Отговори
# 345
  • София
Чинар? Аз там съм достигнала висотите  след като постнат снимка на мое любимо ястие (джолан с кисело зеле) да пиша "Идвам" и след няколко часа съм там.

Хисар и на нас с ММ ни е любимо.

# 346
  • в страната на чудесата
Еми ясно е значи - ако има форумна среща ще е в Хисаря Simple Smile

# 347
Супер решение! Последния път като ходихме в Хисаря, точно това се зарекохме, че ще си купим там къща за късните години (без деца в училищна възраст). Чудно място.
И аз така.

Едно от най-любимите ми места е в България и винаги ходим там, когато се прибираме.
Даже и къща си бях харесала, в центъра: стара, на два етажа, голяма, с невероятна архитектура и пълен ужас за реставриране, но невероятна. Още я мисля като се сетя.

# 348
Ежко, я ти кажи какво се губи в АК в план математика спрямо СМГ, щото аз от другата тема не разбрах съвсем добре. И не само в АК - но и в другите езикови.
Първа серия на отговора:
Скрит текст:
Аш,
Нормалните, близки до акъла неща се губят. Подбраните по математически интерес и може би възможности съученици, школите по състезателна математика, различните хорариуми преди профилирането, темпото на преподаване.

Втора серия на отговора:
- Губи се възможността мамите "обективно" да си мерят някои работи (които не притежават) by proxy.
- Губи се комфорта на задачите с винаги ясни, пълни и непротиворечиви условия и сигурността кой отговор е верен и кои - не.
- Губи се самочувствието, че превъзхождаш нематематиците по интелект.
- Губи се и ориентация, поради многото възможни пътища за развитие.

# 349
Контеса, ти си канадската мама нали?
Как върви при вас училището? Гимназия май започвате след 4ти клас ? Как се канидатства за нея, доволни ли сте?

# 350
Дъждец, да, там сме.

Добре са нещата- цялата минала учебна година бяха присъствено с маски и соц. дистанция, с малки изключения от 6 седмици покрай ваканциите на ДО. Тази година уж ще започват нормално, както е било преди Ковид, без маски и дистанция, но не е излязло становището на всяко у-ще все още.

Гимназията е от 9ти клас, щерката е в 8ми и последна година в началното у-ще.
В повечето гимназии в нашата провинция просто се подава заявление/ молба за прием с оценки и досието на кандидата от у-щето, в което е завършило и това е.

Избират се предметите, които ще учи и е различно като система (имат по 2-3 задължителни предмета само на семестър и децата си избират поне още 1-3 още други, с които ще кандидатстват след средното и ходят на у-ще по няколко дни в седмицата.

Общо взето е като университетското образование: вземат кредити (могат да вземат одобрени предмети от университетите в града, като част от избираемите са екстра като СИП, като така си помагат с кредитите в първата година в университета и с апликацията им).

Имат задължително 90-120 часа обществено-полезен труд, който трябва да положат в 4те години гимназия и без него не могат за завършат. Много високо се  оценяват извънкласните дейности  и дълготрайните интереси с лидерска позиция в у-ще и извън, и някои от тях се зачитат за общественополезният труд.

Не съм проучвала много как стоят нещата в другите у-ща, защото навремето избрахме квартала, в който са избраните ни начално у-ще и гимназия, в който да купим къщата си, за да е в региона им.
Не съм се интересувала от другите у-ща, след първоначалното проучване на рейтингите и програмата им, а и плануваме местене след 8ми клас, като ще започне гимназия в друга провинция, в която нещата стоят различно и ще се проучва направо за там.

Последна редакция: вт, 17 авг 2021, 19:50 от Анонимен

# 351
  • София
Контеса, а децата там ваксинирани ли са и ако да - от каква възраст?

# 352
Започнаха с ваксинирането на 12+ от май.
Около 70% от населението 12+ е ваксинирано напълно.

# 353
  • Отвъд алеята зад шкафа

# 354
Нашият лагер бързо приключи. От 22 деца - 11 болни + 2 от инструкторите. Моето гардже издържа докато се прибере и започна сагата с повръщането.

# 355
Титина, бързо оздравяване! Дано успеете да се опазите с мъжа ти.
Предполагам за Ковид става въпрос?

Така и не разбрах защо не изискват тестове преди лагерите, а и по време на тях.

Контеса, имам приятелка в Монреал. Нейният син отиде в гимназия след 4 клас и затова мислех, че навсякъде е така.

# 356
Едва ли е ковид. Синът ми го кара този вирус преди 5 седмици. Оказа се стомашно-чревна инфекция (някаква бактерия установена с кръвни изследвания). Тогава беше и на антибиотик. Тогава и аз го изкарах.
Това, което карат в момента е с температура (при някой от децата), повръщане и разстройство и минава за 1-2 дни. За моето дете предполагам, че е на нервна основа. Каза "мамо, не можеш да си представиш какво е целия лагер да повръща (че и са повърнали върху него,а той е безкрайно гнуслив), а и не можах да опазя Х ( детето на племенницата ми)". Давам само капки мента, ментов чай и прахчета за да възстановя електролитите.

# 357
  • София
Титина, аз не съм гнуслива, ама ако някой повърне върху мен просто ще ми даде тон за песен Grinning  Бързо да минава, звучи точно, като летен вирус.

Гадамер, пак юрнахте по планините Simple Smile

# 358
# 359
  • Отвъд алеята зад шкафа

Общи условия

Активация на акаунт