ТУЕС - 9 тема

• 70 016
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Направо, не знам какво да мисля. Наскоро с жена ми получихме имейл за няква родителска среща за коментираме на отношенията в класа от днес за утре. Отидохме, та някой от учениците си е позволил да направи некролог на Класния им ръководител, която даже и не се появи. Като едни вярващи хора с жена ми, сме оставили детето само да си решава за обучението си, за да се почувства по-самостоятелен, но винаги знае, че сме до него. Отначало бях в шок, защото учителката не заслужава такова нещо, но след като се, обясниха няколко детайли, този некролог е бил правокиран под формата на протест срещу обучението. Така ми каза една майка на съученик на сина ми.

# 271
  • Къде ли не
Simple Smile Значи вие сте родител от класа с некролога! Извинете ме, но цялата история ме кара да избухвам в смях. Със сигурност на вас не ви е смешно. На подобни ученически реакции смятам, че трябва да се реагира с чувство за хумор, но получателя явно няма. Ако наказанието си е останало - всички на изпит, пожелавам на децата да докажат, че са много над А1-2!

# 272
  • София
Simple Smile Значи вие сте родител от класа с некролога! Извинете ме, но цялата история ме кара да избухвам в смях. Със сигурност на вас не ви е смешно. На подобни ученически реакции смятам, че трябва да се реагира с чувство за хумор, но получателя явно няма. Ако наказанието си е останало - всички на изпит, пожелавам на децата да докажат, че са много над А1-2!
И мен. Аз даже по едно време тръгнах да се смея, но трябва и да имаме и доза критичност. Доста е смешно 😂 Учителката го е приела навътре. По английски пак поради лични отношения, голяма част от учениците получават доста занижени оценки от порядъка 2,3,4 и повечето не се позовават на тестове и показване на знания, а на личните предпочитания на учителя.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 23:46 от Stanislav_sofianeca

# 273
  • София

Доколкото знам комисия се е състояла и по думите на детето ми висок резултат са имали само няколко ученика, сред които и момичета. Напълно съм съгласна, че ситуацията е малоумна, най-малкото понеже, доколкото разбрах, са нямали класна и са я прикрили с „тя е оплашена за собствения си живот“. Колкото за заместника ѝ - бил прословутия психолог на училището, който доста ги е забавлявал, но пък бил много добър учител, та „за пръв път имали час по английски, който не бил загуба на време“.

# 274
Съжалявам, но вие като родители не сте научили детето си на елементарно уважение към учителя, но претенциите ви са до небето. Да направиш некролог на някого, независимо от подбудите е отвратително. Каквито и да са методите ѝ на обучение, тя е учителят, те са децата. Като искат добри резултати, сядат си на гъза и учат вместо да се занимават с простотии.

# 275
Не знам какво би довело до този некролог. Може би трябва да се разговаря с децата и родителите.  Досега постовете тук ми звучаха в стил ,че училището дава житейските уроци на децата,а те се самообучават. Сега се появи и зловеща нотка.

# 276
  • Къде ли не
Чак зловеща нотка! Въпросното нещо е било нарисувано на листче  в час и е попаднало при учителката. И по мое време си подхвърляхме бележки с грозни слова за някои учители, които мразехме. Случвало се е и да правим мръсни номера на учители, които тотално ненавиждахме. Уважение се печели, а не се насажда. Мога да ви уверя, че в училището не учат кръвожадни похитители на учителското достойнство и чест. Разбира се има разни отворковци, които ходят по нервите на всички, но мисля, че се оправят с тях. Тук случая е друг. Целия клас не е издал художника. Може би са преценили, че заслужава подкрепа.

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 08:09 от enimna

# 277
Вие, като родители подкрепяте ли го това? В нашия клас такова нещо е нямало,колкото и да е имало ниски оценки и нехаресване на определени учители. Все пак тук говорим за елитно училище, не за квартално.

# 278
  • Къде ли не
Ако питаш мен, не аз не бих казала "браво сине" , ако го направи моето дете. Някои деца по усет знаят, че учителя трябва най - малкото да се търпи, други го разбират с много разговори, трети пък по трудния начин както е в случая. Обаче, че всеки учител трябва да се уважава, не съм съгласна. Според мен уважението се печели.

# 279
И като не се уважава, дай да пишем некролози?

# 280
  • Някъде на край света
Не е нормално, но на тяхната възраст и ние сме правили щуротии. Ще се учудите колко малко неща знаем за децата си. Сигурна съм, че всеки родител от класа е говорил с детето си и това е един безкрайно полезен урок за децата.
Шапка свалям на децата, които не са издали съученик, за да се изтъкнат!
Преподавателят явно няма чувство за хумор, но и по-добре на изпит всички, вместо изключване.

# 281
Учителят трябва да се уважава, най-малкото заради това, че се опитва да вкара някакви знания в ученическите кратуни! Не е нужно да бъде обичан, но уважаван, да!
Като не искат да бъдат в училище и да уважават учителите, минават на домашно обучение и се спасяват от "гадната госпожа".
Досега не съм виждала учител да пише незаслужено ниски оценки. Това, че детето не е научило достатъчно, не иска да отговори или не е вярно това, което казва, е съвсем отделен въпрос...

Тенденцията да се жали златото и вината да се търси в някакви външни фактори, ще изиграе накрая много голяма "услуга"...

Да, всички сме правили щуротии, може би не чак такива, още повече в елитно училище, но начинът, по който се говори в темата за учителите и горките деца, ясна е позицията на някои от родителите.

# 282
  • Къде ли не
Еми на четиринадесет години толкова им стига акъла! Понесли са си наказанието. Следващия път ще знаят, че така не се прави.

# 283
  • София

Преди време в ТУЕС имаше и допълнителен приемен изпит по математика, който отсяваше по-добре от матурите.
Имало е и по физика.

Да, в началото се кандидатстваше с изпит по физика и математика. А в Правец имаше и квоти по области за момчета и момичета - 3:1 май беше в ползва на момчетата.

За стипендиите не разполагам с вътрешна информация. Децата в класа си знаят кои взимат стипендия и аз конкретно казах за нашия клас.

Миналата година класна ни беше коментираната преподавателка по английски. Въпреки, че не беше любим преподавател не съм чувала да се оплакват от занижаване на успех поради лично отношение към ученик.

Но пък при господина по философия беше голяма мъка - имаше всенародни тържества, че вече няма да им преподава Wink.

Има и отказали се ученици, местят се в други училища, но не са много. Но поправки има. Едно време качваха списъците в сайта.

# 284
  • София
Учителят трябва да се уважава, най-малкото заради това, че се опитва да вкара някакви знания в ученическите кратуни! Не е нужно да бъде обичан, но уважаван, да!
Като не искат да бъдат в училище и да уважават учителите, минават на домашно обучение и се спасяват от "гадната госпожа".
Досега не съм виждала учител да пише незаслужено ниски оценки. Това, че детето не е научило достатъчно, не иска да отговори или не е вярно това, което казва, е съвсем отделен въпрос...

Тенденцията да се жали златото и вината да се търси в някакви външни фактори, ще изиграе накрая много голяма "услуга"...

Да, всички сме правили щуротии, може би не чак такива, още повече в елитно училище, но начинът, по който се говори в темата за учителите и горките деца, ясна е позицията на някои от родителите.

Според мен времето, в което някой се уважава понеже така трябва отвадна е отминало. Обаче някои преподаватели се оказва, че се още са заспали в онея прекрасни времена, в които да заявят, че са с авторитет, е достатъчно, вместо да покажат чрез дела, че наистина са хора, които си заслужава да слушаш. Другото което е - не всички гонят успех, а и е възможно учителя напълно да игнорира някого, без да му даваа шанс да се представи по неговия предмет, но да му пише дисциплинарни оценки, което не се и съмнявам се е случвало поне единично.
Не съм съгласна обаче за „щуротиите“ - обикновенно те са нещата, които най-добре отразяват креативността на децата и способността им да изразяват мнение. Определено може да се оспорят някои начини, но аргументът „това е елитно училище“, според мен звучи подавно архаичен, въпреки че наистина училището не е случайно. Според мен подобни случаи има навсякъде, просто другите места или са „маловажни“ или пък се реагира с чувство за хумор, обаче не считам за правилно, че трябва да отъждествяваме елитността на училището с това, че в него не се случва нищо различно от скучното ученическо ежеднивие, а такива неща, назависимо допустими или не, разреждат обстановката и сплотяват учениците. 
Желая да спомена също, че, независимо дали някой е направил ваш некролог или не, вашият живот няма да се съкрати, а според мен даже би се и удължел, ако го приемете с прилежащо чувство за хумор.

Общи условия

Активация на акаунт