Седмокласници 2020/2021 - Трето класиране - (26.07 - 01.08)

• 37 428
  • 497
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Ох, че интересна тема... Пък мога цял роман да напиша. Като затръгва в първи клас голямата и книги четох по въпроса. Та така по нАучному стигнах до извода, че ако храна и транспорт са осигурени се дават по 10 стотинки на навършена година възраст - т.е. в първи клас - всеки ден струваше 0.7 лв. При нея това правило работеше до 7 клас включително. С брат и беше същото до началото на шести ( просто цените много избягаха и вдигнах цената на година на 20 ст).
До пандемията давахме на каката по 15 на учебна седмица, без излизанията в почивните дни, сега давам по 20 на нея, а на седмокласника давах по 10+5 за съботните уроци. Собствени са само парите спестени от джобни и стипендиите, за всички които са дошли от баби и дядовци не се позволява харчене без обсъждане. Всеки си има табличка в Ексел и знае какво е дошло и къде е отишло. В къщи винаги има пари в брой, но никога никой не си е взел без да каже и без нужда. Голямата ако я оставя ще похарчи всичко за маратонки, наборът за компютърни игри, но се съобразяват. Не ги контролирам излишно, защото не са си го изпросили. За РД на приятели всеки получава по 30 лева за подарък и ако избере нещо по-скъпо си доплаща от екселската таблица (най-вече с цел да не се дърлят помежду си, че на този подаръкът е 45, пък на другият ще е 32 и т.н.). И двамата се научиха да изработват по нещо към подаръците - книгоразделител с бродерия, картичка, ключодържател (аз поне се опитвам да наложа идеята, че от магазина всеки може да купи, но трябва да има лично отношение във всеки жест).
С малката не знам как ще се справяме - на всяко излизане от къщи следва глаголът "купувам" все едно какво, важното е да си купува ... Истинската битка в отношенията с парите поне у нас предстои.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 20:53 от magi_sveta

# 256
  • София
Моята дъщеря засега се е съгласила да си носи храна от вкъщи. Ще видим колко ще издържи и дали ще има подигравки. Хич не ми се иска да яде сандвичи и джънк.

В АК имат доста добър стол. 2-3 салати, толкова основни, супи и десерти. Не е много евтино, но не е и скъпо. Около 6-8 лв е основното. Някои деца си носят от вкъщи и си се хранят с останалите. Не съм чула за подигравки, там изобщо подигравки не се толерират. Мисълта ми беше, че и да си купува, пак няма да е на сандвичи. Simple Smile

# 257
  • София
Големият ми син харчи много, основно за храна - когато е по цял ден навън, няма как. По едно време каза, че са му залипсвали вкусните ми манджи Hug.  Малкият е много пестелив - по лагери харчи основно за подаръци за всеки от нас. Малката ги бие отвсякъде - такова широкопръстесто същество не съм виждала, надмина и мен Joy. Парите от рождени дни и други празници си ги събират, малкият ни разнежи веднъж, защото ни ги даде, за да сме платили тока, стана ни много хубаво, че мисли и за такива неща. Не им ги вземаме, но и не позволяваме големи необмислени покупки - за дребни нещица може. Скоро малкият реши, че щял да си купува лаптоп за игри - той използва моя за ДО, не му разрешихме. Накупи си книги, засега чете с удоволствие. За байряма, който беше скоро, се сдобих със "златен" пръстен, баща му - с часовник "Ролекс", сестра му - със "сребърен" пръстен, племенницата, братовчед му, батко му - и те с по нещо. Всичко е закупено от петъчния пазар на село Joy

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 22:12 от beb4o_fb

# 258
  • София
О, Бебчо, и ние имаме такова разнежващо приключение с техните пари. Купуваме апартамента преди шест години, аз бременна и обсъждаме сметки, плащания, заеми. В един момент децата пристигат и заявяват - "Ние решихме половината от нашите пари да ги дадем за апартамента, а пък другата половина за нашата нова стая и нали ще ходим на море въпреки заема!?" Много бяха сладки.

# 259
  • София
При нас всичко се изхарчва на мига. 100 лева да им дадем, 100 ще изхарчат за най-големите боклуци. Понякога страшно се ядосвам. Обаче после се сещам колко мразя стиснати мъже и за малко ми минава ядът.

# 260
Аз само да вметна, че руо Добрич са публикували максимален и минимален бал за трето класиране. Подранили.

# 261
  • София
Ох, magi_sveta, много мило ми става от такива постъпки Kissing Heart
Наборът тихомълком прави дарения, преди 2-3 години имаха болно дете в отбора, освен, че даде парите си, започна някаква кампания- пишеха до големи фирми с молба за съдействие, информира за случая познати, за които знае, че имат възможности /всъщност точно майката на единия се оказа техният ангел-спасител/. Бях и все още съм много горда от постъпката му, затова и го оставям да своеволничи с парите си понякога. Знам, че не е правилно, затова и ще затегна скоро колана Joy

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 22:55 от beb4o_fb

# 262
Майчета от Варна
Къде освен до руското има книжарница за употребявани учебници. Нашият списък излезе, днес намерих в Хирон всичко освен математиката и физиката, та продължавам да ги издирвам.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 22:41 от _re_ge

# 263
Майчета от Варна
Къде освен до руското има книжарница за употребявани учебници. Нашият списък излезе, днес намерих в Хирон всичко освен математиката и физиката, та продължавам да ги издирвам.

потърсете тази група във Фейсбук - Учебници втора употреба - Варна.

# 264
Не давам точна сума на седмица. Давам 10, 20,50, каквато банкнота имам, когато попитам "Имаш ли пари?" и тя ми каже "Не". Сега, за 8 клас, смятам да й превеждам 450 лв на месец в Революта, колкото е безтаксовото теглене. Искам винаги да има пари в себе си, под каквато и да е форма. НО- тя за една шнола за 1.50 лв, звъни да пита - Може ли да си я купя? За сандвич и мин. вода само не ме пита. В горната сума включвам и подаръци за всички РД и подобни. Да си прави сметката и да си поръчва сама всяка книга от амазон, която иска. Тя пак ще ме пита, де.. /надявам се🤣/.
И, като чуе някоя вечер, че казвам на баща й - "Остави ми някой лев, че нямам пари", като имам предвид кеш за цигари, без да уточнявам , на сутринта намирам върху чантата си 50-100 лв. от нея. 😁

Последна редакция: чт, 29 юли 2021, 08:18 от Гретел

# 265
  • София
Скрит текст:
Кати, мерси 🥰 аз въобще не виждам подписи, защото пиша от телефона. Тази година да запознаем най-накрая юлчета, нали ще са съученици Simple Smile

Хихихи, след 14+ години да се видят отново... само мъъъъничко променени, хаха.

Скрит текст:
Тази сутрин чувам викове от хола: На какво ги учат тези деца, какви са тези учители? Отивам и ми се пуска някакъв репортаж за занималните на децата и доколкото схванах беше от дома на децата София. Някакво учителка застанала на дъската и обяснява разпалено как всички планети в слънчевата система обикалят около слънцето в една и съща посока. Е, браво - а Уран и Венера? Те се въртят обратно. А ние даваме пари, пращаме децата по някакви занимания за да учат милите, а кой какви преподаватели осигурява?

ПП
Планът е да му даваме по 80 лв. месечно тази "година" - "годината" при нас започва от лятната ваканция и продължава до края на следващата учебна година - преведени към карта. Парите за транспорт не влизат в тези, като беше на стол (1-4 клас) парите за купони не влизаха в тогава седмичните му. Ако излиза някъде (не на полето), което рядко се случва, винаги питам има ли пари и гледам да му дам и някакви "хартиени", щото не на всякъде става с карта. Пари за РД и др. не получава, освен от баба и дядо (вече само от баба... Sad ) - какво ги прави изобщо не знам и не питам. Май ги събира... Беше си купил с голям мерак някаква спортна камера, много я ползваше, но я изгуби по тъп начин... в крайна сметка му купих тази година за РД - мнооого й се зарадва. И... пак периодично я тика по джобове. Е няма научаване!

Хм... Първо признавам си, че астрономията е меко казано много далеч от познанията ми. Говоря от общи съображения и е напълно възможно да греша.
Всъщност не зная каква е посоката на въртене на Уран и Венера (или друга планета) о/о Слънцето - откровено казано мислех, че е еднаква за всички и, че всички са се образували от първичния облак (може и да не е правилен термин това, но надявам се е ясно за какво говоря). Единствената хипотеза, която мога да си представя, при която планета би се въртяла в обратна на останалите и на спина на звездата (може и "спин" да е неправилен термин, употребих го по аналогия със спина на електрона, в случая говорех за посоката на собственото въртене на обекта) е да е дошла отвън в обратна посока и да е била захваната от гравитационното поле... хм, нещо малко като топчето на рулетка. Откровено казано, мислех, че само посоката на собственото въртене на Уран и Венера са необичайни... или греша?
Врячо днес е след 2-ра доза ваксина и не е много в кондиция, заспа рано и няма как да го питам.

[/color]

Скрит текст:

Дъждец, съчувствам ти за вегетарианството... може пък да премине след време... знам ли.

Дъждец, къде е учила? Стана ми интересно Simple Smile
Много полезна дискусия. На моят хубавец му давам по пет лева на ден, но за цялата седмица. А той ми излиза с номера, че приятелите му разполагат с повече...Лулу Simple Smile като цяло си е с широки пръсти и обича да черпи. По принцип го учим, като излизат компания с момичета да не ги оставят да плащат. Тези излизания са отделно финансирани и в един момент много зачестиха, та се замислих дали не е редно, само ако момичето е гадже или я харесва да черпи. Така или иначе в осми клас ще му увеличим сумата, но ще си покрива всичко с нея - и извънредните излизания и трите кутии бисквити, с които се прибира вечер...да се научи да си прави сметка. Забравих да уточня, че не яде вкъщи, просто живеем далече от училище

Мариска, да ти кажа аз в качеството си на дърта кокошка моето виждане по въпроса за момчетата, момичетата, младежите, девойките, мъжете и жените и плащанията.
Това, на което го учите, колкото и джентълменско да изглежда всъщност не е нито възпитателно, нито полезно нито за него, нито за момичетата, с които евентуално би излизал в компания на тази възраст.
- Логично е момиче да не плаща, ако е в компания на по-възрастни хора с по-високи доходи. Примерно ученичка или студентка в компания на възрастни (примерно заведена от тях на конференция, или част от политически форум, или свързани с някакъв друг клуб по интереси - дори и да е спорт или някакво специфично хоби). И то когато е/са едно-две момичета (в този случай обикновено момчетата на такава възраст всъщност се озовават в същата категория), не ако са 15 бройки. И това е по изричното и предварително уточнение на възрастните / работещите в групата.
- Логично е момичето да не плаща, ако е било поканено на среща (независимо от възрастта) - и тук това не е задължително, очевидно важи само когато момчето може да си го позволи (за ученици и студенти говоря в случая) - и, разбира се, ако ... как да се изразя, съобразява поръчката си със собствените възможности в дадения момент.
- Извън това, в компания, в ученическа и студентска възраст по-скоро се проверява общия капитал и се съобразяват и уточняват предварително поръчките, така че за всички да има що-годе еднакъв дял, независимо от "участието". Ако някой има по принцип много по-високи възможности не е длъжен да участва с всичко налично... но ако се поръчва по този начин пак не може да поръчва нещо "извън". Или, според решението на групата, всеки плаща за себе си. Всички, момичета и момчета, участват наравно. В тази възраст по предположение нито момичетата, нито момчетата печелят сами парите си.

Гита, що за съжаление, хубаво е, че не й личи... лошото е, че сега и да не личи след години идва келнерът със сметката под формата на кръвни изследвания...

beb4o_fb, толкова мил жест!... Браво на детето!
Така, това беше за подаръците за байрама.
За усилията да помогне за лечението на болното дете
ДЪЛБОК ПОКЛОН!

Последна редакция: чт, 29 юли 2021, 01:37 от katiABV

# 266
Майчета от Варна
На синия пазар, на сергията за стари книги. Господинът ако нещо го няма, намира последващо, защото имат склад.

# 267
  • София
Хайде, момичета, днес е Денят! Дано всичко се подреди според очакванията ви и се случи това, което ще кара децата ви да се усмихват всеки ден през следващите 5 години. Успех и късмет Kissing Heart Flowers Four Leaf Clover

# 268
  • София
Успех на всички кандидатстващи! Аз не съм убедена, че мога да бъда толкова смела. Пожелавам риска да ви донесе голяма печалба и повод за празнуване тази вечер!

# 269
При нас всичко се изхарчва на мига. 100 лева да им дадем, 100 ще изхарчат за най-големите боклуци. Понякога страшно се ядосвам. Обаче после се сещам колко мразя стиснати мъже и за малко ми минава ядът.
То и при нас беше така в началото, особено малката. Голямата винаги е била Чичо Скрудж. С времето, като стана ясно колко е гадно да си изхарчиш всичките пари за седмицата в понеделник и почнаха да си планират разходите. Винаги са разполагали с пари, просто ги оставих да се научат да си планират разходите. Забелязвам, че колкото повече пари имат по-трудно харчат, но то и аз съм така.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт