Има ли мами от Норвегия

• 41 236
  • 304
  •   1
Отговори
# 135
честита нова година на всички, с пожелание за много здраве и успехи  bouquet
No changes in the regulations for Romania and Bulgaria
Romania and Bulgaria will join the European Union on  January 1st  2007. Currently, there is no agreement  with the European Union  that citizens of these two countries will have the same regulations as that of the EU agreement or the EAA’s convention, when it concerns  application for residence in Norway.

This means that citizens of Romania and Bulgaria must still follow the same procedures as those of countries outside the EU-/EEA-area.

More information about how you can apply for a work and residence permit can be found on our webpage "Work and residence"
 Това е последната информация, която е побликувана на страницата на УДИ. Т.е за да работят българи тук, трябва да си намерят работа на 100% ( пълно работно време) и да чакат одобрение за раб. виза.
Slavs, той може да изпрати документите ти до НОКУТ от неговия адрес ( и да плати таксата, разбира се Laughing). Трябва ти и академична справка, колко часа си имала лекции по даден предмет и евентуално практики. Няма да ти признаят всичко, но няма да се налага да започва6 от начало. Няма значение колко пъти си влизала в страната, важното е да не си стояла повече от 90 дни в рамките на 6 месеца. За езика не се притеснявай изоб6то. Те самите си говорят и пи6ат на много диалекти, и не винаги се разбират толкова добре Laughing затова най използваното изречение тук е: Hva sa du? какво каза? Joy Трябва само да ре6и6 какво иска6, другото 6те си дойде на мястото.

# 136
Тоест в момента все едно не сме в ЕС Sad
Е, аз имам поне 2-3 месеца да понауча езика преди да отида да си търся работа, да се надяваме че дотогава нещата ще са се нормализирали Simple Smile
Благодаря на всички за информацията и съветите, ще ви държа в течение Simple Smile

# 137
  • Stavanger,Norway/ Varna
За Много Години Моми4ета.
Ох про4етох я и аз тази информация, 4е не са споменати промени о6те, но пьк тя е публикувана декември месец, знам ли, аз като удавник за сламка се надявам скоро да ни пуснат да работим. Писах до UDI, да го попитам, за6тото на мен ножа савсем ми е опрял до гьрлото с тази бременност. ако искам да полу4а някакви пари при раждането, трябва да сьм работила, минимум 6 месеца, сега се надявам да ни пуснат да работим. Аз наивницата, бях готова о6те на 3ти да отивам в полицията, да тьрся разре6ение, добре 4е про4етох. Та обясних им в писмото каква ми е ситуацията накратко и се нядявам на някакьв положителен отговор. Praynig Praynig Praynig
И о6те я 4акам тази виза, из4аках се Sad.
Ина4е в страни от писимисти4ния ми тон, жи зелая най добрата година  Laughing

# 138
Боб4енка, моя съвет е да си намери6 някаква работа, независимо каква и тогава да им звъни6..........При твоя случай ти получава6 безусловно разре6ение за работа и престой . В другия случай търси6 раб. виза. Изискванията са различни. Най лесния начин да си намери6 работа е да започне6 като frivilig. После започва6 по заместване и т.н., но ти няма6 това време. Опитай да си намери6 работа в някой  boenhet, не се изисква образование, работата не е не6то особено, е и заплатата съ6то, но за теб е важно да има6 трудов договор. А после може6 да си взема6 болнични колкото иска6. Извади си норвежко ЕГН, ако о6те не си.

# 139
Zdraveite vsi4ki!!
4.N.G!!
Sorry 4e pi6a na latinetza,nyamam krodar.No tova ne e problem nadyavam se:-)! Jiveya v Norge ot 3 godini, vTrondheim,sapruga mi e noregetz. Ina4e rabotya v Norway ot 1989 godina.Mnogo patuvame,iz tzelia svyat! Za Norway,krasiva strana s krasiva priroda,horata sa ok...no hladni kam 4ugdentzite. Krasiva,no mnog sku4na  i siva strana.Nyamat socialen jivot...mnogo e skupo za jiveene,ezika e smotan,ponege imat nad 200 dialekta.Trondheimskia dialekt e ugasen.Ima dva osnovni ezika BOKMÅL I NYNORSK. No v Trondheim nikoi ne gi polzva.Govoryat i na dialekta....uffff!
U4ila sam bokmål,tova e ofitzialnia ezik,na koito se govori po TV i vestnitzite....no posle se okaza 4e trybva da u4a mestnia dialekt koito e dosta selski.  A  NYNORSK e kombinatzia megdu bokmål i vsi4ki dialekti sabrani...i tova o6te pove4e oburkav ne6tata.
Llipsvat mi Bulgaria i socialnia jivot tam!  Trondheim e tretia po golemina grad koito e mnogo malak i nyama raznoobrazie!Oslo si e Oslo!! Nie jiveem na 15 minuti ot centara,koeto e ok,no naokolo nyama i edni kafentze kade 4ovek da izpie...vsi4ko e subrano na centara! Ne e kato v BG,na vseki ugul magazin4eta,kafentza,deto se vika po 4ehli moge da otide6.Da pie6 edno kafe trybav da se grabne6 na reisa do centara,a da ne govorim ako ti se pripie vintze ili biri4ka...togava tryabva da ostavi6 kolata v ku6ti i da se pribira6 s taxita ako iztarve6 no6tnite bussove...togava ti odirat kogata! Edno taksi ot centara do nas e 350 kroni...toa sa okolo 70 leva!!
 Za 24 4asa magazin4eta kato v BG....zabravete!! Nedai si Boge da ti doidat neao4akvani gosti i ti svar6i pieneto,nyama otkade da kupi6!! Horata si hodyat na gosti s PIENETO V RUKA...ne4uvano...no tova e ponege alkohola e skup i edno semeistvo ne moge da si pozvoli da 4erpi alkohol gostite.....hmmmm!Marzelivi sa i sa bavni kato natzia i za ni6to na sveta ne moge da gi nakara6 da rabotyat izvaredno...! Vsi4ko tuk stava mnooooogoooo baaaavnooo.!
Ima VINMONOPOL,koeto zna4i magazin za alkohol koito v 17.00 e ve4e zatvoren.Bira v subota sled 16.00 ne se prodava v  magazinite...abe detska gradina!! Aalkoholut e skup,nyama rakia...ina4e norwetzite dosta piyat(samo v weekenda)nalivat se do smurt,kato za posledno. Samo Rusnatzite i Findlandzite piyat malko pove4ko ot tyah...
Priyateli norwetzi se sazdavat trudno....studeni sa! Imama 3 priyatelki koito vigdam mnogo ryadko. i to kogato te re6at da se vidim.Tuk v Trondheim ima okolo25 bulgarki omugeni za norwetzi.Vsi4ki sa gotini,no se sabirame ryadko,na Koleda,i 8 mart.Jivota e SKUKA!
Naskoro s zavaurnahme s sapruga mi ot USA...EEEEE tam e drugo! Vse edno si byah v BG:-) Amerikantzite sa neveroyatni sladuri,otvoreni i super topli.Nyama zna4enie otkade si...vinagi te priemat ot surtce ,dokato v Norge si vinagi 4ugd.Tova se use6ta,podsaznatelno.
Ve4e oklo 4 pati sme hodoli v Canada i USA...i kato se varna v Norge...si mislya 4e sam se varnala na selo i sam v depresia okolo 1 mesetz:-(
Ne sam sigurna dali iskam da jiveya v Norge. Vrunkam maga mi da emigrirame v USA.....Tuk v Norge trudno se namira rabota ako ne govori6 ezika im....gledat da nazna4at tehni...norwegtzi. Ima diskriminatzia...makar 4e samite norwegtzi otri4at tova i ne se govori za tova. Dosta vreme otnema da se dokazva6 tuk za da polu4i6 dobra rabota.Nyama postoyanna rabota a se tragva kato vikar(ektra help) na procent....koeto e  dosta nesigurno. Sled dve-3 godini eventualno ako ima6 kasmet  moge i da polu4i6 -fast jobb(postoyanna rabota).Izklju4enie sa doktorite i ingenerite koito vednaga si namirat rabota po specialnosta(ako govoryat ezika!)
Ina4e socialnata sistema e uredena,osobenno za maiki s detza.Podkrepata e golyama! Feministkata partia doprinasya za tova.Taka 4e za maiki s malki detza Norway e Rai....no do tuk.Tova e moeto mnenie mili momi4eta. Uspeh na vsi4ki!!!

# 140
Леле roza666, много дълго и доста изчерпателно.
Моето момче също учи в Trondheim, нещо инженерно беше.
Значи ... по начина, по който го описваш като скука и че няма къде едно кафе да изпиеш или че алкохола се продава до 5 следобед, ами на мен ми пасва идеално.
Аз не ходя по кафета, не пия алкохол, това няма да ми пречи и предполагам, че ще свикна Simple Smile
За езика може да е проблем наистина - и той ми каза, че имат много диалекти, ама той говори на BOKMÅL, понеже е от едно градче много близо до Осло.
Цели 25 българки във вашия град?  Shocked
Дай ми някакви координати, аз Април най-вероятно ще дойда за поне 2-3 седмици на гости на моето момче и да си търся работа, непременно ще се обадя да се видим Simple Smile
А за това, че са студени към чужденците ... това го има в много държави.

# 141
  • Stavanger,Norway/ Varna
rkb, мога ли действително да си направя норвежко ЕГН при положение 4е нямам о6те oppholdstilatelse и  ако може каде се прави това. Какво то4но е boenhet. По принцип сьм готова на каквато и да е работа, 6тото ми писна да си стоя в кь6ти, но си мисля 4е дори и да намеря, 6те ми искат ЕГН и номер на банкова сметка и skate kort, а аз тези не6та ги нямам, просто за6тото статусьт ми тук все о6те е като на турист. Аз така като гледам, май 6те си остана без fødselspenger и тогава 6те му мислим как 6те врьзваме двата края. roza66 напьлно сьм сьгласна за дискриминацията. Мьжьт ми ве4е три месеца неможе да си намери работа. всеки ден киснем в NAV, пи6ем и пра6таме søknad-и като луди и  ни6то. 4ак не ми се вярва. #Crazy

# 142
Не се отчайвай, бобченка!
Накарай мъжа ти да провери как стоят нещата в UDI и какво да направиш, за да се регистрираш легално.
Мисля, че те са компетентната институция за чужденците?

# 143
SLAVS:-)
Radvam se za teb 4e si IN LOVE Sunglasses Az sa6to mnogo obi4am moya saprug Thor,zatova sam vse o6te tuk...ne sam izbyagala:-)
Toi e mnogo grijoven...po printzip te norwegtzite sa strahotni sapruzi i tatkovtzi...tova e fakt,taka 4e 6te te obi4a mnogo  i teb i detzata ti (ako ima6 takiva).
Ami i az taka misleh kato teb, newsm78 4e ne pia alkohol,po kafeta ne hodya ....i be6e dobre v na4aloto,no idva edin moment v koito poludyava6 ot skuka...idva neminuemo takav moment! A ti kakto vigdam si ot Sofia...ohhhhh,ne moge da stava i sravnenie megdu dvata grada.Sofia e kato Oslo! Full of life!!! Ne e lesno mili4ka da doide6 ot golyam grad na"selo" Wink
 Az sam ot Plovdiv i mi be6e dosta trudno da svikna tuk. po edno vreme moya be6e re6il da se mestim v Bulgaria da jiveem,byah v depresia i iskah da si tragvam...edva me sprya. A i moya ne moga da si nameri rabota v BG,ne zane ezika a i zaplatite v BG sa drugi...vse pak ne sa kato tuk na zapad. Tova e fakt ;-)Taka 4e edinstvennata pri4ina  da sme tuk e 4e imame rabota i vadim dobri pari4ki,ustroeni sme dobre i detzata sa okolo nas. Klimata tuk e ...stranen! Vse o6te ne moga da svikna s studenoto im lyato...maksimum 26 gradusa..Zatova az si hodya v BG i stoya tam pone 2 mesetza...na topli4ko:-)  a moya ljubim idva samo za 4 sedmitzi ponege otpuskata mu e samo 4 sedmitzi....mnogo bi iskal da stoi s men 2 mesetza ama nyama kak.Lud e za Bulgaria!! Za hranata,prirodata,horata i kaza 4e sme mnogo krasiva nazia(mage i jeni)...tova e vyarno Sunglasses
Ok obadi mi sa kato doide6 april,6te se radvam da se vidim,6te te zapoznaya s drugite bulgarki tuk.
6te ti pratya gsm/mobila mi / na li4no saob6tenie. dai mi znak 4e si go polu4ila.
4ao i do skoro v neta:-)

# 144
ах, Роза, щом имаш мъж на име Thor ( в северната митология Тор е богът на гръмотевиците и бурята  Wink ) и си щаствлива, имаш най-важното на света!

То и аз си нямам друга работа, да ходя по чуждите теми  Embarassed

# 145
Здравей отново, роза.
Вярно е, че в момента живея в София, но не съм от тук, от малък град съм и дойдох да уча преди няколко години.
Никак не обичам София - да, има много живот тук, но се депресирам от мръсотията, задръстванията, безкрайния брой просяци по улиците и тъжните бездомни кучета, шума ... а и някак ми сивее този град.
Аз предпочитам да ми е тихо и спокойно, подредено и уютно, а тук това е невъзможно, освен ако не живееш някъде в покрайнините в лукзозна къща с двуметрова ограда сред много зеленина и с хубав изглед към града.
Затова си мисля, че ще ми допадне в Норвегия.
Øystein като дойде тук първия път и направо се стресна от лудницата, макар че е роден до Осло и е ходил там много пъти.
Засега съм оптимистка, но за да бъда реалистка, трябва да дойда и да поживея там известно време с него, да видим как ще ми понесат обстановката и климата.
Много ми се иска бързо да си намеря работа и да си оправя статута преди да са изтекли 3-те месеца.
И без това ни е трудно сега с тези пътувания, а и той още учи и няма толкова много свободно време, за да се виждаме всеки месец.
Сега ще дойде за 1 седмица на 20-ти и двамата броим секундите до този ден Simple Smile
Непременно ще ти звънна като дойда Simple Smile

# 146
здравейте всички, добре дошли на новите и за много години
sLavs, и ние сме в малко градче, твърде скучно според съпруга ми, но мен ме кефи, след софийската джунгла се чувствам в рая, вярно, че няма много-много какво да се прави, но чистотата, красотата на природата и спокойствието са невероятни
даже имаме планове за къща някъде "in the middle of nowhere", само да има езеро, море и гора (дай Боже)
най-смешно беше лятото в София - първия ден развих фобия срещу тълпите по улиците, мъжът ми ме бъзикаше, че по това се познавало, че ида от село
ще видите, като имате деца, че това е голямо предимство да си в малък град - не те е страх за детето и не е необходимо да му светиш непрекъснато
иначе сме живели и в Копенхаген - мааааааалко по-добре е от София, но пак е пълно с народ, като 50% си бяха мургави (или по-тъмни "скандинавци"), същото е и в Стокхолм, и в Осло (и там сме били), така че на село си е по-добре
вярно е, че скандинавците са невероятни съпрузи, много уважават жените си и вършат по-голяма част от домакинската работа и са страхотни татковци
лошото в Шведско е, че някои много пият, не знам как е в Норвегия, но тук е национален спорт (не че в БГ не е,но тук сякаш е по-зле)
много поздрави и пожелания за лек и успешен ден

Последна редакция: пн, 08 яну 2007, 12:39 от Анонимен

# 147
Da SLAVS[/glow],6tom ne ti haresva sivotiyata v Sofia to spokoistvieto na Trondheim 6te ti dopadne:-) ne 4e e po 6arenko tuk,ama si e spokoini4ko! Za rabota trudno mili4ka ako njama6 fødselnummer. Norway ne e v EU i si imat tyahni si pravila i zakoni koito sa po razli4ni ot drugite EU strani. Dokolkoto zanm ako ne ste sapruzi,toest nyam6 brak s nego e dosta po-trudno...no da ne te ot4aivam,ponege sled 1.01 2007 ne sam savsem nayasno dali ima nyakakvi promeni.Nakarai tvoya da da razbere pove4e po vaprosa za da ima6 malko info kato doide6 tuk. I az 6te se opitam da izrovya informatziika koyato da pomogne....ne obe6tavam 100%,ok! Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 яну 2007, 12:42 от roza66

# 148
Hei mystc...radvam se 4e se vklju4i i ti Joy nyama ni6to lo6o 4e se "zaburka " v temata Laughing ta nali tova e forum za vsi4ki i vseki koito ima mnenie po vaprosa e welcome Wink A tova rusokoso angle4e tvoe li e?! Uhhhh 4e e sladko!!! Da mu se priiska na 4ovek da ima bebe kato gleda tazi snimka Grinning
Da,take e Tor e tehnia bog na gramotevitzite:-) a tuk vali postoyanno i maga mi vse vika .."ufffff Torvær" koeto zan4i gadno,dugdovno vreme:-) Ama toi e mnogo spokoen moya,nyam ni6to ob6to s gramotevitzite...he he .Ne6to ne mu mnogo pasva imeto Rolling Eyes
Be6e mnogo interesno kogato toi nau4i 4e sam rodom ot Razlog na 6 km ot Bansko(ot bebe sa me prenesli v Pplvdiv ponege n6ite sa iskali da jiveyat v golyam grad) i kato doide v Razlog poludya po grad4eto i po Pirin i po horata tam. A kato mu kazah 4e Pirin idva ot na6ata mitologia  i e Perun koito e bog na gramotevitzite sa6to...toi 6te6e da pripdne ot iznenada Mr. Green Hi4 ne mu se stoi  v Plovdiv na milia,vse kam Razlog go tegli, na nego  mu  di planini,balkani,mineralni bani....ehhhh Bulgario moya mila i krasiva Cry...ohhhh aide 4e mnogo se raznegih....Do skoro momi4eta!!

Последна редакция: пн, 08 яну 2007, 12:47 от roza66

# 149
Аз съм му казала да ходи в UDI да пита какво е положението и какво да правим.
Но ако ти се намира път към UDI в Trondheim, можеш и ти да питаш Simple Smile
Ще живеем заедно и по някое време може и да се оженим, засега планът е просто да живеем заедно.

Общи условия

Активация на акаунт