Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Имитиращи продукти в храната по заведенията

  • 4 503
  • 70
  •   1
Отговори
  • Мнения: 141
Пускам темата с идеята да споделяме опит относно заведения, където се пробутват имитиращи продукти вместо истински. Всички внимаваме какво пазаруваме за вкъщи, но за съжаление при хранене навън нямаме никаква възможност да проверим какво точно ни сервират. Винаги съм подозирала, че масово заведенията заменят млечните продукти с фалшификати от палмово масло, предвид огромната разлика в разходите и липсващия контрол. За съжаление има и доста статии, които го потвърждават.

Конкретно бях провокирана от случка в ресторанта на луксозен спа хотел. Помолихме за нормален оцет, защото в оливарника на масата инаше само балсамико. Сервитьорката беше достатъчно неразумна да ни донесе цялата бутилка, която използвали в кухнята, която се оказа ЗАМЕСТИТЕЛ на оцета, т.е. вода с оцетна киселина. Та се замислих щом заменят нещо толкова евтино като оцета с фалшификат, какъв е шансът сиренето да е от мляко?

Още същата вечер реших да си направя експеримент. В ресторанта, където бяхме резервирали (извън хотела), помолих сервитьорката да попита в кухнята дали катъка от салата ми съдържа палмово масло защото уж съм алергична. Изненада, в кухнята не били сигурни и затова го замениха с друго…

Та идеята ми е тук да споделяме личен опит и наблюдения. Както и заведения, за които знаем / подозираме, че използват фалшификати. Както и заведения, за които знаем със сигурност, че не шмекеруват, за цялата страна.

# 1
  • Мнения: 4 822
Почти навсякъде ми прави впечатление, че малките индивидуални дози мед са глюкозо-фруктозен сироп, но опаковките доста добре заблуждават.

# 2
  • Мнения: 3 064
Като бях студентка, работих като сервитьорка и помощничка в кухня, някои от годините и в четиризвездни ресторанти, в един момент и във верига за бързо хранене.

За бутилката с оцет - такива неща, които не се използват често в ястията се купуват от този, който има най-малко работа, или който минава преди работа през магазина. Хваща се първото нещо от рафта, никой не чете и не разглежда  - това сега оцет ли е, оцетена киселина ли е, оцетена редукция ли е, оцетен концентрат ли е... Червено шише в реда с оцетите - взема се, и се тръгва.
Същото и за катъка и други подобни храни - купува се на едро от доставчик или в спешен случай от Метро/склад, никой не сяда от кухнята или сервитьорките да четат етикета със състава на катъка, и никой не отива и специално не поръчва по телефона - здравейте, днес ми донесете палмово кисело мляко, разреден оцет, имитиращ сирене продукт и метен от земята липов чай.  

90% от пакетчетата с мед, които се продават, са глюкоза. Много рядко се намира МЕД мед.

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 22:56 от Нервен_Хамстер

# 3
  • Мнения: 8 570
Разбира се, че съм попаднала на такива заведения, които предлагат имитиращи продукти.
Давам пример с ресторантите ОИ. Там в чести случаи сиренето и кашкавал са с ниско качество, а колбасите са тип "кучешка радост".

# 4
  • Мнения: 2 196
Всички заведения работят с най-евтините продукти.Все пак работят за печалба.Катъка е готов продукт в 10 килограмови кофи,млечната салата се прави от същия продукт,никой няма да ви цеди мляко.Сиренето и кашкавала са от най-евтините подобия.Месото също,за луканките да не говорим,от 11 лева килограма.Ама не са отровни,от време на време се прежалваме да хапнем.

# 5
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 277
Освен това се правят всякакви гимнастики, за да не се изхвърля храна. Например, кюфтетата по чирпански от обедното меню се трансформират в спагети болонезе и т.н

# 6
  • Мнения: 242
Всички заведения работят с най-евтините продукти.Все пак работят за печалба.Катъка е готов продукт в 10 килограмови кофи,млечната салата се прави от същия продукт,никой няма да ви цеди мляко.Сиренето и кашкавала са от най-евтините подобия.Месото също,за луканките да не говорим,от 11 лева килограма.Ама не са отровни,от време на време се прежалваме да хапнем.

То и аз работя за пари, но не си оставям ръцете. Те пак ще са на печалба, просто ще е малко по-малка. Аз нямам време да готвя през цялото време, нямам и желание. Имам си работа, която обичам и искам да плащам за да получавам това, за което нямам време. Не става въпрос само за ресторанти, а и за заведения с обедно меню за работещи.
Иначе е хубаво да се избягва кайма, салам и крем супи. Проблемът е навсякъде.

# 7
  • Мнения: 1 677
Това което може да направите като клиенти е да си вземате от места, където качеството ви удовлетворява. Разликата в цената между имитиращ и истински продукт обикновено е от порядъка на минимум 100%, в повечето случаи много повече. За да се използват истински продукти тази разлика трябва да се калкулира в цената на крайния продукт, което за масовия ресторантьор е неприемливо. А няма как да е за сметка на ресторантьора, защото печалбата и в момента е много малка, поради високите други разходи, които ресторантите имат. Така че заведенията, които предлагат качество го и остойностяват. За съжаление клиентите, които могат да си позволят да плащат за качествена храна са малко, затова и такава се предлага на сравнително малко места.

# 8
  • Мнения: 141
Добре, споделете места, където според вас млечните продукти (а и не само) са истински. Съмнявам се, че цената е достатъчно надежден индикатор - последните месеци, особено след локдауните, цените в повечето заведения скочиха рязко. Например в центъра на София на места като Спагети Китчен една обикновена порция паста (не повече от 300гр!) е поне 15 лв. Салатите са от 13 лв нагоре..Това са почти цени като от Западна Европа, ако ги обърнем в евро…
Наистина ли няма никакъв контрол? Не може в менюто да пише “сирене”, в чинията да е имитиращ продукт и това да е 100% законно! 😭

Аз нямам капацитет да проверя с какво готвят, за да знам дали ме удоволетворява или не. На вкус е невъзможно да се различат ментетата! Явно само insider info, или информация от кухнята е меродавна…

# 9
  • Мнения: 11 325
Всички заведения работят с най-евтините продукти.Все пак работят за печалба.Катъка е готов продукт в 10 килограмови кофи,млечната салата се прави от същия продукт,никой няма да ви цеди мляко.Сиренето и кашкавала са от най-евтините подобия.Месото също,за луканките да не говорим,от 11 лева килограма.Ама не са отровни,от време на време се прежалваме да хапнем.
Зависи от заведението. Масовките са така. По-бутиковите държат на качеството на продуктите, защото са определящи за вкуса.
Ако едно заведение работи със заготовки, гаранция е и че не ползва висококачествени продукти.

# 10
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 277
И вкусът не е определящ за качеството. Позната ми е разказвала как е преправяла развалена заготовка за ястие. Клиентката е била редовна, защото е попитала дали има промяна в рецептата - пак било вкусно, но по-различно от друг път.
Това за по-малката печалба ме докарва до смях. В един идеален свят сигурно е така, но в нашата действителност е някаква утопия. Ресторантьорите осигуровки на персонала едвам плащат, и то само след като НАП яко ги подгониха, какво остава за качествени продукти. Влагат се най-евтините продукти, особено пък в обедните менюта. Иначе как ще изкараш една порция за 3-4-5 лева, с все продукти, заплати, ток, че и печалба.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 15:40 от Дидичка

# 11
  • Мнения: 11 325
Качество и заготовка е оксиморон..))

# 12
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 277
То няма как без заготовки. Не може за всяка порция да кълцаш по глава лук. Представи си десет поръчки наведнъж и ти тепърва стържеш моркови или вариш супа, пък и ги издаваш след 20 минути.
Ако не подготвиш през деня, няма как да стане.
Още си спомням в малко квартално ресторантче със страхотна кухня какви страхотни спагети ядох. Ама ги чаках два часа. В седем поръчах, в девет ми ги донесаха. Бях примряла от глад и готова да набия целия персонал. Ами, мерси, не повторих,  колкото и страхотна да им беше кухнята.

# 13
  • Мнения: 11 325
Заготовка - това е когато предварително всичко е сготвено, направено на части и замразено в пликчета за седмцата/месеца. Хепи са изцяло на заготовки, там почти не се готви в ресторантите, а се размразява основно. да си си нарязал сутринта продуктите е друго.

# 14
  • Мнения: 141
Заготовките не ме притесняват чак толкова. Да, супите почти навсякъде са дълбоко замразени (представям си ги в пликове на порици) и като си поръчаш се размразява в микровълновата. Звучи гадно, но още повече ме притеснява палмовото масло и другите екстри, използвани в заместителите на продукти. Защото са доказано опасни, особено при редовна консумация…
За съжаление има страшно много репортажи, включително по чужди медии, за имитации на асболютно всичко - от зехтин, през доматен сос до очевидните месо, млечни и мед.

Общи условия

Активация на акаунт