Тайни спестявания

• 17 489
  • 437
  •   1
Отговори
# 390
Мисля, че нещата са субективни и доста сложни, така че няма универсална рецепта.
При нас някои неща са на името на единия, други на другия (повечето), но няма нищо тайно и всичко е общо (и по закон, и по нашето разбиране на нещата). Всеки месец се прави ревизия на активите - всичко е записано в един файл, а и се знае къде са оригиналите на всички документи.  При тайни сметки и активи ако единият се спомине рискът да се загубят активи е много голям.

Да де, ама ние сме от старото поколение, с други разбирания и удачно семейство. Ако стане дума за детето обаче не съм сигурна дали бих препоръчала същото, след като чета какви са днешните разбирания и нрави, а и като гледам как младите някак нямат емоционалната интелигентност да поддържат връзка. А и ако единият е с много по-високи доходи (твоето гардже най-вече Wink ) или ако и двамата са с много високи доходи, надхвърлящи нуждите на семейството, тогава нещата стават съвсем различни...

# 391
  • София
  При тайни сметки и активи ако единият се спомине рискът да се загубят активи е много голям.

Да де, ама ние сме от старото поколение, с други разбирания и удачно семейство.

Май сме набори. И ние си мислим, че сме добро семейство. Но детето е само мое. ММ няма деца. Ако нещо стане наследници ще са му 4 сестри и 1 брат. Нямам им вяра на тях....
Активите няма да се загубят - дъщеря ми е осведомена за всичко. Знае, а и от време на време я изпитвам за да не забрави. Ако успея да я науча и тя да има таен фонд ще съм по-спокойна.

# 392
Майка ми си имаше свои сметки и инвестираше във фондове и акции сама. Когато почина, по справка от някъде излязоха и ние като наследници ги изтеглихме.

# 393
  • София
Когато единият има деца, е напълно нормално родителят да се погрижи за своите активи, за да не отидат в (далечни) роднини на дрия партньор.
Когато и децата, и активите са общи, е различно.
По-лошо е да се крият други неща, а не пари. Имаме познат, който крие, че има голямо дете от друг брак и някой ден "новите" му деца ще го разберат при лоши обстоятелства. Това е далеч по-неприятно от някакви скрити авоари.

# 394
При нас нещата са като при ЧС.
Аз дълго време получавах заплатата си кеш, а ММ на сметка. Поради тази причина харчехме "моите" пари за бита, "неговите" стояха на сметка. Така да се каже спестяванията ни бяха на негово име в негова сметка. Никога не съм се притеснявала или да съм си мислела, че може да ме изостави или изгони и да съм без пари.
В случай, че нещо се обърка съм описала всичко за информация за сина ми. Много се притеснявам, да не се случи нещо с мен и да не мога да говоря и да му кажа всичко, затова когато се разболях от Ковид описах всичко и съм го информирала. Паролите на картите също ги знае.

Ако детето ми трябва да дели с лели, чичовци и братовчеди труда ми аз също бих била предпазлива и бих инициирала съвсем навреме всичко да се организира и да му спестя неприятности.

Не е мъжко да се крие дете, ама въобще. Той не е честен нито към детето си, нито към семейството си. Как се живее с такава тайна?

# 395
Ами живее се.Моя приятелка разбра ,че има брат чак когато баща и почина и трябваше да се делят имоти.Чудно ако не бяха тези имоти дали някога щеше да разбере ,че има брат?Мисля,че не!

# 396
Хайде, всеки ще каже детето е наследник, но пък и жена му се е трудила за всички постижения, някак е тъпо да не й даде възможност цивилизовано да се разберат за кое какво ще остане.

# 397
  При тайни сметки и активи ако единият се спомине рискът да се загубят активи е много голям.

Да де, ама ние сме от старото поколение, с други разбирания и удачно семейство.

Май сме набори. И ние си мислим, че сме добро семейство. Но детето е само мое. ММ няма деца. Ако нещо стане наследници ще са му 4 сестри и 1 брат. Нямам им вяра на тях....
Активите няма да се загубят - дъщеря ми е осведомена за всичко. Знае, а и от време на време я изпитвам за да не забрави. Ако успея да я науча и тя да има таен фонд ще съм по-спокойна.

Пак усложнение, но при нас е едно дете и то е общо на двамата. И знае къде се държат архивите.

# 398
А няма ли начин със завещание да се уредят нещата. Не знам защо в България продължава да е тема табу при под 80- годишни.

# 399
Кат мома имах връзка с мъж, който се правеше на 5-6 години по-млад и криеше  наличието на голямото си дете от мен. Едно дете представи, на десет години, таман да не го сметна за много дрът, той няма остаряване тоз, установих след като се запознах с ЕГН - то му, понеже се оказа нетолкоз умен,  и ми предостави медицинска документация 😂.   Много грижовен инак, не съм имала никакви намерения да му ставам съпруга или раждам деца, така че - драма няма.

# 400
Леони, у нас не е толкова сигурна ситуацията, че човек да знае какво ще може да остави и завещае Simple Smile Примерно имаше и кредити, оставяш и тях ли на наследниците Simple Smile

# 401
- дъщеря ми е осведомена за всичко. Знае, а и от време на време я изпитвам за да не забрави. Ако успея да я науча и тя да има таен фонд ще съм по-спокойна.
Ако имаше момче как щеше да погледнеш на снаха която е научена така от мама?

# 402
Ако му нямам доверие, а той на мен, ако трябва да се застраховам от него, а той от мен, защо изобщо сме заедно?

# 403
Леони, у нас не е толкова сигурна ситуацията, че човек да знае какво ще може да остави и завещае Simple Smile Примерно имаше и кредити, оставяш и тях ли на наследниците Simple Smile

По цял свят може със завещание ама у нас не може. Като завещаеш къща ама се окаже че все още дължиш на банката за тая къща, наследника избира или да доплати и да и стане собственик или банката да я продаде да си вземе нейното и останалото да даде на наследника.
Същата работа и с общите сметки в българските банки - няма вече такива. И защо? Защото идиотщините със частни съдебни изпълнители няма да имат право да вземат автоматично пари от общи сметки понеже не са само на длъжника. Див капитализъм.

# 404
- дъщеря ми е осведомена за всичко. Знае, а и от време на време я изпитвам за да не забрави. Ако успея да я науча и тя да има таен фонд ще съм по-спокойна.
Ако имаше момче как щеше да погледнеш на снаха която е научена така от мама?
Ако хвана моята в такива работи, почвам и аз по същия начин. Пък да не казвам кой е с пъти по високите доходи. Както и при следващата покупка на имот ще има разделност. Така де, като ще играем по този начин, и аз го мога.

Общи условия

Активация на акаунт