Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

  • 28 847
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 31 846
Миоки, аз не купувам подобни сладоледи. Когато ми се прияде нещо подобно или си правя, или подбирам някой "по-свестен" купешки сладолед. Но си е вярно, че всеки реагира на храните различно и е хубаво да го имаме предвид. 🙂
Скрит текст:

Не мога да опиша колко вкусни станаха моите произведения 😃 Салатата е от печени тиквички, копър, малко извара- не е много красива, но пък ми е вкусна.

# 301
  • Мнения: 18 539
Това гарнитура, къде ти е основното?  Mr. Green

# 302
  • Мнения: 31 846
Миоки, че как къде? В чушките е, по 1 кюфте има във всяка чушка 😅 А при тиквичките има и извара. 😉

# 303
  • Мнения: 40 374
Елора, сладоледа пише, че е с еритритол, а не със стевия. Иначе съм съгласна с другите неща които си писала и гледам през повечето време да съм режимна.

Знам, просто казвам.

# 304
  • Мнения: 18 539
А, добре, щото така на снимка не личи, а за мен няма ли мръвка, не съм нахранена - винаги е било така, не съм се чалнала нещо последните години. "Мъста без хап" ми е било мотото от невръстна rotfImbo

# 305
  • Мнения: 31 846
Даже и едно "мъфинче" с плънката хапнах, и така много ми хареса. 😃

# 306
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Тая седмица сме на холестеролни теми явно цялата.
Поне аз не виждам нищо странно в това че висока КЗ и висок инсулин са винаги проблем. Каквото и да ги е причинило (не че това е маловажно), те са проблем и сами по себе си, а не просто признак на такъв. Токсични са, буквално, когато са прекалено много.
Висок холестерол (каквото и точно да значи това) сам по себе си не трови човека, а е просто признак че има проблем. Дори и да се назоба човек със статини и да го понижи, проблемът си остава, плюс проблемите дето статините ги докарват. Този холестерол е произведен от тялото, че е имало нужда от него, много малка част е дошла от храната. Търси се кое е породило нуждата - то е което вреди, а не наличието на холестерола. А и нормите за това колко много холестерол е твърде много като че ли не са каквото бяха?
Лдл холестерола също е независим фактор, за поява на атеросклероза, откривателите му са получили нобелова награда за откриването му (да знам, че щото било преди 40 години, било много старо, само че инсулина е открит преди 100 години и пак за него откривателите му са получили нобелова награда, пък за инсулина не се твърди, че било много старо откриването и за това неактуално).
Ето според министерството на здравеопазването рисковите фактори за развитие на атеросклероза, които могат да бъдат контролирани:
    Високо кръвно налягане
    Висок холестерол
    Захарен диабет
    Тютюнопушене
    Затлъстяване
    Обездвижване

Проблема за мен винаги е бил, когато се обръща внимание само на тези факти, които подкрепят определени теории, а се омаловажават тези, които подлагат на съмнение същите тези теории, защото когато се каже, че високата кръвна захар вдига риска от атеросклероза, всички са съгласни, ама като се каже, че високия холестерол вдига риска от атеросклероза почва да се твърди, че това било остаряло, това е все едно да се каже, за да се подобри здравето трябва да има движение, ама това, че трябва и качествен сън е остаряло.
Да, 80% от холестерола се произвежда от тялото, ама останалите 20% от храната, демек не е 100% да се произвежда от тялото, което ясно показва че храната има огромно значение, защото както гласи една хубава поговорка малките камъчета обръщат каруцата.
Факт, е че нормите за холестерол са се смъкнали с годините (през 80те горната граница на общия холестерол е бил 6.5), само, че и нормите за кръвна захар са се смъкнали (през 80те горната граница е била 7.8, и тогава е нямало ни предиабет ни инсулинова резистентност, демек, хора с кръвна захар под 7.8 не са били лекувани), и за пореден път изниква проблема с наблягането на едни факти и пропускането на други. Да, препоръчителните нива на холестерола са се смъкнали с годините, но и нивата на кръвната захар са се смъкнали с годините, ако ще се твърди, че първото е грешно и нивата на холестерол трябва да си останат на такива нива, каквито са били преди 40 години, тогава да се каже същото и за кръвната захар, и че не съществува нито предиабет нито инсулинова резистентност.

А статините както и метформиновите препарати (както и хапчетата за кръвно) имат странични ефекти, когато хората не вземат мерки, напълно естествено е да им се изписват, но както има хора, които отказват да пият статини, но и невзимайки мерки за сваляне на холестеролите си, успокоявайки се, че щото нямат симптоми значи нямат проблем, така има и хора с повишен инсулин или дори кръвна захар, които отказват да пият хапчета, но и невзимайки мерки по същата причина (а има и хора с високо кръвно, които също отказват да пият хапчета, и не взимайки мерки за свалянето му), разликата е, че едните не твърдят, че защото нямат симптоми стойностите на инсулина и/или кръвната захар са без значение, докато другите твърдят, че защото нямат симптоми стойностите на холестеролите са без значение (което разбира се е в унисон с високомазнинните моди, когато човек има съмишленици е по-лесно да вярва и защитава всякакви неща). В същото време според същия източник (министерството на здравеопазването) на всеки 3 смъртни случая 2 са от сърдечно-съдови заболявания.
Здравейте, в темата в Фб бях видяла, че препоръчват барове на "Brain foods", виждам че имат подсладител еритритол, но незнам дали е ок. Не съм с потвърдена ИР от ендо, но се стремя да спазвам хранене без бяло брашно, сладко, плодове, ориз и картофи. Бихте ли ми казали имали подсладител, който да е позволен при хора с ИР, за моментите в които много ти се хапва десерт,да си хапнеш с чиста съвест?И също има ли  други забранени продукти освен тези ?

Много лесно може да ти се отговори с една проста асоциация
гледайки тея две картинки

Коя ти се струва по-естествената? По-добре е ако на човек толкова му се хапва десерт, в края на седмицата да отиде и да изяде това, което иска, ефекта за здравето няма да е по-различен от тея барове, на които единствено цената им е по-различна. А най-добре е да отиде и да хапне купичка плодове (в момента има голямо разнообразие).

# 307
  • Мнения: 18 539
Това e критерият за диагностициране на диабет и е станало през 1997г, а не нормални нива на КЗ.

In 1997, the American Diabetes Association (ADA) and the federal government lowered the per se standard for diagnosing diabetes from a fasting blood glucose level of 140 mg/dL (7,8 mmol/L) to 126 mg/dL. (7.0 mmol/L)

At present diabetes is diagnosed at fasting blood glucose of greater than or equal to 126 mg/dl. Earlier the limit was 140 mg/dl which was reduced to 126 mg/dl by the American Diabetes Association in the year 1997. The normal limit is less than 100 mg/dl Fasting Plasma Glucose (FPG) and individuals between the range 100 mg/dl to 125 mg/dl are considered to have Prediabetes.
В сегашно време, диагноза диабет се поставя при нива на глюкоза в кръвта на гладно равна или по-голяма от 126 mg/dl. По-рано, лимитът е бил 140 mg/dl и е редуциран на 126 mg/dl от Американската асоциация по диабет през 1997г.
Нормалното ниво (на глюкоза в кръвта на гладно) се счита когато е по-малко от 100 mg/dl (5,5 mmol/L), а индивиди с нива между 100mg/dl (5,5 mmol/L) и 125 mg/dl  (6,9 mmol/L) се считат с преддиабет.

Артеросклероза не се диагностицира по нивата на холестерола, нито по стойности на LDL

# 308
  • Мнения: 40 374
Джереми, не бъди лош Grinning
Хора сме и понякога защо да не хапнем нещо.
Но лично аз предпочитам нормален сладолед. Макар че бих го опитала и тоз.
Иначе и аз като ми се хапва сладко, парче плод ми стига.

# 309
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Това e критерият за диагностициране на диабет и е станало през 1997г, а не нормални нива на КЗ.

In 1997, the American Diabetes Association (ADA) and the federal government lowered the per se standard for diagnosing diabetes from a fasting blood glucose level of 140 mg/dL (7,8 mmol/L) to 126 mg/dL. (7.0 mmol/L)

At present diabetes is diagnosed at fasting blood glucose of greater than or equal to 126 mg/dl. Earlier the limit was 140 mg/dl which was reduced to 126 mg/dl by the American Diabetes Association in the year 1997. The normal limit is less than 100 mg/dl Fasting Plasma Glucose (FPG) and individuals between the range 100 mg/dl to 125 mg/dl are considered to have Prediabetes.
В сегашно време, диагноза диабет се поставя при нива на глюкоза в кръвта на гладно равна или по-голяма от 126 mg/dl. По-рано, лимитът е бил 140 mg/dl и е редуциран на 126 mg/dl от Американската асоциация по диабет през 1997г.
Нормалното ниво (на глюкоза в кръвта на гладно) се счита когато е по-малко от 100 mg/dl (5,5 mmol/L), а индивиди с нива между 100mg/dl (5,5 mmol/L) и 125 mg/dl  (6,9 mmol/L) се считат с преддиабет.

Артеросклероза не се диагностицира по нивата на холестерола, нито по стойности на LDL
Само, че аз съм написал, че не са били лекувани хора с кръвна захар под 7.8. И тогава хората са били делени на диабетици и недиабетици, защото термин предиабет не е съществувал (за инсулинова резистентност пък да не говорим).
Атеросклероза не се диагностицира и по нивата на кръвната захар, тя както и по-горе споменатия холестерол, е единствено рисков фактор. И би трябвало както едното се приема за рисков фактор, така и другото.
Джереми, не бъди лош Grinning
Хора сме и понякога защо да не хапнем нещо.
Но лично аз предпочитам нормален сладолед. Макар че бих го опитала и тоз.
Иначе и аз като ми се хапва сладко, парче плод ми стига.
Точно вчера ядох сладолед с 0% захар (в една от веригите имаше малки кутийки по 200 мл на промоция и реших да си взема), на вкус беше неприятно нещо, хем сладко хем обаче изкуствено такова и хем без да достави това удоволствие, което човек получава при ядене на нормален сладолед. Дори при ядене на плодове удоволствието е по-голямо отколкото тоя сладолед с подсладител.

# 310
  • Мнения: 18 539
Високата КЗ сама по себе си, е признак на заболяване. Високият холестерол сам по себе си не е признак на заболяване.
Не разбирам толкова ли е трудно да се проумее, че има значителни разлики между двете.

# 311
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Високия холестерол сам по себе си показва възпаление в организма, което е безпорно доказано, но много хора го отричат, защото както казах когато човек има съмишленици е по-лесно да вярва и защитава всякакви неща и сега покрай високомазнинните моди има много такива, то ако става на въпрос има и лекари според, които високата КЗ сама по себе си, не е признак на заболяване, ето какво казва доктор Майер Дейвидсън бивш президент на американската диабетна асоциация, тоест не кой да е: "Предиабетът сам по себе си не повишава риска от сърдечно-съдови заболявания или други усложнения от диабета." Но тъй като повечето изследвания доказват, че повишената кръвна захар вдига риска от сърдечно-съдови заболявания заради това са се наложили препоръките , че трябва да се свали, по абсолютно същия начин, защото повечето изследвания доказват, че високия холестерол вдига риска от сърдечно-съдовия заболявания, заради това са се наложили препоръките, че трябва да се свали.

# 312
  • Мнения: 18 539
Сори ама е. Когато нивата на КЗ на гладно са хронично повишени, болестта се нарича диабет тип 2.

Ти си го сваляй твоя холестерол и се моли да не те споходи някоя деменция като поодъртееш. Кел файда да си жив, като си на памперс без акъл.

# 313
  • Мнения: 31 846
Разбира се, няма как да се очаква при преддиабетно състояние да имаш усложнения чак като при диабет. Нали тялото все още се мъчи да поддържа КЗ в някакви граници...Ако под "усложнения" се разбира ампутирани крайници, слепота, бъбречни увреждания и др. Но разни, все още обратими, усложнения съвсем реално може да има. Аз например виждах замъглено и имах болки в стъпалата и при максимума на КЗ на гладно при мен- към 6 (да подчертая, че очила с диоптър не нося)...Тези болки изчезваха колкото повече се уморявах от ходене, дори зрението ми се оправяше тогава, но моят черен дроб си изработваше нощем предостатъчно глюкоза... Понеже аз бях от тези които спазват режим, не искат да пият хапчета, но започнах да пия метформин именно заради тази сутрешна КЗ...макар че ми се иска по онова време да се бях интересувала малко повече от фастовете...
Моят холестерол последно беше 4,51 mmol/l при референтни до 6, но не съм съгласна с твърденията, че някой тук постоянно твърди, че холестеролът няма никакво, ама абсолютно никакво значение. Винаги се иска информация има ли симптоми, винаги се пита какви са и другите изследвания.

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 15:14 от dolce miele

# 314
  • Мнения: 18 539
С моя така висок холестерол, според някои, показващ възпаление, интересно как ставните ми болки отшумяха... чудна работа. Може пък да е някакво плацебо, знам ли... Почти три години регрес и повишено качество на живот.  Явно имам неподозирана артеросклероза и сърдечно-съдово заболяване, нищо че нямам високо кръвно и затлъстяване.

Общи условия

Активация на акаунт