ТУЕС - 9 тема

• 69 716
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • Къде ли не
Здравейте, училището се помещава в 8, 9 и 10-ти блок на Технически университет. Никой нищо не казва до кога. Според слуховете в момента се прави ремонт на ремонта на сградата им и скоро няма да е готова.

# 181
Здравейте,  noa2,

Моят младеж е догодина 7ми клас и се е насочил към ТУЕС, заради програмирането, което му е страст.
В тази връзка за НПМГ има интерес само към двете паралелки с информатика, за които според мен ще имаме много малък шанс предвид бала.
СМГ не го е обсъждал като вариант изобщо, все още нещо не го влече на там, а все пак още две паралелки има там.
За СМГ аз лично имам смесени коментари от родители, чийто деца скоро завършиха там, та затова и не натискам за там изобщо, ако сам поиска.
За НПМГ само хубави коментари са чувала и откъм подготовка и откъм среда.
За ТУЕС по темите могат да се прочетат много неща и пак са в две крайности.
Ще се радвам някой да сподели актуално мнение.

# 182
Училището е за деца, които имат подчертан интерес към програмирането. И е най-доброто за тази цел. Това не е математическа гимназия и не може да се прави съпоставка със СМГ/НПМГ.

# 183
  • Sofia
Синът ми тъкмо завършва осми клас в Туес. Точно днес го питах как му се струва изборът, година по-късно. Не съжалява. Имаше висок бал и се пробва за СМГ. Няколко пъти през годината ми е казвал - добре, че не ми стигнаха няколко точки. Отново си мисля, че зависи на детето колко му се учи. Някой учители имат особен подход, но все пак виждам, че това го мотивира да сяда над учебниците🥳

# 184
  • Beyond the Frontiers
Абе ...особено училище е.
Определено не е традиционна гимназия. Сблъсък с действителността има от рано.
Има за и анти.
Ако обаче детето има интерес в тази сфера, ако САМО се рови и има желание за нещо повече....е добра основа.
Ако е там заради амбицията на мама и тате...лошо.

# 185
  • Къде ли не
Galactic Voyager, последното изречение е точно в десятката!

# 186
  • Beyond the Frontiers
Galactic Voyager, последното изречение е точно в десятката!
Да. Имам няколко такива примера. И родителите стъжнят живота на целия клас...

Че е престижно училище, престижно е...
Ама ако детето няма интерес, учителите чудеса няма как да направят.
Както каза един от учителите: като гледам родителите, разбирам, защо децата са такива...

# 187
  • София
И аз се интересувам, въпреки че ни е още далеч, но мечтата е ясна още от 2 клас и си е съвсем негова, ние само му споделихме за това училище, както и за Джон Атанасов. Категорично не се борим за СМГ, въпреки че се учи доволно информатика, но там ме плаши свръхамбициозната среда, вкл. родителска, за която чувам. Но важи ли това и за ТУЕС? И да попитам какво имате предвид с родителите на деца от ТУЕС, не разбирам съвсем. Проблемът е, че децата нямат интерес и афинитет към тези науки, съответно не се справят съвсем, но родителите ги натискат? Учат като студенти, без много смилане на информацията като за по-малки? Веднъж влезли, ако специалната материя им се отдава, ще изкласят ли? Grinning

# 188
  • Къде ли не
Мисля, че съм писала и преди, но моята статистика е, че около 25 % от децата са там по вина на родителите си и не са си на мястото. В резултат, на което тези деца са се загубили безвъзвратно в материята и средата. И ако някой от тези родители отказва да приеме истината, а вини изцяло учителите и училището за това, започват да пречат с претенциите си на всички останали.
Не мисля, че тези, които са попаднали където трябва са свръх амбициозни, по - скоро се " дърпат" помежду си нагоре. От учителите има и много странни птици има и съвсем нормални. Част от тях изобщо не са учили за учители и самите те сега са студенти без никакъв опит, други пък са университетски преподаватели. Трети са си с педагогическо образование по предмета, който преподават.
Ако материята им се отдава не мисля, че ще имат проблем със завършването.

# 189
Проблеми с родители не сме имали досега. То и комуникация между родителите няма. Просто някои деца се преместиха в други училища, тъй като разбраха, че не искат с това да се занимават вбъдеще.

# 190
  • Beyond the Frontiers
Проблеми с родители не сме имали досега. То и комуникация между родителите няма.
Имали сте късмет.

# 191
Проблеми с родители не сме имали досега. То и комуникация между родителите няма.
Имали сте късмет.
Даже в началото си мислех, че съм в грешна Вайбър група. До такава степен не общуваме:)

# 192
Съпоставка тъсех между паралеките с иформатика в математическите гимназии.
 Съвсем не са  амбиции на родителите, просто детето няма профил в БГ мама и нама как да попита. При двама лекари в семейството и големи шансове за НПМГ, много добра локация и прекрасни отзиви от училището... обаче не е това желанието на детето.
 Материята изучавана в ТУЕС ми е крайно непозната.
Как се справят децата, които не са ходили на никакви курсове преди това?

# 193
Аз също много исках моите деца да отидат в НПМГ. Балът на единия беше 497 т. и можеше навсякъде да влезе. Но те твърдо решиха, че искат ТУЕС и са щастливи там (засега). Нямаха никаква предварителна подготовка.
Но наистина трябва детето да е мотивирано, защото доста учат сами, четат в интернет и така.
В никакъв случай обаче не смятам, че са супер натоварени, както ме плашеха някои родители преди да влезем там. Лежерно си е (според моите разбирания).

# 194
  • София, в момента в любимото ми село Железница
ТУЕС е определено едно различно училище.
Синът ми в края на 4 клас заяви, че иска да учи там и положи неимоверни усилия, за да се справи с така трудния за него БЕЛ. Математиката винаги му е вървяла с лекота, но никога не си е помислял за СМГ и НПМГ. До началото на 8 клас не беше се сблъсквал с програмни езици и напрактика нямаше никаква представа с какво се захваща. Справя се отлично и продължава да смята, че това е неговото призвание. Далеч не така седи въпроса с доста (не мога да уточня какъв брой) негови съученици. Още първия месец във вайбър групата на класа започна да се търсят уроци по програмиране. Синът ми каза, че ще има доста на поправителен по специалните предмети. Наистина детето трябва да го иска силно, за да се справи, а не да се насочва от родителите към това училище като "елитно", "престижно" или "да не се похаби бала".
Отделно учителите са наистина доста различни. Повечето следват университетско преподаване, което определено създава трудности.  
И аз мисля като shimbite, че като цяло е доста по-лежерно сравнявайки го с предишното училище или гимназията на сестра му.

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 11:34 от ninanb

Общи условия

Активация на акаунт