Седмокласници 2020/2021 - Трето класиране - (26.07 - 01.08)

• 37 431
  • 497
  •   1
Отговори
# 225
Всъщност Револют имат и пластики, а с виртуалните и диспозабъл картите са доста добро средство за онлайн плащане.

# 226
  • Варна
Здравейте, дами
стискам палци за всички набори, които участват в трето класиране. Дано ги приемат на най-доброто за тях място и да се свършва и за тях и родителите им сагата. Дано да имат свестни съученици, с които да завържат много добри приятелства.
Нашият син между първо и второ класиране разбра за група в инстаграм за неговата паралелка. Уговориха се и се видяха на живо вече два пъти с част от съучениците. В групата членуват 13 човека /половината клас/. Срещнаха се 7-8 човека и двата пъти. Днес имаха уговорка да ходят на кино, но я отложиха за утре. Като цяло е много доволен, допадат си с тези, с които вече се познават. Двата пъти се срещнали в двора на МГ, а после ходили да хапнат във Фратели, играли карти, а после една хубава разходка в морската градина си направили. Единия път стигнали чак до морска гара. От там с автобус 20-ти номер се прибра вкъщи, а другия път се върнали към МГ и от там с 209 стигнал до вкъщи.
Щъка вече набора из града, та пушек се вдига. Днес, за да не е капо отиде с приятели на кино в Делта планет мол. Не му пречи жега, не носи шапка, пердаши с маратонки с чорапи - ужас. Никакви сандали от 2-3 лета не слага вече, макар, че има такива, които са с по 3 малки отвора в страни само. Аз говоря да си стои вкъщи между 12 и 4, ама кой ли те слуша....
Весело лято на всички! Чакам добри новини след трето класиране от съфорумките. Magi_sveta, късмет каквото и да сте решили със сина. Иланг-иланг, пожелавам късмет и на сина ти. Другите съфорумки не съм ги запомнила, които още тръпнат в очакване.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 13:36 от ysap

# 227
  • София
Е, как извадихте отделен акаунт на непълнолетен? На големия картата е в ПИБ и точно като отделна сметка към профила на мъжа ми излиза. Но е без такса за поддръжка и превод от другите сметки. Сега стана на 18 и не знам какво се случва, ще разберем, като намерят време да се занесат до банката.
Каките имаха от 11 годишни детски карти в ПИБ, които си бяха изцяло към моят акаунт, само на картите пишеше тяхното име. Като направиха 14 г и се сдобиха с лични карти, за стипендиите държаха картите да са си на името на тяхна сметка. Съответно в ПИБ отново изкарах вече младежки карти, които се водят по техните лични карти. Аз вече не ги виждам в моето банкиране и не мога да оперирам с тях както можех с детските. Децата имат мисля само пасивно банкиране, но ако искат нещо да променят, ходим и аз и те. Тоест между 14-18 г се иска и разрешението на родителя, но пък родителя не да оперира с тях.

# 228
  • София
Скрит текст:
Картата е на Първа инвестиционна банка. Без такса обслужване е до навършване на 18 г. и без такса теглене от техен банкомат. Направих му я, защото лятото не е при нас и ми е много по лесно да му превеждам пари, отколкото да му ги давам кеш накуп. Картата му е обвързана с моя профил в банката и така мога да виждам наличността по сметката и къде и по колко харчи.
Как вързахте картата на детето към личния профил на родителя?
[/quote] От банката направиха всичко. Аз само казах, че искам да виждам и неговата сметка в моя профил и да мога да му превеждам пари и те ми направиха опция да виждам и неговия профил (той е с отделна сметка и си има он лайн банкиране, което е пасивно). Отидете и попитайте на място.

# 229
  • Варна
В Уникредит също имат карти за деца до 14 и 14-18, които са към сметка на родител. Лимитът е 50 лв. на ден за теглене/транзакция, а 250 на седмица. На сина за сега карта не сме му давали. Носи кеш и напоследък нямам идея колко харчи. За месеца съм му дала два пъти 20 и 40 лв. му дадох вчера. Той първите 20 ги остави 2 седмици в антрето. Има спестени и харчи от тях на воля.
С ММ никога не сме давали определена сума пари нито на дъщерята, нито на сина всеки месец. Даваме за РД, когато са канени, за празници, край на учебен срок/година и за техните РД. Никога не знаят кога колко пари ще им дадем и по тази причина си правят сметката. Казвали сме им да се обаждат, когато изхарчат парите. До сега това не е ставало. Бабите и дядо също кеш им дават по 20-50 лв. за РД и лятото и така събират достатъчно пари. Винаги са закусвали и обядвали вкъщи, когато са били на училище. Купували са си за хапване нещо, ако закъснеят и са гладни. Лятото повечко харчат.
На каката еднократно вкарах 18 бона в нейна сметка и на депозит, когато беше кандидатстудентка. В пандемията първи курс от март до юни  учи от вкъщи, лятото беше 1 месец в София на практика, втори курс ноември и декември и февруари-март също беше при нас. Грубо 600-700 лв. харчи на месец, когато е в София, но е на общежитие.
Покрай ученето от вкъщи през половината време останаха 6000 на депозит и малко в дебитната й карта. Давали сме й 100-200 лв. 1-2 пъти, когато си е идвала във Варна и това е.
Не е разумно това и за сина не смятам така да процедираме, ако учи в университет. По-добре е да има месечен лимит, за да не се изкушава да харчи повече.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 15:33 от ysap

# 230
  • София
Тази сутрин чувам викове от хола: На какво ги учат тези деца, какви са тези учители? Отивам и ми се пуска някакъв репортаж за занималните на децата и доколкото схванах беше от дома на децата София. Някакво учителка застанала на дъската и обяснява разпалено как всички планети в слънчевата система обикалят около слънцето в една и съща посока. Е, браво - а Уран и Венера? Те се въртят обратно. А ние даваме пари, пращаме децата по някакви занимания за да учат милите, а кой какви преподаватели осигурява?

# 231
  • София
И ние чакаме трето класиране с нетърпение, защото първо и второ не следяхме, чакахме в приложното, но явно няма да е там и сега малко Va banque играем - каквото е останало и където и стигне бала. Малко и е криво на госпожицата - особенно с това ходене на уроци по рисуване цяла година и сега за малко не и стига да се класира. Да не говорим, че класирането може да я заведе в някое у-ще дето да пътува много ... но това е на късмет вече.

# 232
  • Пловдив
ysap
Благодаря за споделеното!

Аз съм в чуденка колко да са дневните на господин гимназиста.....
Досега (може да се смеете!) им давах по 2 лева на ден на двамата (5 и 7 клас). Училището е до нас. Мислела съм си - имат вариант, според смяната да хапнат у нас. Винаги се старая да има закуска и обяд и за двамата.
Отделно им давах по нещо за в раниците - тя обича солено (крекери, брускети, солети...), той - сладко (кит-кат, туикс, вафла...).
Практиката ми показва, че децата ми имат различно отношение към тези 2 лева
JoyJoyJoy
Тя си изхарчва своите още същия ден, за който са й дадени, за парче пица и съответно не закусва и не обядва у нас.
Той си ги събира (закусва си и си обядва у нас каквото съм оставила) и иска в края на седмицата да му ги уедрявам в хартиени. После си ги ползва - я за картинг, я за кино.
Сега ... може би трябва да увелича джобните на осмокласника. На 5 лв. примерно. Но доколкото го познавам и тях рядко ще харчи...
Но съм на мнение, че (както ние си знаем заплатата) и те трябва да си имат конкретна твърда сума за джобни за училище.

# 233
  • В светлината на слънцето
ysap, такива са и на моите джобните, когато са на училище. Хем каката ще е 11 клас наесен. Но във ваканция и ако имат нужда винаги са получавали повече. Понякога си ги събират, друг път ги изхарчват. Тя и стипендия имаше де. Но като цяло и двамата са пестеливи и не се лакомят за много. Могат да карат и с малко, и с много - според обстоятелствата.

# 234
  • Varna
От 2 години насам като са на училище давах 20 лева на седмица, но понякога се налага да хваща автобус, понякога си плаща някой урок... общо взето около 2-3 лева на ден се пада и тя си ги разпределя. Не яде навън като цяло, но има и такива дни. Но училището е далеч и не винаги мога да я взимам и водя.
Колкото до банковите карти, аз чакам да й стане ЛК и да отидем до ДСК да направим дебитна карта. Това, което ми харесва в ДСК е спестовната им компонента. В самата карта може да държи ако иска само по 20 лева, но в спестовната да си има по голяма сума, която никой освен тя не може да й вземе, дори и да загуби картата си. Във всеки един момент може да прехвърли пари от едната компонента в другата. Може и други банки да го предлагат това, но аз гледам на мен да ми е удобно, защото ще й прехвърлям пари от моите сметки без такса и веднага. Само се чудя дали от училище няма да искат картите им за стипендии да са на определена банка и да е излишно сега да й вадя. От друга страна тя бърза и много иска да има карта... явно ще трябва да разпитам някои от по големите ученици...

# 235
Ine, стискам палци за вас. Както и на другите за трето класиране. А във Фотографското не се ли яви детето? Там щяло да има цяла нова паралелка.
Аз, слава богу, настоях моята да се готви паралелно и макар да не успя в Художествените, се справи сравнително добре с НВО. Но наистина си е тежко като подготовка. Всяка седмица събота 6 часа школа по БЕЛ и математика, неделя - 6 часа рисуване. Затова вече месец само почивка, днес едвам я събудих в 13.00ч.
По темата за парите, не смятам да вадя карта засега. Давали сме й, но тя почти не харчи. Закусва и обядва у дома, дори и до училищната лафка не искаше да ходи, че много опашки. Сега като по-голяма ще видим как ще е.
Днес взехме здравно-профилактичната карта, че да не се бутаме септември. Личната я премери 179 см., пу-пу, да ми е здрава. А пред кабинета се разговорихме с една майка с наборка, като детето е прието в АК,  се мести от Варна.

# 236
  • София
Джобните, почнах да ги давам на седмица от самото начало.
Първо бяха около 1 лв на ден (5-6 на седмица), основно за сладолед се харчеха.
После по два лв. на ден (10 на седмица), по това време вече и вода и бисквити си взимаше, освен сладолед.
После той си помоли да увеличим едната седмица по 20 лв, другата по 10 лв.
Събира ги основно, част губи или ги изпирам.
Карта ще взема към моята банка, за да зареждам с вътрешнобанков превод.
Ако има стипендия и трябва още една карта в друга банка, ще има и втора карта.
За мен е хубаво да се учат да работят с карти, банкомати, ел. плащания, изобщо всичко постепено.

П.П. Стискам палци за утрешното класиране.

# 237
  • Пловдив
179 см!!!
Пу да не й е уроки!
Simple Smile

# 238
  • Варна
Hana, на ДСК точно са картите за стипендии в МГ Wink има го на сайта.

МианаНиа, да ти е жива и здрава девойката! Винаги нескрито съм завиждала на високите момичета Flushed С моите 157см пред девойки като твоята хубавица съм като джудже Simple Smile Добре, че щерката ме задмина, ама няма изгледи да стигне Ния - към 165 е в момента и едва ли ще дръпне повече от сантиметър-два.
А за момичето от Варна, вероятно на него се дължи някое от апетитните места за трето класиране. Дано е на късмет на някое дете, което е мечтало за него.

Ине, успех и на вас утре! А съвсем сигурно ли е, че няма да се класира за Приложното? Там ли звъняха по телефоните за следващи класирания или не съм разбрала?

За джобните - навремето и на мен така са ми ги давали - в началото на месеца, твърда сума и то не голяма. Като свършат - чакаш другия месец. Това е. Идвам от семейство с над средните доходи и никога не е било проблем да ми дават повече джобни, но вероятно благодарение на политиката на родителите ми по този върпос, не станах "на тати глезанката", а винаги съм работила и знаела стойността на парите. У дома винаги имаше пари на определено място, но никога не ми е минавало през ум да взема от там и да не кажа. Засега девойката от към честност и спестовност го докарва, остава да понаучи това-онова за стойността на парите Wink

# 239
Моята дъщеря засега се е съгласила да си носи храна от вкъщи. Ще видим колко ще издържи и дали ще има подигравки. Хич не ми се иска да яде сандвичи и джънк.
От няколко месеца е вегетарианка за мой непрестанен ужас и нищо не може да я разубеди. Много се надявам да мине този период преди да си докара проблеми.
Ще давам джобни, но досега не е носила, тъй като не можеше да напускат училище, а нямаха лавка, и в движение ще се ориентирам колко. Най-вероятно ще давам и аз сумата в началото на седмицата.

Общи условия

Активация на акаунт