Ваканцията след ОСМИ клас - част 4!

• 28 026
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Пупу, все така да обича да чете! Можем само да завиждаме благородно. Simple Smile Сигурно си е до дете, не е повреден никой, или поне със сигурност не е четящото. Моят не обича от малък. Брат му чете повече, но и той не си дава много зор.

# 601
  • София
С четенето имаме напредък. Погълна за отрицателно време една любовна книга. Преди това прочете История славянобългарска и Цар Плъх. До 15 септ. може да ги докара до 5 броя. 😀
Музика слуша нейна си, не е точно по нашия вкус, но можеше и да е по-зле.

Синът ми също се бори да ми чете вечер на глас. Казва, че така повече се съсредоточавал. Но много бързо ни писва и на двамата и повече от 5 стр. не чувам. Започва да се прозява и спира с обещанието утре да чете повече….

# 602
  • Между гори и планини
Моя чете всеки ден. Графика е - тоалет, закуска, разходка на кучето, четене ( за всяка книга аз казвам по колко глави на ден). После е свободен. Към 4 се спуска до града, прибира се към 7, шляе се из къщата, преди вечеря храни и разхожда кучето пак, вечеря, баня, сън.

# 603
  • София
Тая работа с музикалните вкусове хич не успявам да я проумея.
От повече от 10 години ние с баща ѝ не можем да слушаме нищо друго освен джаз, лаундж или чилаут, неангажиращи работи. Това е когато сме в колата, сиреч и тримата; у дома аз винаги давам зор да е тихо.
Та откъде се пръкна тази ретро вълна при дъщеря ми, съвършено нямам идея. Queen, Guns, спорадично Abba и Глория Гейнър; а представете си телефонът ѝ звъни с... Линърд Скинърд. Просто щях да седна на земята от смях като го чух първия път. Бяхме на ски и устройството по изключение не беше на вибрации.

# 604
  • София
Аманда, ами... докато не прочете, няма телефон. И така.
Тъпо е, но иначе не чете. Надявам се след някоя и друга година да преосмисли това и сама да се мотивира.

Честно да си кажа, това непрекъснато притискане много ме изморява и вече започвам да се чудя дали не преувеличавам необходимостта от редовно четене.
Казвам го като едно изключително четящо дете. Сложих очила в шести клас от четене по цял ден. Наистина по цял ден. Баща ми ми забрани да чета каквато и да било извънкласна литература. Резултатът - увеличен диоптър вследствие на това, че се криех с фенерче под завивките.
И сега като се замисля, не виждам особена и незаменима полза от толкова книги. Вярно, свикваш с правописа на почти всички думи, обогатяваш речник и може би развиваш фантазия, но това и по други начини се постига.

Както споменахте, в съвременния свят времето е все по-малко, а удоволствието и ползата от четенето на книга идва много по-бавно от гледането на филм, да речем.

Самата аз, дето толкова обичах/м да чета, не съм захващала нова книга от години. От време на време препрочитам някоя любима (вероятно защото познат текст се чете много по-бързо) и толкова.

Та така многословно исках да кажа, че може би пък ние сме динозаврите, които си мислят, че доставяйки си удоволствие с книги в тая възраст, сега и нашите деца непременно трябва да изпитват същото удоволствие. Не знам де, само си размишлявам. Карам я да чете, защото ми се вижда правилно, но с годините съм все по-малко категорична в мнението си.

# 605
Ние също сме стигали до ситуация да му забраняваме да чете, защото имаше един период, е който денонощно правеше това. Страхувахме се, че ще си развали зрението.До пети клас. После настана пълен обрат за две години. С книга рядко мога да го видя, но той твърди, че си чете на лаптопа, но на английски.  Много рано влезе в пубертета, надявам се скоро да излезе.
Брат му е от четящите по график. 30 страници на ден и тогава излиза. Дано пък после да чете по собствено желание.

# 606
Ох, Илит... болна тема ми е това.
Ще ги карам да четат и още как. Ползването на устройства ги затъпява. Адски много и бързо. А пък за геймърите е страшно.
Синът ми до края на седми клас никога не е ползвал устройства безконтролно - най-много 3 часа на ден, ама най-много. Дори смарт телефон нямаше и съм му обяснила защо няма. Телефонът е за връзка и разговор, не е играчка.
Дъщеря ми имаШЕ страшно бърза мисъл и уникален начин на мислене. Започна да ползва рано таблет и си личи, ама страшно много си личи разликата.
За това у дома - който иска да играе, първо чете, за да развие критично и аналитично мислене. Поне с него ще знае как ефективно да се възползва от електронните джаджи, а не те от него.

Та с това исках да кажа, че не сме ние динозаври, а те са зайци без утвърдена посока. Grinning

# 607
  • София
Шмърци, хем съм съгласна с теб за затъпяването с разни приложения тип ТикТок, хем не мога да се съглася за геймърите така обобщено.
Те развиват съвсем друг тип умения и мислене. Някои са направо гениални. Едни от най-добрите геймъри, които познавам са и супер IT експерти.

Аз самата обожавам да играя стратегии и смятам, че дават много. Разбира се, ако само това правиш си е затъпяване. Но същото важи и за четенето на любовни романчета примерно, ако само това четеш. Simple Smile  Тоест дали ще играеш логически игри или ще решаваш уравнения, според мен има сходен ефект върху мозъка. Може би зависи и от игрите, какви точно има предвид всяка от нас.
Истината е някъде по средата, пък и всеки си има своята истина. Simple Smile

# 608
Илит, само ще те помоля да ми кажеш тия геймъри, които познаваш като страхотни IT специалисти на колко години са? Нищо повече няма да те питам. Grinning

Ако са като моето най-голямо дете (ММ), само ще кажа, че преди да станат такива са имали време да четат, да формират мислене, без намеса на бързодостъпни технологии и чак след това имат уменията, с които да се възползват ефективно от технологиите. Това няма как да стане, ако преди това не си формирал необходимия начин на мислене.

# 609
  • София
Е, да, почти мои набори са. Simple Smile

Но сигурно и на тях са им викали "престани с тоя компютър и с тия игрички!" 😂

# 610
Е, да, почти мои набори са. Simple Smile

Но сигурно и на тях са им викали "престани с тоя компютър и с тия игрички!" 😂
Явно имаме голяма разлика в годините. Аз бях на 20 когато имахме компютър у дома. Преди това само на картинка съм виждала такова нещо. Joy

# 611
  • София
Илит, 1 към 1 съвпада с моето мнение. Четенето не е панацея. Съдейки по младите ми колеги, поколения наред не четат художествена литература, но не са по- изостанали от нас, четящите. Да не говоря, че наблюдението ми е, че най- амбициозните за кариера изобщо не са били отличници.

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 23:31 от bazel

# 612
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз пък винаги разпознавам хората, които са чели и такива, които не са, дори да са добри в професията си. Като се седне на вечеря и трябва час два да се води разговор, проличава си.

# 613
Аз пък винаги разпознавам хората, които са чели и такива, които не са, дори да са добри в професията си. Като се седне на вечеря и трябва час два да се води разговор, проличава си.
И аз така.
Може да има някакви "спадове" в определени периоди, но четенето оказва влияние върху мисъл, речник, възгледи.
Много от произведенията от задължителната литература не са лесносмилаеми, не са аткрактивни за децата, но ако се направи малко усилие, ползата е огромна, а и в един момент започват да се  харесват.

# 614
  • Пловдив
Леле, бясна съм. Току що някакъв нов измислен пишман математик заяви по бтво, че на есен трябвало да се пуснат САМО ваксинирани учители и ученици в училище. При положение, че ваксинираните И разпространяват И се разболяват, не виждам как това помага за неразпространението на този ти ми вирус. Просто, не мога да си поема място от яд.
Аз се отказах с натискането за четене. Явно ще останат ограничени децата, но нямам никакви нерви да вдигам скандали всеки ден по 100 пъти. То не е човешко колко ми вдигат кръвното, като отворя дума. Да пукна, че да са умни. Еми тъпи да са, пффффф.

Общи условия

Активация на акаунт