Има ли мами от Норвегия

• 41 240
  • 304
  •   1
Отговори
# 120
Учих психология, но прекъснах последната година, защото не можех да смогвам с работата.
Междудругото вече няма безплатно обучение по езика, проверила съм.
Също така условията за България и Румъния си остават както досега, нищо няма да се промени след 1 януари, понеже от ЕС не били уведомили Норвегия за настъпили промени.
Поне засега остават същите.
За детегледачка и аз мислех, ама нали искаме да живеем заедно ... трябва да е нещо почасово.
То в крайна сметка ще се навия и сервитьорка или дори чистачка да съм, макар че той мрънка, че било срамота да работя такова нещо (заслужавала съм нещо по-добро с моето образование и така нататък), но пък веднъж остана ли там, ще мога да си търся нещо по-прилично.
Нямам търпение да стане 3-ти и да разпитам посолството или още по-добре той да пита в UDI на 8-ми другия месец.
Във всички случаи ще се ходи до Норвегия март или април (като се постопли).
Всъщност най-много ме тревожи климата.
Аз по принцип обичам да ми е топличко, а имам чувството, че в Норвегия ще мръзна  Sad

# 121
Междудругото вече няма безплатно обучение по езика, проверила съм.

Това не е вярно. Преди имахме право на обучение. С новия закон то е задължително. Отнася за всички, които са женени/ омъжени за норвежки граждани и тези, които търсят убежи6те. В това съм абсолютно сигурна. За работата той донякъде е прав, най лесно 6те е да се ожените, да изкара6 курса за езика и да продължи6 да учи6 тук, тогава може6 да вземе6 студентски заем. 6те ти е много по лесно да си намери6 работа с норвежка диплома, те признават почти цялото бг образование, така цхе няма да учи6 толкова много.Не знам за Трондхайм, не съм била там. Но в Осло е по топло през зимата, отколкото в София, поне от 2004 насам:) Сигурно има българи там, той би могъл да потърси, това съ6то е начин за намиране на работа:)

# 122
Е, те ако ми признаят изпитите по психология, които съм взела тук ... ще ми е много по-лесно да взема диплома без да уча още 4-5 години там.
Реално погледнато ми остава още 1 година или към 10 изпита и дипломна работа тук, но в момента просто нямам възможност хем да уча, хем да работя.
А за безплатното обучение ... може би съм разбрала погрешно, но някъде в страницата на UDI го прочетох, сигурно не се отнася за омъжените.
А той беше тук края на септември и беше към 20 градуса и топло слънчице и той възкликна: Я, лято!
Аз му казах: Не, лято е над 35, това е есен. Но той отвърна, че това било норвежката представа за лято.
Достраша ме да питам норвежката зима каква е  Laughing
Ами ... довечера ще отворя темата за сватба, но ... ми се искаше да има сигурен начин и без нея.
Благодaря ти много за отговорите  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 30 дек 2006, 18:13 от sLavs

# 123
Здравей sLavs,
не разбрах приятеля ти само сдудент ли е в Трондхейм или си е от там? Или ако не е от там, то от къде е ? Или поне къде смята да живее в бъдеще? Повярвай му, ако ти каже, че е от малко място. То наистина би било съвсем малко, с една бензиностанция и един магазин. Все пак, Трондхейм е голям град, но ако обичаш топличкото, едва ли е най-приятното място за живеене. Виж го на картата и си прави сметка какво е лятото и зимата.
Можеш да учиш тук, но трябва да си издържала един тест(Берген Тест) по езика. Имаш право на безплатни езикови курсове, ако си омъжена. За да останеш тук, трябва той да гарантира издръжката ти.
Учила си 4 години психология; за да ти признаят образованието може да се всържеШ с http://www.nokut.no/ . При незавършено образование не знам как стоят нещата. Най-добре иzпрати един е-майл.
То в крайна сметка ще се навия и сервитьорка или дори чистачка да съм, макар че той мрънка, че било срамота да работя такова нещо (заслужавала съм нещо по-добро с моето образование и така нататък), но пък веднъж остана ли там, ще мога да си търся нещо по-прилично
За работа: без език, освен детегледачка или чистачка, друго не виждам какво може да работиш. Разнасяне на вестници, може би. Поне в началото, докато не понаучиш малко норвежки, не очаквай кой знае колко представителна работа.
Идеята за това, работодател да ти търси виза ми се вижда малко нереална, заЩото това би предполагало, че си някакъв незаменим специалист по нещо си. Така ли е, не знам.
Каква работа би очаквала да си намериш? Имай предвид, че понякога процесът на търсене, намиране и евентуално назначение може да се проточи и няколко месеца(2-6)
Toй приятелят ти може и да мърмори и да казва, че заслужаваш нещо по добро, но аз съм абсолютно сигурна, че той е наясно с това, коетоо те очаква тук, от гледна точка на кариерата(или нейното начало). Подпитай го не смята ли, че ти трябва да работиш чистачка и как той вижда нещата? Ако ти каже, че работотдателите се надпреватват да назначат психолог(с незавършено образование), без норвежки и препоръки, то на мен би ми светнала една юервена лампичка.

ПС: дано не ти прозвучах много заплашително. Не исках да те разочаровам, просто като те четох ми се стори, че не си наясно с нещата, с това къде отиваш и какви са условията.
Виж, ако се ожениш и започнеш от там, то нещата стоят по друг начин.
ще ти отговора с удоволствие, ако имаш някакви въпроси. Стига да мога, де
http://www.storm.no/vgnett/vaer.aspx?utmx=569390&utmy=703429 … mp;sted=Trondheim  Ето ти времето в Трондхейм.

# 124
  • Stavanger,Norway/ Varna
Здравей sLavs, не се притеснявай толкова, ето аз сьм тук ве4е по4ти година, дойдох като турист и просто си останах след изти4ането на трите месеца. Сега кротко си 4акам пьрви януари, да се покажа в полицията и да си поискам разре6ение за работа. При теб 6те е поз лесно, незнам какво сте се договорили с приятеля ти, но ако той е готов да те издьржа известно време, може6 да остане6 тук, да изкара6 курс по норвежки, само 4е платен, в предвид статута ти, и да по4не6 да тьрси6 работа. Много е трудно оба4е с работата. Ето ние с мьжьт ми сме в Ставангер, не е мальк град, и той ве4е три месеца неможе да си намери работа при положение 4е си има легални документи, говори норвежки и е готов да работи каквото и да е. Определено езика е от зна4ение. Оносно образованието, Трондхайм не е мальк град и предполагам може да имат и интернационална 4аст кьм тамо6ния университет. Знам сьс сигурност, 4е може6 да у4и6 безплатно, стига да има6 опис от банка 4е си осигурена за престоя си тук. Мисля 4е бяха нужни около 40 000 крони за двата семестьра. Ако може приятелят ти да ти жкара тази сума да я представи6, тя така или ина4е си му седи в банката и никой не я пипа.
Успех ти желая каквото и да ре6и6. Simple Smile

# 125
Здравей, Lucky.me!
Да, приятеля ми е само студент там, иначе е от ... някакво градче до Осло, Bærum мисля че беше.
Не помня дали споменах, но ми е купил някакви учебници с дискове и ще ми ги донесе като дойде, някаква много добра система самоучител английско-норвежка.
Та се надявам за 2-3 месеца да понауча поне малко по-сносно езика.
Иначе писмено ме е научил доста неща, само че има разлика между писмен и говорим норвежки.
Аз имам съвсем реалистични очаквания, от 14 годишна живея отделно от родителите си по квартири в други градове (обучение), така че съм се научила да нямам прекалено оптимистични очаквания за нищо.
А иначе не съм казала, че работодател ще ми търси виза, къде го прочете това?
В посолството ми казаха, че работодател може да ми прати договор, ако приятеля успее да ми уреди нещо, но не мисля, че ще е лесно да си намеря работа без дори да са ме виждали и точно по тази причина ще прекарам 2-3 седмици там в търсене на работа (след като понауча езика поне на ниво обикновен разговор).
А той мърмори за чистачката и сервитьорката по други причини, не защото смята, че работодателите се надпреварват да ме назначават и не защото смята, че ще ми е лесно.
Все още проучвам възможностите и не знам какво точно ще правим, но най-вероятно ще пробвам с работа.
Все пак бракът е нещо, което ... не е шега работа.
Важното и сигурното е, че и двамата сме говорили с  родителите си по въпроса и нещата са сериозни.
Той ще направи, каквото зависи от него, аз ще направя, каквото зависи от мен и живот и здраве скоро ще се преместя там.
Просто искам всичко да ми е изрядно и легално, иначе най-лесното е да пробвам по нелегален начин.

# 126
bob4enka, познавам 2 момичета, които живеят в Ставангер, с едната бяхме в 1 випуск в гимназията, омъжена, а другата е разведена с дете.
Аз преди да дойда за постоянно, ще съм понаучила езика, за да ми е по-лесно с работата.
А и трябва да си довърша моите неща тук в България преди да замина.
Също така ми казаха, че съвсем скоро се очаква да влязат в сила новите правила за България и Румъния като членки на ЕС, което ще означава, че процедурата значително ще се олекоти.
Та ме посъветваха да изчакам 2-3 месеца преди да задействам нещата.

# 127
sLavs ,
наблегни на норвежкия сега зимата, ела с туристическа виза за 3 месеца, огледай се, поживей с любимия, виж как е и си решавай. За 3 месеца много неща могат да се случат, а  ще имаш време да потърсиш и работа.
Не знам как ще стоят нещата след Нова Година, може и да не изискват работни визи. newsm78 нямам представа.
Bærum съвсем не е лошо място Mr. Green
Просто искам всичко да ми е изрядно и легално, иначе най-лесното е да пробвам по нелегален начин.
Няма смисъл да се занимаваш с нелегални истории, ако искаш да се устройваш тук, то след време ще съжаляваш.
Ще намерите решение, сигурна съм. Успех. Simple Smile

# 128
Не искам да си хабя 3-те месеца наведнъж.
Но може би за 3 седмици ще остана или месец ... има време, но да - първо ще изям с кориците учебниците  Sunglasses Grinning
Всъщност 3 месеца на всеки 6 ли ... как точно се изчисляват тия 3 месеца?
А и с него всяка вечер си практикуваме норвежки по МSN чрез Video Call, но друго си е да слушаш наживо.
Предния път като дойде и го накарах цял ден да ми говори само на норвежки.
И повечето неща ги разбрах, от обикновения ежедневен разговор, но пък той казва: Ти знаеш най-важното на норвежки - Jeg elsker deg.
Него също го уча на български, знае 20-тина изречения вече  Sunglasses

# 129
Него също го уча на български, знае 20-тина изречения вече 

Браво. Точно така трябва Laughing

За 3 те месеца не знам. Embarassed Някой друг да каже. Но ми се струва, че ако влезеш веднъж, дори  да стоиш 1 седмица, или 3 месеца, все се брои за едно влизане.

# 130
Мда, но нещо не може да разпознава буквите още, но и това ще стане, засега само пише на латиница и да си призная има доста прилично произношение като за чужденец.
Аз малко зор виждам със специфичните звуци в норвежкия, но да се надяваме, че ще се науча да си `кълча` езика подобаващо  Laughing
Бяхме на ресторант тук в София, докато ми беше на гости и вместо да яде, не спря да ме кара да повтарям думички, но все ги подбираше едни сложни ... и каза, че не съм безнадежден случай.
Което май е добра новина, а?  Blush Sunglasses

# 131
Ако успяваш да ми кажеш правилно името, значи не си безнадежден случай Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 132
Честита нова 2007 година! Пожелавам на всички много эдраве,щастие,късмет,успехи в живота и нека усмивките никога неслиэат от лицата ви. наэдраве

# 133
Честита на всички  Sunglasses

# 134
Честита нова година на всички!
Много здраве, успехи и много усмивки .
 newsm51

Общи условия

Активация на акаунт