ТУЕС - 9 тема

• 69 979
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
Благодаря! Забелязах че се учи руски това може л ида с епромени или втория език е винаги руски?

# 241
  • Къде ли не
Винаги е руски. За мен за съжаление, за други за радост.

# 242
Бяхме решили за туес да се запишем в 8-ми клас ,но имахме консултации с регалия 6 от курса и ни предупредиха, че нивото по предметите за матурата става зле след 10 клас, предполагам зарди специалните предмети.Отделно ни каза, че смачквали децата и особено за момиче не е подходящо.Има ли наистина такива проблеми ,понеже това доста ме притесни и за отношението...

Това е повече от скандално!
До момента на детето ми са преподавали две учителки по БЕЛ и две по математика. Невероятни преподаватели и четирите. Синът ми на НВО изкара високи резултати само и единствено с подготовката в училище, като подчертавам училище. Дори вкъщи не е отварял учебниците да направи нещо странично.
Вие сами си преценете има ли проблем това училище с подготовката на учениците си или проблемът е на друго място.

Във виртуалното пространство има какви ли не негативни мнения срещу учителите в това училище. А да ви кажа аз по-кооперативни учители от тези в ТУЕС, които да работят за постигане интереса на учениците си, не съм срещала. Възхищавам им се на тези хора за вниманието и отдадеността към децата! И им благодаря, че въпреки всичко продължават да го правят.
Да, има и по-строги и взискателни учители, наистина. Те не го правят, за да "мачкат" децата, те го правят, защото това е начинът да приковат вниманието им и да работят качествено по предметите им. А преминавайки през тази школа, децата излизат по-уверени в себе си.

Разбира се, всичко това е въпрос на гледна точка. Това е моята гледна точка, вероятно има и други родители, които я споделят.
Но да се генерализира по този начин, без конкретика, както са поднеси информацията от "Регалия 6" е просто абсурдно и заблуждаващо, и вредно!

Просто всеки осмокласник и родителите му трябва да се настроят, че няма да учат в кварталното училище, а в среда, която ще изисква развитие на уменията на детето.

# 243
Бяхме решили за туес да се запишем в 8-ми клас ,но имахме консултации с регалия 6 от курса и ни предупредиха, че нивото по предметите за матурата става зле след 10 клас, предполагам зарди специалните предмети.Отделно ни каза, че смачквали децата и особено за момиче не е подходящо.Има ли наистина такива проблеми ,понеже това доста ме притесни и за отношението...
Оставям това тук, без да искам да плаша канидатите тази година относно бала.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14816880?fbclid=IwAR0b_2 … HgN0b0yCGkzBCy7mQ
И нека сега някой ме обори, че училището не е желано.В коментарите по-горе виждам, че някой деца дори са предпочели ТУЕС пред СМГ, при условие, че са имали необходимият и достатъчен бал за да бъдат класирани.

# 244
  • Някъде на край света
Здравейте, имам няколко въпроса, на които ще се радвам да отговори някой запознат с училището.
Едни и същи преподаватели ли водят часовете по общообразователните предмети от 8-ми до 12-ти клас (изключвам напуснал учител, пенсионирал се и т.н.)
Знае ли се кой ще поеме новият випуск по Математика и БЕЛ?
Има ли възможност да се явят в 12-ти клас на второ ДЗИ или за професионалните гимназии няма такава практика?
Много благодаря на всички включили се! Heart

# 245
Часовете по общообразователни предмети: обикновено по БЕЛ и Мат учителите не се сменят. Другите може и да се сменят, най-вероятно в 9ти клас. В 11 и 12 нямат общообразователни предмети освен БЕЛ, математика, английски, руски и физическо (май).

В 12 клас вече има възможност да се явят на допълнително ДЗИ по желание.

# 246
  • Някъде на край света
Благодаря,  Тинки . Hug

Остана само въпросът дали се знае кои учители по БЕЛ и Математика евентуално ще поеме новия випуск.

# 247
Сегашният 12 клас го изведоха г-жа Дора Цветанова по БЕЛ и г-жа Цветанка Тодорова по МАТ. Дали те ще поемат 8-класниците есента, не знам

# 248
  • Къде ли не
Дора Цветанова е казала на децата, че напуска сферата на образованието. ТУЕС ще загуби един прекрасен учител и човек!
По математика има някакви рокади от миналата година заради учител, който замина на специализация в чужбина, та и там не е сигурно какво ще се случи следващата.

# 249
  • София
Здравейте, според инфо от ТУЕС - новата учебна година със сигурност ще започне в сградите в ТУ.
Надяват се за втория срок да успеят да се преместят в ремонтираната сграда, но не е сигурно...

Мен продължава да ме тормози въпрос, разискван неколкократно тук -  опциите за евентуално висше образование Data Science / Computer Science в чужбина (по-специално Нидерландия, Белгия, Ирландия) след завършен ТУЕС.

Има ли ученици, които са успели? От фирми, съдействащи с кандидатстване в чужбина индикациите са за проблеми с хорариума по МАТ, тъй като ТУЕС е професионална гимназия и МАТ не е профилиращ предмет.

Учениците, които избират пък да кандидатстват във ФМИ след ТУЕС -  с държане на допълнителна матура по МАТ ли го правят или с изпит?

Благодаря много за споделения опит!

# 250

Учениците, които избират пък да кандидатстват във ФМИ след ТУЕС -  с държане на допълнителна матура по МАТ ли го правят или с изпит?

Благодаря много за споделения опит!

Може и с двете, но тъй като матурата по МАТ не е по-профилиращ предмет се умножава по 2,5, докато техният изпит се умножава по 3. Т.е. дори и с 6 на матурата, децата, кандидатстващи с нея са с по-нисък бал

# 251
Проблема в Холандия е само с приема в академичните университети - например TU Delft, TU Eindhoven.  В applied science университетите няма проблем за ТУЕС.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 20:06 от Люлякова пролет

# 252
А къде ще е новата сграда?

# 253
Това е адреса на новата сграда:
https://maps.app.goo.gl/uGvxkWkrx8B8LeFf6
Младост 1

# 254
  • София
ТУЕС нямат нова сграда. Това е сградата, в която е ТУЕС от самото си създаване. Просто сега успяха да осигурят финансиране за основен ремонт, който обаче се проточва вече 4 години.

Общи условия

Активация на акаунт