Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Имитиращи продукти в храната по заведенията

  • 3 562
  • 70
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 131
Ами почти всичко което купуваме е с палмово масло, с яйчен прах,а не яйца,сухо мляко,а не кисело и прясно и др.Ако искате да ядете чиста храна,трябва да си сеете и да си отглеждате животни.Сами да си произвеждате храната.Не само в заведенията и в магазина хранителните продукти са със заместители и добавки.

# 16
  • Мнения: 11 194
Аз не купувам нищо пакетирано, за това и съм на мнение, че разбирам от качествени продукти и храна. Simple Smile
На етикетите всичко си пише, просто трябва да се чете.

# 17
  • Мнения: 1 569
Заготовка - това е когато предварително всичко е сготвено, направено на части и замразено в пликчета за седмцата/месеца. Хепи са изцяло на заготовки, там почти не се готви в ресторантите, а се размразява основно. да си си нарязал сутринта продуктите е друго.
Не, заготовка се нарича точно подготовката на продуктите за влагане в ястието. Обелването и нарязването на картофите, лука, транжирането на месото, такива неща. Другото, когато примерно пилешките крилца да са замразени панирани и само да трябва да се изпържат, е полуфабрикат. А сготвена храна да се замразява и продава повторно е забранено по принцип, поне в Бг, та си няма име и затова готвачите наричат и нея "заготовка".
Който иска да се храни здравословно, най-сигурно е да си готви, друг начин няма. И пак е спорно колко от нещата "био" са био.

# 18
  • Мнения: 122
Наистина ли е забранено предлагането на храна, която е била сготвена и замразена? Може ли да цитирате закона? За първи път чувам подобно нещо. Според мен със супите навсякъде е така. А и манджите на Хепи - нали ги подготвят във Варна и после по заведенията само ги позапържват..чисти полуфабрикати на безумни цени.

# 19
  • Мнения: 11 194
Няма такова нещо.

# 20
  • Мнения: 1 806
В България хич не се надявайте на качествена храна по заведенията.
Всичко е от най-евтини продукти и заместителе.Нищо ,че от миналата година цените са с 20% нагоре.Който иска качество-да си готви.
Имаше контрол от инспектори в ХЕИ,но те отдовна са съкратени до минимум.

# 21
  • Мнения: 11 194
Много обичам подобни обобщения..)
Както при хората е - има масовки, има и изключения от масовките.

# 22
  • Мнения: 1 806
Ами посочете изключенията! Точно това иска авторката.Ние останалите също ще почерпим опит.

# 23
  • Мнения: 1 569
Аз го знам така. Но сега не се сещам къде бяха разписани температурните режими на съхранение на готови ястия, така че не споря, може да има промяна. Но наистина ми е странно да е станало разрешено примерно да замразиш картофена супа със застройка или кюфтета с бял сос.

# 24
  • Мнения: 1 806
Въпроса не е ,че е разрешено,а че се прави масово.Не сте ли гледали "Кошмари в кухнята" ?

# 25
  • Мнения: 6 246
Заготовка - това е когато предварително всичко е сготвено, направено на части и замразено в пликчета за седмцата/месеца. Хепи са изцяло на заготовки, там почти не се готви в ресторантите, а се размразява основно. да си си нарязал сутринта продуктите е друго.
Ейнджъл, винаги съм си мислела, че заготовката е подготовка на продуктите, които ще се готвят,  например обелени, нарязани и подготвени за следваща обработка. Не мисля, че заготовка означава сготвена храна, която се претопля? Сега от заготовка до заготовка има голяма разлика...

# 26
  • Мнения: 11 194
Има много варианти. Предварителното подготвяне и нарязване също е заготовка. Но в заведенията масово на заготовка се казва на предварително сготвеното и сложено във фризера или хладилника. В повечето случаи се замразяват на отделни части и после само се миксират - за да станат 3/5 различни позиции/ястия.  Прим: пил късчета - отиват за супа или ризото с пиле или пиле по китайски или пиле териаки и тн.
Ако заведението има меню повече от 1 лист - 90 % нещата са на заготовки.
Тези, които работят с пресни продукти, имат кратко, сезонно или седмично/дневно меню. По това най-лесно ще се ориентирате.
Хубаво е и да знаеш кои са сезонните продукти или коя риба кога се лови. Ако си поръчаш сега чернокоп, със сигурност е от миналата година. Той се лови Септ-Окт. Кладницата е прясна, ако е валяло скоро. Ако я има постоянно в менюто, едва ли е..)

# 27
  • Мнения: 6 246
Благодаря за информацията, не предполагах, че се залага в голям процент на замразена храна.
Аз започнах да практикувам друго, като седнем питаме какво ще ни препоръчат, досега издънка не сме имали Simple Smile

# 28
  • Мнения: 1 569
Тоест сготвено и после замразено ядене още е забранено да се предлага, учудих се че може да са разрешили.

# 29
  • София
  • Мнения: 7 284
Спагети китчън, Хепи, Виктория, Спагети къмпани и всякакви такива избягвам. Отказах се и от Made in homе - тъкмо се беше появил хляба със семенена в  Лидъл и ми го сервираха същия там като домашен с "домашни" разядки.
Едно от заведенията с кратко меню, което никога не ме е разочаровало е Вино, вино на Раковска, до Операта.
Дълги години посещавахме редовно La Bottega, но откакто се разраснаха и откриха много заведения, качеството рязко падна.
Напоследък ми харесва Бистро Залива, но повечето ми приятели не искат да ходим там, защото имало пет неща за ядене....
като видя 30 страници меню и ми става ясно, че всичко е полуфабрикат или заготовка - както искате го наречете.
Вече безпогрешно познавам и в коя храна има добавен натриев глутаминат за овкусяване.

Общи условия

Активация на акаунт