ТУЕС - 9 тема

• 69 686
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Исках да кажа, че това е пречка в техникумите, хорариумите.А че в СУ си създадоха  толкова специалности, че кой не е поискал, не е влязал не го коментирам.То и качеството е пропорционално де.

# 151
  • София
В Германия също се изисква хорариум по базови предмети - математика ш физика/ химия и биология... И да, повечето наши ВУЗове имат винаги резервен план как да приемат още един студент, но за медицина не е съвсем така. Тази година се появи допълнителна матура по желание за признаване на хорариум, не търсих в дълбочина, защото за момента не се интересувам конкретно, но погледнете ш нашите изменения.

Не бих обобщила така цялостно - в Германия.. На места искат в балообразуването оценка по предмет/и от последните две години, да,  и ако не си бил такъв профил, няма как да отговориш на изискването, на други твърдо не. В друга тема се коментираше съвсем наскоро приемът тази година на дете в Германия (медицина), при това в Хайделберг,  след като в ПЧМГ НЕ е било профил биология и химия, защото не са се събрали достатъчно желаещи (въпреки, че  според сайта точно такъв профил се предлага).

# 152
  • Beyond the Frontiers
Аз понеже от сега /9 клас/ мрънкам да си избира нещо навън...Искал Германия - Мюнхен - тепърва ще почна да ровя.

Не съм наясно точно в тази сфера къде е по-добро висшето. Познавам хора след информатика в СУ, отишли в Германия и твърдят, че изключително сериозна база са имали, точно защото са учили някои остарели неща. Ама да кажем, че информацията ми е малко стара...

# 153
  • Къде ли не
Ама защо никой не иска да учи в Москва или в Петербург след като завърши Туес, та поне някакъв смисъл да има неадекватния избор на втори език!?

# 154
Grinning Точно щях да питам по избор ли е 2-рият език и между кои се избира?
Или вече да си правя извод, че се учи само английски и руски като втори?! Thinking

# 155
  • Къде ли не
Няма избор нито за първия, нито за втория. От Туес са решили, че след английския език руския е втория технологичен език в света и всичките им възпитаници е задължително да го знаят, за да са конкурентни на пазара на труда.

# 156
  • Beyond the Frontiers
За мен изборът е чудесен. За повечето "западняци" руският е доста труден. Комбинация руски с английски е чудесна.
И двете ми деца са стартирали в 32-ро с руски и английски съвсем умишлено.
И днешната политическа ситуация не е причина да отричаме руския език. Това е много, много сериозен пазар.
Ако добави младежът и един немски ....юхууу. Това му беше третия език в основното.

# 157
Да не забравяме, че едни от най-добри специалисти в областта са руснаци. И да, много бих се радвала децата ми да могат да учат в Москва. За мен би било чест!

# 158
  • Къде ли не
Изобщо не съм повлияна от политическата обстановка. Още преди нея смятах, че това ще една голяма загуба на време и съм го приела. Като да се научиш да ходиш на ръце, но да не си решил да ставаш акробат или цирков артист. Ако имаше избор между немски и руски щеше да е чудесно. Сега е абсурдно. Добре, че има курсове и добре, че на моето дете му остава време за допълнителен език.

# 159
  • София
Какво стана с "всеки език е богатство"?
Аз самата съм завършила 32ро, с руски и английски (до 7 клас си беше само руска гимназия) и макар че рядко го ползвам, не го смятам за излишен. Учила съм по малко и немски и френски, за удоволствие и испански, него повечко. Ми влизат ми в употреба понякога за елементарни неща.
ТУЕС не е езикова гимназия, че да имат избор от 5-6 езика. Освен това и часовете не са чак толкова, че да научиш езика.

# 160
Всъщност нямам претенции какъв ще бъде втория език.
Аз също нямам против за руския език.
Скоро ми се наложи да работя по един проект в който хората бяха от целия свят и познайте кой беше вторият говорим език след английския , ами руския. Да добавя имаше хора от САЩ и Канада ,без грам славянска жилка ,дори и те говориха руски. Да подчертая ,че нямаше руснаци и украинци за които е майчин език. Не знаех също,че в Таджикистан дори го учат, а там основен език мисля беше иранския(това за иранския е по-спомен).
Третият език, който 50%от хората владееха до някаква степен, беше испански.
Та, личният ми извод е - всеки език е богатство.

# 161
  • Beyond the Frontiers
Абсолютно. Всеки език е плюс. За съжаление силно се съмнявам да го докарат до прилично ниво точно в ТУЕС. Но дори базово, ще е супер.

# 162
  • София
Абсолютно. Всеки език е плюс. За съжаление силно се съмнявам да го докарат до прилично ниво точно в ТУЕС. Но дори базово, ще е супер.
Няма да го докарат до прилично ниво, само базово ще е (ако не си го учил преди, разбира се). Нямат много часове, но поне някаква идея ще имат от езика. Което би се случило с всеки втори език.
Просто това е място за друг вид знания.

# 163
Аз пък съм на друго мнение. Езикът е богатство, да, но не и когато ти се налага да го сменяш с твой приоритет и да хабиш ценен ресурс като времето за него.
На фона на днешната ангажираност на децата, не мисля, че е необходимо да учат някакви излишни неща, които даже и няма да използват в ежедневието си. Учила съм руски и какво от това, че знам някои думи, правила и т.н., като в последните 15 години (тоест извън училище) ама въобще не ми се е налагало да го говоря, чета или нещо друго. Ако за това време бях затвърдила третия в последствие мой чужд език, по друг начин щяха да стоят нещата. А аз сега от 3 езика (без бъгл.) знам почти перфектно само един и 2 на базово/средно ниво (сега съм записала третия да го уча).
А пък и предвид обстановката в Русия, не само политическата, не бих била съгласна някое дете да учи там или пък да замине. Мои съученици с руски партньори/партньорки, отдавна живеят в БГ, защо ли Wink

И все пак, разбира се, че най-важното на ТУЕС е да дава качествено обучение в ИТ сферата. Ако толкова не държат на руския и е само проформа, ще е супер Simple Smile

И от предните мнения оставам с впечатлението, че руският е говорим предимно от старата генерация. Сега втори по говоримост в света е испанският. Не съм чувала много млади на днешно време да говорят или учат руски, изключения са.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 11:33 от aDream

# 164
  • София
С какво толкова са по-ангажирани днешните деца спрямо предишните поколения?
На базата на лични предпочитания е несериозно да имате претенции към учебната програма. ТУЕС е все пак технологично училище, а и до момента най-много техническа информация, която да е лесно достъпна в интернет, е на руски език.
Синът ми завърши училището преди 5 години и се съмнявам да му е останало нещо в главата от руския, но и друг език да беше, с 2 часа седмично щеше да е същият ефект.

Общи условия

Активация на акаунт