Лятото на балкан или море, НОЕМВРИйче в нас рита и расте - Ноемврийски мами - Тема 4

• 42 974
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Аз като една страстна кърмачка Simple Smile мога да те посъветвам- вместо да слушаш баби и стринки, купи си книгата на Хедра “Всичко за кърменето” и гледай лекциите на Ася Демирева за кърменето във фейсбук страницата “1 наум” (или ако говори и другаде). Двете са международно сертифицирани консултантки, най-достоверния източник на информация.
Там ще разбереш и за помпите, и за (не)нуждата от цедене и всичко. Ако 1. Сложиш бебето максимално рано на гърда, 2. Увериш се, че е засукало правилно, за да няма разраняване, 3. Слагаш бебето на поискване, не по-рядко от 2-3 ч (препоръчително мин 8-12 пъти за 24 ч, оптимално около 12 и нагоре), предлагаш и двете гърди на хранене, 4. НЕ правиш нощни паузи (пролактинът е най-висок нощем) и НЕ следиш режими, 5. Следиш да преглъща и да мокри памперси и 6. Информираш се за това в кой ден и месец какви са количествените нужди, колко трябва да са морките памперси, как да засуче правилно, в кой етап на лактацията каква кърма се произвежда и в какви количества- няма да имаш грижи, вероятно няма да ти трябва помпа, ще можеш да затапиш всички неуместни изказвания по темата. Тази информация ще намериш в книгата и лекциите Simple Smile  
Помпа- имам Авент, за три години кърмене с две деца ползвана един път и захвърлена, защото ми разрани зърната. Което не значи, че е лоша, а просто фунията явно не ми пасва. Помпа в родилното ще ти трябва ако там нямат и ако си разделена от бебето. Всеки един друг проблем, който мислиш да решаваш с помпа- слагаш бебето да суче и си шест Simple Smile по-хубава помпа от него няма. То няма да преяде, няма да надебелее, няма да му нарушиш ритъма. Но пък ще бъде доволно, спокойно и щастливо, че му е даден шанс да се гушка с мама и да си задоволява сукателния рефлекс (с който те се успокояват поне първите 3-6 мес). Няма как да нямаш кърма, тя се произвежда според нуждите на бебето- какъвто сигнал се подаде на тялото, толкова ще се произвежда. Респективно- често сучене, добри количества Simple Smile ако си секцио- другите мами с опит ще кажат, аз си представям, че кърменето започва в момента, в който майката се чувства достатъчно адекватна да подхване бебето и да го сложи на гърда. Коластра имат всички, лактацията се активира от хормон, който започва да се отделя активно при отделяне на плацентата от тялото- това и при нормално, и при секцио е в момента на раждане Simple Smile успех!

# 616
Само да допълня, че кое дете колко качва  на месец е индивидуално. Моето качваше след първи месец по 400гр, а на приятелка момичето - е инало случаи и по 1000гр. Не съм се притеснявала, защото си имаше напишкани памперси, а и беше спокоен. Когато сме им давали изцедена кърма, моето изпиваше 90мл, а другото дете - 200мл и искаше още. За една възраст говоря и само за хранене с кърма.

# 617
А да, това наистина е много важно, защото много педиатри почват да гледат едни таблици, да правят едни контролни кърмения и да шашкат майките за дохранване. Всяко бебе има различен темп според генетиката си, апетита си, сезона и прочие. За всяко колебание- звъните на консултант, те са изключително любезни и отзивчиви. Ще анализират ситуацията, ще ви разпитат и ще обсъдите Simple Smile

# 618
Аз съм два пъти секцио и предстоящо 3то (живот и здраве). И двете ми деца са кърмени. С първото бях много зле след секциото, дадоха ми го на третия ден на обяд и веднага започнах с опитите за кърмене. Получи се от раз, но го дохранхвах в болницата, че щяха направо да ме бият персонала. Вкъщи разни лелки и стринки ми обясняваха как съм с малки гърди и нямам достатъчно кърма и затова бебето е толкова ревливо. Ошашкаха ме, но си продължих кърменето. Следях напишканите и наакани памперси и така. С второто се чувствах чудесно след секциото и си го взех веднага при мен като ме раздвижиха на втория ден сутринта. Кърменето започна веднага щом бебока беше при мен, а АМ, което персонала ми даваше изхвърлях Simple Smile. Вкъщи не позволих на никои да ми се бърка и така до 1г и 3 м. Сега се надявам пак да ми се получи и да съм добре веднага да си взема бебето и да се кърмим. Това е моя опит Simple Smile

# 619
Ето, те са ни прочели мислите, предстои нова лекция на Ася за кърменето Simple Smile
https://facebook.com/events/s/%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0% … /382242463275944/

Иначе аз съм на мнение, че цялото кърмене зависи изцяло от нас. Няма случаи да няма кърма, да спира кърмата, не знам какво си. Има случаи на неинформираност Simple Smile информацията е всичко! Дори е само достатъчно да си приготвите телефон на консултант и в първия момент на съмнение да звъните и да му се доверите Simple Smile

# 620
Аз влизам само да кажа че по рано днес бях на ФМ. Докторката каза че всичко е наред с бебчо, но аз малко се притесних, на тегло е 1100 гр., а аз от днес влизам в 29 седмица Sad  Каза ми да наблегна на белтъците, можело и протеин, ако искам да ми изпише, но по- добре от храната да си ги набавя. На размер коремчето му било малко, като погледнах в монитора срещу този показател пишеше 27 седмица... Аз си тръгнах спокойна, но сега като се замислих доста се филмирах...Също още един показател в монитора беше малък и май бяха крайниците, като я попитах ми каза че няма за какво да се притеснявам понеже може да прилича на мен, а аз съм дребна.... Уфф защо все така сама се притеснявам и все ровя и чета...

# 621
Аз влизам само да кажа че по рано днес бях на ФМ. Докторката каза че всичко е наред с бебчо, но аз малко се притесних, на тегло е 1100 гр., а аз от днес влизам в 29 седмица Sad  Каза ми да наблегна на белтъците, можело и протеин, ако искам да ми изпише, но по- добре от храната да си ги набавя. На размер коремчето му било малко, като погледнах в монитора срещу този показател пишеше 27 седмица... Аз си тръгнах спокойна, но сега като се замислих доста се филмирах...Също още един показател в монитора беше малък и май бяха крайниците, като я попитах ми каза че няма за какво да се притеснявам понеже може да прилича на мен, а аз съм дребна.... Уфф защо все така сама се притеснявам и все ровя и чета...

Не се притеснявай! Важно е,че всичко с бебче е наред. Нали знаеш,че тези грамове изобщо не трябва да им се има кой знае какво доверие.. може да има лека разлика, а пък и дори да няма.. щом си дребничка може и бебчо да се е метнал ня теб. И на мен на последния преглед АГ ми каза,че главата му била малко по-голяма, а телцето по-мъничко ии аз съответно отидох и при другия,който ме следи ии излезна че няма такова нещо … 😀 прибиви протеини и белтъци от храната и не се напрягай! ☺😘

# 622
Aми аз съм си голяма паникьорка и все се съмнявам и ровичкам, имам си доверие на лекарката, ама сега си мисля да не да е скрила от мен нещо, че да не ме притеснява Grinning уфф незнам как да спра да го мисля това сега... Иначе няколко пъти ми повтори че всичко е наред и няма какво да ме тревожи... Иначе от следващия път, което ще е след около 3 седмици почвам запис на тонове. В 32 седмица ще съм..

# 623
Да не те излъжа, но преди седмица бях до спешното и ако не се лъжа ми казаха,че бебо е към 1100-1200гр,а съм била точно 29 г.с. и казаха,че всичко е ок. Изобщо не съм го мислила или търсила колко трябва да е голям, така че не се филмирай Wink

# 624
  • Am Dorf (BB)
И аз днес бях на преглед, в 29+3г.с. съм, бебето е 1200гр. Лекарят ми каза, че всичко с него е наред, при мен стойностите на желязото са зле и ще трябва да взимам нещо. Аз имам доста голвм корем, но не мисля че това е критерий за каквото и да било. Една от майките на другарчетата на сина ми в яслата също е бременна и тъй като скоро забелязахме, реших да я питам кога й е термина. Октомври каза, значи е между 2 и 6 седмици напред 🙈😅 Аз с такъв корем като нейния бях в 5ти месец 🤣
За един месец съм качила 1,7кг и така съм към 11-12кг нагоре от началното ми тегло. Очаквам до раждането да кача още към 5кг.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 21:41 от tan_nia

# 625
На мен ми казаха тонове от 35-та седмица.
За теглото има значение и размерите с мъжа ви. Ако пак се движи назад с теглото, сигурно ще ти изпишат протеини.

# 626
Аз вчера бях на ФМ, моето бебе е 1600 в 29+1, не знам много ли е, но доктора каза, че е добре

# 627
Момичета с тези формули за тегло може да има 25% разлика с реалността, а това вече са значителни грамчета.

# 628
Така е, синът ми казаха, че е 3500 някъде, а излезе 3870, така че сега съм казала, че аз раждам до 3500, ако е повече - да го ражда някой друг Grinning

# 629
И моето одеалце дойде. Доволна съм

]

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 10:20 от nelinna

Общи условия

Активация на акаунт