Йога за напреднали, ентусиасти и начинаещи

• 41 369
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
  • тук и там
Аз не знам даже какво е блокчета и за какво служи този колан,но ще се върна в началото на темата  да чета.Blush

# 106
Жаки, директно правя уточнението, че аз съм много западен човек и като такъв - голям скептик Grinning Познанията ми по аюрведа са много семпли, но за себе си намерих някои отговори.
Знам, че има хора, които са специалисти, така че аз съвсем накратко маркирам основното и съм отворена за поправки Simple Smile

Аюрведа е медицински подход с произход Индия и към днешна дата западната медицина отрича част от твърденията. Според нея, хората се разделят на три доши - вата - въздушна, пита - огнена, кафа - земна. Човек е комбинация от доши, но винаги една е доминираща. Това се изразява във физически и психо-емоционални характеристики. Лично аз намирам сходство с теорията за темпераментите, които познаваме - холерик, сангвиник, мелахонлик и флегматик, както и с другата класификация - ектоморф, мезоморф и ендоморф.

Когато дадена доша е разбалансирана, има физически и психически проявления. По тази линия аюрведа препоръчва кои храни да се предпочитат и кои да се избягват. Преди време имах едни кожни проблеми, за които направих куп изследвания, включително за алергия към храни. Беше ми интересно да открия, че храните, към които имам известни алергии са сред тези, които аюрведа не ми препоръчва като постоянна част от менюто Grinning
И другото, което забелязах е, че именно загряващите храни и напитки - люто, което обичам, черен пипер, джинджър, горещи напитки и храни, кофеин и т.н. буквално ми превъзбуждат нервната система, която и без това е нон стоп включена на висока честота Grinning

Има доста информация на английски онлайн, както и тестове за определяне на доша - сега колко са точни, не се наемам да твърдя.

# 107
Аз не знам даже какво е блокчета и за какво служи този колан,но ще се върна в началото на темата  да чета.Blush
Скрит текст:
Скрит текст:

# 108
Когато нямам време или не се чувствам особено добре винаги правя само Поздрав към Слънцето 9 пъти. Доста ми помага и понякога успявам да продължа и с практика.
На много места съм чела, че йога се практикува след като си направил първите 100 крачки. В смисъл, че си се раздвижил, не от леглото и на земята. При мен лично гъвкавостта през деня се увеличва изключително много. Ако практикувам веднага след ставане свещ, рало и още някои асани са ми направо мъка. Но ако ги правя след 11 вече съм като ластик.
Ходих по едно време при един учител. Много ми харесваше как коригираше и даваше указания без да ги налага. Има някои, за които е категорично погрешно да правиш това или онова. И го налагат по доста категоричен начин.
Благодаря ви за информацията, която споделяте.
Когато започвах аз нямаше никакви ютуб канали. Свалях от рутракера някакви практики, които ми бяха точни в онзи момент, но сега като им гледам качеството на записа и умирам от смях-стил 90те, касетка взета под наем от някоя видеотека в гараж.
Много сериозни болежки имам аз в кръста и гърба и това е нещото, което ми помага много, но с мярка, тъй като имам хипер мобилни стави и понякога стават бели.

# 109
Здравейте  момичета, радвам се за  темата.....полезна е.Днес направих йога за  начинаещи  по Таня,супер .....,ама всички кости и стави ми "скърцат" та така ли трябва да е в началото  или ...?

# 110
Записвам се в темата и се надявам да превъзмогна мързела си.
Отпуснах се и нямам голяма физическа активност, в същото време искам да е по--щадяща към стави и сухожилия. Връщам се в началния пост да прочета повече.

# 111
Здравейте  момичета, радвам се за  темата.....полезна е.Днес направих йога за  начинаещи  по Таня,супер .....,ама всички кости и стави ми "скърцат" та така ли трябва да е в началото  или ...?
Да, ще се оправят, ако си постоянна.

# 112
Екатерина една от преподавателките ми казваше, че на тези места имаш блокажи на енергията. Аз като се замотая и пропусна няколко практики и започва и при мен да пука.

# 113
Да ви питам - правите ли йога на открито? За мен единственият вариант е като съм отпуска - ето, сега сме на къмпинг и си нося постелката. Много различно и доста по-хубаво усещам йогата на открито, но не мога да се отърся от мисълта, че всички наоколо ме зяпат и ми се чудят на странните движения. Та пълното отпускане не ми се получава съвсем...
Иначе днес почнах августовския календар на Ейдриън, с йога за сила - виняса с много чатуранги, воини и т.н. Много ми хареса. ❤️

# 114
при всяка възможност съм на открито, но аз живея в къща и имам по-чести такива, друг е въпроса, че съседите ми са убедени, че съм откачалка Sweat Smile

# 115
  • София
И аз използвам всеки момент да съм навън. С йога сега започвам, но е драма с кучето, което активно иска да участва.🤣

# 116
Ние с детето снощи правихме йога на двора. Нямаме видимост от съседите,а и не ми пука особено.
ММ ме обяви за луда,но и това не ми пречи. Трябваше отдавна да го е разбрал. 😁
Зарибих се! И аз пукам,но щом е нормално...
Ре,моето куче е толкова мързеливо,че само ляга на килимчето ми и ме гледа тъпо. 🤣

# 117
  • София
Моето е бебе, но огромно и го затворих вчера, защото щеше да ме потроши. Много съм доволна от упражненията за ръце.
С една позната бях споделила за болките в гърба, после и взех едно лекарство от чужбина и не исках да ми го плаща, защото беше мостра. Тя за благодарност ми подари супер постелката и отделно със силиконов грип и чорапи 😁. Та съм оборудвана. Куб и ластик имам от пилатеса още.

# 118
ааа кучетата се мега активни, ние сме с два джак ръсела и е голям майтап

# 119
Някой дали успя да намери в Алито кърпите, които показа Жаки? Как ли не ги търсих. Sad
Честно казано си купих една постелка от Джъмбо, супер евтина и се изненадах, колко е приятна, не се пързаля, не се подвиват краищата. Иначе поносими цени има в Спорт Депо и Декатлон.
Много искам да си взема и противоплъзгащи чорапи. Те не са точно чорапи, но не искам Найкове за по 60лв. Някой да е поръчвал нещо читаво?
Блокчета не използвам и никога не съм, колан сега смятам да включа, че след дълъг Ковид съм просто много зле в движенията.

Общи условия

Активация на акаунт