Частни училища - информативно-дискусионна тема 47

• 42 556
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Присъединявам се към мненията за ПБ - бих казала, че е по-скоро посредствено, но пък си плащаш. Показност до откат, ръководството е лишено от визионерство по отношение на образователната част. Организационни проблеми колкото искаш, комуникационни също, по наше време имаше и проблеми с храната, случвало се е и продукти с изтекъл срок да дават. А когато решихме да напуснем, никой не се поинтересува защо няма да подновим договора, но пък беше важно да кажем в кое училище се местим...т.е. и да напуснеш, все е тази, друг ще дойде..

# 586
  • София
Същото за храната с изтекъл срок и останалите неща споделиха дете (и родители), което дойде в класа на моето в СС в първи клас от ПБ. (в комплект с по-големия си брат ги бяха преместили)

# 587
  • София, България
Наложи се да променя часа за приемния ден в Питагор и съм очарована от бързината и любезността на администрацията. Не само, че ми промениха датата, ами и втори път и часа промениха, че беше много рано, а ние точно сега сме на другия край на София.
АКО приемат детето ми и в Питагор и в СС направо ще се разкъсам! Аз клоня към СС, а детето към Питагор, защото имало "битки с мечове".

# 588
Здравейте,
Тръгнах да чета явно твърде назад темите от 2018-та и тотааално се изгубих и обърках. Затова реших да опитам да си дефинирам нуждата, пък ако някой разпознав училището в нея - да чета по-избирателно Simple Smile
Предстои ни местене на пролет от провинцията към София. Две деца, едното на 8 г, в 3-ти клас сега, другото на 4 г., във 2-ра група. Търся по възможност място и за двете. Не искам да са обградени от твърде задоволени и искащи деца, бих се радвала на нормална среда. Особено за каката - твърде чувствителна и крехка към “пушващи” методи, отношения с деца, учители. Трябва ѝ мек, но все пак ефективен подход. Добра е повече в български, литература и рисуване, не толкова математика.
Малката е сървайвър, ще се справи с всичко.
Ориентирала съм се към Лозенец и Кръстова вода като местоживеене, но и други централни райони са окей. Ако пък има транспорт май това не е толкова от значение, нали?
Та, това е. Моля за препоръки кои училища да гледам повече.
Благодаря ви Simple Smile
Здравейте, при нас също има отстъпка от таксата за второ дете. Има и детска градина (предучилищна) , не съм сигурна от коя група обаче. Предлагат транспорт. ✌
Иначе е в околностите на София, това беше една от причините да го избера - отдалечеността от центъра и вредните емисии във въздуха. Ние живеем близо до НДК и в старото училище има дни обявени за неучебни поради замърсяване на въздуха. 😔
Базата е прекрасна - басейн, тенис корт, футболно игрище...всичко ново и детайлите хванати.
Учителите - успяват да грабнат вниманието на децата, поне на моите. Като видят какво куца работят в тази посока. Пример: по МАТ последните дни решават задачи за време всеки ден, секунда не им дава отгоре 😁. И започват да влизат във времето! 😇
По езиците нивото е добро, не мога да преценя колко, защото сме отскоро. Единия ми син е наравно с най-добрите в класа по АЕ, другия изостава..но е много мързелив и разконцентриран. 🤷‍♀️
Има още испански и руски език..мисля, че и  немски, но не съм сигурна. По испански има учителка от Испания.
На мен и децата училището ни харесва, учителите, организацията..почти всичко! ✌ Забележки имам само по отношение налагането на мерките свързани с пандемията, за мен няма достатъчно воля в ръководството да ги наложи без ежедневно повтаряне, но ... не е тема в която ми се влиза! 😔
Ако имате интерес към училище, което е по-встрани и имате въпроси, мога да се опитам да отговоря, не зная дали бих успяла на всичко, защото сме от тази уч.година там. Наблюденията ми са пресни и изводите ми далеч не са окончателни! ✌

# 589
Дали може да ми кажете какви лични данни ви искат при кандидатстване и записване? Интересува ме "Св. Георги", но като свалих формуляра за кандидатстване и се втрещих - лични карти на родителите, точна месторабота, пълна "история" на детето (къде точно е било преди, за колко време, защо е било отписано...). Това нормална практика ли е за ЧУ? Струва ми се прекалено.

# 590
  • Отвъд алеята зад шкафа
Навсякъде събират подобна информация, не е изключение.

# 591
  • София
Е, стига, номер на лична карта и история на детето не помня някой да ми е искал.

# 592
  • Отвъд алеята зад шкафа
Номер на ЛК може да се изисква при подписването на договора, не вярвам да го искат във формуляра за кандидатстване.

# 593
Ако детето вече е прието, по бих разбрала искането за лични карти и месторабота, но само за да стартираш приемната процедура... Точно в този формуляр е.
Историята на детето също не я разбирам, искат и данни за братя, сестри, с кого живее и т.н.  Все пак има и приемна процедура, по време на която ще преценят дали искат детето да е при тях.

# 594
Навсякъде събират подобна информация, не е изключение.

Никъде за кандидатстване не са ми искали лична карта , нито пък абсолютни подробности къде преди е пребивавало детето. Нито месторабота.

# 595
  • София
Ако детето вече е прието, по бих разбрала искането за лични карти и месторабота, но само за да стартираш приемната процедура... Историята на детето също не я разбирам, искат и данни за братя, сестри, с кого живее и т.н.  Все пак има и приемна процедура, по време на която ще преценят дали искат детето да е при тях.
Абсурдно е да ти искат подобна информация при кандидатстване. Въобще не бих се захващала с такива.

# 596
  • София, България
Попълних 2 формуляра за кандидатстване - на Питагор и на Света София. Никакви подробности не са искали - само имена и телефони на родителите, имена да детето и коя ДГ посещава в момента. В Света София имаше въпрос дали детето няма някакви хранителни алергии, това беше.
Не виждам причина за искане на такава подробна информация. В нашата държавна ДГ също размятаха едни списъци в началото с имената на децата и да пишем кой къде работи, хем бяхме вече приети, и още тогава ми се стори нередно и се подразних.

# 597
Аш, това ме отказа. Абсурдно ми е и на мен. Може би правят някакво проучване на семейството, знам ли... Дори и държавни институции не са ми искали такива данни.

# 598
Номер на ЛК може да се изисква при подписването на договора, не вярвам да го искат във формуляра за кандидатстване.
Никъде не са ми искали такава информация. Единствено, когато се чудехме за 18-то училище (за първи клас), попълних формуляр за кандидатстване. Та там искаха месторабота и професия на родителите.  Ние подадохме документи, но почти веднага след това записахме детето в ЧУ и съответно не ходихме на обявеното събеседване с директорката. Интересното беше, че юни, когато излезе класирането, специално ми звъняха, за да ми кажат, че въпреки, че не сме ходили, детето е класирано.... Та, затова искат пълните данни на родителите, защото избират платежноспособни родители, а не деца.

# 599
  • Отвъд алеята зад шкафа
Имена, телефони, мейли, професия на родителите, братя, сестри, къде учи детето в момента - това се попълва стандартно. В ЕСПА не помня вече конкретно, но бяха супер подробни и дълги формулярите, отгоре на това искаха и 300 евро такса. В Св.Георги май също има голяма такса за кандидатстване.

Общи условия

Активация на акаунт