна и така се стига до преждевременна смърт, т.е. човек умира от конкретен проблем, без другите му системи да са толкова остарели.

За солта, айрян със сол - хора бе осъзнайте се с тая сол - състарява ви съдовете, а те са най-важни..
не знам дали знаете, но според един источник, КОЙТО НЯМА ДА КАЖА, неотдавна един др. Кемпнер лекувал тежки хипертонии, диабет на диета само с бял ориз.

Защо точно бял ориз, защото е храната с най-най-ниско съдържание на натриев хлорид. Толкова е било безвкусно, че е биел пациентите с колан, за да ги дисциплинира. Има заведено дело срещи него по този казус даже.

Но какво е успял да направи? - смъквал е абсолютно неповлияваща се хипертония с горни граници 220-240 (с хапчета) до към 130-140 (без). Единствено той е успял до сега в медицината да реверсира диабетична ретинопатия.

Махнете я тая сол. Някой ще каже ама тя е НУЖНА. Това е неопровержим факт, без нея умираме ВЕДНАГА, но ДОБАВЕНАТА СОЛ е напълно излишна и води единствено до патологии.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 15:07 от MiroG

# 336
  • Мнения: 24 620
Гадни са ми нещата с подсладители. Случвало се е да отпия глътка-две от диетичното Пепси на половинката, хем знам че е гадно нещо ама пък така хубаво мирише... Е няма такава гадост, после с часове усещам да ми сладни в устата, независимо дали съм яла или пила нещо после. То вярно че там май най-грозните подсладители слагат, ама просто не е нормалният вкус дето би имало от захар. А по-лошото е че дори "нормалните" безалкохолни дето са уж със захар, са с предимно с високофруктозен сироп вместо това, за по-евтино.
Добре че така и не заобичах да пия такива глупости, че се ужасявам като гледам колко много хора ги пият всеки ден... Газирана вода мога да пийна в жегата и ми е приятна, ама тя си е просто вода, не да има на етикета списък съставки дълъг колкото CV-то ми. Даже съм си мислила да си търся машинка за газиране за вкъщи, ама нещо скъпи идват, а пък аз не пия чак такива количества че да си струва. Иначе и водата вътре ще си знам че е само вода и то не направо от чешмата.

Долче, права си за симптомите, особено на днешно време кой не търчи постоянно насам-натам и естествено всичко със стреса се оправдава. При мен "само" ИР и пак все бях изморена, не се наспивах, все гладна (то остава и да не съм като вечно нямах енергия), подпухнала, освен наднорменото тегло... абе страшно е като си видя стари снимки. И хем млада бях,  още в 20те си години тогава. Че то човек тогава трябва да хвърчи, не да се влачи, ама стресът бил виновен де. Че и това го имаше, имаше го - ама няма как да е само от стрес все пак.
И все такива неща дето едно по едно им намираш обяснение - снощи не се наспах или пък днес много работа имах, затова се изморих толкова. И разни други такива - все нищо фрапиращо, ако ги гледаш едно по едно. А като удариш чертата че не е едно и че са едва ли не постоянно, вече хич не звучи като нищо да ти няма. Само че когато си толкова изморена, трудно се спираш и се замисляш, тя енергията ти отива да изкараш някак и тоя ден и за друго не остава много.

За нетраенето без храна много пъти сме говорили - колежките ми повечето са така и ги виждам по цял ден. Подхапват начесто, ама тук бисквитка, там вафличка, солетки, незнамсикакво... това отделно от хляб, картофи и там каквото имало в обяда им. Час по час търсят нещо, то направо ми става жал цял ден за храна да се притесняваш и да не ти е спокойно. Не е нормално това. А аз понякога пропускам обяда като не огладнея (закуска поначало нямам, цял живот мразя да закусвам) и ми няма нищо, все съм си същата, само гледам на вечеря да хапна повече ако мога, че инак не ми се връзва много храна за него ден.
При адаптиране към кето или изобщо ВМ-НВ хранене си е нормално да е по-слаб човек за малко. Хем захар няма, хем отначало малко по-трудно се ползват мазнини като гориво - като резултат енергията не стига. Но това отминава, ако човек си е наумил да се адаптира - нито е толкова страшно, нито е толкова за дълго. Аз направих прехода много плавно и никога не съм и гонила хептен стриктно кето за себе си, мога да кажа че никакви такива ефекти нямах, само ползи.

# 337
  • Мнения: 40 349
Миро, какъв научен принцип, кви пет лева бре!
Яде ми се сладолед и ще ям такъв, какъвто ми е вкусен.
Яде ми се парче торта и знам какво да си избера и кога да го ям.
Яде ми се течен или натурален шоколад и отново знам какъв да си купя, че да не ми вреди.
С правилен режим съм си научила тялото да се справя с кз и инсулин.

А ти нали щеше да си ходиш?

# 338
  • Мнения: 31 843
Миро, повечето тук не искаме да се ОСЪЗНАЕМ 😃 Ама ти сериозно ли мислиш, че ядем сол с шепи?! 🙄 Аз съм убедена, че като крайно количество на ден ми се получава по-малко сол, отколкото на повечето стандартно хранещи се хора. Просто в моята ежедневна храна няма скрита сол...Ако някой иска изобщо да не използва сол- негово право си е. Само да не ме поучава да се "осъзнавам". Аз не ходя по вегански теми да карам хората да се осъзнават, да премахват или да добавят нещо към храненето си...
Този линк...мернах бегло някои неща. Доколкото разбирам, става дума за хора над 65 г (диабетици или приемащи метформин от дълго време🤔) и трениращи по точно определен начин. Далеч съм от тази възраст, не правя точно такива тренировки (а само такива с които се чувствам добре), не съм с диабет и не мисля да приемам Глюкофаж дългосрочно. Не, в листовката на Глюкофаж няма нищо писано за мускулите, поне доколкото помня аз.
Елора иска да каже, че след като си е нормализирала нивата на КЗ и на инсулин се случва понякога да хапне нещо извън режима без това да е "голяма драма" за организма и'.
По повод на глад и пристъргване-  при мен също обичайно няма такива усещания. Миналата седмица имах голям стрес и за около 3 дни усещах почти постоянен глад- независимо дали съм яла или не. КЗ се беше закотвила на едно ниво и там си стоеше, също през цялото време. Аз не се подадох на този постоянен глад, опитах да се успокоя малко и гладът изчезна. Ама разбрах какво имат предвид хората като казват "инсулинов глад"...Откакто минах на ВМ-НВХ мога да не ям за доста дълги периоди без това да ми причинява значителни неразположения. Не ми стърже, не ми прималява... От високи нива на инсулин /с или без висока КЗ/ обикновено повечето изпитват такъв глад. При мен, честно казано, чувството за глад по-скоро липсваше преди да разбера за ИР, ядях по навик, защото трябва да ядем по Х пъти. И сутрин не се будех гладна, но нали казват, че "трябва да се закусва"...закусвах. Обикновено неща като плод, кафе чай и по-рядко нещо друго. По-лошото е, че ми липсваше и чувството за ситост- доволна бях докато ям, но след това не бях нито гладна, нито доволно сита, удоволствието ми беше докато ям...Сега е точно обратното- усещам глад, но той не е нетърпим, а е просто подсещане, че е време за хранене. След хранене се чувствам сита, доволна.

# 339
  • Мнения: 18 539
Как ли са оцелявали хората векове като не е имало хладилници и стъклени буркани и са консервирали храната си със сол...

# 340
  • Мнения: 31 843
Не са искали да се осъзнаят... 😉

# 341
  • Мнения: 18 539
Да ме бият с колан и да ме принуждаван да ям гол бял ориз? Някой вижлад ли е бял ориз без нищо - само варен, той като туткал, а ако засъхне става като камък и няма чистене от съдовете.
Който иска да се подлага на такива древни китайски мъчения - моля. За мен това е абсурдно, при условие, че има много по-лесни, приятни и здравословни начини да свалиш тегло и високо кръвно, при това устойчиво.

# 342
  • Мнения: 179
>>Как ли са оцелявали хората векове като не е имало хладилници и стъклени буркани и са консервирали храната си със сол...

Ами ето например как - https://nutritionfacts.org/video/is-miso-healthy/
Хайде.. само това видео, нищо че е от такъв мракобеснически сайт хаха.

Миоки - говорим за много болни хора, другия им шанс е гроба. А и говорим за научно доказана ефективност при диабетичната ретинопатия. Друг не е докарвал такова реверсиране, кажи ако е?
Дето се вика изначално най-правилното е никога да не си стигал до там. Просто ви давам пример за възможностите на ultra-low-salt диетата - да реверсира увреждане а съдовете, което иначе нищо не е в състояние да реверсира.

Сега загледах това, което пуснахте за холестерола. Не го коментирам ама.. тоя Mercola е егати фурнаджийската лопата. Чел съм много противоречиви неща при него. Оставам с впечтлението, че което му е бизнес интерес в момента, там е и той Wink То е нещо като портален сайт - кой каквото намери може да го събмитне, няма проблем.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 16:25 от MiroG

# 343
  • Мнения: 24 620
Така е напоследък, те и СЗО се обръщат както оттърва в момента че един учен ли...
За съжаление го пиша това без капка чувство за хумор.
Остава на нас да си избираме на кое да вярваме, всяко едно проучване струва пари и често който плаща, той поръчва какво да е накрая. Това отделно от променени становища просто в резултат на последващи открития, дето опровергават старите, често е трудно да се установи кое от двете е.

При някакви екстремни случаи сигурно са оправдани и екстремни мерки като това с никаква сол и знам ли още какво са измислили. То за мен и дълбока кетоза за продължително време също е оправдана само при тежки здравословни проблеми дето я изискват. Без да съм в сериозна опасност и двете неща не знам и с бой дали бих ги приела, прекалено крайни са.

# 344
  • Мнения: 31 843
Пред белия ориз аз бих предпочела направо фастове 👌 "Лекуването" на диабетици и хипертоници с бял ориз без сол със сигурност е благодарение на екстремно ограничаване на калориите (което и с фаст ще се постигне)- кой нормален човек може да поеме много такъв ориз?! Правила съм едно време диета с ориз- 1 малка чашка като се приготви в повече вода и се развари и става. На мен дори не ми е било чак толкова безвкусно- да си призная- но аз съм почти всеядна и не съм придирчива. Добре, че и от запек не страдам, защото този ориз...Тогава обаче с всяка диета с която ограничавах силно калориите имах добри резултати. Обаче знам и как скача КЗ от ориз- и при диабет тип 1, и при мен с ИР, доказано с глюкомера...ако изобщо ще го приемам (като някакво изключение в менюто), то би било в скромно количество, с добавени протеин, зеленчуци, съвсем малко мазнина (нещо като Зоната). ✌
Междудругото, днес видях много интересен надпис на един пакет захар- "сурова захар". Това дали е твърде буквален превод на "raw sugar" или е нов опит за представянетото и' като много здравословна? А може и така да се казва и аз да не съм наясно с терминологията, знам ли...🤔

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 20:59 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт