ТУЕС - 9 тема

• 69 671
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Специалните предмети в класа на моето дете (9 клас) ги водят вече завършили ТУЕС млади момчета. А писането на код на листче се случи май веднъж в 8 клас. Не знам каква точно е била идеята на преподавателката. Водеше Въведение в програмирането.
Синът ми е осми клас и наистина имаха момент с листче, но още не са свършили първи срок и вече задачите им са на компютър.

# 136
Разликата между ТУЕС и частните школи по програмиране е, че в ТУЕС нещата започват от а и б. За да знаеш как да го командваш тоя компютър е хубаво да знаеш и как точно мисли. Това е основата и тя не се променя, но ти дава един по-широк кръгозор вбъдеще.

# 137
  • Къде ли не
И какво като е на листче? Даже трябва и до дванадесети клас да им дават такава задача. Да напишеш на лист код и той да ти проработи по искания начин си е добър тест за знания.
Реално в осми клас половин срок писаха на лист. После преминаха на архаични компютри може би от предишния век. По двама на компютър. Сега в девети клас си носи лаптопа. Щом му се носи да носи.
А, какво значи практично ориентирано нямам идея, но е факт, че всички които не се носят по течението още преди да завършат започват работа по специалността и се справят много добре.

# 138
  • Beyond the Frontiers
Факт. Още първата година А1 говориха с моя, но беше малък.
Близък е с фирма за мрежи...само като чу, че учи това....айде, да идва.

# 139
Здравейте,
Моят син също иска да кандидатства в ТУЕС. Сега е 6 клас и ходи на програмиране в Телерик. Така да се каже ,програмирането му е страст.
Решила съм да не взимам под внимание коментарите за натовареноста и да го оставя да гони целта си. Надявам се ,няма да съжалявам .
Благодаря на всички които споделят впечатления от училището!
Ще очакваме следващите отворени врати, за да видим и обстановката.

# 140
Здравейте,
Моят син също иска да кандидатства в ТУЕС. Сега е 6 клас и ходи на програмиране в Телерик. Така да се каже ,програмирането му е страст.
Решила съм да не взимам под внимание коментарите за натовареноста и да го оставя да гони целта си. Надявам се ,няма да съжалявам .
Благодаря на всички които споделят впечатления от училището!
Ще очакваме следващите отворени врати, за да видим и обстановката.
Щом детето има интерес, ТУЕС ще му хареса!
Мен ме впечатлява това, че организират зелени и бели училища и сплотяват децата.

# 141
Здравейте!
Моят син сега е 6 - ти клас в СМГ и учи отделно програмиране в академия "Никола Тесла".  Колебае се дали след 7-ми клас да отиде в ТУЕС или да си остане в СМГ.
Харесва програмирането, но дали ТУЕС е неговото училище, ами ако реши в 11 клас, че иска да учи медицина примерно, каква е подготовката в това училище по другите предмети?

# 142
  • Къде ли не
Reni_79, общообразователни предмети учат до единадесети клас. След това са само специални предмети, математика, двата чужди езика и български език, и физическо.

# 143
И аз оглеждам темата. Доколкото ни казаха при техникумите липсва хорариум по дадени предмети и не можело да се учи в някакви университети в Холандия май. За Медицина в 11 клас не мисля, че Туес ще е добро решение, ще му липсват часове по Биология и Химия.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 12:02 от malinkap

# 144
  • София
Това не важи ли и в случай, че детето не избере правилните профили за холандски университет? Примерно то си е избрало профил английски и история в обикновена гимназия, но в университета в Холандия искат часове физика и математика, тогава? Излиза, че ако дете иска да учи в тази държава, трябва от рано да е наясно.

# 145
В гимназиите можеш да запишеш  допълнителни профили освен основните, ако в 11 клас се сетиш за Медицината (примерно казано)

# 146
В гимназиите можеш да запишеш  допълнителни профили освен основните, ако в 11 клас се сетиш за Медицината (примерно казано)
Профилите се избират в 10ти клас.

Всичко е много индивидуално - някои университети искат едно, други - друго.
ТУЕС имат подкаст. Там се говори и за образованието в чужбина, може да ви е интересно.
Специално за медицината - в бг медицина се влиза с изпит. Никой не гледа от кое училище идваш. А профилите са доста далеч от програмата за изпита.

# 147
  • София
Профилите са подготовка на първата академична година, а не подготовка за кандидатстване. По тази програма има завършил един випуск само - въпрос на време е ВУЗовете у нас да започнат да изискват хорариум по основните си предмети. За момента тук всичко е възможно

# 148
  • София
Доколкото разбирам проблема с профилите, няма да дойде бъдещ момент, в който завършилите ТУЕС или друго техническо училище да имат проблем с хорариуми при кандидатстване в ТУ или във факултета по математика и информатика в СУ. Вече проблем може да стане при рязко преориентиране към медицина примерно, някога евентуално, но съм сигурна, че българските университети ще намерят възможност за всички да кандидатстват.
Предполагам, че проблемът специално с Нидерландия идва от образователната им система, не съм запозната, но по пътя на логиката най-вероятно нямат такъв тип професионални училища. За когото е привлекателна Нидерландия, наскоро четох, че образователният им министър призовава да се редуцира потока от чуждестранни студенти към тях поради липса на квартири и общежития. Освен в Нидерландия има ли подобни спънки в други държави?

# 149
  • София
В Германия също се изисква хорариум по базови предмети - математика ш физика/ химия и биология... И да, повечето наши ВУЗове имат винаги резервен план как да приемат още един студент, но за медицина не е съвсем така. Тази година се появи допълнителна матура по желание за признаване на хорариум, не търсих в дълбочина, защото за момента не се интересувам конкретно, но погледнете ш нашите изменения.

Общи условия

Активация на акаунт