ТУЕС - 9 тема

• 69 704
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Да, най-важното и основно е, че той е неформално допълнение към учебната програма в училището. Simple Smile Това е достатъчно.

Но иначе за какво ми е да имам базово ниво от китайски примерно, като грам не ме вълнува и не виждам да е от значение в ежедневието.

Отделно, едно време в обявите за работа вторият език беше предимство, вече третият е така. Grinning Само отворете обява за джуниър и вижте какви са изискванията (в някои групи се коментира, че все едно търсят синиър Wink и т.н.) и после търсете отговор с какво повече са ангажирани. Изискванията скочиха и човек трябва постоянно да надгражда. Особено в тази сфера. То големите го правят, какво остава за децата, които тепърва навлизат.

# 166
  • София
Мисля, че не ме разбрахте. На вас може базово ниво по китайски да не ви е необходимо, но учебните планове не се съставят на базата нуждите на отделен индивид, а на болшинството.
Аз също нещо не разбрах. Очаквах конкретен отговор с какво са ангажирани сегашните гимназисти. Какво общо имат някакви обяви?
Би ми било интересно да разбера с какво се занимават тийновете в извънучилищно време.
Тези, които аз познавам, имат предостатъчно време да учат всичко, заложено в учебния план.
Честно казано никога не съм разбирала желанието на хората (някои) да се учи нещо проформа. Ето това е тотална загуба на време. Като учиш нещо, учи го както трябва. Няма излишно знание. Когато го имаш, ще намериш начин да го използваш.

# 167
Не съм имала намерението да влизам в спор в тази хубава тема Hug. Изказах си мнението ми за руския.
Сега изискванията на трудовия пазар са много високи и учениците, които държат да запишат някъде за по-качествено образование (разбира се, не онези, на които не им се учи), са много по-ангажирани от онези, по времето на моето поколение, точно заради трудовия пазар и конкуренцията.
Не говоря общо за тийновете. Мисля, че стана ясно, че е за тези с ИТ специалности.

И след като Вашият син е завършил вече и то преди 5 години, искате да кажете, че не е много натоварващо в ТУЕС и учебния му план, така ли? Или образованието му е изисквало повече енегрия, време и упражнения от други тийнове? Тук серизоно питам, защото и ние оглеждаме училището, живот и здраве Simple Smile

# 168
  • Къде ли не
Мисля, че не ме разбрахте. На вас може базово ниво по китайски да не ви е необходимо, но учебните планове не се съставят на базата нуждите на отделен индивид, а на болшинството.
За конкретния случай мисля, че се съставят на база на нуждите на двама възрастни преподаватели да стигнат до пенсия.
По въпроса колко са заети. Ами моето не е много заето. Мисля, че вече съм казвала, че бях с нагласата, че ще се "лее пот" денонощно, но съм се излъгала. Има време да учи език както казах, да кара колело, да се шляе, да играе да спи повече от колкото смятам за нормално Simple Smile и получава стипендия. Не смятам, че му подаряват оценките, но когато си на правилното място нещата ти се случват без свръх усилия. Това е най - важното. Руския език ще го преглътнем. Никой не ни е карал на сила да учи там. А, ако наистина има поне няколко деца, които да го използват за кандидатстване  няма да е толкова голяма загуба на време и ресурс.

# 169
  • София
Споделям мнението, че не са се претоварили и имат достатъчно време за допълнителни занимания, ако някой има желание, било то спорт, език или просто мързелуване Simple Smile

# 170
  • София
.....

И след като Вашият син е завършил вече и то преди 5 години, искате да кажете, че не е много натоварващо в ТУЕС и учебния му план, така ли? Или образованието му е изисквало повече енегрия, време и упражнения от други тийнове? Тук серизоно питам, защото и ние оглеждаме училището, живот и здраве Simple Smile
Не съм останала с впечатление да му е било трудно или да му  е отнемало твърде много време и енергия да учи. По някои от програмиранията имаше проблем. Преподаваха им някакви младоци, които може и да са били добри програмисти, но не ставаха за преподаватели. С малко допълнителни извънучилищни занимания се справи. По математика, въпреки малкото часове, учителката им преподаваше по учебниците за профил, за да могат да кандидатстват. Сега завършва Информатика в НБУ. Започна във ФМИ, но не му хареса, че се набляга повече на математиката отколкото на програмирането. Започна пандемията и онлайн обучението там тотално не ставаше. Премести се в НБУ същата специалност и започна и работа по специалността. Не съжалява за избора на училище. Бяха го приели и в НПМГ - профил информатика, но категорично каза, че иска в ТУЕС. Тогава ТУЕС беше с отделно кандидатстване.

# 171
  • Beyond the Frontiers
Провокирана от разговор с близка днес, проверих в Гугъл ранглиста на 100-те най-добри университета в света по компютърни науки...Изненада 1 в Москва, 1 в Санкт Петербург са там. От България - нула.
Интересно за мен е, че в челните са Сингапур и Хонк Конг.
САЩ, Канада, УК не могат да ме изненадат.

# 172
  • София
Единственият език, който може да е евентуално на нивото на полезност на руския, имам предвид като втори след английски, е немски. Изобщо не става въпрос за кой къде да ходи да учи, с втори език трудно ще се учи където и да е. Иначе е ясно, че Москва да кажем има много какво да даде като образование, не знам как може да се отрича това, но най-вероятно е доста по-скъпо, освен това не е и толкова лесно чисто формално както в ЕС. Че и далече, понастоящем си е направо невъзможно.

# 173
Преди много, много години, когато учех английски, пак така ми казваха, губене на време било. Пък в Амстердам получих бързо повишение само заради руския, в сферата на туризма. А някои дори казват, че е загуба на време да учиш IT,  защото пазарът се наводнил със специалисти и следва обезценяване на същите.
Дъщеря ми отдавна има желание да учи руски, така че сме ок.

# 174
Е, стига, де, това ще да е било супер отдавна Grinning
Открай време английският си е водещ в света. И ИТ да е загуба на време, където в момента това е бъдещето...... Или викаш да се учи нещо без конкуренция, абсурдно е. Някои професии май вече излизат от употреба и при тях вече наистина не виждам смисъл Simple Smile

# 175
  • Къде ли не
Днес започва Hack TUES. Събитието е в София Тех парк.  https://www.facebook.com/HackTUES

Редактирам се, защото външни посетители няма да има. Извинявам се, ако съм подвела някой!

Последна редакция: чт, 09 мар 2023, 10:43 от enimna

# 176
aDream, колко отдавна да е било, още съм далеч от пенсионна възраст. Но пък имам перфектен руски, хаха. Колкото до IT, дадох го за пример, че различни хора смятат различни неща за ненужни и остарели, според тях IT е настоящето, не бъдещето. ✌️

# 177
Кой ли знае кое ще е бъдещето

# 178
Здравейте, надявам се да сте имали светли великденски празници!
на 2️⃣ 3️⃣ април в Иновационен форум "Джон Атанансов" на  София Тех Парк ще се състои TUES FEST 2023 Unlock your potential!
👀Тази година имаме над 120 проекти на учениците на ТУЕС, които може да разгледате  на изложението, както и тук: https://tuesfest.bg/projects
✨Ще имаме специални гости!
💫 Ще може да наблюдавате и преживеете истинска битка с роботи 👀
Ще може да разгледате проектите на учениците / на вашите деца/ и да преживеете духа на нашето училище!
Заповядайте, входът е свободен!  Споделете тази информация, само аз знам колко усилия хвърлиха ученците в подготовката на деня на отворените врати.
TUES FEST 2023 Unlock your potential е за всички, които обичат технологиите, за всички които искат да покажат технологиите на децата си, за всички, които искат да разберат какво е ТУЕС към ТУ - София!
Надявам се да подкрепите учениците и да направим заедно един чуден празник! Освен, че съм ментор, потенциално съм и майка на бъдеща туесарка! Благодаря ви и извинявайте ако спойлвам някоя от темите, обещах на младежите, че ще пиша на майките, защото както висчки знаем сме сила!

# 179
Здравейте!
Малко да побутна темата с новата порция кандидатстващи.
Не мога да открия информация къде се помещава училището в момента?
Моля, за мнения от миналогодишните записали се осмокласници!
Оправда ли очакванията им?
Ако трябва да се избира между СМГ , НПМГ и ТУЕС,  плюсове и минуси ?
Всякакви мнения и препоръки са добре дошли.

Общи условия

Активация на акаунт