ДЕСЕТИ клас. Морски пръски, планинска прохлада - заслужен отдих и омайна наслада.

• 48 587
  • 725
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, не съм писала отдавна , но редовно ви чета.
При нас лятото се изсипва като пясък между пръстите, вижда му се края, а не ми се мисли каква учебна година ни чака
Наборът прехвърля христоматията наляво надясно и я ползва само когато му се приспи😂
Мислех да  го подсещам да преговори по езиците и по МАТ , но като виждам на къде вървят нещата, че май от 15 ще заседнат пред екраните, нещо се демотивирам.
Да ви питам- вашите тийнове имат ли мъдреци? СМ се оплаква, че нещо го боли там челюстта и се присетих, че може да напъва мъдрец. Честно казано съвсем бях забравила, че и тези зъби ги има. Мислех, че по-младото поколени ще се отърве от тях!

# 181
Моят син- не. На мен взеха да ми растат периодично от 20 г нататък, на 40 ги извадих не достатъчно поникнали. Само горни, долни не ми поникнаха.

# 182
  • Варна
Синът ми е с болки в долната челюст. След 2ма зъболекари, които казаха, че няма причина за болка от зъбите попаднах на един, който прецени че се нуждае от силиконова шина. Стиска зъби и скърца нощем. Отляхме я и спи с нея.
 Казва, че напрежението и болката значително са намалели.

# 183
  • София
И ние бяхме на почивка на Северното черноморие, по точно Златни пясъци. Това не е моя курорт. Албена, обаче вече е съвсем друга работа. Живот и здраве догодина сме там.
Много ми хареса Варна. Страхотен, чист, подреден град. Приятно изненадана бях от  морската градина където имаше хора и деца късно вечерта. Тук в София не знам да има парк, в който по тъмно доби биха се разхождали хора.

https://m.facebook.com/events/535712490989917
Насрочен е за 31.08. от 18 часа пред МЗ.
Който има желание, нека да дойде. Колко повече сме, толкова по - голям шанс има да бъдем чути и децата ни да имат нормална учебна година.

# 184
Марти, без да пренасям спорове от други теми, моля помисли за думата "нормалност (учебна година)". В ненормална ситуация, не може да наричаме старото "нормално". Нормалността е адекватност спрямо ситуацията. Бягството от реалността е ненормално. Не казвам, че ДО е добро за децата, но животът и здравето са приоритетни. Ш. Стоун призовава за молитвена подкрепа за кръщелник с полиорганна недостатъчност. Детето е снимано, но не бих качила снимката.

Изпусна се много ценно време, през което училищата можеха да организират обезопасяване на средата. Никой не се погрижи, а сега се въртим в омагьосания кръг "за или против ДО".

# 185
И аз мисля, че се изгуби много време в празни приказки.
Минах покрай уч. на наборката - ремонт, който беше планиран и започнат отдавна е доникъде, а за нещо допълнително и дума няма.
Изказвам се без кой знае какви познания, но мисля че можеха да поставят филтри, лампи и пр,  както е писала Шарлот, в опит да обезопасят средата.
Сега излиза, че тийновете са навсякъде, освен в училище, а и не ме напуска чувството, че решението да минат на ДО, просто е по - лесно и изгодно.
Пътуванията в нейното училище отпаднаха изцяло, мисля че можеха да ги организират в началото на лятото, когато беше  по - безопасно, вместо просто да се откажат.
 Въобще, повече гъвкавост не би била излишна.
Като се замисля за още една година в кревата и направо ми прилошава.
 На дъщеря ми всичко това се отрази безкрайно зле на мотивацията и навиците за учене.

# 186
  • София
Пуснах линка не за да предизвикам спор, а ако има заинтересовани, да се присъедининят. Все пак го правим за децата ни.

# 187
Сигурна съм, че имаш увереност, че е добре за децата. Репликата искаше да предизвика размисъл дали наистина именно това точно сега е "добро". Много трудно се води спор, когато в основата му стоят релативни понятия като "нормалност", "добро"...Спорът е и прогностичен, защото заболяването от ковид за някого (при леко преодоляване) ще е добро, а за несправилия се - най черно зло. При това първият и вторият следва да имат общо решение, без да знаят към настоящия момент кой от тях в коя роля ще се ситуира.

# 188
  • нейде там, където ....
Да, изпуснато е ценно време, но не искам да го компенсират само децата. Наваксването на пропуските става все по-трудно, уроците - все по-скъпи и с насоченост за кандидатстване във ВУЗ, не за разбиране на материала. Единствените мерки, за които чувам са ДО и затягане на контрола по съществуващите мерки. Но това не трябваше ли да стане по-рано и, ако беше направено, дали щяхме да сме на това положение? Защо хиляди деца и техните родители да трябва да компенсират нежеланието за действие на няколко десетки административни служители? Защо трябва за трета година децата да не са сред връстниците си и техните учители, както, все пак, в други държави се получава някак?

Не искам да ме карат аз да давам идеи как да стане, защото не аз съм екперт и специалист в тази област. Не искам пак да се спасяваме по единично. Не искам да се чудим от къде и как да осигурим спокойно място за часовете, устройство за тях и стабилен нет по всяко време. Не искам да се обяснявам защо не може да е на училище, но в мол или фитнес - да, ако му е интересно ... отново. Но не е. И не иска там.

Искам тези, които са отговорни, които имат възможност да вземат от опита на страни, в които ПО е приоритет, те да си свършат работата и дадат варианти как може да се случи това и при нас.

# 189
Много се надявам тази година да се наложи "локалния" подход на затваряне само при повишен процент заболеваемост по училища, а не "регионалния".  Какъв смисъл има да се затваря едно училище, ако София е в тъмночервената зона, а 90 % от учениците и учителите от даденото училище са безсимптомни - не казвам здрави, защото човек никога не знае дали не е носител на вируса.  Миналата година разпуснаха паралелката на 26 септември за повече от 2 седмици още преди да разпуснат цяла София, само заради един-единствен ученик, който се оказал с леки симптоми и след регистриран и докладван положителен резултат на ученика ги пратиха по домовете... Всички останали се оказаха здрави и си почиваха пред компютрите в учебно време, а след това се събираха отново заедно.  Кому беше нужно това?  После ги пуснаха за 1 седмица на училище и там ви е ясно какво се случи ..., после пак ги затвориха за по-дълго и така си играха на "котка и мишка" цяла година.

# 190
За мен част от решението е ваксиниране на децата над 12 години.

# 191
  • София
Здравейте всички. И за мен усещането, че лятото си отива, се настани някак нахално...Макар, че и в Балкана сушата и жегата дойдоха в повече, не ми се минава към есенната рутина...Един ден (чудя си се аз), когато нямам син ученик, дали ще ми прави така рязко впечатление? Ние все още се подвизаваме на село, вършим разни неща около едната къща, другата, около майка. Синът постои седмица-две, отскочи към градските удобства в София. Там се радва на това да е сам/остоятелен, види се навън с приятел - два по веднъж за 10 дена, уж преговаря нещо. Сам си прави някакви планове, преценки. Вероятно след 15-ти, ако е ПО, ще съм честичко около него. И ми липсват старите времена и не. Той расте и е нормално да се опита да се справя сам. Всеки на тази възраст някак намира начин да се отграничи, да се огледа като личност. Според възможностите, особеностите си и обстоятелствата. За него сега това е начинът.

За ваксините - ММ се ваксинира, ако се наложи да пътува пак по работа, да е със сертификат. Аз и МС засега разчитаме на факта, че през март си измерихме антитела и може да имаме и клетъчен имунитет. За себе си се колебая дали да не го измеря...За МС засега не мисля за ваксина. Майка ми я пазим. Уж с половин цена уста чернодробният ѝ лекар каза, че можела да понесе ваксина, предвид, че е с автоимунно заболяване....все още не смеем.

За ДО и ПО: Отказвам да се вълнувам. Всеки вариант си има плюсовете за нас. Синът предпочиташе ДО. Скоро го чух да казва, че и това омръзвало и ако можело да се маха вече тази история с вируса, мерките и прочие....
Аз само се надявам след три години да не се чувствам по-остаряла и поне този аспект на взаимодействие с обществото да ми е отпаднал😁

# 192

Актуално, от днес, на въпроса за плажа. Топло но не обичам такива вълни.

# 193
  • Разпиляна във въображението
Bis, и ние плажувахме на Камчия. Бяхме на бунгала. На плажа беше много спокойно и има много места.

Иии, ние искаме да сме там другата година. Може ли информация на лични?

Наборката се стяга за изпит по немски в Гьоте. Дано успее да се представи добре. За училище подготовката е 0.

# 194
  • Sofia
Miriel, за В1 ли ще се явява?

Общи условия

Активация на акаунт