Йога за напреднали, ентусиасти и начинаещи

• 41 328
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
  • тук и там
Записвам се да ви следя, с идята че някой ден ще се почувствам готова за по-сериозни занимания с йога. Не съм никак еластична, всъщност дори позата лотус(и то за начинаещи,не класическата)си е предизвикателство за мен.
От време на време правя  тази универсална програма -имам диск. Действа ми много разтоварващо ,страхотна музика  по време на сеанса -в харминия със упражненията,а гласът на учителя  от диска ме успокоява.Но да уточня,че е далече от класическата йога и няма никакви сложни асани ,пози и т.н .Дисковете които аз ползвам са платени,но в началото на клипчето е обяснено  добре какво е "кундалини" , какво  представлява програмата и какво да очакваме .
Кундалини йога.
Скрит текст:

За сега -това е "моето" нещо.Диска съм го купила преди поне 5 години,дори не знам дали все още се предлага, но чак сега му  дойде времето при мен и едва от тази година започнах да правя програмта.Вярвам че когато му дойде времето ,и другите видове йога ще ме намерят сами..

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 12:03 от Kaisia

# 91
Здравейте, цоп и аз тук и благодаря за темата. Занимавам се с йога от повече от десет години редовно. Първата ми среща с йогата беше като ученичка, с една социалистическа книга с ужасен стил и леля ми, чиято беше книжката, не можа да ме убеди да пробвам. Само на квадратното дишане се навих. По-късно, през годините, пробвах за малко и ми хареса, но нямаше къде – нито книги, нито интернет. Като дойдох в големия град и вече имах възможност да ходя колкото си искам, си направих труда да обиколя всички студия, учители и методики. Тези, дето много трябва да слушаш и да лежиш, хич не се оказаха моето.
Докато един ден, отидох да търся клас по салса, но той още не беше сформиран, та се намъкнах в залата за йога. Още щом свърши попитах кога мога да отида пак и вече нямах търпение да дойде следващата вечер, за да се върна при това прекрасно момиче с тази прекрасна практика.
За постелките искам да дам съвет начинаещите да не се изхвърлят със скъпи неща и много аксесоари. Коланът може да се замени с хавлиена кърпа, йога-блоковете – помагат, но може и без тях. Като за начало стават и постелките от джъмбо, от 12лв. Почистваме ги с разтвор от вода и спирт и бършем с кърпи. Сгъват се първо на две, а после на руло,  за да се срещат чисто към чисто. Една постелка среден клас струва около 40 лв. и в спортните магазини съм ги разглеждала и са добри. "Хубавата" постелка не трябва да стои с подвити краища като я разгънеш, но такива са тези, от 80 лв. нагоре; трябва да има добро сцепление, когато ръцете са изпотени, (проверката е с куче, гледащо надолу и ясно, че в магазина не можеш да пробваш това) ; да не е дебела и мека, това са постелки за пилатес.
Сега се занимавам основно с ащанга, по малко и преподавам. В ащанга много се обясняват асаните и за разлика от другите видове практики, учителят не демонстрира, а брои диханията и те намества в правилната поза, като разбира се, майсторлъкът е в доброто обяснение. та тия, които искат повече физическо натоварване и по-малко приказки, да си потърсят практики с ащанга. Има и не толкова интензивни практики, а са по-скоро въведение в ащанга, ще дам линк който е половин серия: https://www.youtube.com/watch?v=Oyglttafe9U&list=RDCMUClmz0g … BIiPw&index=4

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 11:02 от milanda

# 92
Здравейте, момичета! Заповядайте една кратка, лесна, но много ефективна практика на български: https://www.youtube.com/watch?v=wpjdfragr1M
Ако и вие "живеете на компютъра" като мен, мисля че ще харесате особено първите 11 минути, понеже раздвижва чудесно схванат врат, гръб и рамене. Също помага за болки в лактите.
Прекрасен ден! Heart Decoration

# 93
  • Sofia
може линк към лимфо-дренажаната?
Добри, упражненията, които правя, са за след мастектомия. По-късно ще ти пиша за тях, сигурно са ок и без съпътстващи обстоятелства. Това, което Жаки е пуснала е много хубаво.

# 94
Ще използвам, че Миланда спомена и ще допълня и аз.
Няма нужда да се купуват много неща, за колан може да се ползва такъв за дрехи, от хавлия, шал.
Старите дебели речници вместо йога блокчета, вместо bolster спален чувал или навито одеяло.
Та дори и върху килим може Simple Smile

# 95
Ули, може за начало да, но блокчетата са по 6-7 лв, не в нещо, коланите и те толова, та ако се занивмаваш серизно си трябват.

# 96
Аксесоарите си ги избирам да не са токсични. Постелките ми са от естествен каучук, блоковете - от корк. За колан ползвам колана от един стар халат или едо въже за скачане. 😄
Скачането на трамплин се препоръчва за раздвижване на лимфата. Имам малък със сгъваеми крачета, препоръчвам!

# 97
Жаки, аз съм привърженик на живот с малко отпадъци и ниска консумация Simple Smile от три години правя йога, блокчета имах, но колан и болстър не съм купувала. Карам си с шал и спален чувал, които имах. Имам една стара постелка, която редувам с едни постелки от икеа, купувани преди това, а понякога директно на земята.
Западната йога е огромна индустрия, огромна. Както движението с нулев отпадък. Но човек спокойно може да започне без нищо и после да си взема обмислено ако нещо му е нужно.

# 98
Аз понеже съм начинаеща и нямам блокчета, съм ги заместила с две книги. 😉

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 12:41 от vita

# 99
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Чета ви с интерес! Никога не съм правила йога ... Гледам линкове и клипчета ... и имам чувството, че ще се претрепя, ако започна ..., а време нямам да ходя в група ... Ще продължавам да ви чета и се надявам да се престраша сутрин и вечер поне за по 15-тина мин. да правя упражнения. Благодаря за темата!!!

# 100
Почни с ония за ръце или гръб
Не я гледай Жаки Simple Smile

# 101
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Почни с ония за ръце или гръб
Не я гледай Жаки Simple Smile
О, аз Жаки срещу мен да тича, не мога да я стигна Simple Smile За рамене гледах последно, че там съм много схваната и имам чувството, че ще си извадя рамото, ако започна Simple Smile
Но продължавам да гледам клиповете на Таня и съм сигурна, че ще открия нещо 15-20 минутно и леко за започване ...

# 102
И аз мисля, че колан за йога може да бъде заменен с обикновен или шал. Но може и да бъркам, че аз не ползвам нито тухли, нито колани.

Жаки, имаш ли отношение към аюрведа?
Аз съм доста изявена питта, но преди да го открия се чудех защо тези джинджифилови люти чайове се харесват доста на хората, само на мен ми действат недобре Grinning Откакто премахнах загряващите храни и консумирам повече охлажждащи, се чувствам по-добре.

# 103
Лайк, не съм запозната с Аюрведа, съвсем повърхностно, ако разкажеш ще ми е безкрайно интересно🙏🥰 на мен всичко ново ми е интересно, мога да науча по нещичко от всеки, отворена съм за знания.
Ако знаете колко ми липсват учителите ми и школата в Тайланд, цялата им благост, колко ми помагат изобщо висчко:( Заради Ковид тази зима не отихоме за пръв път от 9 години.  Ако бях там 3 месеца сигурно сега щях да съм доста по- напреднала във всеки аспект .
Искам да попия тяхното отношение, благодарността. Когато дете стане на 3 години майка му го води в будистки храм и там се учи да е добро, да мисли с любов към хората, да уважава избора на всеки човек, толкова инресени неща разказват. И са толкова различни от нас, когато им плащаш взимат парите с две ръце от уважение и свеждат глава. Някакви дребни неща, не крещят по децата, а да ударят абсурд. Учителят казва - аз не мога да удрям бъдещето си.
Вероятно и там си има кофти хора, но аз имам приятели само от школата и тези, с които общувам само са ми дали като знание, помощ. Страшно са отзивчиви, след клас винаги оствахме и ми помагаха да правя най- трудните неща, по 3 тайландки не можеха да ме вдигнат в началото Simple Smile)
Биг пумпуй викат- голямо дупе🤭😂🤭
Говорехме си, разказваха ми смешки на уникален английски, а накои и на тайландски, какъвто не знам. Липсват ми всички, дано да се нормализират нещата и да мижем да идем тази година.

# 104
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за ръце пуснаха по-рано.
аз ги започнах, но.... раменете се оказаха слабо място. Sad не мога да издържа докрай.
ще карам докъдето мога и, живот и здраве, все някога ще стане. Simple Smile

а жаки и малко жакче ще гледам. човек трябва да има краткосрочни  дългосрочни цели все пак. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт