Тайни спестявания

• 17 450
  • 437
  •   1
Отговори
# 45
-Narcissa-, няма връзка с времето. Винаги е имало хора, които са ок с тайните и такива, които не.
Аз не говорех за тайни, а за използване на ситуацията. Знаеш, например, че мъжът ти изкарва два пъти повече от теб, и си харчиш спокойно заплатата. Знаеш, че жена ти този месец взима бонус 300 лв за извънредни часове работа и ги наместваш да си платиш лизинга на айфона. Ей такива дребнички наглед неща. Мъжът и жената в цитираните случаи са в правото си да скрият 50-100-200 лв. Не ощетяват семейството, а обратното - половинката ощетява тях уж в името на семейството.

# 46
Имам си лична сметка, какво правя с нея не засяга съпруга ми, ако го засягаше, щеше да е обща. И той си има негова лична, която не е моя работа. Не съм почитател на идеята след като подпишат два души да се претопят в една обща единица, лишена от индивидуалност. Това че се обичаме не означава че се сливаме в едно за мен. Пари, личен живот, лични самостоятелни излизания, лични приятели, всичко това си го пазим в нашето семейство. Само детето е общо😁

# 47
Имам, разбира се, то пък остава и да нямам. И какво значи - отклонени? Ако една година не съм си купувала нищо за себе си от парите за лични нужди, от кого съм ги отклонила?

# 48
И какво значи - отклонени?
И на мен това ми е интересно. Общите разходи са покрити. Тогава какво е отклоненото?

# 49
Аз не говорех за тайни, а за използване на ситуацията...
Авторката пита конкретно за тайни, затова говоря за тях.

....Знаеш, че жена ти този месец взима бонус 300 лв за извънредни часове работа и ги наместваш да си платиш лизинга на айфона. Ей такива дребнички наглед неща...
Не са хич дребни. Аз съм човек с добра финансова култура и няма как да съжителствам с някой, който не може да си позволи нещо и чака да взема бонус, за да си покрие вноската.

И на мен това ми е интересно. Общите разходи са покрити. Тогава какво е отклоненото?
От комфорта или други пропуснати ползи за семейството. Независимо дали са изплащане на някаква инвестиция, влагане в нещо, което би подобрило ежедневието им, допълнителна почивка и т.н.

# 50
Отклонила съм ги от себе си и от моя комфорт. Можело е да ги похарча по тоалети, парфюми и бижута, но аз съм ги спестила.

# 51
Знам колко изкарва мъжът ми, както и той, което не означава, че всеки намества парите, заработени от другия, без кръчмаря.
То затова се говори, със сметките всеки се оправя, вярвам.  
Иначе, подкрепям частното в общото и обратното, и смятам, че мъже и жени, дето са в хронично безпаричие (начин на мислене) са опасно зло, както за себе си, така и за околните. Пък нека се подкрепяме.

# 52
Мисля, че съм доста отговорен и дори всеотдаен към хората, които обичам, човек. Със сигурност бих жертвала моите интереси за тях. Но тотално сливане един в друг, включително финансово ми идва прекалено. Да, бих гладувала, за да има за любимите ми хора, ако се наложи. Но, не, категорично отказвам да се разтворя в двойката като сол в чаша с вода. И финасово, и всякак отказвам.

# 53
От комфорта или други пропуснати ползи за семейството. Независимо дали са изплащане на някаква инвестиция, влагане в нещо, което би подобрило ежедневието им, допълнителна почивка и т.н.
С широки пръсти съм и все пак това ми звучи като да не остава дори една стотинка настрани. Което при двама работещи всъщност не е ок.
Предпочитам да си сложа 100 лв настрани и да знам, че са там, отколкото да отидем на допълнителна почивка , да ни влезе през едното отвърстие и излезе през другото. Това последното го пиша от позиция на ходила на такива допълнителни почивки при наличие на 3 празни кредитни карти у половинката. Предпочитам тези няколкостотин лв за почивките да ги беше отклонил да си изплати поне едната КК.
Също и от позицията на гадже на '50те стотинки', разправяла съм историята.

# 54
Празната кредитна карта е много, много лош знак. Мойта винаги е пълна, съответно си нямам отношение с изпразнени. Извинете.

# 55
  • out of space
Нямам, по дяволите!
Баща ми ми остави солидна сметка, аз ударих кьоравото от Форекс и всиииичко издухах!

Иначе съм много ЗА "таен фонд", че знае ли се...

# 56
  • Пловдив
Аз искам да добавя, че "относително тайната" ми лична сметка е различна от сметката със семейните спестявания за черни дни. Семейното преживяване в случай на криза се очаква да стане от семейната сметка - и двамата имаме достъп до нея. Личната ми сметка е ... абе за глупости, лични глезотии за мен. Докато не работех тази сметка се захранваше инцидентно от родителите ми, сега си я пълня аз.

Освен всичко друго държа личните ми имоти и семейни наследства да са на мое име. Поне в голямата си част. Естествено ги ползваме всички.

# 57
Винаги е добре да има тайни спестявания. Ако утре легнеш болна и говедото те зареже, кой ще плаща за лечението ти?

Не е добре парите да са общи. Бързо изтичат в сайтове за обувки и чантички.

По-малко приказки между партньори за пари, по-дълга и безконфликтна връзка.

Партньорите не трябва да знаят истинските си заплати. Винаги се казва по-малката сума. Другото отива в черната каса.

# 58
Имах, докато бях омъжена. Съпругът ми беше широкопръст и за съжаление често се налагаше да запушвам дупки, въпреки добрите заплати, които вземахме. Криех от него и размера на заплатата си, за да не му убия самочувствието, защото моята стана по-висока от неговата и това щеше да доведе до още проблеми между нас.
Сега имам минимална сума спестявания, пари колкото да изкарам месец, за които партньорът ми знае, подкрепя и насърчава да увеличавам. Като посъбера нещо отгоре, погасявам част от ипотеката.

# 59
Мисля, че съм доста отговорен и дори всеотдаен към хората, които обичам, човек. Със сигурност бих жертвала моите интереси за тях. Но тотално сливане един в друг, включително финансово ми идва прекалено. Да, бих гладувала, за да има за любимите ми хора, ако се наложи. Но, не, категорично отказвам да се разтворя в двойката като сол в чаша с вода. И финасово, и всякак отказвам.

Не става въпрос да се разтвориш, а да се слеете и да бъдете едно. Близко е, но не е същото. На мен ми харесва така и с половинката успешно крепим връзка от над 30 години. А и в науката за системите е казано, че качествата на една система са по-големи от механичния сбор на качествата на отделните и елементи. Специално във финансите обединяването носи предимства и се отплаща.

Общи условия

Активация на акаунт