ТУЕС - 9 тема

• 69 373
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте,
Сина ми  е 11 клас, но е доста спокоен и смята, че има много време. Моля споделете за вашите зрелостници - къде се ориентират да кандидатстват, в кои университети и специалности? Записваха ли се на допълнителни курсове по математика за кандидатстване? Ще съм благодарня за всякаква информация.

Моят син тази година завършва. Избра си специалност в ТУ - София. Не се е явявал на изпит, ще кандидатства с квотата по успех на ТУЕС към ТУ - София. Не е ходил на никакви курсове по математика, защото се беше ориентирал към този принцип на кандидатстване още в 8 клас. Grinning

# 661
На този етап гледаме извън България. Взе сертификат за език. Смята да се яви на изпит SAT, защото се оказа, че на доста места има нужда от него. Направи пробен и твърди, че нивото е много ниско в сравнение с това, което учи.
Специалностите, които гледа са комбинация от IT и бизнес.
Не ходи на уроци.

Ще се радвам да споделите как вървят нещата за кандидатстване в чужбина и препъни камък ли е дипломата от ТУЕС?

# 662
  • София
Здравейте,
Сина ми  е 11 клас, но е доста спокоен и смята, че има много време. Моля споделете за вашите зрелостници - къде се ориентират да кандидатстват, в кои университети и специалности? Записваха ли се на допълнителни курсове по математика за кандидатстване? Ще съм благодарня за всякаква информация.

Моят син тази година завършва. Избра си специалност в ТУ - София. Не се е явявал на изпит, ще кандидатства с квотата по успех на ТУЕС към ТУ - София. Не е ходил на никакви курсове по математика, защото се беше ориентирал към този принцип на кандидатстване още в 8 клас. Grinning
Знам за квотата, обаче не знам как се кандидатства с нея? Някъде на сайта на ТУЕС видях, че отлично представилите се директно влизат в ТУ?

# 663
# 664
На този етап гледаме извън България. Взе сертификат за език. Смята да се яви на изпит SAT, защото се оказа, че на доста места има нужда от него. Направи пробен и твърди, че нивото е много ниско в сравнение с това, което учи.
Не ходи на уроци.

Ще се радвам да споделите как вървят нещата за кандидатстване в чужбина и препъни камък ли е дипломата от ТУЕС?
За приложните университети проблем няма. За другите е трудно. Изисква се хорариум по предмети, които не се изучават в училището последните години (например физика).

# 665
Не ходи на уроци.

За приложните университети проблем няма. За другите е трудно. Изисква се хорариум по предмети, които не се изучават в училището последните години (например физика).

А има ли механизъм да се преодолее недостигът на часове - извънкласни занимания, външна обучителна организация?

# 666
Не зная. Изключили сме тези учебни заведения, които имат подобни изисквания. Ако сте набелязали университет си проверете какви изисквания имат.

# 667
Ако говорите за Нидерландия - зависи от университета. Някои ще поискат полагане на холандска матура, други допълнителен изпит към организация, трети (повечето) директно ще откажат и няма да ви допуснат дори до селекция. Трябва да се пита и проучва спрямо желаната специалност.

ред. Написала съм го от опит - дъщеря ми работеше в администрацията на един от тези университети и от общуването ми с майки, вкл. на дете, завършило ТУЕС. Но затова сме писали в темата за студентите в Нидерландия.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 17:09 от chervenokoska_2

# 668
Аз затова попитах Galactic Voyager, т.к. явно в момента са в джаза и имат реален опит. Иначе и аз знам, че "зависи", точно затова би било полезно да сподели през какво се минава.

# 669
  • Beyond the Frontiers
Не съм ровила, не съм проверявала. Ползвам услугите на агенция за кандидатстване.

# 670
  • Къде ли не
Не съм ровила, не съм проверявала. Ползвам услугите на агенция за кандидатстване.
Може ли да споделите коя е агенцията?
Чета последните страници с интерес! Благодаря на споделящите!

# 671
Не съм галактически пътешественик, но можете да отидете на безплатна консултация и в Дарби и в Интеграл. А може би и другите фирми имат подобни.
Това, което ни казаха на нас е, че може дори и в Холандия да учат, но в т.нар. приложни университети. За Франция нямало ограничения, но е необходимо поне В2 ниво на езика.

# 672
  • Къде ли не
Shimbite, а за Германия питали ли сте?

# 673
Shimbite, а за Германия питали ли сте?
Не, съжалявам. Предложиха ни 2 университета в Австрия. Мога да се сетя кои ако е необходимо.

# 674
  • Къде ли не
Няма нужда, благодаря! Ще се обадя за консултация.
Мисля си, че кандидатстващите трябва повече да се вълнуват от майките им, но не би!

Общи условия

Активация на акаунт