Тайни спестявания

• 17 532
  • 437
  •   1
Отговори
# 375
Leonie, напълно съм съгласна с теб. В България съвместните сметки са голяма рядкост, обикновено не са семейни, а се ползват с определена цел , допълнителните карти към сметка са повече, но пак сигурно нямат и 10%, нямам обяснение защо, просто не са практика. При големи разлики в доходите на партньорите не е ОК този с по-малки да харчи само своите, особено ако другият не поема по-голямата част от разходите и  тогава има повече проблеми, най-вече когато общият доход предполага някакви ограничения или двамата имат различни приоритети за какво да се харчат/спестяват.

# 376
Всеки пълнолетен, работещ човек е РЕДНО да има финансова култура и да има СОБСТВЕНИ активи. Дали си с Гошо, Пенка е без значение, ако нямате брак. В брак е друго, всичко придобито след него е общо по закон, ако нямате договор. Но според мен не би било етично да се съдим ( при хипотетичен развод) за парите в личните сметки.

# 377
  • София
Парите в личните сметки не са общи Wink

# 378
  • София
В темата не се коментират личните, а тайните сметки и спестявания. Има доста сериозна разлика между двете.

# 379
В темата не се коментират личните, а тайните сметки и спестявания. Има доста сериозна разлика между двете.
Всъщност има връзка, ако единият партньор държи другият да няма лични сметки или иска пълен контрол върху тях, това е тригър да се появят тайни такива.

# 380
Тайната сметка не е ли лична? Е ако са буркани с пари или дюшеци вече не знам.

# 381
  • София
Всъщност има връзка, ако единият партньор държи другият да няма лични сметки или иска пълен контрол върху тях, това е тригър да се появят тайни такива.

О, напротив. Тогава те просто не са партньори и тайните сметки са най-малкият проблем.

# 382
Зависи от това кой как мисли,за какво мисли,какво усеща, за да има нужда да скрие или не.
Аз никога не съм крила пари от съпруга ми,той също.Имаме общи спестявания.Не мисля за лоши неща: раздяла,смърт...(не дай си боже може да се случи,но тогава едва ли ще ми е до пари).Да крия пари от мъжа ми ми се струва малко подло и егоистично(ако,спестяванията са за лична угода).Все едно се подготвям за нещо,което партньорът ми няма да присъства,не го броя в числото.Като да имам скрити мотиви...Така го усещам аз,но за друг ще е по друг начин.

# 383
Подбудите за тайни пари може да са най-различни, една от най-сериозните е планиране на раздяла. Друга може да е, ако единият е много спестовен, а другият с редки пръсти. В такъв случай първият може да спестява тайно с идеята да имат пари за черни дни, че другият да не изхарчи всичко. Или пък по-редкопръстият да си прави фонд за лични покупки, защото половинката се цупи и пили за някоя нова блузка. Може да се случва и когато единият изкарва (почти) целият доход, а другият, най-често жената, не иска да се чувства като ученичка и да моли и се отчита за всеки харч. Абсолютно възможно е да има и използвачески отношения - да се взимат големи суми от изкарващия ги и да си ги спестява другият тайно

# 384
  • София
Пази Боже от такива отношения! Да се разделят и всеки да си знае неговото, вместо подобни игрички.
Затова си уча децата, че има ли криене, пилене, тайни, цупене, мерене и подобни,чантата, шапката, гащите и по белия свят, а не в някакъв театър
на абсурда години наред.

# 385
При тази инфлация в момента, държането на спестявания в по-големи размери, независимо явни или тайни, е чиста глупост. Реалната инфлация до момента сигурно е към 50%, догодина по тва време може да е и 100. Демек парите от под дюшека все едно половината си ги хвърлил през прозореца на някой сиганин.

# 386
При тази инфлация в момента, държането на спестявания в по-големи размери, независимо явни или тайни, е чиста глупост. Реалната инфлация до момента сигурно е към 50%, догодина по тва време може да е и 100. Демек парите от под дюшека все едно половината си ги хвърлил през прозореца на някой сиганин.
Принципно е така, но какво примерно можеш да направиш с 30 -40 000 лв. в момента, особено ако знаеш, че част от тях ще ти трябват до една година? Инвстиционен имот ще изисква доста голям кредит, а и цените на имотите са.доста надути в момента. Фондовите борси изтриха тая година печалби за няколко години назад, там волатилността е доста сериозна сега и има смисъл да се инвестира, ако няма да ползваш парите мин. 5 г. Не всеки има способности да вложи в частен бизнес. Тогава какво е смислено да направиш?

# 387
Leonie, напълно съм съгласна с теб. В България съвместните сметки са голяма рядкост, обикновено не са семейни, а се ползват с определена цел , допълнителните карти към сметка са повече, но пак сигурно нямат и 10%, нямам обяснение защо, просто не са практика.
Всъщност, сметките са ни отделни, но и двамата да имаме достъп до тях - предполагам е вид услуга на банката.  Улеснение за тях и голямо  удобство за нас. Например, при разпределяне на плащанията,  кой - какво. Така се поддържа подредено семейното счетоводство. Отделно, в случай, че нещо стане с единия, другия ще може да ползва всичките средства.

# 388
Ако двамата са семейство и партньори, то идеята за тайни спестявания няма и да им хрумне. Ще се знае, ако единият или и двамата спестяват и ще се знае дали с тези пари ще се разпореждат общо или всеки със своите си.

Но ако си нямат доверие един на друг, тогава отиваме към тайните спестявания. Което е жалко, но е избор на всеки да живее с даден човек по този начин.

# 389
  • Швейцария
Ние нищо не крием един от друг. И двамата сме спестовници и събираме кой каквото има. Аз в портмонето имам винаги пари, защото някои мои клиенти плащат в брой. ММ винаги може да погледне там, но не знае колко точно има. Имам и една отделна сметка, за която той има паролата. Другата сметка ни е обща, той няма негова собствена. Някакси ми се вижда странно да не знам колко пари има собственият ми мъж (и той да не знае колко имам аз) и да се налага да си ги крием един от друг. Знам ли, може аз да съм консервативна.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 06:47 от JennyBG

Общи условия

Активация на акаунт