Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 828
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Звучи ми като поредния търговски трик. Захарта си е захар - сурова,кафява, мед, меласа, сироп от агаве и тем подобни.

# 346
Под "raw" обикновено не се ли има предвид необработвана, нерафинирана? Защото не знам обикновената захар да е сготвена 😁

# 347
Да, нерафинирана се има предвид. Единствената сурова захар е ако я консумираш директно от източника, което не я прави по-малко вредна, особено ако вече имаш проблем, в крайна сметка, но поне не можеш да изконсумираш такива концентринани количества като извлечената пък била и тя нерафинирана.

# 348
Един познат преди време ми каза, че от много години при обработката на бялата захар се използвало някаква киселина. И организма на повечето хора трудно се справял.
Не знам колко е вярно.

# 349
Не съм запозната с технологията на рафиниране, но захарта си е захар и без евентуални гадни остатъци от преработката.

# 350
Вярно си е. Това и му казах. Той затова и ми каза тия неща.
Той каза, че имал алергия от тази киселина. Нещо като газове Grinning и други симптоми дето не запомних. Ядял само кафява нерафинирана и то рядко.
В интерес на истината доста подробно и някак научно приказваше, та бях склонна да му повярвам.

# 351
Възможно е и да има някои добавки, които внасят допълнителна вреда отгоре на вече от самата захар, но разликата за мен е кто между по-силна и по-слаба отрова - все те трови.

# 352

Ама казвате захарта си е захар и е вредна, така е. При инфузия с глюкоза се виждат веднага негативите, с фруктоза също. Но положението е такова и при инфузията с мазнини - в проучванията редовно го правят.

Това всъщност е проблема на рафинираните храни, щото са без фибри, които иначе се явяват защитата срещу предозиране и прекалено бързо усвояване. Например фруктозата знаете колко е тегава, проучванията са установили при какво количество настъпва ИР и са установили, че при ядене на ЦЕЛИ плодове просто си защитен, чисто физически и обемно, че няма да докараш опасното ниво. Просто еволюцията е тунинговала нещата за тая храна и проблем няма когато е естествено, без да е са екстракти.
Разбира се далеч не само фибрите са фактор, но ми разбрахте идеята.

Към една храна когато добавите захар или мазнина, все тая, я съсипвате в смисъл че тя става енергийно по-плътна, повече калории или казано по друг начин става по-бедна на макронутриенти - витамини, антиоксиданти и т.н.

За това зеленчуците са толкова полезни, защото имат МАЛКО енергия и много микронутриенти. Плодовете са по-зле. Месото никакво го няма по тази скала.. Една скала, кояот описва тези зависимости е ANDI Score.

Проблема може да се погледне и другояче - за ден имате определен енергиен бюджет - например 2500 калории. Въпроса Е КОЛКО ценни микронутриенти ще приемете в рамките на бюджета и от това се определя здравето ви и качеството на храненето.
Инуитите например остаряват значително по-бързо, просто храната им е бедна на микронутриенти, които иначе подпомагат организма - антиоксиданти и др.
Оцеляват, но при съответната цена.

На тия неща источника ви е ясен вече.

От друга страна в TED съм гледал поне 2ма изследователи на палеолитни останки казват така - модерно е да се твърди, че хората в миналото, в палеолита са яли предимно месо в миналото, откъдето произтичат много палео/кето диети.
Нашите директни извадки от зъбите на точно тези хора в никакъв случай не потвърждават такова нещо, напротив, виждаме съвсем друго. Има остатъци от какво ли не и останките свидетелстват за много по-малко месо, отколкото са твърденията.
Последни проучвания над инуитите потвърждават това - откриват се какви ли не горски плодове, подправки и т.н., които са в голяма помощ срещу възпаление и др. подобни.

Та мисълта ми тръгна от еволюцията. Еволюционната тежест на всеки един период и какво се е яло през него съответно определя генната адаптация на вида.
Ако през 92% от милионите години еволюция прачовеците са яли предимно растителна храна (това ядат най-близките до човека маймуни) то организма ни е тунингован п отози начин и не е ДОСТАТЪЧНО адаптиран към месата, независимо че сме омнивори и можем да оцелее на този вид храна.
Кучетата не можели да вдигнат холестерол, независимо с колко яйца ще ги нахраните. Просто имат нужната адаптация и нямат проблем ексклузивно да се хранят така, независимо, че и те са омнивори.

Като говорите често за меса/сирена/масло/мас се чудя какво мислите за замърсителите, които се натрупват силно в мастната тъкан - например диоксини. Те са можи би възможно най-опасното нещо. В ЕС има регулации за съдържанието на диоксини именно защото са така опасни. На запад е забранен открития огън от всякакво естество поради тази причина.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dioxins-and-the … e%20of%20animals.

Друг адски тегав проблем - рибите. Имат способността да концентрират 100 000 пъти живак и други особено опасни замърсители. Независимо в каква среда са отглеждани, са жестоко замърсени.
Има документални филми, посветени за това, уверявам ви не са от вегани.
Живака от къде е - от тецовете. Прахта от тях постила цялата планета. Знаете живака колко е токсичен. Няма безопасна доза.
Някои PCB в рибите имат време на полуразпад 70 години.. т.е. яденето на риба е еднопосочна улица, въпроса е кога ще се яви проблема, и е вече късно.
Знаете ли, че САМО по тези нива може да се определи с точност една жена колко деца е откърмила, тъй като при всяко кърмене разтоварва сериозни колчества чрез кърмата върху детето си.

Има едно невродегенеративно заболяване, което е особено свързано с тия истории. Мой познат си отиде така. После казаха - май трябваше да те послушаме. Изследванията на косата показаха високи нива...
https://www.google.com/search?q=ALS+mercuty&sxsrf=ALeKk00HPM … dUDCA4&uact=5

Интересно ми е какво мислите по тези въпроси, опасни ли са според вас и колко (пред вид темата на форума - спрямо инсулина колко са страшни)?
Питам, понеже за един тинейджър например цигарите не са опасни, cool е да пушиш и никой от приятелите му не е умрял от това. Само пълен тъпанар може да твърди нещо друго.
Причината - тийнейджъра е повърхностен и късоглед. Не вижда мъртвите, те няма как да станат от гробовете, за да му кажат и да се онагледи проблема...

Задавам ви тези въпроси сериозно, защото ви смятам за много повече от типичния тийнежджър.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 22:47 от MiroG

# 353
  • Paris, France
Скрит текст:
Искам да питам следното. Знаете за Емилова и Витарама например, това са центрове за лечение с добри резултати. Там работят и доктори, съответно по-болни хора могат да се възползват от услигите им без особен риск.

Такова нещо предлага ли се по отношение на високомазнинни диети тук, като услуга - отиваш на почивка, хранят те, обучават те?

Отделно от това - прави ми впечатление, че се оплакват съфорумците, че като тръгнат да ядат нещо, не им понася, отказват се и заключват, че проблема е в храната. Причина за неприятните реакции могат да са бактерйте в червата. Микробиома се мени според храната, но не толкова бързо. Дайте си време, за да се развият нужните популации, въвеждайте полека такива храни и е много вероятно след време да нямате абсолютно никакъв проблем с въпросните храни. Типичен пример е боба. Там проблема може да е особено изявен.

По отношение на спаменето - с твърдолинейните привърженици тука ще избягвам да споря. Една дама тук заключи, че говоря глупости. Предложих източниците, с нужните изследвания. Наистина би ми било интересно да се запозная с всяка друга гледна точка. Тя какво каза - НЕ аз такива неща не чета. Еми какво повече да коментираме - предубеден човек. Скяаш аз съм ги писал тия неща, а не изследователи с един топ дипломи и т.н.

Прави ми впечатление, че тук много коментирате макронутриентите - мазнини, белтъчини и въглехидрати. Не се приказва за микронутриентите - витамините и многото други антиоксиданти и т.н. В преработената храна липсват именно те. За това една веганска диета може да бъде ужасна и чудесна. Високомазнинната и тя така - може да е ужас, или супер и това има своето обяснение.
Така че тия епитети какви сме били веганите са крайно тесногръди, да знаете.
Знаем за доктор Емилова. Ти виждал ли си я и колко и е голям корема? Не изглежда по-добре от майка ми, която не помирисва плодов глад или от свекърва ми, която имаше преддиабет като имаше същия корем. И двете са по-стари от д-р Емилова. Повечето ми познати, дето хвърлиха по 3 и 5 бона за гладолечението и си върнаха теглото с лихвите и са по-болни, отколкото преди да идат на нейните лечения. Половината се чудеха как да си оправят анемиите дълго след престоя на Боровец.

Да, абсолютно същото се предлага и в клиниките за отслабване с кето режим. Доктори, лекции, плуване, сауни, ала бала. Можеш да се обадиш и да питаш каквото те интересува. Денем винаги има човек, който говори английски. Доста мои познати ходиха в такива в Мексико. Отиваш до Сан Диего, после до границата, минаваш я пеша и всяко такси ще те закара до подобна клиника в Тихуана или Росарито. Организират им готварски курсчета, учат ги да си правят пържоли, кето хлебчета, ей такива.

Повечето от нас не можем да си оставим семействата и да луднем по клиники за да ни настърже някой друг целината и да ни сварят яйцата.

И 5 лева няма да дам да ида да се затворя в клиника с глутници дебелаци.

В клиниката на д-р Емилова и срещу заплащане няма да ида. Имало доктори. Къде бяха тези доктори да не видят, че мъжът и имал отложена плака, та умря от инфаркт. Ама имало му нещо генетично. Ми да са го видяли. Значи не са за всеки тези режими.

Тук пишеше една дама, Рени. Беше отслабнала при Емилова и при ръст 1.50 беше станала 150 кила след това, а пиеше чайове и мед и правеше разтоварващ дни.

Отслабването с фруктоза и глюкоза на малко протеин разгражда мускули, а спортът през това време сваля метаболизма до минимум и той си остава нисък и след диетата. При пълен глад или стриктно кето с повече протеин това не се случва. Много хора отслабват и се озовават с базов метаболизъм от 500 калории от усилен спорт и ниски калории.

https://www.dietdoctor.com/biggest-loser-fail-ketogenic-weight-loss-study-success

Толкова е било ужасно положението, че новите участници в The biggest looser вече са слагани на кетогенна диета.

А да ти е направило впечатление, че в първия пост има обяснения за витамини и добавки и кое може да се набави от храна и кое не? Добавя се това, което липсва, разбира се.

За подобряване на ИР с ВХ - да, естествено, че е възможно и системата работи. Точно така се излекувах аз, също и Деси123 пробва и имаше добър резултат, но тази система не работи при много наднормени мазнини и липси на дадени вещества. В кръвта на силно затлъстелите циркулират непрекъснато собствените им мастни киселини и те пречат поетите ВХ да се изразходват и се получава порочен кръг на висока КЗ, непрекъснато складиране на мазнини и невъзможност да се произведат кето и. Графиката е в първия пост. Понеже трудно влизат в кетоза и лесно излизат е добре да си седят кето известно време, като периодът за тях може да отнеме месеци.

Писала съм моите резултати и ще ти ги напиша частично пак. Приблизителни са, не помня точните. При диагноза с невъзможност за отслабване на 1200 калории и спорт
Август 2014
5.7 КЗ и 11 или 14 инсулин на гладно
11 КЗ и 190 инсулин на първи час

Диета, нюкасълски режим на 500 калории от яйца и гъби и 200 калории от листа, легени салата, сваляне на 15 кила за 2 месеца:

Февруари 2015г

4.5 КЗ 8 инсулин на гладно
8 КЗ и 80 инсулин на първи час

Веганска диета от цели храни с никаква добавена мазнина и бързо ходене след всяка консумация на ВХ.Торта веднъж дневно след цикъл и ходене.

Юли 2015г - Същото тегло

4.5 КЗ и 6 инсулин на гладно
7.5 КЗ и 75 инсулин на 1ч

Същото една година с 2 месеца кетогенна зимата.

Юли 2016г съм +2кг

4.5 КЗ и 5 инсулин на гладно
6 КЗ и 40 инсулин

Юли 2017г
4.5 КЗ и 4.5 инсулин на гладно
5 КЗ и 20 инсулин на 1ч

Нямам ИР.

Ако инсулинът се задържи нисък с диета за някакъв период (без лекарства), той с времето пада сам.

За солта - важна е и има умрели маратонджии от липса на сол. Тя се извежда от тялото с потене и ако не се потим е излишно да я ядем. При високо кръвно може и без нея за известно време.

Ти си мъж без наднормено тегло и можеш да си оправиш инсулиновата чувствителност с ядене на ВХ и спорт, но този начин е пагубен при опити за отслабване с ИР и не му е мястото в тази тема.

Не зная защо кетогенна е = на месоядна за повечето хора. Месо ям когато няма друго или нещо такова. Протеини има и в гъби, кълнове, листа. Кравите и биковете правят и мускули от тях.

Няма идеален режим за всички хора. Някои сме генетично всеядни, други са вегетарианци, трети изключително рибоядни. Всеки трябва да си намери своето.

Предимството на дългия глад вместо кетогенна е в автофагията и това, че се освобождават ензими за прочистване на ненужни мазнини, протеини, фиброзна тъкан. Само е трудно, та затова съветваме да се влезе в кетоза първо.

# 354
Това, че можело да се познае една жена колко деца е откърмила е едно от най-смешните неща които съм чела напоследък! 🤣 Откъде ще знаеш колко често и продължително е кърмила, дали бебето е било само на кърма и т. н. Голям смях. Аз кърмих 3 г. и 8 месеца, денем и нощем, много често и по много време всеки път; детето ми беше изцяло на кърма първите 6 месеца (даже вода не искаше да пие в най-големите жеги), на 1 г. и 7 месеца пропи и вода...Ама няма начин много да съм я отровила, защото аз тогава не ядях често месо и риба и ядях ограничени мазнини- но и аз по-здрава не станах междувременно...
По-миналото лято пробвах плодови дни- о, изненада, всеки път качвах килограми! А дори не съм приемала мед. И ограничавах и количеството плодове...торти не съм яла. Определено щях да помня! Та предпочитам почивка на море 😁
Не схващам...всички опасни вещества само по месото, рибата и мазнината ли "ходят"? Сигурно по плодове и зеленчуци няма начин да има пестициди и замърсители? Дъждовете някак ги заобикалят или...? Вода, почва под тях са изолиран фактор, така ли?
Невена, чудех се кога ще се включиш 🤗
Ето една ужасяващо "вредна" основа от яйце, ленено семе, сол и мазнина+ крем сирене с чили+ печени тиквички- ама и ужасяващо вкусна! 😉
Скрит текст:

Междудругото, с тези добавки отгоре основата изобщо нямаше вкус на някакво далечно подобие на хляб- изобщо нямаше да разбера, че не е пълнозърнест хляб, ако ядях със затворени очи. Крем сиренето е от Лидъл (изненадах се, но го има даже в приложението където си въвеждам храните- Crefee, soft cheese мисля, че беше там или нещо подобно).
Основата направих от 1 яйце М размер, прясно смляно ленено семе- може би около 2 с. л. , сол на вкус и малко зехтин (по спомени се опитах да направя нещо като  90-секундното хлебче- даже не съм сигурна, че точно така се води). Сложих в метална чинийка застлана с хартия за печене и във фурната да се пече- към края на печенето на тиквичките добавих чинийката, изпече се за около 10-12 минути.  

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 05:38 от dolce miele

# 355
Цитат
За това зеленчуците са толкова полезни, защото имат МАЛКО енергия и много микронутриенти. Плодовете са по-зле. Месото никакво го няма по тази скала..
Само пълен набор незаменими (такива които тялото ти не произвежда и е задължително да се набавят с диетата) аминокиселини в правилните пропорции, както и пълен набор витамини, включително и вит.Ц ти да видиш.

В зеленчуците за сметка на това има разни фитати, оксилати и други блокиращи усвояването на тия много макроси, които съдържат ама на хартия. Често и във форма неподходяща за усвояване като вит.А - ретинол срещу каротиноиди, омега 3 -  DHA r EPA срещу ALA и т.н. Разбирай искат ензимно превръщане, за да бъдат усвоени, при което неминуемо има загуби.

Нали знаеш, че кравичките се хранят високо мазниннно? Ако не знаеш, потърси как става.

# 356
Това, че можело да се познае една жена колко деца е откърмила е едно от най-смешните неща които съм чела напоследък! 🤣 Откъде ще знаеш колко често и продължително е кормила, дали бебето е било само на кърма и т. н. Голям смях.
По-миналото лято пробвах плодови дни- о, изненада, всеки път качвах килограми! А дори не съм приемала мед. И ограничавах и количеството плодове...торти не съм яла. Определено щях да помня! Та предпочитам почивка на море 😁
Не схващам...всички опасни вещества само по месото, рибата и мазнината ли "ходят"? Сигурно по плодове и зеленчуци няма начин да има пестициди и замърсители? Дъждовете някак ги заобикалят или...? Вода, почва под тях са изолиран фактор, така ли?
Невена, чудех се кога ще се включиш 🤗
Ето една ужасяващо вредна основа от яйце, ленено семе, сол и мазнина+ крем сирене с чили+ печени тиквички- ама и ужасяващо вкусна! 😉
Скрит текст:

Междудругото, с тези добавки отгоре основата изобщо нямаше вкус на някакво далечно подобие на хляб- изобщо нямаше да разбера, че не е пълнозърнест хляб, ако ядях със затворени очи. Крем сиренето е от Лидъл (изненадах се, но го има даже в приложението където си въвеждам храните- Crefee, soft cheese мисля, че беше там или нещо подобно).
Основата направих от 1 яйце М размер, прясно смляно ленено семе- може би около 2 с. л. , сол на вкус и малко зехтин (по спомени се опитах да направя нещо като  90-секундното хлебче- даже не съм сигурна, че точно така се води). Сложих в метална чинийка застлана с хартия за печене и във фурната да се пече- към края на печенето на тиквичките добавих чинийката, узпече се за около 10-12 минути. 

Аз ше ти пусна да се посмееш ако искаш, но говориме сериозно иначе. Проблема е в процеса, наречен биоакумулация. В днешно време всичко, което може се рециклира. Костното брашно от трупове обратно отива за храна. Така че модерните практики в животновъдството и земеделието несъмнено са оставаили отпечатък, но за да сме по-точни:

Специално за растителните (не-био) продукти отговора на твоя въпрос е - при увеличаване на плодовете/зеленчуците в диетата на средностатистическия американец на всеки 10 000 спасени, че умрат нови 5 от пестициди и др. замърсители.  Толкова е риска, за който говориш.

Но при месото, нещата седят съвсеее-е-е-м другояче и точно за това питам какво мислите.

# 357
Обичам да се смея.
Средностатистическият американец не ми е еталон за здраве. Аз винаги съм обичала да ям плодове и зеленчуци.

# 358
Само пълен набор незаменими (такива които тялото ти не произвежда и е задължително да се набавят с диетата) аминокиселини в правилните пропорции, както и пълен набор витамини, включително и вит.Ц ти да видиш.

В зеленчуците за сметка на това има разни фитати, оксилати и други блокиращи усвояването на тия много макроси, които съдържат ама на хартия. Често и във форма неподходяща за усвояване като вит.А - ретинол срещу каротиноиди, омега 3 -  DHA r EPA срещу ALA и т.н. Разбирай искат ензимно превръщане, за да бъдат усвоени, при което неминуемо има загуби.

Нали знаеш, че кравичките се хранят високо мазниннно? Ако не знаеш, потърси как става.

Кажи за кравите - не, не знам и не знам как да потърся, щото излиза само плява.

Относно непълноценния аминокиселинен състав - още преди 1980 този мит е развенчан, не знам защо циркулира още. Ето заради тия неща адски ме притеснявате относно источниците. Именно "силния" аминокиселинен състав вдига IGF-1 до небето, и да не продължавам натам..
Тези "лоши" фитати ако се заровиш ще видиш всъщност какви ползи и протекции носят, освен чистото подтискане на някой минерал.

Веганите също са (донякъде) застрашени от предозиране с витамин А, тъй като поемат големи количества каротени, които отделно носят безкрайни ползи спрямо просто единия ретинол. Яденето/пиенето на ретинол мисля, че подиска усвояването на каротени, откъдето протекцията срещу рак намалява и така всъщност се вдига риска от рак.
Също така при нискомазнинно хранене силно се задейства процеса на превръщане примерно ленено семе в DHA, но - въпроса е - туземци ли трябва да сме (отдавна рибите са били много по-чисти естествено), или ще се възползваме от модерните предмиства на нашето време.
Има DHA абсолютно чист, синтезиран от бактерии, без живак и PCB.
Има B12 без да трябва да пием вода от реката, за да си го набавяме.

То и сол има сега и сладолед, а преди е нямало, защо само едните неща се гледат ретроспективно, а другите удобно се избягват?

dolce miele, ето ги тия да се посмеш, щом е толкова смешно:
https://nutritionfacts.org/video/how-long-to-detox-from-fish-before-pregnancy/

и всички от поредицата:
Fish Consumption Associated with Brain Shrinkage
Hair Testing for Mercury before Considering Pregnancy
The Effect of Canned Tuna on Future Wages
Nerves of Mercury
Fish Fog

Хайде изгледай нещо, за да има по какво да говорим, не се лигави.

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 00:26 от MiroG

# 359
Ами как - пасат тревичка, в стомасите им, бактериите я ферментират и превръщат в късоверижни масни к-ни които после кравата усвоява. Та кравите реално се хранят с мазнини. Високоефективна машина за производство на висококачествен протеин.
Няма мит, само животинските продукти - месо и яйца, съдържат пълния набор незаменими амино к-ни. В растенията има всички, но не в едно единствено растение и за да си ги набавиш, трябва да комбинираш различни растителни източници. Може би, изключение прави соята, но там пропорциите са грешни, освен че е 100% ГМО.

За другото няма да си правя труда да отговарям, щото вече е дъвкано милиони пъти и честно, вече ми дойде до гуша.
Честно, много си далеч от истината за много неща.

Яжте както желаете, не се бъркайте в моето хранене и ще има мир. Посегне ли някой на това с което се храня аз, ще хвърчи перушина.

Общи условия

Активация на акаунт